dinsdag 30 november 2021

Blij met beter functionerende darmen

Dit wordt een stukje over darmen. Voor wie dat vies vindt of wie daar slecht tegen kan is mijn advies: klik maar gauw weg, dat lijkt mij het allerbeste!

Sinds een tijdje gaat het een stuk beter met mijn darmen, geen diarree meer, geen last van "ongelukjes".

Wat waren mijn klachten?

Ik had vaak diarree en verder had ik, dat aandrang mij regelmatig overviel. Dan haalde ik de toilet niet meer als ik op verder dan 4 à 5 meter van de toilet af was. Heel vervelend, ook in het sociale leven. Regelmatig ging ik alleen de deur uit als ik eerst een diarreeremmer geslikt had en ik had altijd een strip loperamide in mijn tas. Voor de zekerheid.

Medicijnen
Ik had zelf de indruk dat deze klachten kwamen door mijn medicijnen. De internist in het ziekenhuis wuifde deze klachten weg en wilde mij nog meer pillen voorschrijven. Onder anderen eetlustremmers. Ik kwam er al zoekende op het internet achter dat ook die op het maagdarmstelsel werkten en diarree konden veroorzaken.
Door de houding van de internist had ik de indruk dat ik maar met de klachten moest leren leven. Misschien had dat niet gehoeven als ik assertiever geweest was en andere medicijnen had willen hebben, misschien hadden die beter gewerkt. Ik weet het niet.

Erfelijke kwaal?
Nu moet ik er bij vermelden dat zowel mijn vader (overleden in 1993) als mijn moeder (overleden in 2012) als mijn broer ook zonder medicijnen last hadden/hebben van plotselinge aandrang en dat het dan wel eens mis ging. Dus misschien is er ook een erfelijke factor in het spel. Ik had ook daardoor het idee dat ik er tot aan mijn levenseinde last van zou blijven houden. Mijn moeder had overigens de laatste ca 20 jaar van haar leven de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van dikke darm, waarschijnlijk hingen haar klachten daarmee samen.

Minder medicijnen
Ik slikte tot voor kort 4 soorten medicijnen die volgens de bijsluiters darmklachten zouden kunnen geven:
simvastatine (cholesterolremmer):  diarree
doxasosine (bloeddrukmiddel): winderigheid, diarree, verstoorde spijsvertering
lisinopril (bloeddrukmiddel): maagdarmklachten
metformine (diabetes type 2): diarree, buikpijn, winderigheid
Kortom een scala aan mogelijkheden waar de oorzaak van mijn darmklachten uit verklaard zou kunnen worden.

De gewichtsvermindering van in totaal 50 kg heeft er voor gezorgd dat ik veel medicijnen niet meer nodig heb.
Sinds december ben ik gestopt met de doxasosine, sinds maart met de simvastatine en sinds 5 maanden is de dosis lisinopril en metformine gehalveerd.

Ik merk een enorm verschil tussen een half tot 3/4 jaar geleden en nu. Het gaat nu supergoed en heb al weer maanden geen ongelukjes of andere ellende meer.  Die loperamide, die ligt daar maar in mijn medicijnkastje. Al heel lang niet meer gebruikt!
Ik ben er enorm blij mee!

18 opmerkingen:

 1. Hier hetzelfde met de medformine! Kon niet volgens de arts, slikte toch al langer. Ja, maar nu was het 3 x per dag ipv 2 x! Na veel gedoe mijn extra medformine kunnen ruilen voor wat anders en gelijk een heel stuk beter! Mijn darmen blijven gevoelig, vast ook te maken met wat ik eet en het ontbreken van mijn galblaas (vet, kruiden) en het gebruik van ozempic dat ik 1x per week spuit. Maar eindelijk weer boodschappen kunnen doen zonder te weten of er daar ook een wc is! Zonder (bijna) in je broek te doen! Groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Metformine staat er heel erg bekend om.
   Dat je klachten pas na bijv 3jr hebt wil niet zeggen dat het niet meer van dr medicatie is!
   Het ene lichaam reageert zus en het andere zo.
   Zelf heb ik een aantal jaar een middel geslikt voor er klachten ontstonden. Toen ik stopte met het midd waren de klachten weg.

   Verwijderen
  2. Volgens diverse artsen kon dit niet! Twee jaar geklungeld vooreen andere arts zei dat het heel goed zou kunnen! Grrr, Ingrid

   Verwijderen
 2. Je zoekt de oplossing in de medicatie, maar waarschijnlijk eet je gewoon veel gezonder. Je bent niet voor niets zo knap afgevallen!
  Gezond eten bevat minder suiker en meer vezels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Medicatie kan dit doen.. ik heb het met bepaalde hulpstoffen medicatie. Precies hetzelfde zegt de apotheek. Mijn lijf zegt van niet.

   Veel mensen die en en en en en en en aan medicatie hebben hebben allerlei bijwerkingen. Juist in omdat ze elkaar versterken.

   Ik eet al jaren suikerarm, volkoren, spelt, haver, biologisch en gezond. Want ik reageer ook op lactose, zoetstoffen en smaakversterkers. 70% van het ssupermarktaanbod laat ik sowieso liggen.

   Verwijderen
  2. Heel herkenbaar, helaas! Ook ik reageer vaak op de hulpstoffen in medicatie.
   Van huiduitslag,kotsmisselijk/
   overgeven en zelfs koorts.
   De koorts werd op corona gegooid, uiteraard, maar ik had het tot 3x toe bij hetzelfde medicijn. En nog zei de apotheker dat komt maar heeeel erg weinig voor, ja en nu heb ik het. Hele onzinnige discussies levert dat op.

   Ook wat voeding betreft. Zoetstoffen en smaakversterkers zijn voor mij een ellende boor mn darmen en een mega trigger voor migraine.
   Dus ik eet zo onbewerkt mogelijk. Probeer eens rundergehakt te kopen zonder toegevoegd suiker...een drama.

   Verwijderen
  3. Ik eet al jaren gezond, met veel vezels en weinig suiker. En met dat afvallen was ik krap 1,5 jaar geleden ook al heel hard bezig, toen ik zo misselijk was van de pijnmedicatie. Pas sinds ik gestopt ben met (een deel van) de pillen, heb ik nooit meer diarree.

   Verwijderen
  4. Ik denk wel dat ik aanleg heb voor gevoelige darmen, net als mijn broer en mijn beide ouders. Dat heeft mijn jongste dochter ook. Ze heeft snel last van haar darmen, ondanks veganistische voeding met véél vezels. Ze reageert net als bovenstaande anoniem slecht op lactose.

   Verwijderen
  5. Zou zomaar kunnen Aaf.
   En er zijn mensen die weer heel erg veel last hebben van extra vezels. Tis vaak zoeken wat bij jouw lichaam past.

   Verwijderen
 3. Wat fijn Aaf! Je bent toch wel erg beperkt met zo'n kwaal. Ik hoop dat je er geen last meer van zult hebben! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad beperkend! Ik had op mijn werk in mijn bureaulade altijd schoon ondergoed en een schone broek en een paar sokken liggen. Voor de zekerheid.

   Verwijderen
 4. 50kg zonder medische ingreep...ik blijf het een prestatie vinden!
  Mij lukt 10kg niet eens.
  Fijn dat die klachten nu weg zijn Aaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat het zoveel beter gaat nu Aaf! En dat je ook minder medicijnen hoef te slikken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik zie wat je allemaal slikte en de bijwerkingen die allemaal met darmklachten te maken hadden dan is het toch niet zo verwonderlijk dat je last had van je darmen. Zo'n arts zou dat toch moeten weten. Gelukkig gaat het nu de betere kant op met je. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel vezels eten is prima, maarbij sommige darmkwalen is het juist goed om minder vezels te eten.Ook geen noten, pitten etc. Klinkt raar, maar na een vezelarm dieet en een flinke stoot antibiotica was ik eindelijk van darmontstekingen af.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had altijd veel darmklachten. Eet nu gluten SOJA en melkvrij. En drink elke dag 2 mokken eigen gemaakte botten bouillon. Dat is erg goed voor de darmen. Gaat nu stuk beter. Fijn dat jet met jou darmen een stuk beter mag gaan Aaf. Medicijnen hebben nog al eens minder plezierige bijwerkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn! Zo vervelend om zo op te moeten letten en niet spontaan op pad te gaan. Weer een extra voordeel van je gewichtsverlies. Het lijkt wel of je met de dag fitter wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ontzettend fijn dat het zoveel beter gaat. Je mag trots zijn dat dit voor een groot deel komt door je eigen gezondere levensstijl

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.