dinsdag 14 september 2021

Het wordt herfst!

Wat vooral opvalt, is dat het 's nachts al weer zo lang donker is!
Ging eind juni pas om 22:00 uur de zon onder, nu is die zon al om 20:00 uur onder. Ook 's ochtends is het verschil heel groot. In juni was het om vijf uur al licht en nu pas rond zeven uur 's ochtends. Dat scheelt in totaal 4 uren daglicht! En omdat de zon overdag minder lang kan schijnen, wordt het 's nachts kouder, soms maar een graad of negen of tien. Ik merk het ook 's nachts, wanneer mijn wollen zomerdekbed toch wat aan de koude kant is! Tijd voor het herfstdekbed en misschien binnenkort wel weer de elektrische deken!
In warme nachten geloof ik niet meer, de temperatuur in mijn slaapkamer is sinds de zomer gezakt naar nog maar 17 graden!

Eerder donker heeft ook wel weer leuke kanten, zo geniet ik nu weer van het branden van een paar kaarsjes, het is voor mij rustgevend en meditatief om naar zo'n vlammetje te staren.
Lang geleden had de herfst veel invloed op mijn stemming, ik werd er nogal somber en mistroostig van. Dat is nu niet meer zo, ik vind de herfst nu wel knus en ik geniet van de herfstkleuren in de bomen en struiken.

Wat doet de herfst met jouw stemming?

18 opmerkingen:

 1. Ik vind de herfst en de winter top seizoenen.
  Heerlijk als het eerder donker is en dan kaarsjes aan.
  Ik heb helemaal niets met de zomer.
  Het is mij altijd veel te warm.
  Nee temperaturen onder de 15 graden vind ik optimaal.
  Heerlijk wandelen,en fietsen in de regen,en een harde noord-oosten wind.Zaaaalig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sluit me er volledig bij aan. Heerlijk, de zomerkleding weer in de kast en mijn favoriete herfst-/winterkleding weer dragen. Lekker vroeg donker 's avonds. Hoewel, afgelopen zomer heb ik niet zoals voorgaande zomers een zomerdepressie gehad. Wat dat betreft was het wel echt mijn zomer. Maar ik geniet toch vooral van de andere seizoenen. En koud? Och, daar kun je je op kleden. Gewoon een extra laagje aan. Heerlijk!
   Groet, Gerda

   Verwijderen
 2. Hoi Aaf, ik ben dol op de herfst, ook als het regent en waait! Nu is het natuurlijk nog fijner met overdag nog mooi weer. Wij hebben ons zomerdekbed nog niet vervangen voor het dikke deel, maar dat zal niet lang meer duren! Kaarsjes doen wij niet aan, maar krijg er wel zin in, misschien dit jaar weer eens een paar van die dikke stompkaarsen kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb net ontbeten bij kaarslicht. En bedacht,dat ik de batterijen van de zaklamp moet nakijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De herfst is ook mooi kleurig alleen dat het steeds vroeger donker wordt dat vind ik vreselijk! Straks in december is het om 17.00 al bijna donker! Ik vind het fijn als het lang licht is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind die korte dagen met weinig daglicht ook vreselijk! Ik houd van (zitten of fietsen) in de zon!

   Verwijderen
 5. Ik omarm de herfst want ik houd van haar knusheid en gezelligheid : )
  Ik merk wel dat het 's ochtends frisser is als ik ga hardlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een mooi seizoen maar ook afscheid nemen van zomerkleding, mijn favoriete dracht dunne jurken. En ik heb ze niet eens allemaal kunnen dragen. En een nieuwe die ik aan het naaien was ook maar opgeborgen tot volgende lente.

  Wel leuk is dat de voederboom weer in de voortuin kan over paar weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het heeft niet echt invloed op m'n stemming, maar soms wel op m'n energie. Als je thuis komt en het is nog volop 'dag', dan doe je nog van alles, maar nu het al eerder donker wordt, ben ik ook wat minder productief 's avonds.

  Ik vind elk seizoen z'n charme wel hebben eigenlijk, dus ook deze betreden we weer met frisse moed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk om te lezen dat meer mensen de herfst fijn vinden. Ik ben heel blij dat het weer herfst wordt. Precies zoals hier al is omschreven houd ik van de gezelligheid van kaarsjes en lekker binnen zijn. Wat mij betreft is het genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook blij als het herfst word al hou ik van alle seizoenen.
  Hitte vind ik echt vreselijk en ja geef mij ook maar kou en een lekker windje ...heerlijk.
  Korte dagen vind ik ook fijn ,nergens herrie buiten van harde muziek,brommers met knaluitlaten ,mensen die honden uitlaten en babbeltje maken onder mijn slaapkamerraam .
  Nee ik omarm de herfst en winter en toch...als het dan voorjaar word en de bloesem word gezien geniet ik ook.
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het buitenzwemmen begint nu frisser te worden, we fietsen 's ochtends nog wel in onze korte broeken naar de plas en op de terugweg is dat nog steeds heel lekker. Het is heerlijk zo op het scharnierpunt van zomer en herfst. Groene bomen, bloeiende planten, zoemende insecten, en ook al rijpe bramen en hier en daar een dwarrelend blad. Spinnen en spinnenwebben, vogels in de rui, ochtendnevel op het water en nat gras.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het meest houd ik van de lente, de geuren, fris groen en de belofte op fijn toegankelijk weer. De zomer is prima, veel daglicht en daardoor veel energie. De herfst is ook fijn, idd de kaarsen, het wandelen door het bos ook in dit seizoen zijn de geuren heerlijk. De winter vind ik niets, te vaak te koud, teveel kleding op de fiets. In de periode januari tm half maart troost ik mij met de gedachte dat de natuur hard bezig is met werken aan een mooie groene toekomst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben dol op de herfst. De spinnenwebben tussen de planten en struiken, het bos ruikt zo lekker, overal komen de paddenstoelen weer boven de grond, het blad van de bomen en struiken verkleurt zo mooi.
  Maar…ik ben ook dol op de andere seizoenen.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik beloof mezelf al jaren dat ik ooit, later in de zon ga overwinteren.
  Wat mij betreft is het nog altijd geen echte zomer geweest. Ik heb het zo gruwelijk koud gehad. En ik heb de CV al weer aan. Ik ben niet wezen pootjebaden. De zomer spullen heb ik in mei uitgewassen n op de plank gelegd. En ze zijn ongedragen weer opgeruimd. Ik vond het herfst op zijn best. En ik heb een grotere hekel aan de herfst dan aan de winter.

  Komende winter zit ik een maand voor mijn werk op een warm eiland. Mijn koffer staat al zo ongeveer klaar.

  Ik ben zo klaar met nat, grijs, koud en donker.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb al zo’n 30 jaar last van een winterdepressie. Ik ben dus niet zo heel erg blij met de kortere dagen.
  Maar koude en een flinke herfststorm kan ik wel waarderen. Zolang het maar niet teveel regent, want dat doet me echt geen goed. Dus een zonnige vorstdag vind ik best wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De lange zomerdagen vind ik erg plezierig, maar de herfstkoelte staat me ook zeer aan. Als het 's zomers onder de 25 graden blijft vind ik het best.
  Wat ik even met opgetrokken wenkbrauwen las was dat je slaapkamertemperatuur 'maar' 17 graden meer was. Misschien dat het mijn jeugd op een boerderij zonder voorzieningen er debet aan is, maar een slaapkamertemperatuur van 17 graden is mij veel te hoog. Had het er toevallig kortgeleden nog met mijn oudste zus over en die wilde ook dat de slaapkamer onder de 10 graden is en dan lekker diep onder de dekens of dekbed wegdromen. En dat is nog steeds zo. Voor de goede orde, zij is 80 en ik een paar jaar jonger. Ik weet nog wel dat het in de slaapkamers van mijn geboortehuis 's winters wel kon vriezen en dat je 's morgens wakker werd met een laag rijp op de dekens.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier gaat straks de airco aan om nog een beetje te kunnen slapen. Boven de 20 graden doe ik geen oog dicht, maar het liefst heb ik het een graad of 12 op de slaapkamer. Onder de 10 ga ik m’n winterdekbed opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.