woensdag 22 september 2021

Alleen tegen de staat

Gisteravond zag ik de indrukwekkende documentaire "Alleen tegen de Staat " terug. Hierin komen vrouwen aan het woord die gebutst en gemangeld zijn door het toeslagenschandaal.

Ze hadden ineens een enorme, onterechte belastingschuld. Kwamen in armoede terecht en sommigen verloren hierdoor ook hun kinderen. Want ze zorgden door hun armoede niet meer goed genoeg voor hun kinderen. Hun levens en dat van hun kinderen zijn verwoest doordat ze onterecht zogenaamd geen recht hadden op kindertoeslagen.
En nu, al weer heel lang nadat het schandaal in de publiciteit kwam, is er eigenlijk nog niets veranderd en zitten deze mensen nog met enorme problemen.

Het greep me erg aan en het maakt me somber over deze maatschappij. Ik heb een tijdje zitten schelden en vloeken over zo veel onwil en zo veel onbarmhartigheid bij instanties.
Een aanrader om te kijken, hoewel het je triest en heel boos maakt!

16 opmerkingen:

 1. Ik heb niet gekeken, ik kan de emotie niet aan. Vooral omdat ik zoiets zelf meemaakte...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen! Ik vond het ook heel heftig!

   Verwijderen
 2. Hoe zullen straks al die entertainment bedrijven en horecaondernemers en hun personeel zich voelen als de steun stopt, maar niemand op volle kracht en sommige helemaal niet open mogen.
  Of al die mensen die met reden zich niet (kunnen) laten vaccineren die in een isolement raken omdat de helft van de bevolking ze met een scheve neus aankijkt door de propaganda vd Overheid en de media.

  Toeslagenaffaire of niet, we staan allemaal ergens wel alleen tegen de Staat en het gaat gewoon door, rechtsom of linksom....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een ander onderwerp, daar ging de documentaire niet over. Reacties zoals hierboven zullen verder niet geplaatst worden.

   Verwijderen
 3. Hoi, ik heb bewust wel gekeken, onbegrijpelijk dat dit in ons land kan. Angstig ook.
  Ik zag gebroken mensen, die soms vrezen dat ze het (met name voor hun kinderen) niet meer kunnen verwerken.
  Om eerlijk te zijn ( en hier schaam ik mij voor) dacht ik eerst ook dat die mensen dan wel iets verkeerds haddenningevuld of een louche opvang gebruikt hadden. Niets van dit alles, slimme mensen waren het. Ze hadden wel een naam die niet hollands was. Pijnlijk, beschamend en mijn vertrouwen in onze machthebbers slinkt er flink van. Een documentaire die iedereen in Nederland zou mogen zien.
  Al hoeven we de bewoners van het groningse gaswingebied niet meer te vertellen dat onze overheid vooral geld belangrijk vindt.
  Groet, dit keer van een boze G

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allereerst een voorspoedig herstel gewenst Aaf. Ik durf ook niet te kijken. Dat dit kan gebeuren is zo bedreigend, want je kunt zomaar door pech in le leven in de penarie terecht komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is verschrikkelijk, ik kon het amper aanzien/horen.
  Ik denk niet dat er nog veel mensen zijn niet vertrouwen hebben in de regering en in het ambtenarenapparaat!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet de docu nog afkijken, onbegrijpelijk dat 'meneer'Rutte die zichzelf presenteert als een fatsoenlijke man evenzo Wopke gewoon denken om weer op de oude voet verder te kunnen gaan door er 5 miljard tegen aan te gooien en excuses aan te bieden. IK VIND WEL DAT ALS EEN ONDERWERP HEEL BEKLEMMEND IS DE KIJKER ZICH DAARNA NIET HETZELFDE HOEFT TE VOELEN WANT HET GAAT OM INFORMATIEOVERDRACHT en de meeste kijkers kunnen zich wel invoelen wat deze vrouwen hebben doorgemaakt. Ik hoop oprecht dat ze hierboven opkomen als hun financién op orde is. Ook hulde voor Leyten en Omzicht. Ik haat Rutte, altijd dat zelfde quasi opgewekte toontje, ik zet altijd het geluid uit als hij langs komt op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat er fouten gemaakt worden kan ik begrijpen. Maar als de overheid geen fouten kan toegeven en herstellen hebben we een groot probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kon er niet naar kijken omdat ik het zo ontzettend heftig vind, boos en verdrietig wordt en tegelijkertijd niets kunnen doen. Het machteloze van het verhaal vind ik zo erg met al die mega-gevolgen, dat zoiets kan in Nederland kan ik nog steeds niet vatten. En Rutte maar lachen op Prinsjesdag....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb zelf een dochter die regelmatig de klos is van fouten van de gemeentelijke overheid, dus ga maar niet kijken. Wind me al genoeg op als ik weer hoor wat er bij mijn dochter met grote regelmaat fout gaat. Zelfs haar begeleidster van het sociale wijkteam die haar begeleid wind zich elke keer weer op als ze hoort wat er nu weer verkeerd ging. Maar zelfs zij is machteloos en kan niet meer doen dan mijn dochter haar verhaal aanhoren en haar best doen om te kijken wat ze wel kan doen om te helpen. Gelukkig dat er zulke mensen zijn, maar triest dat er niets veranderd en dat niemand ook maar iets doet om het te veranderen zeker de politiek niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik durfde hem (nog) niet te zien. Ben een beetje te wiebelig daarvoor op dit moment. En kom in mijn werk genoeg mensen tegen bij wie het ZO fout loopt, vaak buiten hun schuld, soms omdat ze de dingen niet overzien. Ik denk dat ik een beetje weet wat de toeslagenaffaire teweeg bracht, en ik schaam me - omdat we met zijn allen dit zootje bij elkaar stemden, omdat mensen met een niet Nederlandse naam extra de klos waren...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/mogelijk-honderden-kinderen-uit-gezinnen-die-de-dupe-waren-van-toeslagenaffaire-zijn-uit-huis-geplaatst~bc426792/
  Ik heb niet gekeken. Deze kwam bij mij al hard genoeg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel… dat verbaast me niks. Ik ken teveel verhalen van goede, liefhebbende ouders die een berg gedoe kregen van ‘Veilig Thuis’. Dergelijke instanties geven geen steun, maar maken lastige situaties vaak alleen maar erger.

   Verwijderen
 12. Ik werd idd getipt door een vriendin van mij, ik weet niet of ik wel durf te kijken. Echt vreselijk

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.