maandag 29 november 2021

De omikronvariant is geland, is nu de geest uit de fles?

Een akelige, mogelijk nog veel problematischer variant van het virus is in Nederland en in andere landen van West-Europa aangekomen. Waarschijnlijk was die landing op Schiphol, op een reis vanuit Zuidelijk Afrika. Meegelift met ten minste 13 reizigers (volgens Noorse media, die met dat getal kwamen voordat het RIVM over een getal berichtte). Daar zijn we dan mooi klaar mee! Of eigenlijk nog lang niet klaar, want ik vrees, en velen met mij, dat dit grote ellende gaat veroorzaken.

Het was te verwachten dat er mutaties zouden optreden en dat het virus nog lastiger te bestrijden wordt. Je hoopt natuurlijk van niet, maar dat was ijdele hoop.
Als het virus echt zo akelig is als nu wordt gemeld, dan gaan we een heel nieuwe fase van deze pandemie in.
De variant is in ieder geval besmettelijker, maar hopelijk minder ziekmakend.
Komt het weer tot een totale lockdown en avondklok en gaan er duizenden doden vallen, alleen al in Nederland?

Ik ben er somber over. Ik heb helemaal geen zin in viering van sinterklaas en kerst in mijn eentje omdat ik anders kans loop om besmet te worden door mijn kinderen of kleinkinderen! Het wordt een saaie, donkere winter, vrees ik!

Nou ja, ik moet het maar van de positieve kant bekijken: ik heb een warm huis, ruim voldoende te eten, genoeg e-books om te lezen, ik kan bestellen wat ik nodig heb, of denk nodig te hebben. Ik ben goed gezond voor mijn leeftijd en ik heb plezier in wandelingen en fietstochtjes in de omgeving.
Dus niet miepen en gewoon tegen mezelf zeggen: we zien wel hoe het komt de komende tijd!

42 opmerkingen:

 1. Kan ook nog wel meevallen. Een mens lijdt dikwijls nog het meest…..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zei mijn moeder ook altijd ;-)
   Ik hoop inderdaad dat het meevalt. Deze variant schijnt veel besmettelijker te zijn, maar wel milder. Hoe besmettelijker, hoe meer die om zich heen grijpt en de deltavariant verdringt. En dan zitten we dus met een mildere variant die minder kwaad kan. Dat zou fijn zijn!

   Verwijderen
 2. Gelukkig gaat het om een mutatie, en met elke mutatie neemt -BEWEZEN- de heftigheid af.
  Waar Zuid-Afrika al veel verder is met onderzoek, loopt het RIVM slechts achter de feiten aan.

  Zoals in de hele pandemie zal deze mutatie ook een zachte dood sterven, immers, over de andere varianten hoor je niemand meer. Doel is -in mijn ogen- angst en paniek te zaaien, en de mensen nog verder tegen elkaar op te zetten volgens het principe deel en heers.

  Ook de maatregelen van afgelopen vrijdag zijn slechts voor de Bühne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was al het wachten op een "nieuwe variant" aangezien de boorsterprikken zijn ingekocht.
   Mensen worden nu bang, rennen voor spuit nr 3 (4 en 5 volgen ook nog wel).

   Ik kijk de persconferenties al lang niet meer. Scheelt een hoop ergernissen :)
   Geen opa en oma bij sint en kerst...jaja je kan je niet je hele opsluiten.

   Verwijderen
  2. @Anoniem: de mutatie van de Spaanse griep die na ongeveer een jaar na uitbreken van dit virus opdook, was dodelijker dan de oorspronkelijke. En corona had je al in heel milde varianten die zich uitten in een soort verkoudheid. Uiteindelijk neemt covid-19 waarschijnlijk wel in hevigheid af, maar dat kan een tijdje duren.

   Verwijderen
  3. Wetenschappers denken dat het alles bij elkaar zo’n 10 jaar zou duren voordat het uiteindelijk een verkoudheidsvirus zal worden. Of het klopt weet ik niet, dat moet de tijd bewijzen.
   Als alle “wappies” die gevaccineerd kunnen worden, dat ook doen zijn de problemen (lees complicaties) al een stuk minder.
   En Aaf, ik zou gewoon lekker Kerstmis samen vieren. De ene dag met de oudste dochter en haar gezin en de andere dag met de volgende dochter en haar gezin. En ga naar hen toe ipv ze bij jou thuis uit te nodigen. Laat iedereen van te voren een zelftest doen, dan is het risico al flink kleiner om besmet te worden. Dat gaan wij ook doen met de Kerst. Iedereen verzamelt zich bij mijn ouders. Daar is de grootste woonkamer. En degenen die het meeste risico lopen, worden regelmatig getest, want IC verpleegkundige en verpleegkundige op de Corona afdeling.
   Ik loop meer risico om besmet te raken, omdat ik taalcoach ben voor een buitenlandse mevrouw. We werken wel achter schermen, maar toch. Iemand de uitspraak van een woord leren, gaat moeilijk met een mondkapje op. Ze moet toch mijn mond en lippen kunnen zien.

   Verwijderen
 3. Goede instelling. Je zegeningen tellen en voorzichtig zijn en blijven, meer kun je niet doen.
  Denk dat wij nog lang niet van dit virus af zullen zijn, het is wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan ook positief uitpakken. Als er een milder verloop is (waar het nu op lijkt) zullen er mss wel meer mensen ziek worden maar minder ernstig. En als deze variant dan de andere variant overneemt dan is het straks voor het grootste deel van de mensen als een verkoudheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerlijk gezegd snap ik alle hysterie in de media niet. Er is nog weinig bekend. Het is volgens mij niet zo dat ze bij bosjes in z-afrika neervallen. Misschien iedereen een paar keer zelftesten om toch samen kerst te vieren en Sint via zoom volgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afrika schijnt vacinatiegraad laag te zijn. En daar schijnt het helemaal niet zo dramatisch te zijn zoals hier.
   Heel apart.
   Geloof dat wij inmiddels op 88% vaccinatiegraad zitten en we staan er volgens de media nog slechter voor dan vorig jaar.
   O wat werken de vaccins toch goed.

   Verwijderen
  2. In Afrika is de bevolking gemiddeld erg jong, 6% is ouder dan 65 jaar. En in Rusland sterven de mensen bij bosjes. Europa is sterk vergrijsd. Dus veel meer doden. En op de vraag hoe wij er voorstaan, moet je ook kijken naar de maatregelen. De meeste mensen op de ic zijn niet ingeënt.

   Verwijderen
 6. Jammer dat het winter is,anders kon je in de tuin elkaar ontmoeten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik probeer het een beetje van me af te zetten anders word je er depri van. Hou je aan de regels, verder kun je er toch niks aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aan alle regels houden zo goed als het kan, en ondertussen genieten van het leven! We mensen hebben op zo vele dingen veel minder invloed dan we denken te hebben....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De mens lijdt het meest door het geen wat hij vreest!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En gewoon je kinderen en kleinkinderen blijven ontmoeten.
  Zeker in de eerste golf zijn veel mensen aan eenzaamheid overleden.
  Persconferentie kijk ik ook niet en inderdaad het is veel angst en paniek zaaien en op de ic liggen veel gevaccineerde mensen met vaak onderliggende ziekten.
  Wees nuchter zorg voor je vit.D en C en zink en selenium iedere dag 2 para en 2 walnoten .
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar de laatste cijfers laten zien dat er juist veel ongevaccineerden op de IC liggen. En dat voedingsadvies werkt misschien wel bij jou, maar lang niet bij iedereen. Hou daar aub rekening mee.

   Verwijderen
 11. Ik ga op zoek naar manieren om het extra gezellig te maken. Komt goed hoor. Met momenten wordt het moeilijk, maar we komen er echt wel weer doorheen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het wordt misschien tijd dat we wel gaan miepen. De antivaxxers staan al een tijdje op de barricaden, terwijl het voornamelijk hún schuld is dat de zorg weer is ontploft, aangezien 70% van de IC'ers ongevaccineerd is. Dus hoewel ik er natuurlijk geen enkele invloed op heb en zeker niet m'n welzijn negatief wil beïnvloeden met boosheid en negativiteit, kan ik het niet helpen om er nu wel klaar mee te zijn alles on hold te zetten, terwijl ik en mijn omgeving wél de verantwoordelijkheid namen.

  Antivax/volgzaam schaap-reacties in 3, 2, 1....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie het volgzame schaap is valt mijns inziens te betwisten....,
   maar ik word er wel verdrietig van dat sommige mensen echt vinden dat mensen die dit vaccin niet willen nemen (dat maakt iemand zeker niet meteen een antivaxxer) om uiteenlopende redenen, als schuldig worden gezien.

   Waarom gaat een variant muteren? Omdat hij tegen problemen aanloopt (gevaccineerde mensen bijvoorbeeld) dat wordt gevaccineerden toch ook niet kwalijk genomen?

   Een vaccin neem je voor jezelf.

   Je weegt de risicos voor jezelf af, waarbij jij denkt meer gezondheidsrisico te lopen. Voor de een is dat Covid, voor de ander een onbekend vaccin. Laat ze.

   Als de Overheid zo graag wil sturen, stuur dan op verplicht bewegen, ipv (buiten)sporten tot een minimum beperken met een avondklok. Of groente en fruit duurder te laten worden door alles wat ze boeren opleggen, ipv die kosten bij een producent van ongezond voedsel neer te leggen. Accijnzen op benzine en BPM op autoś, als enige in de hele EU, verhoog die op tabak en alcohol.

   Maar terwijl we het moeten doen met een demissionair kabinet, moeten we het nog veel meer doen met elkaar. En met een vingertje wijzen helpt niks.

   Er zijn genoeg artsen en verpleegkundigen opgestapt omdat zij zich niet verplicht willen laten vaccineren, zou jij hulp van hen weigeren als je ze nodig had? Omdat ze er anders over denken?

   Een mooi bericht op een social media wat mij werd doorgestuurd was van een oud marinier, nu al jaren werkzaam op de IC en de afgelopen tijd op de Covid IC. Ongevaccineerd.

   Hij zegt vorig jaar was ik de held en werd er voor me geklapt, ik was de oplossing tot het probleem. Nu ben ik het probleem omdat ik me niet prettig voel om mij te laten vaccineren. Hoe kan dat?

   En ik vraag me dat ook af...

   Verwijderen
  2. Ik sluit me volledig aan bij anoniem.
   Ongevaccineerden meteen antivaxxers noemen...ik vind het nogal wat.
   Het ligt NIET aan de ongevaccineerden dat de zorg nu in de knel zit. Dat maakt het mediacirus ervan!
   Hoe zet je mensen tegen elkaar op.

   Afgelopen jaar schijnen er 75 IC verpleegkundigen te zijn opgestapt.
   Zelfs Dhr Gommers geeft aan dat de problemen in de zorg NIET soor corona komen, maar dat dit het resultaat is van jaren achter elkaar de zoeg uithollen.

   Ik vind het heel verdrietig dat mensen, zoals nu blijkt na 20mnd covid19, zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn.
   Verdeel en heers.
   Goh, waar hebben we dat eerder gezien.

   Denk dat het nu juist de tijd is om met elkaar te verbinden (op veilige wijze) dan dat we verder verwijderd dan ooit van elkaar raken.

   Verwijderen
  3. Je schrijft dat er maar liefst 75 IC verpleegkundigen zijn vertrokken. Hoeveel zijn daarvan met pensioen gegaan? Kijk dat zegt niemand erbij.
   Mijn neefje werkt op een van de grootste IC- afdelingen van Nederland en hij zegt dat ze door Corona niet zozeer mensen hebben zien stoppen maar met pensioen zien gaan. De meeste IC - verpleegkundigen hebben nl. genoeg van alle zeik van de familieleden die hen bedreigen, zeuren enz. Daarnaast hebben ze ipv de normale 2 patiënten per dienst soms 4 patiënten per dienst te verzorgen. Ja deels door de antivaxxers, want dat zijn nu de grootste groep patiënten op hun IC. Daardoor zijn collega’s overwerkt geraakt!!! Vandaar het tekort aan IC -verpleegkundigen. Want ze kunnen nu niemand opleiden omdat ze géén tijd hebben om de studenten goed te begeleiden.

   Onder NORMALE omstandigheden zijn het aantal IC bedden ruim voldoende, alleen bij een situatie zoals nu komen ze bedden tekort. Doordat de zorg zoveel beter is; denk aan betere medicijnen, betere operatiemethodes, enz. , is de ligtijd op een IC drastisch verminderd. Je hebt geen 1800 bedden meer nodig zoals 20 jaar geleden. Dus waarom zo’n dure bedden én verpleegkundigen in dienst nemen als ze 99,9% van de tijd leeg staan. Dat is weggegooid geld. Vandaar het “tekort” aan bedden in een situatie als deze.

   En de zorg zit wel degelijk in de knel. Volgens de officiële cijfers moet vanaf nú iedere 3e schoolverlater de zorg in gaan om het grote aantal ouderen te gaan verzorgen. Zie jij dat gebeuren. Ik niet.

   Verwijderen
  4. @Anoniem 14:40: als ik iemand die het coronavaccin afwijst een antivaxxer noem, zit je erboven op, maar jij gaat de accijnzen erbij halen... Well..

   Dat we betere levensstijl moeten promoten, helemaal eens! Maar dat staat los van het vaccin. Asl 70% van de ziekenhuisopnames door ongevaccineerden wordt afgedekt, dan heb je toch je antwoord? Je neemt dit specifieke vaccin niet alleen voor jezelf, maar wel degelijk ook voor een ander. Voor diegene die nu geen chemo meer krijgt, met alle gevolgen van dien. Voor iedereen die pijn heeft bij het lopen en nu weer eindeloos mag wachten op nieuwe heupen en knieën. Om te zorgen dat jij niet degene bent die het 25x sneller kan krijgen én doorgeven.

   De meeste verpleegkundigen gaan niet weg uit de zorg, maar kiezen een andere vorm van zorg. Can you blame them? Ze rennen keihard weg van mensen die zichzelf niet beschermen, de werkdruk meer dan maximaal verhogen en óók nog agressie vertonen op hun werkvloer. Ik werk in een middelgroot ziekenhuis, dus geen verzinsels of mediapropaganda hier. Ik zie de dagelijkse realiteit.

   En gaan we nu echt Gommers Quote'n? Dat is gewoon één arts in één ziekenhuis, mensen. Elke arts heeft een visie om wat er gebeurt, maar we laten continu dezelfde aan het woord. Over eenzijdig mediacircus gesproken.

   Ten slotte: de reden dat we nu verder van elkaar verwijderd raken is omdat de maatregelen weer iedereen raken, terwijl er overduidelijk één groep de veroorzaker is van het ontploffen van de zorg. Het aantal besmettingen is namelijk helemaal niet interessant. Integendeel. Prima als iedereen het gewoon 'even' krijgt. Het aantal ziekenhuisopnames en evt IC'ers, dát is het probleem. En dat is dus 70% ongevaccineerd.

   Als ik jou sla, vind je het dan logisch dat jij óók straf krijgt? Nee, dacht ik al, zou gek zijn! Toch krijg ik als gevaccineerde wel weer alle maatregelen voor m'n kiezen, terwijl we - als we allemaal gevaccineerd waren - geen ontplofte ziekenhuizen hadden. Je kunt er heel Den Haag bij halen met je accijnzen en gezonder leven, maar ongeacht of ik het daarmee eens ben (ben ik), ga je daar nú het zorgprobleem niet mee oplossen en dupeert de ongevaccineerde rechtstreeks de niet-acute zorgvraag, die op termijn zomaar wél acuut zou kunnen worden.

   PS: alle gelovigen: Matteüs 4:1-11. Dus stel Hem niet op de proef, maar vertrouw Hem omdat hij uw medemens de kennis gaf om een vaccin te ontwikkelen. Jullie geven het IC-personeel immers ook de ruimte om jullie vol te pompen met medicijnen om het probleem op te lossen. Is dat dan weer wel God's wil?

   Verwijderen
  5. Dit klinkt best logisch, maar ik denk dat n 3e jaars HBO-v student liever langer stage loopt met minder begeleiding en ih begin de rotklusjes, dan helemaal niet. Ook op n IC is er voldoende te doen dat niet direct levensbedreigend is als t misgaat. Het gaat toch om handjes? Net als op de ambu. De chauffeur weet er wat van maar is niet zover opgeleidt als de bijrijder.

   Verwijderen
  6. Het gaat niet om 'handjes' maar om bevoegd en bekwaam personeel. Handjes lopen op dit moment vooral in de weg op afdelingen waar de zorg van hoog niveau is. De supervisie vraagt teveel tijd als de vraag al zo hoog is.
   Ik weet overigens ook dat het nu voor studenten lastig is om een plek te vinden als ze geen gedegen achtergrond hebben. Er is gewoon geen tijd om hun in deze chaos ook nog bij de hand te nemen. Kwalijk, maar ook begrijpelijk.

   Verwijderen
  7. Schrijver je slaat de spijker op zijn kop. Er is geen tijd om een student aan het handje te nemen.
   En anoniem van 7:16 een derdejaars student mag helemaal geen stage lopen op een hoog niveau zorg afdeling. Dan ben je al gediplomeerd HBO verpleegkundige met ervaring op de SEH of AOA (acute opname afdeling). Pas dan mag je, bij gebleken geschiktheid, beginnen aan de opleiding tot IC- verpleegkundige.

   Verwijderen
  8. @schrijver 7.11
   als ik ergens gommers heb gequote... niet express ben absoluut geen fan v iemand die in elk programma zegt wat daar uitkomt, daar zijn we t over eens.

   En familie v mij is 76 jaar vrij v ziekenhuisbezoek geweest, 1 vaccin en hij heeft vanaf mei tot begin november in en uit gelopen. dat verhoogt ook de zorg.

   niet iedereen reageert hetzelfde.

   als je zelf werkt id zorg zul je ook collegas hebben die er anders over denken. zij zijn niet minder goed in hun werk dat iemand met wel een prik.

   liggen er veel bloedgroep O mensen op de IC of zijn dit meer de A B of AB bloedgroepen. Oprechte vraag, alle best zieken (van covid of het vaccin) die ik ken zijn nl allemaal A.

   Verwijderen
 13. we weten nog te weinig van deze variant. hoemeer het virus rond kan gaan ,hoemeer hij verandert. je kan dan wachten op een extreem slechte vrees ik.en jaarlijks een nieuwe prik halen moet toch daardoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vóórdat een virusmutant in het nieuws komt worden mensen besmet, dan getest en dan pas wordt het bestaan bekend gemaakt. Je weet dus nooit welke variant er nu weer rond gaat. Of alle mutanten door de vaccins worden tegengehouden kunnen we ook pas achteraf vaststellen.

  Het belangrijkste is eigen verantwoordelijkheid. Zorg dat je zo weinig mogelijk de adem van anderen inademt. Jammer dat er mensen zijn die behoefte hebben aan een zondebok. Dat maakt het er niet prettiger op.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En hier het hele gedichtje:

  Een mens lijdt dikwijls 't meest
  Door 't lijdendat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

  Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
  Als vrees voor allerlei gevaar.
  Doch komt het eens in huis,
  Dan helpt God altijd weer
  En geeft Hij kracht naar kruis.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De fouten van een ander vallen snel op maar voor de ander ben je de ander

  : Moses de Donkere. Leefde van 332 tot 407

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En een drukfout valt ook eerder op dan een denkfout. Kan ook behoorlijk hinderlijk zijn.

   Verwijderen
 17. Misschien is het goed om de rest van de tekst over het lijden dat men vreest eens door te lezen. Dan zou die hier niet gebruikt worden. Beetje heel erg raar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Want die overtuiging wordt gebruikt door de biblebelt antivaccers. Ik hoorde net van de dominee dat als sommigen dan op de ic komen ze ontkennen dat het Corona is. Dan ook consequent zijn. En dat leed ook als Godswil zien.

   Verwijderen
  2. Nu ja maar los van deze context (waar je gelijk in hebt, het gezegde heeft een vrij twijfelachtige herkomst wat dit betreft) blijft het wel overeind dat mensen vooral mentaal lijden onder piekeren en zich zorgen maken over dingen die nog niet aan de hand zijn en misschien wel nooit zullen komen. Meestal zijn we in een werkelijke crisis situatie behoorlijk weerbaar (om daarna wel echt tijd nodig te hebben om weer in balans te komen, iets waar de moderne maatschappij/cultuur geen ruimte voor laat maar dat is een andere discussie ;) ).

   Verwijderen
  3. Voor mij klinkt er in: Laat maar komen, wat komen gaat. Ik denk dat heel veel van waar we nu in zitten juist gekomen is om dat zo veel mensen riepen , ik ben niet bang hoor. ik laat me niet bang maken. Misschien juist wel uit angst voor dat weer in balans moeten komen

   Verwijderen
 18. Dat doen de gelovigen uit de bijbelgordel juist. Hun argument is: we mogen niet tegen Gods wil ingaan. Verhinderen dat we corona krijgen, terwijl God juist wilde dat we wel corona zouden krijgen. Dat God juist wil dat we onszelf beschermen dmv een prik, komt blijkbaar niet in hun hoofd op.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Positief blijven!! Er zijn zoveel mensen die het echt slecht hebben.
  Nu kunnen we wel vreselijk boos gaan worden op de wappies maar wat bereiken we ermee? Laten we onze energie in andere zaken steken in positieve dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het ene moment denk ik dat het misschien gaat meevallen voor de meeste mensen omdat ze gevaccineerd zijn en voorzichtig zijn (ik in elk geval wel), maar het andere moment denk: dit is het begin van het einde voor de mensheid.
  Ik moet dus maar afleiding zoeken en niet teveel denken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Niet zo panieken over duizenden doden etc. Focus idd wat wel goed gaat en wees voorzichtig voor jezelf en anderen. En dan maar een keer geen kerstfeest op de traditionele manier, er zijn ergere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De mens is bezig zijn eigen ondergang te bewerkstelligen..immuunsysteem wordt kapot gemaakt en er worden veel te veel medicijnen met schadelijke bijwerkingen geslikt.
  Jullie maken je druk om een virus maar er spelen weer ernstiger dingen en het merendeel denkt goed bezig en veilig te zijn. Overgewicht, diabetes, weinig bewegen, bewerkt voedsel eten, tekorten aan nutriënten

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.