dinsdag 11 mei 2021

Gratis genieten van de zon!

In deze tijd van het jaar kan ik zo intens genieten van de zon!
Afgelopen zondag en ook gisteren  kon het weer en was het lekker weer, tenminste een gedeelte van de dag!
Ja ik weet het, die zon is slecht voor je huid. Je huid veroudert er sneller door en ook heb je meer kans op huidkanker. Maar toch, ik zit als een kat in de zon en laat mijn huid beschijnen door de zon!
Ik geniet!
Ik heb de pest aan smeren, vreselijk vind ik het. Meestal doe ik het toch maar wel, maar soms ben ik minder verstandig en doe ik het niet.
Als het hoogzomer is en de zon het heet maakt, dan zul je mij niet in de zon vinden. Véél te warm!
Maar nu, in het voorjaar, daarvoor hoef ik geen dure reizen te maken, ik geniet gewoon in mijn achtertuin van de zon!


15 opmerkingen:

 1. urenlang bakken en verbranden zijn slecht voor je huid. Maar als je je huid vanaf de eerste zonnestralen een beetje laat wennen aan de zon maak je pigment aan die een natuurlijke bescherming vormen. Hangt natuurlijk van je huid af hoe lang dit kan, maar dan kun je in de zomer tenminste ook een stukje fietsen of in de tuin aan de slag zonder je bij elke zonnestraal helemaal in te moeten smeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was altijd een aanhanger van rustig opbouwen en had/heb een hekel aan smeren. Kantoorbaan, niet langdurig bakken, niet naar het warme buitenland op vakantie. Toch een carcinoom op mijn gezicht en vele plekjes zonneschade waar het DNA is aangetast en zich ook tot kanker kan ontwikkelen. Smeren mensen, zeker je (klein)kinderen! Er zijn zonnebrandmiddelen zonder akelige geurtjes, ik heb er een gevonden die zonder winstoormerk wordt verkocht via een dermatoloog die verzorgingsmiddelen heeft ontwikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Non-profit, dus zeker het vermelden waard: het gaat hier om Suncover van Dr. Jetske Ultee. Het is voor gezicht en lijf, voor het hele gezin.

   Verwijderen
  2. Die bedoelde ik inderdaad Hemelblauw!

   Verwijderen
  3. Helaas zitten ook hier microplastics in. Had ik net mijn bijna volle flessen met andere zonnebrandmelk en aftersun weggegooid vanwege de microbeads, moet ik nu vaststellen dat het ook in deze Suncover zit ☹️

   Bah. Jammer dat ik de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde zo laat gezien heb en daarom de app Beat the Microbeads waarmee je al je smeersels, shampoo, tandpasta, etc. zo laat heb geladen!
   https://www.npo3.nl/grote-stijging-downloads-beat-the-microbead-app-dankzij-uitzending-kvw

   Verwijderen
 3. Een zonnetje vrolijkt de wereld altijd op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zondag ook heerlijk genoten van een boek in de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch maar insmeren, de zon is heerlijk maar wees voorzichtig. Ik woon in een warm vakantieland en zie elke zomer roodverbrande toeristen.Brrr. In het voorjaar zit ik regelmatig in de zon maar vanaf juni blijf ik in de schaduw. Dat doet iedereen die hier woont en is echt veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker hè! Ik smeer bijna altijd trouw, want lichte huid, maar het is wel vervelend soms. En hoeveel soorten je ook probeert, na een dagje zon en smeren is het altijd een viezig laagje wat je er moeilijk af krijgt.

  Ik draag voor m'n gezicht tegenwoordig standaard een stick bij me met factor 50. Mocht ik dan eens spontaan gaan wandelen of op een terras belanden, dan verbrand ik iig niet levend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn oudste dochter werd en wordt heel snel bruin. Nooit rood, altijd direct bruin. Daardoor dacht ik dat smeren bij haar als kind nauwelijks nodig was. Achteraf blijkt dat dit echt niet zo is. Alle mensen moeten smeren, ook mensen die snel bruin worden. Ik zei laatst tegen die dochter: als je huidkanker krijgt, dan heb ik schuld. Ik deed het niet opzettelijk.

   Verwijderen
  2. Het is gewoon voortschrijdend inzicht. Toen wij vroeger (toen ik een jaar of 11 was) naar Spanje gingen, smeerden we hooguit met factor 10 en als we een beetje kleur hadden gekregen zelfs met van die olie.
   Later kwam factor 20 en 30 op de markt, toen nog heel stroperig. Nu is bij mij 30 de norm en loopt mijn peuter (rood haar) in zo'n UV pakje. Tijden zijn veranderd, ik kan m'n ouders er niet de schuld van geven, toen was het gewoon nog niet zo bekend.

   Verwijderen
 7. Ik geniet ook van de zon maar altijd ingesmeerd met factor 30. Kwartiertje stil zitten in de zon is lang genoeg voor mij. Wandelen, fietsen en in de tuin werken in de zon, met zonnehoed, heerlijk!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De eerste 20 jaar van mijn leven elk weekend in de zomer en de vakantie op de boot doorgebracht. Mijn vader stond altijd blootshoofd aan het stuur en had daardoor ook flinke plekken huiskanker. Er werd soms wel een gesmeerd maar te weinig, er was gewoon ook nog geen voorlichting over.
  Bij mij is er op 3 plekken op neus en bovenlip ook zonneschade en daar heb ik een creme voor gekregen die de huis eerst kapot maakt en de slechte cellen vernietigt als het geneest is het in principe wel. Is voor kleine plekken voldoende voorlopig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zonneschade wordt bij mij weggevroren net als een wrat, maar op de lip lijkt me dat niet echt jofel.
   Het carcinoom moest tot 2 keer worden weggesneden en ik prijs me gelukkig dat dat niet net op een lip of wang was!

   Verwijderen
 9. Ik heb iets van 12 jaar medicijnen geslikt waarbij ik moest oppassen voor de zon. Omdat ik altijd veel buiten ben, heb ik me al die jaren trouw ingesmeerd met factor 50. Nu hoef ik die medicijnen niet meer te gebruiken, maar ik blijf gewoon goed smeren. En ik draag een pet of zonnehoedje, anders verbrand mijn scheiding en dat is niet alleen slecht, maar het gaat ook nog eens jeuken.
  Je moet maar zo denken: insmeren is zo gebeurd en als je daarmee huidkanker kan voorkomen, win je er toch heel erg veel mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.