woensdag 26 mei 2021

Met mijn rollator in de bus op pad!

Gisteren ben ik voor het eerst met mijn rollator in de bus op stap geweest.  Alle bussen hebben verlaagde vloeren en meestal zijn de in- en uitstaphaltes verhoogd, waardoor het vrij gemakkelijk is om met rollator in de bus te komen en ook weer uit te stappen.

Gisteren moest ik naar het ziekenhuis, naar de KNO arts, want volgens het gehooronderzoek bij de audicien was het "niet pluis" met mijn gehoor. Mijn gehoor was sinds de laatste test te veel achteruit gegaan, dus er gingen alarmbellen rinkelen.
Nu maak ik mij niet meer zo druk over alarmbellen en "niet pluis" signalen bij de audicien. 7 jaar geleden was het ook niet goed, volgens de audicien. Mijn gehoor was alarmerend veel achteruit gegaan. Ook toen werd ik naar de KNO arts gestuurd voor nader onderzoek. Daar bleek dat er niets aan de hand was. Mijn gehoor was ongeveer hetzelfde gebleven en qua hoorgezondheid was er niets aan de hand.

Nu bleek mijn gehoor bij de gehoortest gisteren wel wat achteruit gegaan, maar niet alarmerend. Dat bleek ook uit onderzoek van mijn oren door de arts. Het gehoorverlies was leeftijd gerelateerd en dat kon door nieuwe hoortoestellen prima ondervangen worden, zodat ik met hoortoestellen voor 100% zou kunnen horen.  Gelukkig was er in feite dus niets aan de hand, helemaal niet "niet pluis" en geen nieuwe ooroperaties in het verschiet!

Het ziekenhuis ligt ver van mijn huis, ik woon aan de noordoost kant van de stad en het ziekenhuis ligt in het zuidwesten van de stad Groningen. Voor mij te ver om te fietsen op dit moment. Bovendien regende het nogal! In geval van nood had oudste dochter mij kunnen begeleiden, maar dan had ze haar werk er vrij langdurig voor moeten onderbreken. Met pijnstillers ging het lopen bijna pijnloos, ik had ook met stok kunnen gaan. De rollator was vooral mee om de mogelijkheid te hebben om even te rusten.
Dus: hup in de bus!
Een heel nieuwe ervaring kan ik jullie vertellen. Er geen rechtstreekse bus, er was heen en terug een overstap op het hoofdstation en daar waren de haltes (nog?) niet verhoogd. Ik moest de rollator echt optillen om hem in de bus te krijgen, de rollator in de bus rijden ging absoluut niet. Hetzelfde gold voor het uitstappen. Nu ben ik nog niet stokoud en nog redelijk sterk. Dat optillen ging prima, maar over 15 jaar of zo, als ik in de tachtig en zwakker ben, dan heb ik een lichtgewicht rollator nodig of iemand die mij de helpende hand biedt, want dan kan ik het niet meer zelf met de rollator die ik nu heb!

Ondertussen was het een leuke stadsrondrit! Ik voelde mij een beetje toerist in eigen stad. Het is door alle stoppen bij haltes een verbinding van 3 kwartier, dus in totaal heb ik 1,5 uur door de stad getourd!

Oh en nog even voor de aardigheid: de 4 ritjes kostten in totaal €3,38. Dat kon ik digitaal nagaan op de OV-chipkaart.
Dit totaalbedrag valt mij reuze mee!

20 opmerkingen:

  1. Wat goed om dat te proberen nu je nog sterk bent. Kan je op je gemak een lichtgewicht reisrollator uitzoeken in een aanbieding of tweedehands. Mijn twee oudere buurvrouwen hebben twee rollators, een voor binnen en een voor buiten. Binnen de lichtgewicht kleinere, die ze ook gebruiken om iets van en naar de keuken te brengen,die voor buiten een lomper zwaarder geval, waar ze ook op kunnen uitrusten als ze stukje wandelen. Mijn ene buuf wandelt elke dag een rondje door het kleine bos wat we hier hebben. Die rollator blijft dus buiten staan omdat hij wat viezer wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop na revalidatie van mijn 2e heup voorlopig geen rollator nodig te hebben, ik hoop dat ik dan prima uit de voeten kan zonder. Die rollator stal ik op zolder voor als ik hem onverhoopt op korte termijn toch weer nodig heb. Je weet het maar nooit! Als ik over een jaar of 10 of langer een nodig heb, dan wil ik voor buiten een hele lichte die je ook gemakkelijk in de auto kunt vervoeren en die ik gemakkelijk kan optillen als ik in de bus wil. Voor binnen bevalt de huidige prima! Ik gebruik hem ook voor het vervoeren van dingen van de keuken naar de kamer: drinken, soep, borden eten.

      Verwijderen
  2. Jammer dat nog niet alle haltes en bussen aangepast zijn. Dat is eigenlijk een beetje uit de tijd, vind ik. Er zullen ongetwijfeld veel mensen met rollators gebruik van het openbaar vervoer maken. Of willen maken, maar door deze obstakels de reis niet aandurven.
    Gelukkig viel het met je gehoor nog mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit heeft te maken dat het busstation gaat verhuizen naar de zuidkant. Dit gaat nog wel een paar jaar duren. Ze zijn nu bezig met de treinen.

      Verwijderen
  3. Goed dat je het toch zo gedaan hebt, maar wat een lange reis, gewoon binnen je eigen stad. Kijk ook eens naar de opties van een regiotaxi (via de gemeente).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen mogelijkheid tot WMO vervoer, geen WMO pas. De bus ging prima en ik heb alle tijd!
      Als ik na mijn 2e operatie toch minder mobiel blijf, dan kan ik die WMO pas aanvragen. Vooralsnog ga ik er van uit dat ik weer prima uit de voeten kan na de operatie!

      Verwijderen
    2. Tuurlijk gaat dat lukken! Ik heb 2 kunstheupen en een kunstknie, operaties hebben alledrie een prima resultaat opgeleverd, kon al snel gewoon weer aan het werk en 6 wkn na de operaties gewoon fietsen. Je actieradius wordt weer zo lekker groot dan, heerlijk is dat!

      Verwijderen
  4. Een vriendin van ons met een vrijwel lam been heeft nog tot en met 86 jaar door heel Nederland gereisd met haar rollator, met bus en trein. Er waren altijd mensen die haar wilden helpen aan boord te komen en die haar rollator en reistas voor haar aan en van boord tilden. Haar conclusie: vooral jonge mensen vinden het fijn om iemand te hulp te kunnen schieten. En: je moet ook iemand durven vragen om hulp. Ze heeft er leuke gesprekken aan overgehouden.
    Ik wens iedereen van die prettige mede reizigers toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoef je geen autoverzekering meer te betalen? Staat nog wel in je vaste lasten overzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sommige mensen zijn echt geobsedeerd door andermans leven.

      Verwijderen
  6. Lef hoor, met je rollator in de bus !
    Kan me voorstellen dat je 'uitkijkt' naar je 2e operatie. (voorzover je naar een operatie uit kan kijken dan.....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kijk er zeker naar uit! Ik heb na de 1e operatie weinig pijn gehad en de revalidatie verliep prima. Dus bij wijze van spreken liever vandaag dan morgen geopereerd!

      Verwijderen
  7. Had u niet beter met de auto kunnen gaan?
    Jezelf een keer "makkelijk" maken kan best.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik durf met die onwillige heup niet meer zo goed met de auto op stap! Ik moet met dat been wel goed kunnen remmen!

      Verwijderen
    2. Ah begrijp het,heel sterkte nog.

      Verwijderen
  8. Mijn buurvrouw, al wat ouder, mét rollator, laat zich met de regiotaxi naar het winkelcentrum brengen, en neemt op de terugweg een héle grote omweg terug, om zo min mogelijk overstappen te hebben, en juist zoveel mogelijk gelijkvloerse opstapplaatsen... Ik vind het altijd nogal gedoe, maar ons winkelcentrum op iets meer dan 2 km afstand ligt inmiddels drie verschillende bussen verderop (die niet aansluiten, en vaak gewoon niet komen...)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je een rollater koopt, doe het dan van carbon,fietsen de wielrenners ook mee, zeer licht en sterk materiaal , zoek maar eens bij Drive.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn rollator was bedoeld voor tijdelijk. "Even" twee nieuwe heupen en dan had ik hem al niet meer nodig, dacht ik. Door corona liep dat "even" flink uit. Ik heb mijn rollator al bijna een jaar. Ik kocht hem op 1 juli 2020.

      Verwijderen
  10. Het was eën tip voor ,,als,, ik ben 85, en draag hem nog makkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.