maandag 15 november 2021

Visible mending: een intrigerende trend

reparatie door Renée van Cootwijk, textielchirurgijn
Bron: Genoeg nummer 127, winter 2020

Visible mending zou je kunnen vertalen als: het zichtbaar repareren van kledingstukken.
Ik publiceerde er een tijd geleden al eens de foto. links over.

Het past in de trend om duurzaam om te gaan met kleding en de kleding niet na 7x dragen af te danken.




Van huis uit heb ik geleerd om kleding zo onzichtbaar mogelijk te repareren.

Bijvoorbeeld het met een heel fijne haaknaald het ophalen van ladders in tricot kleding: maillots, truien etc. Als het niet minuscuul fijn is, kan ik dat heel goed! Ook overmazen van dunne plekken van truien en het repareren van gaten met maaswerk leerde ik op de basisschool al!  Dan knipte de juf gaten in een pannenlap en dan moest ik die gaten weer repareren.

sok met speciale houten stop-paddenstoel er in
Een gaatje in bovenstaande sok kan ik bijvoorbeeld vrijwel onzichtbaar repareren. Als ik de juiste kleur en de juiste dikte heb van wol om mee te mazen.


Asha ten Broeke  (columnist in de Volkskrant) over visible mending: Het laat zien dat een kledingstuk heeft geleefd en dat iemand er genoeg om geeft om er liefde en aandacht in te steken.

Visible mending gaat uit van zichtbaarheid van je werk. Dat ga ik in de toekomst toepassen op kleding die mij dierbaar is. Ik draag nu alleen nieuwe kleding of vrijwel nieuwe tweedehands, omdat ik nu een veel kleinere maat heb dan 1,5 jaar geleden. Het (zichtbaar) repareren is toekomstmuziek.

Gisteren repareerde ik een dierbare pyjamabroek van jongste dochter. Het is een Lion King broek, heel oud en zacht. Het taille elastiek had ik al eens vervangen, nu was de middenvoor- en de middenachter-naad  ingescheurd en vanaf de gaten liepen ladders. Het resultaat zit een beetje tussen zichtbaar en onzichtbaar in, maar ik ben wel tevreden en de broek kan weer een tijdje mee. Mocht hij weer stuk gaan, dan zet ik er misschien wel een strook tricotkatoen achter, ter versteviging.


Nog een filmpje over de basis van zichtbaar repareren.

6 opmerkingen:

  1. Dit ken ik niet,maar ga het zeker toepassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik repareer veel. Partner draagt spijkerhemden en rechter elleboog wordt het eerste dun. Van afgedankte hemden heb ik stukken bewaard die ik er dan ruim opzet, zichtbaar dus.
    Ook kragen en manchetten keren doe ik.,
    En stoppen heb ik ook op school geleerd een mmasbak heb ik ook .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik herstel bijna ieder kledingstuk waar iets aan mankeert. Soms onzichtbaar maar ook vaak zichtbaar. Niet omdat ik het belangrijk vind dat anderen kunnen zien dat ik het kledingstuk opgelapt heb maar omdat ik niet handig genoeg ben om alles onzichtbaar te herstellen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik word steeds beter in kleine aanpassingen en reparaties. Het is vaak wel de moeite waard. Zichtbaar repareren kan zeker ook leuk zijn, hangt er een beetje van af wat de schade is. Bij een jeans heb je nogal artistieke vrijheid. Bij een nette kokerrok voor m'n werk plak ik er niet zomaar een patch op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind zorgvuldig} uitgevoerde reparaties wel mooi, zichtbaar of onzichtbaar. Ik heb een Borduurring van de Sint gevraagd, om ook mooiere reparaties te kunnen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mij oudste dochter heeft eens gordijnen gemaakt uit oude jeans. Ze knipte er de bruikabare stukken uit (vaak in verschillende tinten blauw) en gebruikte ook hier en daar een zak op een achterstuk: handig on kleine voorwerpen en wat kleingeld in te verstoppen! Wie niet rijk is moet slim zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.