zondag 4 juli 2021

De nieuwe hoortoestellen in gebruik genomen

Afgelopen vrijdag heb ik mijn nieuwe hoortoestellen opgehaald. Ze moesten eerst op mijn gehoorverlies afgestemd worden en dat duurde even. Nou ja, even, eigenlijk bijna een uur voordat het klaar was.

Ik heb de gehoorapparaten nu een tijdlang op proef om te kijken hoe ze bevallen. Misschien moeten ze bijgesteld worden of kom ik uiteindelijk toch op iets anders uit dan deze toestellen.

De nieuwe toestellen kunnen bediend worden via een app op mijn telefoon. Er zijn verschillende standen en die kan ik met de app instellen:

  1. universeel
  2. lawaai/party
  3. Buiten/verkeer
  4. TV

Ook kan ik via de app zien wat de stand is van de batterijen, bijna leeg of nog helemaal vol en alles er tussen in. Ik kan instellen vanuit welke richting ik het geluid wil horen en natuurlijk is er een automatische stand.

Omdat mijn oude hoortoestellen niet goed afgestemd waren op mijn huidige gehoorverlies, met name in de hoge tonen, was ik niet gewend aan alle geluid. Ik kreeg al hoofdpijn van alle herrie! Daarom geef ik mijzelf een gewenningsprogramma. Niet de hele dag op normale sterkte, maar slechts een paar uur per dag, om er aan gewend te raken.

Wat ik aan de nieuwe toestellen niet prettig vind: al bij een klein beetje wind ruisen ze hinderlijk tijdens het fietsen. Dat doen ze op stand Buiten/verkeer èn op stand Universeel. Mijn eerste set hoortoestellen die ik 13,5 jaar geleden kreeg, deed dat ook. Daarom droeg ik die onderweg op de fiets nooit. Bij mijn 2e set hoortoestellen had ik helemaal geen last van ruis als ik fietste.  Ondertussen is, sinds die eerste toestellen 13,5 jaar geleden, mijn gehoor achteruit gegaan en is het voor mijn verkeersveiligheid een stuk beter om wèl hoortoestellen te dragen.

Over 2,5 week heb ik een nieuwe afspraak. Dan hoop ik dat er ruisonderdrukking ingesteld kan worden en anders wil ik graag een ander soort hoortoestellen.

11 opmerkingen:

  1. Welk merk hoortoestellen heb jij nu en heb je ook andere merken uitgeprobeerd? Ik vraag dat omdat ik zelf voor de eerste keer hoortoestellen draag en graag de mening wil horen van iemand die al langer hoortoestellen draagt. Waar kun je die hoortoestellen kopen met die korting? Groetjes, Anna.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer nu de Advance van SpecSavers. Ik draag ze nu voor de 3e dag, tot nu toe bevalt het goed, behalve dan de ruis door de wind.
      Wat verder fijn is, is dat de keten de eigen bijdrage van 25% betaalt. De rest, 75% van de kosten van de hoortoestellen, valt onder de basisverzekering. De actie loopt tot eind augustus. Maar dan is er waarschijnlijk wel weer een andere keten die een actie heeft.

      Verwijderen
    2. Dankjewel voor de uitleg Aaf. Hier kan ik iets mee.

      Verwijderen
  2. Vergeet inderdaad niet dat je veel geluid weer moet leren mee om te gaan.

    Ik kan me herinneren dat ik toen ik jong was, een paar keer mijn oren heb moeten laten uitspuiten. Vooral de eerste dag was vreselijk, alleen al het simpel kammen van mijn haren (wat een herrie!), het duurde altijd wel een week of 2 voor ik weer aan alles gewend was.

    Ik vermoed dat dit voor gehoorapparaten ook zo werkt, want geeft een vergelijkbaar effect (ineens weer horen wat je lang niet gehoord hebt).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken iemand die tegen de ruis met oorwarmers op fietst. Niet charmant, wel effectief.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn man ging ook een gehoorapparaat testen. Maar met twee weken terug komen werd er gepraat over de betaling.wat je vergoed kreeg van zorgverzekeraar. Hij moest zeker 2000 euro bijbetalen. . Dat was dus niet wat ze zeiden. Ik kan niet zo snel op de naam komen van de winkel. Dus ben benieuwd of jij uiteindelijk deze toch niet hoef te betalen.
    Geertje Ovink

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb inmiddels een soort "proefbon" gekregen. Daarop staat de prijs die ik na de proefperiode moet betalen: €0,00.
      In mijn reactie op de vraag van Jolanda kun je lezen wat de voorwaarden zijn om voor vergoeding uit de basiszorgverzekering in aanmerking te komen.

      Verwijderen
  5. Moet je eerst een verwijs halen bij je arts en op controle in het ziekenhuis om een vergoeding te kunnen ontvangen van je verzekering? Ik heb ze ooit zelf gekocht en betaald daarvoor 800 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Moet je eerst een verwijs hebben om in de basisverzekering te vallen? Ik heb ze een paar jaar geleden zelf betaald voor 800 euro. Ik ben benieuwd wat jij dan betaald.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor betaling door de zorgverzekering moet je gehoorverlies groot genoeg zijn èn het gehoorverlies moet vastgesteld worden door een KNO-arts. Die KNO-arts is nodig om te kijken of je medische afwijkingen hebt die behandeld moeten worden.

      Ik deed het als volgt: ik deed een gehoortest bij de audicien. Die audicien stelde gehoorverlies vast en dat gehoorverlies was ongeveer groot genoeg om voor vergoeding in aanmerking te komen en de audicien verwees me naar een KNO-arts. Daarna ging ik naar de KNO-arts voor verder onderzoek en een recept voor hoortoestellen. Het gehoorverlies was inderdaad groot genoeg en ik ging met het recept van de KNO-arts terug naar de audicien.
      Je kunt bij gering gehoorverlies ook zonder recept van de KNO-arts hoortoestellen nemen, maar dan vergoedt de zorgverzekering niets.

      Verwijderen
  7. Oke dank je wel Aaf voor je uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.