donderdag 5 augustus 2021

Overgestapt naar een andere energieleverancier!

Op 2 november vervalt mijn jaarcontract. Overstappen is door een eenmalige korting voor mij altijd voordeliger dan blijven bij de huidige energieleverancier. Soms is die eenmalige korting flink hoog! Ik kom bedragen tegen van wel 300 euro. Bij zo'n korting hoef je niet altijd het voordeligste uit te zijn, dat is natuurlijk ook afhankelijk van de tarieven.

Al 3 maanden van tevoren kun je een nieuwe energieleverancier kiezen zonder dat je een overstapboete krijgt. Over drie maanden is het al november, een raar idee eigenlijk, het is nu nog zulk lekker weer, maar binnenkort begint het stookseizoen al weer.
Dus ik heb er maar eens werk van gemaakt. Ik stap altijd over via de site van een energievergelijker. Soms die van de consumentenbond en soms een andere vergelijker. Mijn nieuwe contract gaat over een kleine 3 maanden in en dan wordt bij de jaarafrekening van mijn huidige leverancier hun overstapkorting à €140 euro verrekend. 

Mijn nieuwe eenmalige korting bedraagt 200 euro. Die ontvang ik aan het einde van het contract en wordt verrekend met de jaarafrekening. Ik heb ingevoerd dat ik iets meer ga gebruiken dan het afgelopen jaar.
In het afgelopen jaar verbruikte ik 570 kub gas en 646 stroom. Er zijn jaren geweest dat ik nog geen 380 kub gas verbruikte. Mocht het weer een heel milde winter worden, dan verlaag ik in februari/maart het voorschotbedrag!
Mijn nieuwe voorschotbedrag wordt €55 per maand.

Stap jij regelmatig over vanwege overstapkortingen?

11 opmerkingen:

 1. Aan, hoe kom jij aan die hoge eenmalige kortingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 300 euro was in mijn geval niet de voordeligste. Dat komt de nogal hoge tarieven waarschijnlijk. Ik stapte over via Pricewise en voerde in dat ik groene stroom uit NL wil en een jaarcontract. Dan kom ik uit bij een bedrijf dat mij 200 euro korting biedt.

   Verwijderen
  2. Ik heb het nagezocht, je krijgt 318 korting bij een 3-jarig contract. Ik kies niet voor meerjarige contracten.

   Verwijderen
 2. Ja ik stap ook elk jaar over en bij mij in juni elk jaar.
  Vorig jaar had ik een welkomskorting van maar liefst 395 euro voor 1 jaar.
  Dit jaar liggen de bonussen veel lager, ik kwam niet meer dan 140 tegen.
  Nu nog wachten op de afrekening van vorige maatschappij

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij mogen 16 december (dus 16 oktober) weer shoppen voor een nieuwe leverancier. Bij ons komt budget energie (groen) eruit als goedkoopste. €40 gaat ons voorschot worden. (26 verbruikskosten per maand)
  Veel goedkoper dan dat we bij Green Choice zitten. (€130 en nieuw voorstel €256)

  Verbruiken 470kuub gas & -500 kwu stroom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stap niet elk jaar over van energieleverancier. Als ik het goed heb, heb ik momenteel een meerjarig contract. Dat is achteraf gezien een goede keuze geweest. De energieleveranciers kunnen alleen zulke bonussen geven omdat de meerderheid niet elk jaar overstapt. De laatste keer dat ik overstapte was in 2018. We waren verhuisd en hebben nu een veel lager gasverbruik. Maar NUON gooide na de afrekening het voorschot toch nog tien euro omhoog, ipv het laten zakken. En omdat ik het voorschot zelf niet direct omlaag kon krijgen, ben ik overgestapt. Toen ging ik van 130 euro naar 80 euro pm. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Godfried Bomans zegt in een van zijn sprookjes dat sommige mysteriën je bij leven nog geopenbaard worden en andere pas in een hiernamaals. Tot die laatste categorie behoort, voor mij in ieder geval, ook hoe de energieleveranciers de voorschotbedragen berekenen. Loop inmiddels al een redelijk aantal jaren op deze aardbodem rond en het al sinds eind jaren '60 met energieleveranciers te maken, maar heb nog steeds de logica niet ontdekt bij het vaststellen van het voorschotbedrag.
   Enige jaren geleden heb ik zonnepanelen geplaatst en wek daarmee tussen 4500 en 5000 kWh per jaar op. Ruim de helft gebruik ik zelf en de rest wordt terug geleverd. Na installatie had ik het eerste jaar niet het voorschotbedrag aangepast en kreeg bij de jaarafrekening rond €600 terug. In plaats van het voorschotbedrag aan te passen werd het nog eens verhoogd. Na enige moeite kreeg ik het voorschotbedrag omlaag, maar kreeg nog wel te horen dat ik een risico nam op een 'behoorlijke bijbetaling' aan het eind van het verbruiksjaar.
   Op die momenten heb ik echt wel even een Louis-van-Gaalmomentje: "ben ik nou zo intelligent, of zijn jullie zo dom"
   Ter informatie; ik heb sindsdien ieder jaar nog ruim €100 teruggekregen.

   Verwijderen
 5. Ik check het geregeld, maar op een of andere manier ben ik nooit voordeliger uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik verander ieder jaar van energieleverancier. Levert toch ieder jaar weer een flinke korting op. Ik heb nog nooit problemen gehad, niet met overstappen, niet met de eindafrekening. Ik kies wel ieder jaar voor een leverancier waarvan de Consumentenbond een goede beoordeling afgeeft. En dan kan de korting lager uitvallen als bij een ander, maar dan weet ik wel dat ik (redelijk) veilig zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vergelijk niet alleen de leveranciers, maar ook de vergelijkingssites. Bij de ene krijg je betere prijzen dan bij de andere. Ook let ik op de beoordelingen door andere klanten. Er zijn bedrijven die klanten problemen geven. De prijs die ik vergelijk is de totale kosten inclusief overstapbonus en alle eventuele andere kosten. Omdat ik het weer niet een jaar vooruit kan voorspellen, gebruik ik bij de vergelijking de zelfde verbruikscijfers als ik bij de vorige overstap gebruikte.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb tegenwoordig `blijven/lont/korting` dat bevalt ook. Niet elke leverancier heeft dat.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.