vrijdag 7 mei 2021

Goedkope bio-katoen? Hoe zit dat precies?

Doordat ik nu een kleinere maat heb, heb ik nieuwe kleding nodig. De kleding die ik voorheen droeg, is mij (veel) te groot geworden. Ik ben zuinig en ik verwacht nog wat dunner te worden en uiteindelijk in een (nog) kleinere maat dan de huidige maat 46/48 te eindigen, daarom val ik voor goedkope kleding.

Organic cotton, bio-katoen, sustainable product.
Dat zijn termen die op kleding staan die ik kocht.
Ik kocht slips voor €1,60 per stuk,  BH's voor 10 euro per stuk, hemdjes voor €3,20 per stuk en t-shirts met lange mouwen voor 2,25 per stuk.

De laatste twee kledingstukken waren de t-shirts met lange mouwen. Een aanbieding. 1 t-shirt kostte 3 euro en de 2e was voor de halve prijs.

En bij die laatste aankoop vroeg ik mij ineens af: hoe kan dat, dat kan toch eigenlijk helemaal niet?
Volgens mij is die prijs lager dan wanneer ik een t-shirt in de kringloop zou kopen!

Voor de productie van katoen is heel veel water nodig en daarnaast worden vaak veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarmee is de productie van katoen heel erg vervuilend.
Hoe ziet dat er uit in cijfers?
"De katoenplant is een dorstige plant. Voor een kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat betekent dat voor een t-shirt 2500 liter water nodig is, en meer dan 7000 liter voor een spijkerbroek.
Ook wat chemicaliën betreft maakt katoen geen goede beurt. Katoentelers gebruiken veel pesticiden en insecticiden. Er zijn ook chemische middelen nodig om te zorgen dat de katoenbollen makkelijker te plukken zijn. Katoen maakt maar 1/33 deel van alle gewassen op de wereld uit, maar een kwart van alle insecticiden ter wereld wordt voor de katoenteelt gebruikt. Deze giftige stoffen zijn schadelijk voor de boeren en arbeiders die ermee werken, maar ook voor het milieu. Na de oogst wordt katoen ook bewerkt (net als alle andere stoffen) met verf. Ook hierin zitten giftige stoffen die schadelijk zijn voor mens en natuur"
Bron: Ecogoodies

2 t-shirts met lange mouwen voor €4,50 samen.
Toch vreemd!
Eco-katoen en toch zo goedkoop!
Ik vermoed dat de term eco-katoen, bio-katoen, organic cotton en sustainable cotton eigenlijk weinig zeggen. Dat die termen niet beschermd zijn en dat er geen/weinig controle plaatsvindt of er werkelijk op een duurzame wijze geproduceerd is.
Dus ik ging op onderzoek uit en vond een keurmerkenwijzer met keur-labels die méér zeggen over de productie en controle daarop!
Ik denk dat ik die voortaan maar raadpleeg en daarnaast 2e hands koop, want dat is ook heel duurzaam!

24 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor de link, het is voor de welwillende consument niet eenvoudig om het goed te doen. Wat een woud aan keurmerken. Je zou nog kunnen kijken of er winkels zijn (hier in gouda zit er een) die het voor je uitzoeken en alleen kleding verkopen die aan hun eisen voldoet. Dat is vaak wel wat duurder.
  Ik kocht pas een jurk van hergebruikte wol en katoen. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi welke winkel is het in Gouda?

   Verwijderen
  2. Karakter, groet, g

   Verwijderen
  3. En de jurk was van loop a life (via internet). Niet goedkoop, wel mooi. En als je mee wilt helpen textiel knippen kun je korting verdienen. Nogmaals een groet van g

   Verwijderen
 2. Het is inderdaad best lastig! Ik koop daarom ook graag tweedehands dat is in ieder geval duurzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laatst kocht ik bij de goedkope winkel Takk. een tshirt en een hemdje met erin een label waarop een milieukeurmerk stond. Ik vroeg mij af hoe dit mogelijk was voor zo'n lage prijs. Op de keurmerkwijzer lees ik nu dat dit alleen geldt voor de milieuvriendelijke teelt en dat er geen controle is op de verwerking. Ahaaaa.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je hier over nadenkt! Biologisch is wel een beschermde term, maar grote ketens zette nog wel eens 'met biokatoen' groots op hun label als het om slechts een paar procent gaat. Verder zegt biokatoen niets over de eerlijkheid van het productieproces en ook niet over de kwaliteit (ook een belangrijke factor in duurzaamheid die vaak vergeten wordt. Mocht dit om Zeeman gaan, die zijn lid geworden van de Fair Wear Foundation, dat wil zeggen dat ze jaarlijks actief stappen moeten nemem in de goede richting van eeelijkheid en transparantie. Dat is meer dan je van veel ketens kunt zeggen. Keurmerken als OEKO-tex helpen ook, al is de eerlijke modewereld helaas totaal nog niet inclusief qua maat. Komt gelukkig langzaam verandering in! En tweedehands is natuurlijk een fijne, duurzame oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben echt verbijsterd, als je kledingstukken koopt die zo goedkoop zijn dan kan je toch bijna weten dat dat niet klopt.
  Sorry hoor maar een bh voor 10 euro is te belachelijk voor woorden.
  Voor een simpele bh ben ik al minstens 40 euro kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot voor kort hield ik mij door mijn grote maat helemaal niet bezig met biologisch, duurzaam of niet. Ik was al lang blij dat ik iets leuks kon kopen! Vind maar eens iets leuks in maat 56 wat je ook nog staat, lekker zit en waarvan de prijzen enigszins acceptabel zijn!
   Op dit moment gaat er een nieuwe wereld voor mij open. Op kledinggebied dan, hè?
   Misschien ben jij verbijsterd, maar ik vind het heel verklaarbaar dat ik daar nu vraagtekens bij zet.

   Verwijderen
  2. Als iets 40 euro kost hoeft het natuurlijk ook niet duurzaam te zijn....

   Verwijderen
 6. Ik ben ook verbijsterd ! BH voor €10,00 3n slips voor€ 1,60 ???
  Wat voor rommel is dat! Ik ben minstens € 60/80 kwijtvoor een goede en passende beha en doe er dan ook lang mee.
  Inderdaad als je hetvoor die prijs koopt weet je dat het niet goed zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem 10:41 Wat een nare opmerkingen. Daar zit niemand op te wachten. Als u dat nooit koopt weet u dat helemaal niet.
   Aaf krijgt mijn complimenten zoals zij over het milieu nadenkt. Zij is geen egoïst dat kan niet iedereen van zichzelf zeggen.
   Liefs, Ineke

   Verwijderen
  2. Zoals hierboven ook al aangegeven: als je veel geld uitgeeft voor een kledingstuk, of ondergoed, hoeft dat nog niet automatisch te betekenen dat het duurzaam en eerlijk gemaakt is. Het kan ook zijn dat je voor het merk betaalt, de reclame, het bedrijf en dat er weinig biologisch/verantwoord/duurzaam aan jouw dure kledingstuk is.
   Het devies blijft: zorg goed voor de kleding die je hebt: niet te vaak en niet te heet wassen, geen droger gebruiken, goed opbergen zodat motten of schimmels geen vat hebben op de weefsels. En koop tweedehands, zodat kledingstukken een tweede of derde leven krijgen. Bij tweedehands hoeft er niets geproduceerd te worden.

   Verwijderen
  3. Of je bereid bent zo veel geld uit te geven voor kleding is een keuze. Mijn ervaring is dat het zeker niets hoeft te zeggen over de kwaliteit. Uitzonderingen daar gelaten waar men vanwege bijvoorbeeld de maat niet goedkoper kan slagen. Dan moet men helaas wel veel geld uitgeven voor bijvoorbeeld een bh.

   Verwijderen
  4. Oh… nou ik koop goede bh’s bij de Aldi voor maximaal 10 euro en die zijn perfect qua pasvorm, gaan lang mee en ze zijn mooi. De prijs is maximaal 10 euro.

   Niet iedereen kan sowieso 60-80 euro uitgeven voor 1 bh….

   Verwijderen
 7. Wat een hoop keurmerken zeg!
  Ik koop het liefste 2de hands maar sommige dingen toch liever nieuw. Ondergoed, sokken en bh's. Maar soms krab ik me wel achter de oren hoor. Hoe duur een stukje kleding als een bh kan zijn. Zo'n klein stukje stof zo duur! De keuring dienst van waarde zou er eens onderzoek naar kunnen doen misschien. Wie weet blijkt dat die dure bh's maar een fractie van de prijs zijn en betaal je alleen voor de merknaam, net als bij sommige creme's.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is met die keurmerken niet te begrijpen voor een gewoone consument.groot gelijk Aaf dat nu niet voor dure kleding gaat,nu je nog aan het afvallen bent.t.shirts kan je altijd nog ,als ze niet meer zo mooi zijn, onder een trui,of vest dragen .als nacht shirt ,poetslappen,of meerderen lagen opelkaar stikken,zijn de beste dweilen,of bij slecht weer op de deurmat om je voeten te vegen.het hoeft niet alyijd de vuilnisbak in.Ik koop meestal in de uitverkoop.dan heb ik goed spul tegen een klein prijsje.ook weleens naar de kringloop of kledingbeurs,kijk dan wel voor merken

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk niet dat er tweedehands slipjes te koop zijn. haha
  Jaren geleden heb ik in een "dure" winkel gewerkt en ook de inkoop gedaan.
  De vraagprijs was toen 2,5 tot 3 keer de inkoopprijs.
  Een voorbeeld: Iets kost 10 euro, de vraagprijs is 30 euro.
  En dáár komt nog BTW overheen, want die betaald de klant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor die liggen echt bij de kringloop en zien er prima uit, ook BH's en regelmatig kijk ik erbij. Mooie dingen uitgehaald voor 0.50 - 1.50 per stuk
   Er zijn mensen die ondergoed jaren in de kast hebben zonder te gebruiken.

   Verwijderen
  2. Ik zag laatst in de kringloop ook vrij veel mooie BH's hangen. Mijn BH-maat leent zich niet zo voor BH's uit de kringloop. Ik ben groot, ik heb een brede rug en kleine borsten die lang niet even groot zijn. Dat vertaalt zich in een BH-maat 100 en cupgrootte B links en A rechts, misschien zou BH-maat 10 met links cup A en rechts AA ook kunnen, alleen waar vind je die?
   🤣

   Verwijderen
 10. Goh bedankt voor de link, maar wat een soep is dat weer zeg... eigenlijk is het niet ok dat wij als consument ook nog eens de keurmerken moeten zitten opzoeken! Dat maakt het er niet makkelijker op om te proberen duurzaam te zijn.
  Ikzelf koop alle bovenkleding tweedehands, of toch zoveel mogelijk. Onderkledij koop ik ook nieuw, en idd ook geen dure dingen.
  Dus dat zal dan wel totaal niet duurzaam zijn.
  Aangezien ik een redelijk kleine cupmaat heb (B dacht ik), draag ik geen bh s. En ook na 3 kinderen zit alles nog steeds op de juiste plaats en hangt er niets door.
  Maar ik kan me voorstellen dat dat niet lukt als je een grotere cupmaat nodig hebt. Of als je veel gaat sporten oid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik probeer maar vooral kleding te kopen, die ik dan ook zal afdragen. Dat is het meest duurzaam. Voor ondergoed koop ik mijn vaste merken, die me echt lekker zitten en waar ik circa 4 jaar mee toe kan. Die zijn vele malen duurder dan wat Aaf er voor uitgeeft, maar ik kan het draagcomfort en de mate van slijtage natuurlijk niet vergelijken. Mijn aankoopcriteria: Ondergoed moet was- en slijtvast zijn (broekjes op 60 graden meewassen met beddengoed/badgoed), niet striemen of knellen of juist lubberen en niet tekenen onder het bovengoed, maar wel bijdragen aan het silhouet (bij BHs steekt dat nogal nauw bij mij). Als je er dan ook nog 4 jaar mee toe kan, vind ik het de investering wel waard. Als er goedkopere opties zijn die aan dezelfde vereisten kunnen voldoen, hoor ik graag de merken.
  Afgedragen katoenen ondergoed krijgt een vervolgleven bij schilderklussen en in de olie zetten van houtwerk, of bij het schoenen poetsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Met een maat die niet standaard is, is het lastig duurzame kleding te kopen. Ik heb met mijn lange lijf (1.88) niet veel keus. Ik wil graag kleding kopen die niet door kinderhandjes is gemaakt en die ook niet al te schadelijk is geweest voor het milieu. Het kost me moeite om dit soort kleding te vinden en ook is het altijd erg duur. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen dit kan betalen. (Zoals ik ook begrijp dat niet iedereen biologisch eten kan betalen). Ik geloof dat heel veel mensen, op hun eigen manier en naar eigen kunnen, hun best doen voor mens en milieu!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi ik ben op het moment bezg met 100daysdresschallange (wooland.com) wel wat duurder maar google maar eens dr lijken veel goede kanten aan te zitten en dragen heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.