zondag 2 mei 2021

Ik word een "Stille kracht"!

Dan vraag je misschien af, wat is dat, een Stille kracht?

Dat is in de gemeente Groningen iemand die in zijn/haar buurt zwerfafval opruimt. Als ik mij aanmeld, dan krijg ik een grijper en een afvalring en afvalzakken en dan kan ik aan de slag!
Mijn jongste dochter doet het al en ook mijn nicht is in haar woonplaats Arnhem actief in het opruimen van zwerfafval.

Ik moet nog (even?) wachten totdat ik een nieuwe heup heb en daarvan hersteld ben. Nu doet iedere stap pijn en ook met rollator kan ik maar een klein stukje lopen, dus voorlopig kan ik nog niet met een grijper en afvalzak op pad!
Maar als ik dan kan wandelen, dan kan ik helpen met het schoonhouden van mijn buurt. Als ik toch rondloop, kan ik mij net zo goed nuttig maken!

Afbeelding van Heel Arnhem Schoon


Afbeelding van Heel Arnhem Schoon

22 opmerkingen:

  1. Mijn dochter doet dat ook, van de gemeente een grijper gekregen. Ik heb er ook een aangevraagd al een poos geleden maar nog niks gehoord. Ik wil heel graag zwerfvuil opruimen maar ga toch niet zelf zo'n grijper kopen! Als ik wandel raap ik altijd al rommel op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn dagelijkse rondje haalde ik ook vaak troep op. Inmiddels zijn hondenbezitsters volgensndeskundigen zo aardig om troep op te ruimen.
    In de zomer loop ik minder, want tuin,

    Laat jij je bloedwaarden controleren?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed zeg! Mooi doel na je operatie. Ik ruim ook graag op, sowieso in het voorbijgaan, maar soms echt even een projectje als het te erg wordt. Een grijper zou me wel kunnen helpen zeker bij de sloot.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe het ook al een hele tijd, als ik een ommetje maak, onderweg de rommel opruimen. Ik neem geen grote plastic zak met grijper mee. Alleen een gewone plastic zak. Blikjes bewaar ik. Ik ken iemand die ze opspaart en dan inlevert voor geld. Maar je moet wel veel hebben voor ze het aannemen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gooi elke wandeling een volle vuiliszak afval in een blikvanger..
    Want anders red ik het niet met mijn 240 liter kliko's tot de volgende leging. En met 15 euro per restafvalkliko is zwerfafval ruimen een duur geintje.

    Ik heb van een aantal boeren toestemming en heb de gruwelijke foto's van een koe die blik eet en vogels die vol plastic sterven gelamineerd en op palen bij bankjes geniet.

    Ik hoop dat mensen weer opgevoed raken en de natuur achterlaten zoals ze hem vonden. Ipv leeggeroofd (wildplukken en dan alles meenemen en de wortels opgraven) of vervuild. Handje bramen, handvol daslook, geen vuilniszakken vol.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inspirerend... Ik heb me nu ook aangemeld in mijn gemeente. Toevallig heb ik al een grijpertje (omdat ik een keer iets moest pakken uit de dakgoot en dat de veiligste optie was), maar van de gemeente krijg ik nu zo'n ring te leen waardoor de afvalzak open blijft staan tijdens het afvalrapen. Anders is het moeilijk manoevreren met afval aan de grijper, met name als het waait.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een collega van mij in een van de grote steden in Belgie doet dat ook. Ze heeft een regenhesje gekregen, uitwasbaar mondneuskapje, grijper en ook tuinhandschoenen voor dingen die te vies zijn om aan te pakken en te klein om met de grijper te pakken. Ze vind de peuken het lastigst (ze zijn klein en er zijn er heel veel van!).
    Het geeft haar een reden om "met een doel" buiten te zijn en zegt dat het de sociale cohesie bevordert (vaker een praatje met mensen, in deze tijd erg welkom)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier gaan de ondergrondse restvuil-containers dicht. Dat zal verschil maken in even een stuk afval ruimen,als je er een eind mee moet lopen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha, goede herinnering! Ik las een tijdje terug dat onze woongemeente ook grijpers uitdeelde, maar het lukte me nog niet om er een aan te vragen. Nu meteen gedaan! Misschien motiveert me dat extra om erop uit te gaan, EN om afval op te rapen - ik vind het nu vaak wat griezelig (en vies) om met mijn blote handen afval op te rapen, ivm mogelijk besmettingsgevaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voor we verhuisden ruimde ik het afval op langs mijn dagelijkse loopronde. Na een aantal jaren merkte ik dat er steeds minder afval lag, goed teken!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Sorry mensen, ik doe hier niet aan mee. Hier behoort de Gemeente personeel voor in dienst te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hiervoor moeten mensen worden heropgebouwd. Geen dingen van je afgooien. Afval in een prullenbak of bij je houden. En dan heb ik het dus over mensen van tegen de 60 en jonger.
      De gemeente kan het niet aan. Ook niet met 300 man extra. Bovendien, die lopen echt niet geregeld over de smalste paadjes 15 km van de parkeerplaats.

      Verwijderen
    2. heropgevoed bedoel je waarschijnlijk ;-)

      Verwijderen
  12. Beste Simo,
    Het lijkt mij. Niet dat de gemeente hier personeel voor moet aannemen. Beetje duur ook, dat wordt dan weer via belastingen bij de burger neergelegd. De vervuilers moeten
    Hun eigen rotzooi opruimen, of maak de verpakking zo duur, dat men zich 2x bedenkt of het wel gekocht moet. Aanpak bij de bron, zogezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb weerzin tegen het opruimen van troep die door anderen is achtergelaten.Hoe nobel het ook is om met grijper en vuilniszak aan de slag te gaan, ik kan het niet.
    Strenger straffen, meer vuilnisbakken ,meer toezicht wanneer massa's mensen in de parken picknicken, lijkt me beter.
    Zo'n vijftig jaar geleden liep er in de wijk waar ik woonde elke dag een man rond,hij werkte voor de plantsoenendienst. Zijn werk bestond o.m. uit het opruimen van achtergelaten troep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind ook dat mensen die troep weggooien strenger bestraft moeten worden, maar waar haal je de handhavers vandaan?

      Ik wil best regelmatig wat zwerfvuil opruimen, ik erger mij aan de troep.
      Bij mij ligt de grens bij het moeten betalen voor het ophalen door de gemeentereiniging van de extra vuilniszakken met zwerfvuil van een ander. Er is hier in de gemeente Groningen sprake geweest van het invoeren van een Diftar systeem. Je betaalt dan per kilo voor het afval dat je aanbiedt. Gelukkig is dat systeem nog niet ingevoerd.
      Ik pas er voor om te betalen voor troep van anderen!
      Dus gemeente Groningen: als de Diftar start, dan kom ik mijn grijpstok + afvalring terugbrengen! Dan zet ik het bij de ingang van het stadhuis + een aantal volle afvalzakken met zwerfvuil!
      Het lijkt me een duidelijk protest ;-)

      Verwijderen
  14. Heel goed van jou! Ik probeer zelf ook dagelijks wat blikjes en plastic op te pakken en in de oranje container te gooien. Alle kleine beetjes helpen. Ik ben het niet met Simo eens. Iedereen zou zijn eigen troep achter zijn kont op moeten ruimen. Daar hoeft de gemeente niet iemand voor in te huren.
    Maar tot die tijd is het fijn dat zoveel burgers de moeite nemen om dan maar andersmans troep op te ruimen. Troep trekt namelijk troep aan. Dus hoe minder er ligt hoe hoger de drempel om iets neer te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, dat troep nog meer troep aantrekt is ook mijn reden om op te ruimen. Dus al ligt er maar een snoeppapiertje, dan ruim ik het op. Ook omdat ik me anders de volgende weer erger als ik het zie.
      Onlangs met een andere hondenbezitster een heel veld opgeruimd wat na een warme avond bezaaid lag met rotzooi: heel veel blikjes, kroonkurken, peuken, wegwerpBBQ’s, plastic verpakkingen van eten, sigarettenpakjes, lege wijnflessen. De gemeentemensen zorgden voor de afvoer van twee winkelwagentjes vol vieze rotzooi die midden op het veld achtergelaten waren. Bij de ene prullenbak die bij het veld staat stonden de pizzadozen weer hoog opgestapeld. Het is werkelijk na elke mooie dag raak.
      Ik vraag me af waarom deze mensen dat doen, waarom hebben ze zo’n andere opvatting over de openbare ruimte dan ik? Je gaat naar het park omdat het zo’n prettige omgeving is, maar “na gebruik” beschouw je het af als afvalstation?

      Verwijderen
  15. Als we fietstochten maken en we eten onderweg.. dan ruimen we om ons heen op, nemen het afval mee en gooien de rotzooi in de eerste bak die we tegen komen. Op de fiets is steeds afstappen geen doen.. heel soms loop ik een paar honderd meter en raap.. als ik weet dat er een bak komt na een paar honderd meter.. en de hond niet achterop zit.. anders geen doen.. fiets in balans houden en bukken. Met het uitlaten van de hond raap ik vaak.. vooral mondkapjes.. tjonge wat liggen er daar veel van.. en overal.. Als ik lopend over de brug ga, raap ik ook, er beland al genoeg in de rivier.
    Wie slecht voor zijn lichaam zorgt, zorgt ook slecht voor zijn leefomgeving denk ik vaak.. met tasjes vol snoeppapier en blikjes energie drank. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Waarom zo negatief over Diftar? Je hoeft alleen je eigen afval per kg te betalen plus €1,00 voor het ledigen van de container. Het is juist zuinig, omdat je op voorhand, bij de aanschaf van je spullen, al rekening met het afval kunt houden. In onze mooie gemeente hebben wij 3 containers, waarvan alleen voor het restafval (de grijze container) hoeft te worden betaald.
    T.a.v. het verzamelde zwerfafval, heb je hierover al contact met de gemeente gehad? Hier wordt dit na een telefoontje opgehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je het zwerfafval opraapt en via je eigen container weggooit, betaal je daar bij Diftar ook voor. En: zwerfafval wordt niet ALLEEN veroorzaakt door kwaadwillenden, er waait ook wel eens iets weg - zeker als er zoals hier zo slecht wordt opgehaald. Misschien zou Diftar voor hier ook wel iets zijn: dan hoef je niet te betalen voor alle kerken dat de straat wordt overgeslagen....

      Verwijderen
  17. Ook ik heb via de gemeente knijper en hanschoenen gekregen en ruim met regelmaat zooi op. Maar zeker niet bij ieder rondje. Pas geleden 3 zakken vol in een rondje van 8 km. Ik hang ze op aan vuilnisbakken en stuur een bericht naar de gemeente. Sinds 1 januari moeten wij het plastic en blik weer bij het overig afval gooien. Wij hebben een kleine grijze kliko daar past niet ieder zijn zooi bij. Ik vind afval opruimen een dubbel gevoel. Enerzijds voelt het goed dat je bijdraagt en alles schoner wordt. Anderzijds krijg ik een neerslachtig gevoel ervan er ligt hier zóveel troep langs de wegen waar veel scholieren fietsen en waar veel vissers zitten. Soms lijkt het wel een vuilnisbelt :(

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.