dinsdag 30 maart 2021

Mijn lelijke spiegelbeeld

Er zijn maar weinig momenten in mijn leven waarop ik mijzelf mooi vond en ik vind mijzelf nog steeds niet mooi.
Dat zit ook in mijn hoofd, misschien door tekort aan positieve aandacht in mijn jeugd (lees hier mijn blog "Verwaarloosd en alleen") misschien door alle reclame, modebeelden etc.
Mooi is een modellenfiguur, of liever nog, het figuur van een filmster.  En ik weet het, die foto's van filmsterren zijn vaak gefotoshopt en daarnaast is er niet zelden flink wat veranderd aan hun lichaam door middel van nose jobs, boob jobs, fillers en botox en ook make-up doet wel wat. In real life zien ze er misschien heel anders uit. Maar toch is dat prachtige beeld het beeld wat mij bijblijft.

Ik voldeed nooit aan dat beeld. Ik had slap dun haar, ik was veel te dik, ik had geen mooi zandloperfiguur, ik heb namelijk bij overgewicht vooral een dikke buik. Ik word tonnetje rond, maar zonder dikke billen en ronde boezem. Armen en benen blijven in verhouding een stuk dunner dan mijn buik. En zo ziet het ideale lichaam van een vrouw/meisje er echt niet uit.
Alleen in de periode dat ik een BMI had van rond de 17,5, was ik redelijk tevreden over mijn uiterlijk. Ik was nog steeds naar mijn gevoel veel te dik, maar ik voelde mij niet al te lelijk.
Mijn hoofd ging nog wel, dat kon er mee door, maar voor de rest, nee de rest kon ik echt niet mooi vinden.
In de spiegel keek ik heel kritisch, op foto's leek het altijd wat minder erg en viel het wel wat mee.
Toen er ooit, ergens eind jaren 80, een vrouw zei dat ze mij prachtig vond, keek ik daar raar van op!
Prachtig? Ik? Met mijn tenminste 30 kilo overgewicht toendertijd en dat bolle lijf?

En nu? Ik doe mijn best om mijzelf niet al te lelijk te vinden. Mijn gezicht is  acceptabel, dat kon slechter. Met een BMI van precies 28, en dus alleen een beetje overgewicht ziet mijn lichaam er wel wat meer in proportie uit.
Maar toch, heel blij met mijn spiegelbeeld zal ik waarschijnlijk nooit worden!

Maar ach, ik leef en ik geniet meestal van het leven. Mijn gezondheid is zeker niet slecht en na de  komende heupoperatie (ooit, binnenkort) kan ik weer goed uit de voeten. Wat wil ik nog méér? Dat ik er niet perfect uitzie, dat mag hem de pret niet drukken! Ik kijk gewoon niet al te vaak in de spiegel 😏

Ik denk dat ik niet de enige ben met een negatief beeld van het eigen uiterlijk.
Heb jij daar ook last van?

19 opmerkingen:

 1. Wat jammer dat we onszelf niet kunnen zien zoals een ander ons ziet. Toen je laatst je kappers foto's deelde, was mijn eerste gedachte: wat een mooie mond en leuke lach!
  Monden en ogen daar leren mensen vaak toch het eerst op.
  Ik heb helaas ook last van mezelf lelijk vinden. Hoewel het beter wordt nu ik ouder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger had ik daa ook last van. Twee zussen met dik blond haar, prachtig gebit en, in mijn ogen, een veel mooier figuur dan ik ooit zou krijgen.
  Ik was Polletje Piekhaar met te grote tanden voor mijn smalle kaken en zonder taille, heb ik nog niet.
  Gelukkig ben ik er overheen gegroeid en hoewel ik geen mooi gebit en en taille heb gekregen en mijn haar nooit dik en blond geworden is, vind ik mezelf nu goed en mooi genoeg.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoewel ik altijd veel issues heb, valt deze bij mij wel mee. Ik vind dat ik niet mag mopperen, zeker niet gezien het feit dat ik vijf kinderen heb mogen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op mijn 13e groeide ik 15 cm in de lengte en 35 kilo. Van geen borsten naar een grote e. In een jaar van maat 148 naar xxl. Bovenbenen maat 44. Taille maat 34.
  Ik heb me een jaar druk gemaakt. En gedaan wat ik kon. Hielp geen reet, toen besloten dat zolang het lijf gezond is ik me er niet meer druk om zou maken.

  Door schildklier problemen nu een taille maat 48. Maar met een kont, heupen en bovenbenen maat 48 en cup h borsten..ben ik meer in verhouding dan ooit.

  Als veel mensen in plaats van een uur per dag in de spiegel gluren 10 minuten naar hun hart zouden kijken..zou de wereld een stuk mooier zijn.

  Lak aan die pigmentvlek op je neus, die scheve tand en die sproeten op je wang. Negen lagen make-up is ook lelijk. En van designerkleding wordt je houding en gedrag niet fraaier.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met elk gewicht is mijn lichaam wel in verhouding geweest en voor mijn leeftijd ben ik nog vrij rimpelloos en haar is ook nog op kleur. Daar ben ik eigenlijk redelijk tevreden mee.
  Maar ik sta altijd vreselijk op foto's.
  Ik heb nog een fotoshoot tegoed via vakantieveilingen en hoop dan eindelijk eens een aardige foto van mezelf te hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar! Ik sta er vaak op afsof ik niet goed snik ben of met dichte ogen. Op de foto gaan wordt zo ook echt een dingetje...helaas. soms is er een leuke foto, ongemerkt genomen. Daar ben ik dan zo blij mee.
   Ik vond mezelf ook vaak leleijk en geloof het niet als anderen me mooi vinden. Ik kom ergens op de tussenweg uit, vriendelijk gezicht, mooie lach. Nu maar hopen dat die grote neus dan niet zo opvalt. Groet, g

   Verwijderen
 6. Andermans gras is altijd groener en andermans uiterlijk ook. Zoveel filmsterren zijn er nu ook weer niet maar we zien ze vaak of, op tv en in bladen alleen maar. Zo wordt een idee gevormd in de "gewone mensen dat er meer "mooie dan wijzelf zijn. Dat beeld klopt niet. Als je iets vaak ziet of hoort, denk je dat het de norm is.
  Gaaf, wij zijn allemaal de moeite waard of je jezelf nu mooi vindt of niet. Ook dat is bij 98 procent van de mensen het geval overigens want wie zichzelf heel mooi vindt, is een narcist. Die mogen "mooi" zijn maar dat zijn werkelijk de naarste mensen die er bestaan.
  Het gaat er niet om of ze je mooi vinden maar of ze van je houden. Ik denk zo dat jij mensen om je heen hebt die van je houden. Zo voel ik het voor mezelf tenminste. Je kunt op mij ook het nodige op mijn uiterlijk aanmerken maar onzeker ben ik allang niet meer. Het groepje om mij heen, nemen me zoals ik ben net zo overigens als ik dat bij hen ook doe. Niemand is namelijk perfect. De perfecten worden zo gemaakt. Geniet gewoon van het leven en straal dat uit. Succes😉

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De fouten hierboven maar even voor lief nemen. De gecorrigeerde bleef hier en deze vloog weg. Gaaf is natuurlijk Aaf o.a.
  We een leuke vergissing van mijn telefoon(die denkt alles beter te weten😆)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer, als je leven zo in het teken heeft gestaan van onzekerheden en een laag zelfbeeld. Er zijn zoveel dingen belangrijker dan looks.
  Ik ben steeds meer tevreden. Nu ik level 40 bereikt heb, kan ik veel onzekerheden wel redelijk naast me neerleggen, dat voelt heel goed.
  Uiteindelijk valt me veel vaker op of iemand een lief gezicht heeft, of een aanstekelijke lach, dan of iemand een modellenuiterlijk heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb daar echt zoveel last van! Ik had vroeger een normaal gewicht en mocht er best zijn. Dat laatste vind ik vooral nu hoor, vroeger vond ik mezelf ook niet altijd even mooi. Al was mijn zelfbeeld op dat vlak vroeger toch veel veel positiever, ik kon toen toch echt regelmatig tegen mezelf zeggen (deed dat trouwens ook bewust echt, in de spiegel kijkend) dat ik er goed uit zag. Maar toen stopte ik met roken en kwam ik gigantisch bij, antidepressiva en ouder worden doet daar ook geen goed aan. Ik voel me nu - nee, bén nu - dik . En ik word ouder en ook dat is natuurlijk te zien En ik vind dat vaak erg moeilijk. Maar toch slaag ik er niet in om voldoende moed en doorzettingsvermogen bijeen te sprokkelen om er ook effectief iets aan te doen ... Ik vind het dan ook erg knap van je dat jij dat wel hebt gedaan! Chapeau hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel herkenbaar en mooi beschreven. De ene dag denk je, ik mag er best zijn, de andere dag vind ik mezelf dom en lelijk :( Daar een balans in vinden vind ik lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mbt de heupoperatie. Bel de planning even. Ik belde ze en wordt morgen (2 weken nadat ik gebeld heb) geopereerd.

  Zelf ook last van een slecht eigen beeld. Brede heupen (lipoedeem) flubberarmen en grote neus. Bmi van 29 (te hoog ben al jaren bezig) tussen al die spillebenen hier. Ik heb een leuke man, gezonde dochter en leuke vriendinnen. Ik maak me niet druk meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is ten aanzien van die heupoperatie al het een en ander in gang gezet.
   Ik heb een aantal weken geleden de planning gebeld.
   Ik heb daarna al wel 4 telefoontjes gehad van allerlei medewerkers van het ziekenhuis: van de apotheek, degene die de nazorg in een revalidatiecentrum regelt, de anesthesioloog, de consulent orthopedie. Ik heb al 2 informatiepakketten ontvangen over de operatie en de voorbereiding ervan en ik heb ter voorbereiding al bloed geprikt.
   Dus het zou kunnen dat er schot in zit, tenzij een nieuwe corona-golf roet in het eten gooit.

   Verwijderen
 12. Wat vreselijk toch dat wij ons spiegelen aan een 'ideaalbeeld' dat niets met de realiteit te maken heeft.En dat wij ook oordelen over het uiterlijk van anderen.Want als je vind dat je neus,buik of voeten te groot zijn dan let je daar bij anderen ook op. Ik deed dat ook maar nu ik ouder ben let ik meer op iemand's uitstraling. Vond mezelf ook nooit zo mooi maar als ik foto's zie dan denk ik tjee wat was ik knap.Echt waar...of is het not done om dat van jezelf te vinden? Nu ik 65+ ben vind ik dat ik er best leuk uitzie, ook al ben ik dik en heb ik geen perfect gebit.
  Ik vind dat Aaf een superleuk gezicht heeft. Een heerlijke lach ook op die foto die je laatst plaatste !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Natuurlijk heb ik daar ook last van - de meeste vrouwen denk ik wel! Ik heb mijn hele jeugd lang te horen gekregen dat ik VEEL te lang was, en te mager. Op een gegeven moment heb ik zelf maar besloten dat vrouwen van mijn lengte "normaal" waren (dat betekent dat de meeste vrouwen écht veel te klein zijn ;-)...). En zou ik nu onzeker moeten zijn / worden omdat ik te dik ben - waar ik vroeger onzeker was wegens te mager? Ach... Ik heb hele sterke benen, die me overal heen brengen. Ik heb handen om te strelen, en om uit te steken naar anderen. Ik heb armen om om mensen heen te slaan die dat nodig hebben. Mijn hoofd functioneert heel goed. Mijn buik is lekker zacht om tegenaan te liggen. En ik heb heel mooi grijs haar!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zoveel jaren had ik een vreselijk negatief zelfbeeld en dat door andere ''dametjes'' die zichzelf heel wat vonden .Mijn man vond en vind me nog steeds prachtig .Ik was te dik volgens hen met mijn kleine maatje 42 ,niet mooi met mijn lange blonde haar en altijd leuk maar niet overdreven opgemaakt ? Als ik nu foto's terug zie pff echt niet te geloven dat ik dit liet gebeuren .Nu heb ik een paar maatjes meer ,rimpels kale plekken op mijn hoofd en grijs haar ,nou en denk ik nu !! Ik heb je foto's gezien en je bent gewoon een leuk mens !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jammer is dat. Zoveel jaren laten vergallen door dat negatieve beeld van jezelf. Je bent zoveel meer, maar goed te lezen dat je dat steeds beter inziet.

  Lijkt me een moeilijke tijd nu om in op te groeien als jonge vrouw. Met nog veel meer beelden hoe het zou moeten. Hoe je eruit 'hoort' te zien en zie je dat niet dan 'koop' je dat gewoon. Spuitje hier, prikje daar, hier wat weg zuigen, daar wat of heel veel erbij en daar is het perfecte lijf.
  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.