dinsdag 15 juni 2021

Pijnstillers

Afgelopen woensdag schreef ik over de alle dingen die ik doe. Dat ik zo veel dingen kan doen, heeft vooral te maken met het gebruik van pijnstillers. Ik probeer het aantal pillen te beperken, maar ik gebruik ze wel!
Dat komt vooral omdat ik nu weinig last heb van bijwerkingen. Eerder, in augustus/september vorig jaar, was ik de hele dag misselijk van de zware pijnstiller die ik destijds had.

In het ziekenhuis en op de revalidatieafdeling zeiden ze vorig jaar september na mijn eerste heupoperatie: pijn hoeft niet. Dat was allemaal leuk en aardig dat die pijn niet hoefde, maar die misselijkheid was zo mogelijk nog erger dan de pijn die ik toen had. Want die pijn viel best mee en de misselijkheid viel me niet mee.

Nu slik ik hetzelfde middel en heb ik geen last van misselijkheid.
Ik ben de koning te rijk!
Ik kan zonder al te veel pijn in huis een aantal stappen lopen en fietsen gaat ook bijna pijnloos. Ik profiteer er van, onder het motto: bewegen is goed, meer bewegen is beter en al te veel bewegen is fout, want geeft blessures. Dus ik zit nog steeds best veel, maar ik beweeg matig intensief tegenwoordig vaak wel 1,5 uur op een dag!

Omdat ik 's nachts altijd pijn heb, gebruik ik de pijnstillers ook om in slaap te komen. Zonder pijnstiller val ik door de pijn moeilijk in slaap, ik kan me niet ontspannen. Met pijnstillers slaap ik langer en lig ik minder te draaien.

Kan het ook zonder pijnstillers?
Ja waarschijnlijk wel, maar dan zou ik veel meer pijn hebben en waarschijnlijk daardoor minder bewegen. Ik laat me door veel pijn toch echt weerhouden om in beweging te komen.
Daarnaast zorgen pijnstillers voor een betere nachtrust, waardoor ik fitter wakker word.

Update 17 juni: ik gebruik nu minder capsules van de zware pijnstiller. Vorig jaar 3 per dag en nu meestal maar 1 per dag en soms een dag helemaal niet. Ik gebruik hooguit een derde van de hoeveelheid die ik toen gebruikte. Waarschijnlijk blijft daardoor de misselijkheid weg.

18 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat goede pijnstilling echt een zegen kan zijn, en de ruimte biedt om je leven te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me lang verzet tegen het slikken van pijnstillers. In Ndl. zijn artsen ook een stuk behoudender. Tot ik in België kwam wonen. (hier 'strooien' ze echt met medicatie, dat is het andere uiteinde.)
  Mijn Belgische huisarts die tegen me zei : "je hebt jezelf ermee" en hij had gelijk. Nu kijk ik er anders tegenaan, door de medicatie kan ik nog veel dingen zelf en niet voor alles hulp hoeven vragen geeft me een enorm gevoel van vrijheid en nog meetellen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds een maand zak ik door mijn rechterbeen heen. Ik vermoed een begin van slijtage van de rechterheup. Pijn heb ik niet teveel maar af en toe slik ik ook paracetamol. En nu ook voor de nacht. Om beter in slaap te vallen. Omdat ik altijd op mijn rechterzij begin. Ben bang dat ik over een tijdje echt door verwezen moet worden naar de orthopeed. Maar dat in deze tijd? Met die wachtlijsten? Als jij al niet aan de beurt bent Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je snel verwijzen, want het duurt nog wel even voordat je aan de beurt bent voor een operatie, laat dat duidelijk zijn.
   Het is een lang traject. Eerst een diagnose door de huisarts, die je door verwijst voor foto's. Dat gaat snel en een eerste consult bij de orthopeed gaat ook redelijk vlot, maar die operaties is een ander verhaal.

   Ik was in mijn bericht nog vergeten dat ik ook pijnstilling nodig heb om in slaap te komen. Met veel pijn slaap ik slecht in, dan kan ik me niet ontspannen! Ik voeg het nog even toe aan mijn blog. En die pijn 's nachts is een duidelijk signaal dat wijst op slijtage. Dat hadden mijn broertje en ik ook!

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk. Zal een afspraak bij de huisarts maken.

   Verwijderen
 4. Fijn voor je! Er zijn zoveel mensen die zich pijnstillers of andere medicijnen onthouden, zonder goede reden. Je kunt weer vrij(er) bewegen, een groot goed!

  Geniet ervan met dit mooie weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik slik standaard pcm 3x per dag en voor de nacht ibuprofen erbij. Belangrijk om niet te wachten tot ik pijn krijg maar een mooie spiegel te behouden waardoor ik veel kan. Afgelopen dagen meer pijn en dan slik ik 1-3 extra.
  Stil zitten met pijn is ook niet goed voor mijn lichaam en mentaal al helemaal niet, dan gaat alles meer pijn doen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen geen pijnstillers of andere medicijnen willen gebruiken. Ieder z'n ding natuurlijk maar ik ben liever pijn vrij! Ik draag ook een bril omdat ik zonder zo weinig zie... of is dat een rare vergelijking?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pijnstillers hebben bijwerkingen. De opioïde die ik slik kan verslavend werken.
   Dit staat in het farmacotherapeutisch Kompas bij de opioïde die ik slik:
   Tramadol kan, vooral bij langdurig gebruik, gewenning, psychische en fysische afhankelijkheid veroorzaken. Daarom dient bij patiënten die neigen tot medicijnmisbruik of -afhankelijkheid, de behandeling met tramadol kort en intermitterend te zijn.
   Dat is toch iets anders als een bril of een kunstgebit of zo!

   Verwijderen
  2. Toevoeging: vanwege de bijwerkingen probeer ik toch zo weinig mogelijk pijnstillers te slikken. Ik zit op dit moment onder de maximale of voorgeschreven dagdosis van de 3 middelen die ik gebruik en dat wil ik graag zo houden!

   Verwijderen
 7. Bovendien kan er gewenning optreden waardoor je steeds meer medicatie nodig hebt, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bijwerking van veel pijnstillers o.a. Ibubrufen, Aspirine, Diclofenac en zo is gehoorschade: doofheid en tinnitus.
   Er is een site van de Overheid (nota bene) beschikbaar waar dat beschreven staat. Zoek op: gehoorschade mediatie

   Verwijderen
  2. Ik wist helemaal niet dat pijnstillers gehoorschade kunnen opleveren, maar als ik google, vind ik dat inderdaad op verschillende plaatsen terug. O.a. hier: https://www.doof.nl/algemeen/doof-door-ibuprofen-en-paracetamol-28038/

   Verwijderen
  3. De pijnstillers zijn lang niet zo onschuldig als gedacht wordt, ze kunnen ook hartklachten veroorzaken.
   Mijn vriendin van 61, die dagelijks 'een handje' pijnstillers nam lag plotseling dood in bed. Hartstilstand was de doodsoorzaak maar veroorzaakt door wat? Dat is verder niet onderzocht al wist de arts van haar overmatige pijnstillers gebruik.
   Ernstige tinnitus en doofheid had ze ook, wel degelijk iets om rekening me te houden bij gebruik van pijnstillers.
   Er bestaan ook goede natuurlijke pijnstillers zonder bijwerkingen, zoals MSM en ik meen ook kurkuma.

   Verwijderen
 8. Ik sta nu twee maanden op de wachtlijst. En kan nig wel vier maand duren is me gezegd. Ik verga van de pijn en lopen kan ik bijna niet meer. Ik slik zo.nu en dan naprocen, maar mag dat eigenlijk niet interland dat ik bloedverdunners heb. Tramal wordt ik duf en misselijk van. Dus zegt de arts dan maar naprocen en bloed prikken op controle nieren. Ik denk soms dit komt nooit meer goed. Omdat ik niet loop worden spieren slapper. Maar ik kan het gewoon niet meer. Alles doet vreselijk pijn mijn hele onder lichaam en benen,
  En als ik er aan denk dat ik nog vier maand moet wachten wordt ik zo verdrietig. Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan ben ik bang dat ik nog niet eens doorverwezen word. Ik kan 's nachts goed slapen, ik zak alleen maar door mijn been. Maar ook dat is heel lastig. En het fijne wandelingetje, 's avonds na het eten kan ook niet meer. dat mis ik wel. Kan gelukkig nog goed fietsen.

   Verwijderen
  2. Ik zou als ik jou was röntgenfoto's laten maken. Dan heb je een diagnose. Misschien helpt fysiotherapie in jouw geval heel goed en kun je weer beter lopen. Versterking van spieren in rug en bovenbenen kan al wel heel veel effect hebben.

   Verwijderen
 9. Een van de redenen voor mij om pijnstilling te gebruiken is dat pijn ook een slechte uitwerking op je humeur kan hebben, dat is bij mij dan ook nogal explosief.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.