donderdag 8 juli 2021

Zo'n zin in een loempia ;-)

Iedere keer als ik in de buurt kom van het dichtstbijzijnde Chinese restaurant, dan krijg ik zin in een loempia! Ik heb al maanden geen loempia meer gekocht, wat zeg ik, in járen niet. De laatste keer was in november 2019, de keer daarvoor was in juli 2019 en de keer daar weer voor in juli 2018.  Omdat ik al mijn uitgaven noteer, kon ik dat nazoeken.

Jaren geleden, toen mijn oud-collega D. en ik nog een werkkamer deelden, zei D. heel vaak tegen mij: "weet je waar ik zin in heb? Een loempia!" En dan verheugden we ons op een lekkere loempia, die we allebei erg lekker vonden. Dat was voordat ik besloot geen vlees meer te eten.

Er zijn voor mij nu verschillende redenen om geen loempia te kopen:

  • ik eet vegetarisch, met uitzondering van vis. In loempia zit kip en ham, dat is van een varken en dat eet ik niet en kip ook niet. Nou ja, meestal niet, want in 2019 at ik ook al vegetarisch en meestentijds veganistisch. Ik wil nog wel eens een uitzondering maken en soepel omgaan met mijn eigen regels, 1 of 2 x per jaar.
  • loempia's zijn heel vet, want gefrituurd en passen daarom niet in mijn dieet. Ik ben sinds een aantal maanden met de cholesterolremmer gestopt. Zo weinig mogelijk verzadigde vetten, is dus het devies!
  • verder zijn ze zout en nogal koolhydraatrijk door de buitenkant.

Beter niet dus, maar waarschijnlijk trakteer ik mijzelf toch ooit wel weer op een loempia, ik heb er heel veel zin in!

30 opmerkingen:

  1. Die van de Chinees zijn me echt te groot. Heel enkele keer koop ik een kleintje bij Vietnamese kraampje. Misschien een idee? Al weet ik niet of er een vega tussen zit. Groetjes Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet een loempia van de Chinees niet als tussendoortje, maar als warme maaltijd. Een rauwkost salade met wat noten er bij en smullen maar!

      Verwijderen
  2. Bij de vietnamese eettentjes kun je ook vegetarische loempias kiezen, wel met ei er in, dus niet veganistisch. En idd een maatje kleiner. Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Vietnamese zijn vegetarisch en veel lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gun jezelf toch zo’n ding!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ga ik ook wel doen, maar niet vaker dan 1x per jaar of zo.

      Verwijderen
  5. Je kunt ze ook zelf maken, dan kun je de vulling zelf kiezen en evt kun je de loempia stomen ipv frituren..
    Ik eet vandaag: Vegetarische rijstvelloempia’s https://www.ah.nl/r/1100694

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik.koop altijd bij de A.H een pak kleine, vegetarische, groenten mini.loempia,s. 14 stuks voor ik dacht 1.24 euro. Dit zijn diepvries loempia,s, die je kunt opwarmen in de oven. Dat scheelt ook al weer veel vet bij de bereiding.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Misschien een keer zelf maken? Dan kun je hem wat kleiner en vegetarisch maken. Geen idee of dat haalbaar is in een normale keuken. Er staan wel veel recepten online.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij de Chinees krijg je ook vegetarische loempia's, zit wel wat ei in

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik koop vaak voor de zaterdag een loempia voor ons. Rauwkost erbij. Bij de poelier, dus gevuld met kip. En ze gaan in de oven. Niet in de frituur.
    Ga gelijk voor zaterdag halen. De hele week in de tuin gewerkt, kan het dus wel hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dan eet je toch een keertje zo'n lekkere grote vette knapperige loempia van de Chinees ! Van die oven-loempia's zijn ook wel lekker, maar hebben toch niet die smaak sensatie die bij een 'echte' loempia hoort. Met of zonder gezonde salade.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik er ééntje wil eten, dan ga ik inderdaad voor de echte, grote vette knapperige.

      Verwijderen
    2. Huuuuuh, ik gruwel ervan. Stukjes lijk erin. Bah.

      Verwijderen
  11. Voor dochter en mij koop ik soms een groentenloempia. Wij zijn de enige twee familieleden die loempia lusten. In de lidl verkopen ze die groentenloempia s per twee voor in de diepvries. Ik warm ze gewoon op in de pan met een klein beetje cacaoboter. Een beetje rauwkost erbij, en we hebben een prima maaltijd met zn tweetjes :-) zo af en toe is dat best wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kan er niet zoveel mee om op te noemen wat er allemaal slecht aan is. Ik eet altijd gezond en gematigd en zo nu en dan trakteren we ons op een pizza of een kapsalon of noem maar iets. Daar genieten we dan van tot in onze tenen en dan weer back to normal. Dat moet gewoon kunnen en daar hoef je mijns inziens ook geen verantwoording over af te leggen.

    Er zijn tegenwoordig ook veel vegetarische loempia's te krijgen, dus ik zou zeggen: GENIET!
    Of plan een date met je oudcollega en eet samen desnoods één gedeelde loempia. Is ook nog eens gezellig :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik nou ook! Bij gezond eten en een gezonde relatie met eten horen zo nu en dan uitspattingen. Je moet alleen zorgen dat het niet te vaak gebeurt.

      Verwijderen
  13. Echt heerlijk. Af en toe jezelf verwennen mag best. Als je vraagt om een vegetarische loempia kan dat altijd, is mijn ervaring, dan is ie verder precies hetzelfde als de niet vegetarische, maar vaak met meer tauge en ommelet. Ik vind die zachte stukjes ommelet zo heerlijk in combinatie met die lekkere knapperige korst. N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Knapperige korst? Slappe vette lap deeg, bedoel je.

      Verwijderen
    2. Ik koop bij de chinees altijd loempia's met een heerlijk knapperige korst. Geen slappe hap.

      Verwijderen
  14. Er wordt weer verveld gereageerd vandaag, gebeurt toch vaak als het over eten gaat. Jammer hoor.
    Sinds jaren geef ik produkten wel eens een cijfer, een 8 eet ik vrijwel nooit, 9 nog even over nadenken maar meestal wel en een 10 natuurlijk en geniet ervan.
    Net chinees gehaald, geen loempia, en gisteren een heerlijke pizza gegeten in restaurant.
    Dat zijn voor mij ook dingen die ik 3-4x per jaar doe.
    Morgen weer terug naar de basis.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Lekker gezond blijven eten en een keer in de zoveel tijd goed zondigen en lekker van genieten.
    En niet een vervanging zoeken want die zijn ook niet super gezond.
    Je bent goed bezig. Ga zo door.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Idee om zelf tauge ei en lekkere groenten te roerbakken in een beetje wokolie? Desnoods met een beetje sojasaus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een beetje wokolie, een beetje sojasaus..desnoods dan. Dat is toch geen loempia ? Wat veel bangers toch. Eens een keer een ongezonde uitspatting, daar krijg je niks van hoor. Hoogstens een vol gevoel en wat oprispingen.

      Verwijderen
    2. Zo jammer dat je hier niet kan liken ben het zo met je eens Loudi, dit is in niets iets wat opeen loempia kijkt.

      Verwijderen
  17. En morgen naar de markt voor een gebakken visje en een bakje kibbeling. Sla erbij, klaar. Met dit weer werk ik liever in de tuin, dan dat ik moet verzinnen wat ik koken moet. Voor het weekend maak ik naast de loempia een pan soep. Dat doe ik eigenlijk elk weekend. Zijn gelijk alle restjes groenten op.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mijn dochter heeft een stacaravan, net over de grens bij Tubbergen en als ik bij haar op bezoek ben staat er altijd een uitstapje naar een Thais afhaalrestaurant in Uelsen op het programma. Vaste prik is dat we er altijd drie miniloempiaatjes eten. Die zijn zo zeldzaam lekker, dat zelfs mijn hoofdzakelijk vegetarisch etende dochter er geen weerstand aan kan bieden. Maar ook hun 'gewone' loempia's zijn niet te versmaden, al vind ik die meestal net iets te vet; helaas inherent aan het formaat. Maar gelukkig wel met echte loempiavelletjes en niet, wat ik ook wel eens zie, dun uitgevallen pannenkoekjes die met wat beslag vastgeplakt worden. Dat worden gefrituurde deegballen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lekker doen; genieten hoort bij het leven. Je weet zelf heel goed dat je dit zeker niet elke dag doet en waarom niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Er zijn ook vegetarische loempia´s. Groentenloempia zag ik in het vriesvak van de supermarkt. Ik heb een pakje van 2 gekocht en er 1 gegeten. Gebakken in de oven was het lekker.

    Ik vind het zelf een prima hapje als ik geen zin heb in een hele maaltijd. Dan kan ik ook het aantal extra calorieen wegstrepen tegen het tekort aan calorieen vanwege het overslaan van de maaltijd. Kan best een keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Onze snackbar (gerund door een Chinees echtpaar) maakt de loempia klaar voor je neus, je kan dus vragen om alleen groente... en de korst is altijd lekker knapperig! Ik heb er soms ook zo'n trek in! Ongeveer 1 keer per jaar! Groet Niek

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.