dinsdag 21 september 2021

Voeding op de revalidatie

Vorig jaar toen ik na de eerste heupoperatie revalideerde, schreef ik over de voeding daar.
Ik wilde toen graag vegetarisch eten en dat eten beviel bar slecht, echt onder de maat vond ik het! Vleesvervangers van slechte kwaliteit met te weinig eiwitten en soms helemaal geen vleesvervangers en vaak minimaal groenten, of liever gezegd: bijna geen groenten.
Daarom koos ik er nu voor om dat vegetarische eten even niet te doen en "gewoon" eten te eten. Vegetarische voeding zette ik "On Hold"

Ik verwachtte méér keus en lekkerder eten.
Dat viel toch vies tegen!
Nog steeds is de hoeveelheid groente klein, meestal hooguit 125 gram. Zo kon de "groente" ook bestaan uit warme appeltjes. Rauwkost is alleen verkrijgbaar als dit is voorgeschreven door de diëtist en ik heb deze keer geen diëtist gezien, waarschijnlijk omdat ik nu een normaal gewicht heb. Gelukkig heeft jongste dochter gezorgd voor komkommer, tomaatjes, radijsjes en worteltjes, zodat ik in totaal toch ongeveer voldoende groenten binnen krijg
Ook had ik gedacht meer keuze te krijgen. Bij de vegetarische maaltijd was er helemaal geen keuze. Nu was de keuze héél beperkt en de meeste voeding past echt niet in de schijf van vijf: te weinig eiwitten, te vet, te zout, veel te veel suikers, te bewerkt en te weinig vezels en standaard mierzoete toetjes die ik meestal mee terug liet nemen.  Verbazend eigenlijk dat mensen die herstellen, ook diabetespatiënten,  geen herstelbevorderende voeding krijgen voorgeschoteld. Ik ben er maar kort en ik heb voor een patiënt in mijn situatie een goede conditie, bij mij kan het wel wat lijden, maar dat geldt niet voor iedereen.
Als ik weer thuis ben, dan mag ik weer helemaal zelf weten wat ik eet, hoe veel en wanneer ik iets eet.

Ik besef eigenlijk nu pas hoe bevoorrecht ik ben dat ik dat binnenkort weer helemaal zelf kan beslissen!

76 opmerkingen:

  1. De bewoners van de zorginstelling waar ik werk krijgen eten dat elders in een grote keuken gekookt wordt. Bij ons gaat dat in speciale kasten om op te warmen. Er is geen keus (maar dat gaat binnenkort gelukkig veranderen) en alle groente is plat gekookt. Vaak is het ook dezelfde (seizoens)groente te veel achter elkaar. De bewoners krijgen tussendoor gelukkig wel fruit, waarbij ze wel kunnen kiezen uit verschillende soorten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja Aaf,
    wij als belastingbetaler betalen dit allemaal, want ik neem aan dat er geen eigen bijdrage gevraagd wordt. (Wat ik wel logisch zou vinden, want je hebt thuis ook de kosten voor voeding). Dus wat wil je dan? Revalideren en dan ook nog 3 sterren Michelin eten? En wat denk je wat personeel kost als ze zoveel extra koks moeten aanstellen voor alle wensen/dieëten? Goede voeding heeft nou eenmaal zijn prijs en dat kan dus niet uit het budget wat er beschikbaar is per patiënt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anoniem, in de jaren 80 liep ik stage in de keuken van een ziekenhuis. De chefkok en meerdere dieetkoks zorgden voor gevarieerde menus en er was wat te kiezen. Het eten verdelen was dan ook een heel systeem. Maar patienten waren vol lof en de maaltijd was iets om naar uit te kijken. Gezond eten bevordert je herstel, lekker eten je humeur!
      Ja, dat hebben 'we' wegbezuinigd, maar ik vind het een foute keuze. Het plezier dat mensen daar in de keuken in hun werk hadden, zie je vast niet terug in de grote centrale keukens.Groet, G

      Verwijderen
    2. Goede voeding hoeft niet duurder te zijn. Het is een kwestie van keuze en bereiding. Meer groente, minder vlees, minder zout etc.
      Ik denk ook dat Aaf dat bedoelt.

      Verwijderen
    3. Er zit nog wel wat verschil tussen wat Aaf beschrijft en jouw 3 sterren eten! Uit onderzoek is ooit gebleken dat als je ondervoed wilt raken je langdurig in een instelling moet verblijven.

      Verwijderen
    4. Waarom meteen weer zo naar doen met je 3 sterren Michelin eten? Belachelijk maken door overdrijving, ik heb er echt een bloedhekel aan als mensen dat doen.
      Ze hoeven helemaal geen koks aan te stellen voor alle wensen en diëten, ze moeten alleen binnen de schijf van vijf koken.
      Dit zijn herstellende mensen! Voor iedereen gewoon 250 gram groente, volkoren producten, spaarzaam met verzadigde vetten en zout en suiker is echt geen overbodige luxe!

      Verwijderen
    5. Wat kost het de samenleving als mensen minder snel herstellen , meer medicijnen en behandelingen nodig hebben. ? Kapitalen. Bij tafeltje dekje kun je beter vast de ambulance klaar zetten. Zo veel zout en suiker in de sju , saus en soep. Het grootste bakje met die sju. Het kleinste met tot snot gekookte groenten. Vlees is meer paneer meel en toevoegingen. Toetjes die ook stijf staan van de suiker. Vreselijk.

      Verwijderen
    6. Aaf zegt zelfs nog dat ze beseft hoe bevoorrecht ze normaal is en neemt een heel bescheiden houding aan en dan kom jij met je michelinsterren, bah bah.

      Verwijderen
    7. Aaf neemt nogal een bescheiden houding aan? Nou, haar eisen misstaan een 5 sterrenrestaurant nog niet eens. Ze zou eens dankbaar moeten zijn en moeten kijken naar mensen in bijv Afrika, of dichterbij huis de voeselbank... Die zouden dit dankbaar en met smaak eten!

      Verwijderen
    8. Mijn Afrikaanse vriendin (uit Eritrea) vond het ziekenhuis-eten ook niet lekker, smakeloos, te zoet en vaak te zout!
      Thea

      Verwijderen
    9. Beste Anoniem, je commentaar is echt niet aardig en ik krijg de indruk dat je nog niet zo veel blogs van Aaf hebt gelezen. Had je dit wel dan zou je oordeel over haar houding niet zo negatief zijn. Ik vind het stoer dat Aaf je commentaar toch geplaatst heeft, ondanks de tekst bij de reactiepagina dat zij 'kwetsende' opmerkingen niet plaatst. Ik vind jouw reactie namelijk behoorlijk kwetsend!

      Verwijderen
    10. Hoi Aaf, ik heb een poosje geleden iets gezien op het journaal (of actualiteitenprogramma) over een ziekenhuis waar mensen kunnen kiezen uit heel veel gerechten, alles vers en heel gezond. Dit is niet jouw ziekenhuis helaas. Inmiddels weet iedereen toch wel dat gezond eten goed is voor herstel en dat lekker eten goed is voor het humeur (zoals hierboven ook al is gezegd). Jammer, maar gelukkig hoef je niet heel lang te blijven en heb je een lieve dochter die met je meeleeft en denkt! xx

      Verwijderen
    11. Ik lig nu niet meer in het ziekenhuis. Ik moet zeggen dat het eten in het ziekenhuis beter was! Meer keuze en smakelijker eten.

      Verwijderen
  3. Jeetje dat klinkt ook helemaal niet zo gezond. Wat wonderlijk dat ze niet de richtlijnen van het voedingscentrum volgen en minstens 250 gram groente aanbieden. Zou dat met bezuinigingen te maken hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer,dat er gezondere keuze is. De mensen daar moeten toch genezen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan na 20 jaar in het verpleeghuis wel zeggen dat de meeste mensen daar niet van gezonde voeding houden. Slechts een enkeling eet fruit (dat bij ons wel standaard aangeboden wordt), maar bijna iedereen wil dagelijks appelmoes en vla.
    Rauwkost wordt ook niet gegeten, mensen vinden dat te hard. Ik heb me soms wel afgevraagd hoe ze zo oud zijn geworden met dat dieet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb 5 dagen in het ziekenhuis gelegen na een spoedkeizersnede..
      Maandag, bevalling gaande. Geen hap eten of drinken aangeboden gehad. Man ook niet.
      Dinsdag, bevalling gaande.. geen ontbijt of lunch. Spoedkeizersnede in de míddag. Avondeten.. 3 uitgedroogde witte boterhammen met kaas die al vanaf de lunch op een bord had ligen wachten op de vuilnisbak. Voor 2 personen. Beker water erbij.
      Woensdag ontbijt.. 2 witte boterhammen, 1 nauwelijks gekookt ei, 1 appel, 1 plak kaas, 1 bakje jam en margarine per persoon. En 200 ml thee. Lunch geen ei geen fruit. Avondeten..vol smaakversterkers en dus.. alleen vla.
      Donderdag geen fruit. Vrijdag geen fruit. Zaterdag een mandarijn.

      En daar moet je dan op op krachten komen..

      Hoe moeilijk is het om aardappel en groente te koken zonder toevoegingen en zonder de saus erop te brengen.. echt mijn man is salades gaan halen bij de MacDonalds om toch iets te hebben.

      En dan vragen ze gerust 15 euro aan per dag voor het eten.. daar valt je de bek toch van open.

      Verwijderen
    2. Hoe dieptriest. Bij mij dezelfde ervaring, alleen al langer geleden. Toen was de norm dat je na een keizersnede alleen maar vloeibaar voedsel mocht hebben. Ik kreeg alleen maar vla te eten, terwijl ik niet tegen melk kan. Gevolg: een aantal complicaties en langer herstel.
      N.

      Verwijderen
    3. @ anoniem van 9.16, wees maar blij dat je tijdens je bevalling geen eten hebt gehad, een spoedkeizersnede met een volle maag, is geen pretje en daarbij gevaarlijk. misschien een vooruitziende blik? En die 15euro, ja dat zit hem natuurlijk niet in de ingredienten. Ben met je eens dat het beter moet, maar reeel blijven is ook een manier.
      Ik kreeg na mijn bevalling gewoon de vraag wat wil je op je brood, wat voor brood wil je, wat wil je erbij. Dus dat komt ook voor. Hoefde trouwens niks extra te betalen daarvoor.

      Verwijderen
    4. Ik heb moeten bevallen zonder een slok water.. dan is iets lichter te eten en wat drinken aanbieden niet heel dom.. ik heb 53 uur bevalling zien eindigen in een spoedkeizersnede omdat ik naar het ziekenhuis moest. Mrsa en streptokokkken gekregen. In het ziekenhuis. Als dat een vooruitziende blik moet heten, dan mogen ze wel eens iets gaan doen aan handenwassen..dan hebben ze me Willems en wetens doodziek gemaakt namelijk.
      En al geef je de bevallende vrouw niks, er zit ook een man naast die dan dus ook 3 dagen niets heeft gehad.

      Er zit trouwens iets tussen een paar happen banaan, een slok water en een lepel yoghurt en een volle maag.

      Verwijderen
  6. Eigenlijk beschrijf je een voedingsstijl die veel mensen thuis ook voeren. Als ik de inhoud van winkelkarretjes bekijk tenminste.

    Juist herstellende patienten hebben eiwitten nodig. Kortgeleden sprak ik een oud collega die gevallen was en behoorlijk beschadigd aan hoofd. Haar arts adviseerde haar om koolhydraatarm te gaan eten met veel eiwit voor een voorspoediger herstel, bijkomend voordeel was dat ze ook 8 kilo afviel en inderdaad vrij stel herstelde.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen ik jaren terug in het ziekenhuis lag was het eten lekker.
    Niet zoals ik zelf gewend was maar het smaakte me wel.
    Enkele jaren terug toen ik opnieuw in het ziekenhuis moest worden opgenomen vond ik het echt vreselijk vies.
    Mijn man die er verschillende keren lag walgde er van en ik ging zelf het eten voor hem meenemen.
    Brood en fruit was er gelukkig voldoende.
    Ik heb bij de arts meerdere keren gevraagd waarom er niet veel meer aan voorlichting over voedsel werd gedaan.
    De arts gaf me voor 100% gelijk maar zei ,,mevr dat moet dan iemand naast mij doen ,wij hebben geen tijd en de overheid geeft geen geld.
    Het is heel krom want juist door gezond te eten bespaar je veel kosten.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb 2x in België in een ziekenhuis gelegen, toen ik was bevallen van mijn dochters. Dan lig je daar nog 5 - 10 dagen en krijg je de eerste begeleiding over kinderzorg en zo. Nu ben ik allergisch voor vers fruit, dus dat gaf ik aan. In plaats van fruit kreeg ik dan 'wat anders', wat meestal een toetje was... hetzelfde toetje dat ook al bij de maaltijd zat! Dus een warme maaltijd met 2 toetjes....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is een kwestie van besparen op de kosten van de maaltijden. Tot op de gram na wordt er uitgerekend wat de kosten zijn. En een kok met een kwistige hand wordt op de vingers getikt. Nee..niet die extra kruiden; te duur.
    Heb jarenlang in grootkeukens rondgelopen voor mijn werk en kreeg daar toen al juist van de mensen met hart voor eten en echt koken en hun patienten te horen dat de lol van koken er wel af was met de boekhouder/financiële manager van de instelling in je nek hijgend.
    Er mocht en kon vrij weinig buiten de lijntjes. Dat zal nu alleen nog maar erger zijn geworden met alle bezuinigingen in de zorg.

    Maar je had dezelfde ervaringen toch ook al hier de eerste keer? Dus kan het nu geen verrassing zijn. Wel een bevestiging dat gezonde voeding een breed begrip is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed lezen. Deze keer koos ze er voor om vlees te gaan eten omdat de /het vlees vervangers/den niks voorstelden .

      Verwijderen
  10. Niet te begrijpen dat het eten zo slecht is, juist voor mensen die goede voeding moeten hebben.
    Fijn dat je dochter zorgt voor wat extra gezonde produkten.
    Thea


    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn zoon heeft nog stage gelopen bij het enige ziekenhuis in onze regio met een eigen dieetkeuken. Hij vond het inspannend, verantwoordelijk (zoveel verschillende diëten en allergieën) en bereleuk. Helaas heeft het ziekenhuis in onze woonplaats geen eigen keuken meer.
    Ik denk dat ik het lastig zou vinden in een instelling. Het zou mooi zijn wanneer meer instellingen weer hun eigen keuken gingen voeren, maar er komt nog heel wat bij kijken. Je kan voeding voor mense met gluten of notenallergie ook niet zomaar in de reguliere keuken klaarmaken bijvoorbeeld en er zitten heel veel controlepunten in voordat een bord naar iemand met een dieet toe mocht. Het is ook geen gewoon koksdiploma dat je nodig hebt bv.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen met een allergie..krijgen gewoon de normale lijst voor hun neus. En als ze dan niks kunnen eten wegens die allergie.. red je maar. Want er kan helemaal niks.

      Verwijderen
  12. Ik vind mezelf een goede en makkelijke eter maar de laatste keer dat ik (in België) in een ziekenhuis lag (1 week IC, 1,5 wk. zaal ) ben ik 11 kg. afgevallen. Het eten was verschrikkelijk, om niet te zeggen oneetbaar.
    Uiteindelijk heb ik alleen rauwkost, yoghurt en de broodjes gegeten die mijn man dagelijks voor me mee nam.
    Jammer genoeg zaten die kilo's er thuis zo weer aan, ik kon ze namelijk best missen :-)
    Toen ik in datzelfde ziekenhuis laatst een darmonderzoek moest ondergaan was ik dus voorbereid.....na dagen mager eten, onderzoek nuchter, kreeg ik uiteindelijk om 17.30 een kopje thee met een koekje ! Wat was ik blij met de bruine boterhammen met kaas die ik had meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. En voor degene die roepen ; Dat willen ze kunnen ze toch niet eten. Bij mijn moeder probeerde ik er wat extra eiwitten in te krijgen door wat stukjes kip of vis tussen door op een schoteltje te leggen. Daar at ze amper van. Geïnspireerd door de boeken win win en eiwit leugen van Janneke van der Meulen kocht ik bij de kringloop een sapcentrifuge. ( Zonder pulpopvangbak. Dat gaf nogal een zootje 😊)Die sapjes drinkt ze dus wel met veel lust. Met warm weer even in de koelkast i.p.v. al die ijsjes. Geweldig toch. Ook de meeste groenten zijn daar door te mikken. Gewoon karren met dat spul rond laten rijden . En klokken maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeveel vezels en vitamine zitten daar nog in? Dat kost een vermogen om veel goeds stuk te mkn. Dat geld is er niet. Beter zo een koude sinaasappel eten.

      Verwijderen
    2. Tja. En dat krijgen ze dus niet meer weg. Dat geld is er wel . Maar om de een of andere reden wordt het liever uit gegeven aan een hoop pillen en behandelingen en onderzoeken. Ze studeren ook geen geneeskunde meer maar medicijnen dat zegt al genoeg.

      Verwijderen
    3. Nee hoor, Goudsjeblommen en geboen, dat laatste klopt niet: die studie heet nog gewoon geneeskunde. Natuurlijk wordt in die studie aandacht besteed aan medicijnen!

      Verwijderen
  14. Dezelfde ervaring in het ziekenhuis. En ik lust echt alles! Maar dat was echt niet te eten. Mijn buurman vond het echter heerlijk “en zo gezond”. Bleek dat hij thuis vrijwel nooit groente at en heel vaak magnetronmaaltijden. Tja, alles is relatief. Ik kreeg ook een diëtiste aan mijn bed en zij bevestigde ook dat wat ik gezond vond (en zij dus ook), niet geaccepteerd word door de meeste mensen. De mensen die op jouw blog reageren zijn denk ik veel meer dan gemiddeld met gezonde voeding bezig.
    Nou ja lang verhaal kort, wat was ik blij met mijn eigen eten toen ik thuis was!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik lag net een week in het ziekenhuis. Beslist smakelijk... Je mocht tevoren uit verschillende menu-elementen kiezen. Er was een eigen keuken (tja, groot ziekenhuis, dan kan dat) en ik vond het redelijk gezond allemaal. Die sju en saus liet ik staan, ik lustte het zonder dat ook wel. En bij ontbijt en avondeten mocht je ter plekke kiezen. Ze stimuleerden dat ook heel erg: u moet eten om te herstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik werk in een ziekenhuis waar sinds een tijdje een nieuw voedingsconcept wordt gehanteerd, wat heel goed is. Echter, door een enorm gebrek aan koks op 'de markt' zijn we toch weer genoodzaakt tijdelijk semi-kant-en-klaar voedsel te laten leveren. Dat is superjammer, want de drive om juist goed, voedzaam en eten te serveren is er wel.

    Hopelijk trekt het allemaal snel bij.

    Erg zonde dat daar op sommige plekken nog zo weinig aandacht aan wordt besteed.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. In het ziekenhuis waar ik een paar jaar geleden lag kon je kiezen. Ook vegetarisch of soms een biefstukje op de lijst voor de vleesliefhebber. Geregeld kwam er een kar met koffie,thee, een sapje of karnemelk etc. Vond het uitstekend.Er lijkt veel verschil te zijn tussen de ziekenhuizen/instellingen kwaeten.
    Oudere mensen hebben vaak een ongezond eetpatroon en houden van bv appelmoes en vla.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik lig helaas nogal vaak in het grote academisch ziekenhuis bij mij in de buurt. Niets dan lof voor het eten daar. Uitgebreide keuze voor een gezonde warme maaltijd , waarbij voor alle dieetwensen/ noodzakelijkheden ruime keuze is. Ontbijt en lunch komen ze langs met een kar voor keuzemogelijkheden. Kortom niets te klagen. Maar misschien komt dat omdat het een groot ziekenhuis is. Groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lag in 1 van de grootste ziekenhuizen in het noorden/ pasten en daar is het huilen. Of je nu wel of niet eet, je lijf krijgt sowieso niet de voeding die het nodig heeft.

      Verwijderen
  19. Goed dat je dit aankaart! Toen ik in 2017 2 keer in het ziekenhuis lag verbaasde het mij ook dat er zulk ongezond eten voorgeschoteld werd.
    En dacht meteen aan de mensen die in verpleeghuizen verblijven, geen wonder dat Covid daar zo hard toeslaat, ze zijn al kwetsbaar en er wordt niets aan gedaan om ze op natuurlijke wijze gezond te houden.
    Geen supplementen zoals vitamine D en C en vooral de mensen tijdens de pandemie opsluiten. Maar wel handen vol medicatie, vaak nog overbodig zoals statines, worden er dagelijks met grote precisie ingedrukt. Dat geeft te denken toch?
    Is het je wel eens opgevallen dat alle mensen die gezond en vitaal oud worden geen enkele medicatie nemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je redenatie gaat mank omdat je voorbij gaat aan het feit dat je in NL pas in een tehuis kan worden opgenomen, als je met geen mogelijkheid meer met maximale hulp thuis kan blijven. Of dat mensen zijn die een gezonde levensstijl hadden, kan ik niet voor anderen beoordelen. Voor mijn moeder, die haar laatste vijf maanden heeft doorgebracht in een verzorgingstehuis onderbroken door ziekenhuisopnames, kan ik dat wel. Zij was een actieve persoon die wars was van onnodig medicijngebruik en zelf zo lang mogelijk kookte en redderde om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Desondanks is ze erg zwak en hulpbehoevend geworden in haar laatste levensjaren.

      Verwijderen
    2. Beste Luz, ik zou je aanraden eens te googelen op de steekwoorden correlatie en causaliteit. Als je nog tijd overhebt misschien logica en drogredeneringen meenemen.

      Verwijderen
  20. Oost west, thuis best!
    Maar om zo te klagen over een weekje ander eten, staat buiten proportie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms ben ik buiten proportie. Je zult het er mee moeten doen als je mijn blog leest.

      Verwijderen
    2. Ik vind je niet buiten proportie, integendeel, het is heel terecht dat je hierover schrijft en je hierover verwondert, dat doe ik ook.

      Verwijderen
    3. Eens anoniem. Ik heb van Aaf nog niet gehoord dat ze het bespaarde boodschappengeld aan de voeselbank of aan hongerend Afrika geeft.
      Die mensen hebben ook niets te willen/eisen..

      Verwijderen
    4. Dus om dat zij zielig zijn moeten wij ook maar met een gebroken poot door zien “ te lopen “ als we uit een boom vallen. Zonder te laten behandelen Uit solidariteit ? ?

      Verwijderen
  21. Gezonde nemen geen medicatie omdat ze niets mankeren. Mensen die in verpleegtehuizen verblijven zijn daar omdat ze niet gezond zijn. Je redenatie klopt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben het niet met je eens, veel medicatie is overbodig en doet meer kwaad dan goed.
      Lees Het Pillenprobleem eens van Dick Bijl, ik ben daar erg van geschrokken.
      Kortstondig medicatie nemen om een probleem op te lossen is iets anders dan elke dag een grote hoeveelheid nemen.
      Veel mensen weten niet eens wat ze toegediend krijgen en nemen het omdat de dokter het voorschrijft...en die heeft ervoor geleerd.
      Ik kwam onverwacht in het ziekenhuis terecht en voordat er een diagnose gesteld was kreeg ik al drie soorten pillen. Ik vroeg waarvoor het diende en de verpleegster antwoordde snibbig: oh is dat de nieuwe trend? Gewoon nemen omdat de dokter het zegt. Dat kan toch onmogelijk normaal zijn.

      Verwijderen
  22. Nou nou Aaf ik vind dat je ontzettend zeurt en ondankbaar bent. Als ik jouw wekelijkse boodschappenlijstje zie eet je zelf ook helemaal niet heel gezond. Prima opgelost toch dat je dochter het een en ander heeft meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schrijf er over omdat ik vind dat de voeding in instellingen beter zou moeten omdat gezondere voeding herstel bevordert.

      Dat je mijn voeding op mijn lijstje niet gezond vindt, dat is dan jouw mening. Ik eet geen chips, snoep of koek, nauwelijks kant-en-klaar en neem iedere dag voldoende eiwit en groenten tot me. Ik kweek ook nog steeds kiemen die ik bij de maaltijden eet. Die staan niet op mijn lijstje, maar zijn wel heel gezond. Vanaf komende week ga ik weer verder met kweken.

      Verwijderen
    2. En waarom zou de verzekeraar EN de samenleving daarvoor moeten opdraaien? Ik vind Aaf ook ondankbaar. Maar vraagje aan Aaf, als jij voor elke dag 10 euro zou moeten betalen als eigen bijdrage eten en drinken, zou je dat dan doen? Of zou je dan de veganistische traiteur laten aanrukken?

      Verwijderen
    3. @ anoniem van 19:15 uur: Waarom de verzekeraar en de samenleving voor goede en gezonde voeding in ziekenhuizen en instellingen moet opdraaien? Dat lijkt me in vergelijking met de kosten voor behandeling, medicijnen en de operaties een heel effectief middel om mensen beter te maken.

      Als ik voor hetzelfde eten 10 euro per dag moest betalen, dan zou ik mijn kinderen vragen om mij gezond voedsel te brengen. Er is hier wel een magnetron en ik heb een kleine elektrische campingkoelbox op de kamer voor het bewaren van bederfelijke waar dat in de koelkast moet.

      Verwijderen
    4. Dat mensen je vinden zeuren slaat nergens op, ieder zijn mening, maar een magnetron icm gezond voedsel is natuurlijk wel een beetje om te lachen. De effecten vd straling op eten zijn catastrofaal....

      Verwijderen
  23. Het boodschappen lijstje mag er dan misschien karig uit zien in de ogen van sommigen. Dat hoeft nog niet ongezond te betekenen. Het betekent juist dat ze echt niet klacht of zeurt over de kwaliteit of gebrek aan luxe voer in het revalidatie oord. Juist heel schrijnend dat iemand die gewend is met “ weinig “ toe te kunnen vindt dat het eten te kort schiet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind het wel meevallen met dat 'karig' en ook met 'weinig toekunnen'. Het is ook een keuze van blogster Aaf en geen absolute noodzaak om een bepaald budget aan te houden dacht ik.

      Verwijderen
    2. Zou dat het zijn. Al die nare reacties Iemand die wel heel erg zuinig moet leven. Om dat ze haar of hem in de problemen gewerkt heeft. Blij zou zijn met wat eten op een bord. En dan boos en jaloers. Ik ben zo benieuwd. ? ? ?

      Verwijderen
    3. Dat zou best eens kunnen! Mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank of zo. Dan ben je genoodzaakt om ook ongezonde voeding te accepteren omdat je te weinig geld hebt.
      Dat ik graag, om niet weer een hoger BMI te krijgen en niet weer opnieuw insuline te moeten spuiten eiwitrijk en gezond voedsel uit de schijf van 5 wil eten, is dan een luxeprobleem.

      Verwijderen
  24. Ouderen en zieken in een verpleeghuis of revalidatie hoef je echt geen 250 gram groente voor te zetten. Deze hoeveelheid wordt wordt echt niet gegeten. Het overgrote deel zou in de kliko belanden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan haal je het toch door een sap centrifuge of blender met lekker veel fruit er door.

      Verwijderen
    2. En wie doet dat voor de bewoners ? Vrijwilligers ? Als de bewoners het al drinken. Behoorlijk machtig zo'n smoothie.

      Verwijderen
  25. Hopelijk ben je volgende week dinsdag al uit het ziekenhuis, want dan wordt er volop gestaakt, ben benieuwd of je dan wel een warme maaltijd zult krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt bij mijn weten alleen gestaakt in het UMCG en ik lig al lang niet meer in een ziekenhuis. In een ziekenhuis verblijf je maar 1 nacht na een heupvervanging.

      Verwijderen
  26. Ik moet echt even bijkomen van al het zuur dat je (altijd anoniem, waarom geen naam?) over je heen krijgt

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Man man wat zou ik graag nog eens warme appeltjes als groente eten. Was bij ons vroeger thuis een feestje. Om hier nou over te klagen.
    Laat het eten lekker staan Aaf en vraag je kinderen eten te brengen. Iedereen blij.
    Zelf zou ik zeker niet klagen over het eten en dankbaar zijn dat je te eten krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brr - ik herinner me de warme appeltjes met rozijnen die als vleesvervanger moesten dienen in het ziekenhuis waar ik lag. Soms meer malen mer week. Toch maar niet....

      Verwijderen
  28. Anoniem, Ik vind helemaal niet dat je dankbaar moet zijn voor eten met onvoldoende voedingswaarde. Heb je een idee hoeveel ervoor in rekening gebracht wordt? betaal je via de verzekeringspremie, maar betaald wordt het. Wie herstellend is moet volwaardig voedsel krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik snap niet wat het aankaarten van een probleem met willen/eisen/klagen te maken heeft te maken heeft. Ik denk dat de negatieve reageerders van hierboven de wereld zien door een heel negatieve bril. Ik lees in Aafs stukje juist dingen als:
    'Ik ben er maar kort en ik heb voor een patiënt in mijn situatie een goede conditie, bij mij kan het wel wat lijden, maar dat geldt niet voor iedereen. '
    en
    'Ik besef eigenlijk nu pas hoe bevoorrecht ik ben dat ik dat binnenkort weer helemaal zelf kan beslissen!'
    Ik zie hier een dankbare, bescheiden vrouw in, maar blijkbaar is er minstens een handjevol droeftoeters die alles waarvan iemand zegt dat het beter zou moeten opvat als gezeur en geklaag. Of ze lezen gewoon niet goed, dat kan ook. Het verbaast me regelmatig wat sommige mensen (kinderen op voortgezet onderwijs) niet uit een tekst halen. Ze lezen zo hier en daar wat woorden en breien de rest met fantasie aan elkaar. Dan denken ze alweer te weten wat er staat.

    Het lijkt mij persoonlijk een heel slecht idee om revaliderende mensen vol te proppen met suiker en zout en vet en heel weinig eiwitten en vezels te geven. Dat lijkt me een slechte zaak.
    Heel fijn dat jij er maar kort hoeft te zijn, Aaf! En heerlijk dat je je nu zo dankbaar kunt voelen voor de eigen regie straks weer thuis. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo heb ik het ook gelezen. Het gaat niet specifiek om Aaf maar om iedereen die,soms langdurig, in een ziekenhuis c.q. revalidatie centrum moeten verblijven. Als die alleen maar 'maagvulling' krijgen ipv 'voeding' dan zal dat het herstel niet bevorderen.

      Verwijderen
    2. Ik geloof dat er maar 1 iemand Aaf kwalijk nam dat ze iets over het eten meldt.

      Verwijderen
    3. Dat weten we niet, hij/zij/is/zijn allemaal anoniem, geloof ik ;-)

      Verwijderen
    4. Je bedoelt dat alle 6 de nare reacties waarschijnlijk van dezelfde persoon zijn?

      Verwijderen
  30. Ik vind het niet terecht om te klagen over het eten in een ziekenhuis. Heb kortgeleden 5 dagen daar moeten verblijven, maar niets dan lof. Dat het eten niet lekker zou smaken in een instelling, heb ik niets van gemerkt. Natuurlijk, het is altijd iets anders dan thuis, het moet ook in grote hoeveelheden klaargemaakt worden.
    's Avonds voldoende mogelijkheden voor fruit, of yoghurt ipv brood en 's avonds meestal Hollandse kost (soms nasi oid), gewoon AVG en een (zuivel)toetje na. Helemaal prima. Hier zijn generaties mensen mee groot geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alle instellingen zijn hetzelfde. Ik ben in de afgelopen 25 jaar diverse keren in een ziekenhuis geweest. Een vrij korte opname van nog geen week. Voor 3 ooroperaties, een bijholte operatie, een schildklierbehandeling en 2 nieuwe heupen. Over het ziekenhuis hoor je mij niet klagen. Overigens weet ik dat in ziekenhuizen de afgelopen jaren hard gewerkt wordt aan de verbetering van de voeding, zodat de voedingstoestand van patiënten zo optimaal mogelijk wordt.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.