dinsdag 25 mei 2021

De kuikens van de ooievaars zijn allemaal dood!

Ieder voorjaar beleef ik veel plezier aan de site Beleef de Lente van de Vogelbescherming.
Vooral de ooievaars en de slechtvalken en dit jaar ook de oehoe hebben mijn belangstelling.
Jarenlang waren er geen broedende oehoes op deze site, dit jaar wel. Door het koude voorjaar waren er maar weinig eieren en weinig kuikens. Andere jaren hebben de slechtvalken drie of vier kuikens, dit jaar kwamen er maar 2 vogeltjes uit het ei, uit een ander ei kwam geen kuiken. Met die 2 kuikens die wel uit het ei kropen gaat het goed!

Bij de ooievaars zijn meestal wel 5 kuikens, dit jaar vier. Ooievaars zijn vogels die doen aan "reservejongen". Eigenlijk worden nooit alle jongen groot, er zijn altijd wel 1 of 2 of soms meer die het niet halen en dan het nest uitgegooid worden, of opgegeten door de ouders. Twee kuikens gingen dit jaar al vrij snel dood en door het koude en natte weer zijn de laatste 2 ook overleden. Dat was een schok voor mij, ik ben er heel verdrietig van! Geen jonge ooievaars meer op het nest van Beleef de Lente!
Ik geniet al heel lang van de site, al sinds 2013, en het was voor het eerst dat alle jonge ooievaars het niet gered hebben en er niet eentje overbleef. Het was al uitzonderlijk dat er maar 2 overbleven, maar ook die hebben dit koude natte voorjaar niet overleefd.

Gelukkig zijn er nog wel andere vogels waar je een kijkje kunt nemen via de site.
Ik vind de scholekster en de zeearend ook heel boeiend. Vooral de filmpjes, want nesten waarin helemaal niets gebeurt zijn niet erg spectaculair!

11 opmerkingen:

  1. Wat sneu inderdaad zeg! Maar wat een wrede ouders, die soms hun eigen kuikens op eten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze eten ze op als ze gestorven zijn, niet als ze nog leven. Door dat opeten wordt er niets verspild.

      Verwijderen
  2. Ja heel triest bij de ooievaars, de jongen waren verzwakt door kou en nattigheid en bedelen dan niet om eten waardoor bij de ouders de braakreflex niet wordt geactiveerd en de jongen geen eten krijgen.

    De kerkuilen vind ik erg mooi, er zijn nu al 5 kuikens en nog 3 eieren, maar die gaan het ook niet halen allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuke site van de Vogelbescherming !
    In de linde voor ons huis broeden twee houtduiven. Vanuit onze slaapkamer hebben we precies zicht op ooghoogte; zo aardig om naar te kijken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben veel bomen in onze tuin en er hangen 5 nestkastjes en een tortelpaartje broedt in de druif. En in de voortuin hebben duiven nog een nest. Voor de torteltjes ben ik bang. Er zijn heel veel eksters in de buurt. De 5 nestkastjes zijn bevolkt door koolmeesjes. En daar gaat het uitstekend.
    Vanuit de schuifpui kijk ik naar de daklinde, en daar vliegt het af en aan.
    Uit het kastje aan de kolom bij de slaapkamer hoor ik nog niets, maar als de jonkies wat groter zijn hoor je ze al heel vroeg piepen. En ja, soms vind ik op het terras jonge vogeltjes, die de grote sprong hebben gemaakt, maar het vliegen nog niet goed onder de knie hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gister reden wij over de snelweg en in flits zag ik een moedereend met enkele jongen die probeerden de weg over te steken! Ze stonden al halverwege de 1e rijbaan! Het was druk! Oh zó erg! Je kunt niks doen, ik heb er heel slecht van geslapen! Zie het nog steeds voor me. Zo erg als dieren dood gereden worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook een keer gehad, op de a4, een familie meerkoetjes. Ik kwam overstuur thuis! Mijn 19 jarige dochter hoorde het aan en zei heel droog: tja survival of the fittest, als je als meekoetje de a4 wil oversteken zijn dat geen beste genen om over te dragen....

      Verwijderen
    2. Ik heb net een jong eendje van de weg gehaald. Waarschijnlijk een tik van een auto gekregen. Zat daar wat daas midden op de weg. Verder geen zichtbare schade. Ik heb het kunnen oppakken en aan de slootkant kunnen zetten dichtbij ma en de broertjes en zusjes. Ma reageerde en kwam er op af. Toen ik terugkwam van een afspraak was het eendje overleden. Voor het gevoel wel beter dan dat het plat gereden zou zijn. N.

      Verwijderen
  6. Maar er is ook goed nieuws!
    Door het natte weer doen de weidevogels het eindelijk een keer heel goed!

    Ook met de waterstand gaat het goed.

    Boeren kunnen niet maaien en het hoge gras biedt bescherming, er zijn veel insecten voor ze te vinden. Wat dat betreft mag het van mij vaker zo'n nat voorjaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Aaf, op Shetland webcam 3 kun je naar broedende zeevogels en Puffins kijken, dat is zo leuk! En die Schotse eilanden zijn zo prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben in onze vijver nu een eend die zit te broeden.
    Er zitten negen eieren in en moeder zit er bijna de hele dag op.
    Ik hoop dat het goed gaat, bij de buren worden de eieren door eksters en gaaien uit het hok gehaald.
    De eieren vinden wi dan j weer terug in onze tuin,

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.