En toen had ik afgelopen zondag ineens een pijnlijke enkel! Ik had me niet verstapt of zo, niets bijzonders mee gedaan. Maar de enkel was rood, gezwollen en warm! 's Avonds en 's nachts werd de pijn nog heviger. Ik ging op zoek naar alle pijnstillers die ik in huis had: tramadol (een zware pijnstiller), paracetamol en ibuprofen. Ik nam een mix en daardoor lukte het mij enigszins om te slapen. Lopen lukte erg slecht. Die enkel deed veel pijn! Een breuk kon het niet zijn, want dan moet je iets gedaan hebben dat die breuk veroorzaakt.
De volgende ochtend heb ik meteen de huisarts gebeld. Gelukkig kon ik binnen een uur op het spreekuur komen. Ik nam nog weer een keer een handvol van de mix pijnstillers en stapte op mijn fiets. Dat viel nog niet mee, want daar moet je je enkel voor gebruiken! Maar toch, met pijn lukte het opstappen en fietsen best redelijk.
De huisarts constateerde dat ik duidelijk jicht had!
Mijn moeder en en mijn broer hebben ook jichtaanvallen gehad. Ik wist niet dat dit zo veel pijn deed!
Besloten is tot een ontstekingsremmer in combinatie de een zware pijnstiller die ik toch nog in huis had.
Er komt een bloedonderzoek om vast te stellen wat de bloedwaarden zijn van onder anderen urinezuur.
Mijn broer heeft maar 1 keer een jichtaanval gehad. Daarna nooit weer.
Hopelijk is dat bij mij ook zo!
Wat is jicht? Volgens de site Reuma Nederland:
"Jicht is een vorm van reuma die wordt veroorzaakt door een te hoge
urinezuurspiegel in je lichaam. Urinezuur is een normaal afvalproduct
van je lichaam. Maar bij jicht verloopt de stofwisseling in je lichaam
niet goed en daardoor heb je teveel urinezuur in je lichaam. Daardoor
kunnen er kristallen (uraatkristallen) ontstaan die neerslaan in of rond
je gewrichten. Je lichaam wil de kristallen opruimen. Dit kan leiden
tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen."
En toen had ik dus 2 zeer pijnlijke gewrichten rechts: een totaal versleten heup en een ontstoken enkel!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 6 mei 2021
Au! Een pijnlijke enkel!
Labels:
Gezondheid
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Sterkte ermee, jicht is zo pijnlijk. Mijn man heeft het vaak. Het kan ook met voeding te maken hebben. Daar kun je veel over op internet vinden. Maar soms is het iets wat je niet verwacht. Zo bleek mijn man niet tegen de sinasappelsap te kunnen die hij elke ochtend bij het ontbijt dronk. Hopelijk weet je de oorzaak te vinden . Beterschap in ieder geval!
BeantwoordenVerwijderenOw wat naar! Veel water drinken en minderen met soja en linzen(hoog purinegehalte)Maar dat weet je al denk ik.Beterschap.
BeantwoordenVerwijderenVolgens het Voedingscentrum moet je het volgende doen:
Verwijderen1. Afvallen. Als je overgewicht hebt, helpt het om af te vallen. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% zorgt er al voor dat je minder urinezuur aanmaakt. Maar val niet te snel af, want daardoor stijgt het urinezuurgehalte juist weer. Een goede richtlijn: 0,5 tot 1 kilo per week. Vinkje.
2. Geen alcohol. Vinkje.
3. Zo weinig mogelijk sap, frisdrank en producten met suiker of honing. Vinkje.
4. Niet te veel rood vlees, orgaanvlees, bepaalde vis, garnalen en kreeft. Vinkje.
5. 2 tot 3 liter per dag drinken. Nog geen vinkje. Meer drinken dus.
6. Voldoende magere zuivelproducten nemen. Vinkje. Ik eet magere kwark en cottage cheese.
Op jicht.nl (https://jicht.nl/Voeding/Voeding-bij-jicht)lees ik dit:
VerwijderenHet valt aan te bevelen matig te zijn met zuurvormende voeding. Zuurvormende voeding is bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, vis, kaas, zuivel (melk), chocolade, geraffineerde suiker, koffie, zwarte thee, vetten, mosselen, ei, alcohol, sojaproducten, granen, snacks, koekjes, zout.
Dat is in tegenspraak met het voedingscentrum dus, want hier zeggen ze juist matig met zuivel.
Ik vraag me ook wel een beetje af wat er dan nog overblijft, hihi. Alleen groente, fruit, aardappelen en noten en zaden?
Ik lees overigens ook dat zuur juist wordt afgevoerd door natrium en kalium(zout dus), naast calcium, ijzer, zink en magnesium. Maar zout staat ook in het rijtje jichtveroorzakers. Verwarrend is dat.
Verder denk ik dat je met een keertje jicht niet meteen aanpassingen hoeft te doen.
Ik heb ook een keertje jicht gehad. Ik heb ook een keer migraine gehad. Beide bleven bij een keer. Ben al 60, dus ik zie het als rare uitschieters van m'n lijf, niet als teken dat ik iets moet veranderen.
Meer drinken kan natuurlijk nooit kwaad. Je voeding zou ik even laten voor wat het is. Je kunt natuurlijk minderen met zuivel en soja en en koffie en vette vis, maar ik denk dat je voeding al heel basisch is.
Misschien dat je even je dieet kunt aanpassen totdat de jicht weg is? Maar verder zou ik er (tenzij je steeds weer jicht krijgt) niets aan doen.
Het zou mij overigens niet verbazen als niet alleen snel afvallen, maar ook grote hoeveelheden afvallen zorgt voor zuurophoping in je lichaam, maar ik heb geen enkele expertise, dus misschien zit ik er ook wel totaal naast.
Het verbaast me ook dat je juist nu jicht krijgt en niet eerder, want ik lees dat overgewicht en diabetes grote risicofactoren zijn en daar heb je nu juist net allebei veel minder last van!
Groetjes,
Nelleke
Het Voedingscentrum heeft het over maximaal 1 kg per week afvallen. Zo snel ben ik gelukkig helemaal niet afgevallen. Maar ik denk, net als jij, dat het afvallen wel een rol speelt bij deze jichtaanval.
VerwijderenIk ga nu nog geen aanpassingen doen in mijn voeding. Dat ga ik doen als ik meerdere aanvallen krijg.
Volgens de gegevens die ik op het internet vind, blijft het in 1/3 van de ziektegevallen bij 1 jichtaanval en krijgen mensen daarna geen aanvallen meer. Ik hoop op 1 keer en daarna nooit weer ;-) Mocht dat niet zo zijn, dan zie ik dan wel weer!
Purine kan ook een trigger zijn, zit o.a. in spinazie
VerwijderenWow dat klinkt heftig ,beterschap gewenst
BeantwoordenVerwijderenKende iemand met veel last van jicht, maar hij kon niet zoveel vonkjes zetten.
BeantwoordenVerwijderenSterkte ermee!
BeantwoordenVerwijderenOh, beterschap. Dat is inderdaad pijnlijk.
BeantwoordenVerwijderenDat je wat bijzonders moet doen voor een breuk is niet helemaal waar. Je kan ook ongemerkt met een scheurtje in een bot rondlopen. Dan is gewoon lopen of bukken voldoende om een gecompliceerde breuk te krijgen. Al meerdere keren in met in omgeving meegemaakt. De verbazing, naast de pijn, was af te zien aan de gezichten toen ze er achter waren gekomen wat er aan de hand was. Een wilde ook met pijnstillers doorlopen. Het was dat er toevallig een arts in de buurt was die haar in de auto zette en zei: niet doorlopen jij, je maakt misschien veel erger. Sinds dien hou ik me voor dit door te vertellen, in de auto dus, en naar de spoedpost 😁
Elke dag een citroen uitpersen en opdrinken,mijn man heeft of had ook jicht in de voet,hij liep op de knieën door huis,zware pijnstilling,totdat de homeopaat zei,drink maar iedere dag een uitgeperste citroen,tot nu toe geen last meer gehad,dus echt een aanrader
BeantwoordenVerwijderenI.d.d. helpt citroen teveel urinezuur tegen te gaan, dit in tegenstelling tot andere citrusvruchten, zeker geen sinaasappels eten!.
VerwijderenOok appelazijn is goed.
Ik maak van citroensap limonadesiroop met gember (koken en in een flesje bewaren in de koelkast) en neem hier elke dag een glaasje verdunt met water van). Dat smaakt ook nog heerlijk fris.
Brrr.. dit klinkt heel pijnlijk. Hopelijk heeft de medicatie het gewenste effect en mag je snel opknappen. Beterschap!
BeantwoordenVerwijderenHet klinkt nogal pijnlijk, hopelijk wordt het snel minder. Qua gezondheid en voeding zit jij al zo goed, misschien is het een momentopname van een product wat je niet vaak eet of drinkt, maar recent wel.
BeantwoordenVerwijderenHoe dan ook: hopelijk wordt het snel minder.
Sommige mediciijnen kunnen jicht als bijwerking hebben. Niet na een week, maar een tijdje. Soort ophopingseffect
BeantwoordenVerwijderen(Hulpstoffen) in het vaccin kunnen hier -denk ik- ook aan bijdragen. Soms treden reacties pas na enkele weken op. Ik heb hiervan bij twee ander typen vaste en vloeibare medicijnen ernstig last van gehad. Ik moest dan ook stoppen. Beterschap, Aaf. Hopenlijk gaat het snel voorbij.
VerwijderenCollega van mij had dat als hij meer dan 2 koppen koffie dronk op een dag. Zodra hij een 3e kop koffie drink was hij de dag erna aan de beurt voor een jichtaanval.
BeantwoordenVerwijderenGoogle eens het kruid Duivelsklauw dat drijft urinezuur af. Bieke
BeantwoordenVerwijderenDank allemaal voor de lieve beterschapswensen! Door de ontstekingsremmer heb ik al bijna geen pijn meer. Mijn enkel is al minder rood en opgezet en de huid is ook niet meer zo warm! Het lijkt er op dat de klachten snel voorbij zijn.
BeantwoordenVerwijderen