Ik las op Nu.nl het advies om 30 plantensoorten per week te eten. Dat zou je weerstand verbeteren.
Pff 30!
Dat lijkt me erg veel!
Het lijkt me leuk te kijken hoe ver ik deze week kom:
- tarwe
- rogge
- pinda
- soja
- sesamzaad
- lijnzaad
- amandelen
- kikkererwten
- olijven
- Elstar
- Goudreinette
- grapefruit
- kakifruit
- broccoli
- pompoen
- ui
- knoflook
- wortel
- tomaat
- rode peper
- paprika
- prei
- sperziebonen
- peterselie
- pruimen (gedroogd)
- vijgen (gedroogd)
- frambozen (diepvries)
- blauwe bes (diepvries)
- suiker (ergens in verwerkt)
Helaas net geen 30 soorten! Want het is ook de vraag of je de twee soorten appels als twee verschillende plantensoorten kunt rekenen.
Toch geen slechte score!
Hoe ver kom jij met plantensoorten?
Eerder stond op deze pagina een artikel over je weerstand en het oppeppen daarvan door middel van voeding en vitamines. Bij nader inzien ontbrak op sommige vlakken echter een sterke wetenschappelijke basis en misten er bepaalde nuances.
BeantwoordenVerwijderenOmdat het stuk daardoor niet voldeed aan de maatstaven van NU.nl, hebben we het artikel verwijderd.
Mag je granen meerekenen? dat is toch geen groente en fruit?
BeantwoordenVerwijderenEn suiker is een derivaat, dat lijkt mij helemáál geen plantensoort.
Verder wel een leuke uitdaging Aaf, ik ga het bijhouden deze week!
Granen zijn geen groente en fruit, maar wel planten. Het ging over planten.
VerwijderenOh ja, stom van mij, sorry!
VerwijderenWauw, je komt een indrukwekkend eind Aaf! Ik denk dat ik niet zo ver kom.
BeantwoordenVerwijderenIk vergat de koffie en de thee nog! Hoe kon ik dat vergeten? Niet dat ik vaak thee drink, maar koffie wel. Ook dan krijg je planten binnen. De meningen over de gezondheidsvoordelen van koffie zijn verdeeld, maar het is ontegenzeggelijk een plant!
VerwijderenVallen aardappelen er ook onder? Niet dat ik ze vaak eet slechts 1x per week want ik eet koolhydraatbepertk
BeantwoordenVerwijderenWelke dag een andere groente is 7, 3-4 soorten fruit en ook vaak augurken uit pot, deze week zowel pompoen als wortelpuree bij de groente (en vlees) dus zal aan 15-18 komen
Hoi Aaf,
BeantwoordenVerwijderenEen interessant onderwerp. Helaas is het artikel door nu.nl ingetrokken omdat het onvoldoende onderbouwd was. Groetjes, Nienke
Toch een mooie, gevarieerde lijst. Ik ben wel nieuwsgierig hoe ver ik kom. Ik eet wel vaak dingen op meerdere dagen, dus misschien dat dat de variatie wat beperkt. Ik ga eens turven!
BeantwoordenVerwijderenHaha, ik zie nu pas dat het artikel ingetrokken is! Er wordt helaas wel vaker onvoorzichtig omgesprongen met de wetenschap in de journalistiek, dus goed dat ze dat doen. Toch ga ik het eens bijhouden, want ik ben gewoon nieuwsgierig geworden hoe gevarieerd ik nu eigenlijk eet, los van gezondheidsvoordelen.
VerwijderenIk geloof niet dat ik mijn voedingsadviezen van nu. nl zou halen
BeantwoordenVerwijderenMaar een grote diversiteit aan plantaardige voeding lijkt wijs. In de winter zal die diversiteit kleiner zijn dan in de zomer.
Zonder echt te tellen: meerdere soorten graan, noten en peulvruchten per week. Twee of drie soorten uien, wat bladgroente en stengelgroentes e
'n wortelgroentez. Knoflook en gedroogde kruiden, maar ook nog een paar soorten verse kruiden uit de tuin. Appels en mandarijnen en als guilty pleasure blauwe bessen.
Ik denk ook dat veel soorten planten sowieso een verstandig voedingsadvies is. Wetenschappers zijn het er volgens mij volledig over eens dat eenzijdig eten slechter is dan veel verschillende soorten. Door die verschillende soorten krijg je ook een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen.
VerwijderenHet lijkt me een onzin-verhaal gezien een paar van bovenstaande reacties!
BeantwoordenVerwijderenThea
Suiker wordt gehaald uit suikerbiet of rietstengels. Het lijkt mij dat je in dat geval of rietstengel of suikerbiet moet eten. Een bewerkt product valt hier, lijkt mij, buiten. Je vergeet de rijst.
BeantwoordenVerwijderenGeen rijst gegeten in de afgelopen week. Wel pasta, bulgur en dergelijke, dat is op basis van tarwe, voor zover ik weet!
VerwijderenSuikerriet of rietstengels lijkt me lastig, er zijn meer bewerkte producten op mijn lijstje die je niet zonder meer tot je kunt nemen: olijven, koffie en ook granen moet je eerst malen en bakken of koken.
Als je verse groente en fruit van het seizoen eet, zo veel mogelijk lokaal dwz de produkten hebben geen grote afstanden afgelegd tot in de winkel, kom je nooit aan die dertig plantensoorten. Ik heb ongeveer zeventien verschillende soorten gegeten. Maar ik zie dat het artikel is ingetrokken.
BeantwoordenVerwijderenLokaal zou je kunnen eten:
Verwijderentarwe
rogge
gerst
appels
peren
mispels
pruimen
vijgen
aardbeien
kruisbessen
rode bessen
zwarte bessen
tomaten
paprika’s
courgette
sperziebonen
peultjes
bruine bonen
witte bonen
linzen
kapucijners
ui
prei
knoflook
tuinkers
waterkers
bieslook
peterselie
selderij
rode kool
witte kool
spitskool
broccoli
wortel
pastinaak
schorseneren
aardappels
Ik heb er geen cijfers voor gezet, maar ik tel er 37 verschillende.
Boekweit is een inheems gewas dat als superfood kan gelden! Denk als quinoa maar dan zonder de kilometers.
VerwijderenWat ik bedoel is seizoensgroente. Dus nu geen aardbeien, vijgen, mispels, bloemkool,etc. Weet ook wel dat er veel import bij de super of groenteman te koop is.Leve de prei en de rode kool, om maar eens wat te noemen.
VerwijderenJa, boekweit schijnt heel gezond te zijn! In mijn macrobiotische tijd at ik het vaak.
VerwijderenBehalve de kasha (= zonder olie geroosterde boekweit) houd ik niet zo van boekweit.
Van boekweitmeel kan je hele lekkere pannenkoeken en poffertjes bakken. Een aanrader!!
VerwijderenBoekweit mag dan een inheems gewas zijn, maar het schijnt ook een heel gevoelig gewas te zijn wat (weers)omstandigheden aangaat. Volgens mijn grootvader was het een gewas waar je altijd spijt van had. Als de weersomstandigheden meezaten had je spijt dat je er niet meer van gezaaid had en als de weersomstandigheden tegen zaten had je spijt het spul gezaaid te hebben.
VerwijderenZover ik weet wordt het in Nederland niet of nauwelijks nog verbouwd. Wat er op de markt verschijnt, schijnt zonder uitzondering uit gebieden te komen met een minder ongewiss klimaat en de kans op nachtvorst in het late voorjaar of vroege zomer nihil is.
Het schijnt wel een uitnemend gewas te zijn voor bijen.
Een werkelijk onderbouwde wetenschappelijke basis voor 'zo veel mogelijk diversiteit' is er niet. Als wortels en peren de enige groenten en fruit zijn die je ooit eet is dat niet heel erg volwaardig nee maar zolang de balans wat betreft voedingsstoffen een beetje oké is dan is een vrij eenzijdig eetpatroon helemaal niet zo'n probleem.
BeantwoordenVerwijderenWat betreft die 30 per week, in de zomer en het vroege najaar kom ik daar ruim overheen, in deze periode haal ik het meestal niet. Maar ik ben blij dat het artikel is ingetrokken want dit is weer de zoveelste 'lifehack' om gezonder te eten die in werkelijkheid de boel nodeloos complex en onhaalbaar laat lijken terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn. Bovendien kun je met bijna alleen verschillende soorten granen, noten en peulvruchten al bijna aan 30 per week komen en dan heb je nog nagenoeg geen groenten gegeten dus tja...
Mare
Hi Aaf, leuk jouw lijst! Ik kom er ook wel aan denk ik maar zal voor mezelf ook eens een lijstje maken. Schijnt trouwens ook goed te zijn om verschillende kleuren te eten!! Lukt jou ook makkelijk zie ik aan de lijst!
BeantwoordenVerwijderenBeetje late reactie nog maar ik kwam het concept van de 30 soorten groenten weer tegen in een interessant bbc filmpje, Is a vegan diet healthier than eating meat and dairy? In dit filmpje worden twee tweelingbroers, verwoede sporters, drie maanden lang gevolgd. Een van hen blijft dierlijke producten eten, de ander niet.
BeantwoordenVerwijderenSpoiler alert: voor deze twee mensen, die altijd al heel nauwkeurig naar voedingswaarde en bewegingspatroon keken, waren de verschillen niet heel groot.
In de samenvatting werd nog vermeld dat vooral processed foods heel veel schade kunnen veroorzaken en dat ook bewerkte veganische alternatieven voor dierlijke producten beter in het schap kunnen blijven liggen. Kook zelf, van echt eten was soort van de boodschap. Ook de bittere groentes en lekker gevarieerd.
(ps deze tweelingbroers hadden maar 25-30 % overeenkomst in hun darmmicroben en darmmicroben bepalen mee hoe je op voedingsstoffen reageert. Kortom jij en ik en andere meelezers kunnen hele verschillende ervaringen over voeding hebben, omdat mogelijk onze microben erg verschillen)
Interessant weer!
Heb gisteren Hack your Health gekeken. Dat vind jij dan ook interessant. Mvg LB
BeantwoordenVerwijderen