woensdag 15 december 2021

Basisscholen dicht: een vreemde beslissing?

Gisteren maakte de demissionaire regering bekend dat de basisscholen een kleine week eerder sluiten. Vanaf dinsdag 21 december zouden ze dicht moeten en het liefst al vanaf 20 december.
In de eerste lockdown waren de scholen 2 maanden dicht, en ook daarna waren de scholen lang dicht.  Deze sluiting en het afstandsonderwijs bleek heel slecht voor het onderwijsniveau van de leerlingen. Sommige kinderen hebben er grote achterstanden door opgelopen.

Er is sinds de sluiting van de basisscholen eind vorig jaar en begin dit jaar steeds gezegd dat dit het laatste is wat de regering zou willen. Echt iets wat alleen bij nood zou gebeuren. Overdag zijn nu alle winkels open, sportscholen zijn open, restaurants, cafés, bioscopen, zwembaden, alles blijft open, er is eigenlijk geen sprake van een echte lockdown, maar de basisscholen moeten dicht.
En wat onduidelijk is, is of de kinderopvang ook sluit, of dat die gewoon open blijft.

Wat nu? Mijn oudste kleinkinderen zitten in groep 2 en ook daar kun je blijkbaar achterstanden oplopen. Het was zo, dat de juffen van beide kleuters aan het einde groep 1 een voorkeur hadden voor zitten blijven. Ze moesten groep 1 nog maar een keer over doen. Beide ouderparen van mijn kleinkinderen zijn hoogopgeleid en 2 daarvan hebben een master gedaan. In het gezin krijgt taal en kennis van de wereld veel aandacht. Er wordt dagelijks voorgelezen en de kinderen worden gestimuleerd na te denken. Ze bezitten rekendozen en taaldozen voor kleuters, waarin ze spelenderwijs leren over cijfers en letters. De ouders hebben bezwaar gemaakt tegen zitten blijven en daarom mochten ze door naar groep 2. Als ook deze kinderen maar ternauwernood over mogen naar de volgende groep, dan is het voor mij duidelijk dat het onderwijs zeer te lijden heeft gehad onder de lockdowns.

En nu mag het onderwijs even online afstandsonderwijs uit de grond stampen en opvang regelen voor ouders met cruciale beroepen. Het is de vraag of dit lukt. Al mijn (schoon)kinderen werken in cruciale beroepen, maar jongste dochter heeft zwangerschapsverlof. Mag zij, of mag ik nu alles gaan opvangen als er geen opvang mogelijk is voor de kinderen? Ik heb door astma en diabetes een vrij kwetsbare gezondheid en dochter heeft niet voor niets zwangerschapsverlof. En dan vraag je misschien: zijn er geen andere grootouders die kunnen inspringen? Er zijn er een heleboel, maar de andere (stief)grootouders zijn allemaal (een stuk) jonger. Ik ben de enige die AOW heeft en dichtbij woont, de rest werkt nog of woont ver weg en heeft daarom geen tijd voor opvang.

Wat vind jij van de schoolsluiting, die nogal eufemistisch gezegd een week eerder kerstvakantie krijgen?

96 opmerkingen:

  1. Het komt inderdaad onverwacht, communicatie was al nooit de sterke kant van dit kabinet. Ik ben niet zo bang dat een extra week thuis veel achterstanden oplevert; twee maanden is toch echt iets anders. En ik begrijp het wel zoals het is onderbouwd door het OMT: als kinderen tot volgende week vrijdag bij elkaar in de klas zitten, met alle bijbehorende besmettingen, en de dag erna met hun grootouders aan het kerstdiner schuiven, zijn daar ook weer veel besmettingen te verwachten. Een weekje buffer ertussen scheelt hopelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het raar dat iedereen hierover wel valt.

    Een mens verplichten een prik te nemen, dat doe je voor je naaste, dat heb je toch over voor elkaar, maar de scholen 1week voor kerst eerder dicht....

    leerachterstand! en dan is ineens die ander niet zo belangrijk meer.

    We hebben het vooralsnog over 1 week. De week voor Kerst. Als hulpouder, toen dat nog geregeld voorkwam, weet ik dat ze id kerstweek niks cognitiefs leren iig. Het is knutselen, film kijken, tostimiddag, knutselen en misschien een, naar eigen inzicht, zelf te maken kerstboekje met opdrachten, puzzels en kleurplaten.

    Ik denk dat de kinderen, zeker nu, flexibel genoeg zijn om dat op te vangen.

    Ouders met cruciale beroepen (1 of 2) mogen de kinderen naar de noodopvang op school sturen. En ook juffen kunnen aangeven voor welke kinderen dat nog meer geldt, (ik denk waar problemen thuis verwacht worden.)

    Dus, denk aan de ander en hou die kinderen een week extra thuis.

    Is ineens een stuk stommer als het niet in je straatje past, maar geeft misschien in tijden v Kerst wel weer wat meer begrip voor mensen met andere gedachtes.

    Dat hoop ik dan maar!!

    en specifiek naar Aaf, maak je om je kleinkinderen aub geen zorgen, als ze elke dag worden voorgelezen geef je een kind al zo.n voorsprong, dat komt goed.

    Het intellect vd ouders zegt niks over dat vh kind, maar de stimulans zal voldoende zijn om te ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak mij niet zo'n zorgen over leerachterstanden bij mijn kleinkinderen, wel over dat mijn kinderen en hun partners het nu plotseling allemaal moeten oplossen. Geen school, geen BSO en speelafspraken vermijden, geen grootouders laten oppassen en WEL de deur uit moeten om te werken.
      Daarnaast ben ik er nog niet zo zeker van dat de scholen na de vakantie weer open gaan. Wat als die maatregel verlengd wordt omdat het niet genoeg geholpen heeft?

      Verwijderen
    2. BSO is wel open voor noodopvang alleen niet de hele dag. Op de momenten dat ze normaal ook een contract hebben. Tenminste op de BSO waar ik werk.ik neem aan dat dat overal zo is

      Verwijderen
  3. Er wordt geen online les verzorgd voor deze ene week, ze hebben echt vakantie, ik hoop en verwacht dat ze na de kerstvakantie gewoon weer naar school gaan. Ik heb ook geen idee hoe ik dat dit keer op moet lossen, maar komt vast goed. Hier helaas ook geen hulp van oma's, wat volgens Rutte ook niet de bedoeling is. Ik heb ook geen cruciaal beroep dus ze mag ook niet naar school en ik denk voor kinderen die gewoon op de middellijn zitten of daar boven het met de achterstanden wel meevalt en zeker voor deze paar dagen.
    Wij hebben op school geen besmettingen, als er een enkele keer een leerkracht ziek is wordt dit opgelost dus we hebben ook nog geen thuiszitters gehad. Dus vanuit onze school bekeken is het wel erg zuur om dicht te moeten. Mijn dochter vind school eindelijk leuk dus die baalt wel even. En weer geen leuke afsluiting voor de kerst, ik ben benieuwd of ze het kerstdiner naar voren halen als bijv een kerstlunch. Hebben ze voor de zomervakantie wel gedaan en dat moet op korte termijn ook wel te regelen zijn, zonder hulp van ouders is dat toen gelukt wat met een kerstdiner niet lukt, want iedereen moet dan wat maken.

    groet Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ben verbijsterd. En dan ook nog de oproep om niets met andere ouders te regelen, geen oma te laten oppassen, geen speelafspraakjes te maken, geen crisisopvang te gebruiken, zal ik mijn kind gewoon in een doosje stoppen en er weer uit halen als de pandemie over is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kennelijk mogen alle kinderen mee naar het werk….

      Of onze regering denkt dat iedereen een au-pair heeft, net als zijzelf of zo.

      Ik heb me ook verbaasd en weet heel zeker dat weinig (werkende) mensen zich hieraan zullen houden, ondat dit simpelweg niet gaat.

      Verwijderen
  5. Alles voor het kerstdiner met opa en oma. De werkende ouders zonder cruciaal beroep zijn de pineut.

    Enne allebei een master is geen garantie voor een slim kind ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aaf, ik lees je altijd graag (stadgenoot, hé...) Maar ik word gillend gek van die knipperende EuroClix reclame!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga op zoek naar een andere reclame van EuroClix

      Verwijderen
    2. Alleen de grotere banners knipperen niet. Dus nu heb ik een grote geplaatst, zodat je niet meer gillend gek wordt ;-)

      Verwijderen
    3. Ja graag! Hier is nog een gillerd!

      Verwijderen
    4. Zeer bedankt... dat scheelt enorm.

      Verwijderen
  7. Het is juist niet de bedoeling dat "kwetsbare"grootouders oppassen. Het is weer zo'n "eerst nee-dan ja"beslissing.Je zult als school maar een leuke kerstviering snel snel naar voren moeten halen. Want vaak is zoiets een hoogtepunt voor de kinderen. Jammer,dat als men vindt dat schoolsluiting moet,het niet eerder bekend gemaakt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het dient het groter belang, namelijk voorkomen, als dat nog mogelijk is. een tsunami van patiënten over een aantal weken als Omikron hard toeslaat. de verdubbelingstijd is duizelingwekkend snel dus laten we ons in vredesnaam aan de maatregelen houden!
    Het lijkt me geen goede zaak als jij gaat oppassen op de kleinkinderen. Dat kunnen je volwassen kinderen onderling regelen, lijkt me. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het dient een groter belang, maar is een ontzettend domme oplossing.
      Mensen moeten werken, school wordt gesloten en ze mogen hun kinderen nergens brengen ehhhh hoe dan?!

      Verwijderen
  9. Vind je dit niet een beetje overdreven Aaf? Als die kinderen zo'n hoog niveau hebben zullen ze het best gaan redden. Juist kinderen met gedragsproblemen die echt niet goed thuis kunnen daar heb ik beklag mee. Lijkt in deze tijd wel dat de bso en de grootouders je kinderen op moet voeden. Ik zou zeggen: geniet van dat ene weekje meer vakantie en zoals ik het begrepen heb hoeven ze niet online les te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit was toch om opa en oma niet te besmetten met de kerst? En het was toch niet de bedoeling dat opa en oma de komende week gingen oppassen?

    Mijn dochter heeft dit schooljaar door de coronamaatregelen al 1/3 van de tijd thuis gezeten. Ruim vijf weken. En waarvoor? Omdat zijzelf een snotneus had. Omdat iemand anders een snotneus had. In totaal vijf lesuren zijn online opgevangen die vijf weken.

    Echt, hoe vindt Nederland zelf dat het gaat?!

    Kinderen worden er zelf amper ziek van. 2/3 heeft het al gehad. Laat ze toch met rust. Als opa en oma heel bang zijn dat hun prikje niet werkt dan blijven ze toch zelf lekker thuis in plaats van de sociale, emotionele en didactische ontwikkeling van kinderen in de weg te staan. De schade bij de groep tot 25 jaar is enorm en de gevolgen van het virus zelf zijn klein. Helemaal klaar mee om dit over de rug van deze groep uit te vechten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het zo met je eens, het wordt tijd dat de samenleving weer gewoon gaat leven en mensen met angst een prik nemen en zichzelf terug houden.

      Verwijderen
    2. Ga jij dan in het ziekenhuis alle stikkende covidpatiënten op de stoep leggen om te sterven?

      Verwijderen
    3. Als die daar komen te liggen komt dat dus niet door die kinderen. Laat die er dan ook buiten. En ben je kwetsbaar, voel je je kwetsbaar, gedraag je daar dan zelf naar, haal als je dat per se wilt die hele rij prikken, maar houd toch op dat kinderen alles maar op pauze moeten zetten. Al bijna twee jaar hè. Twee jaar voor een kind is anders dan twee jaar voor een opa of oma. Corona corona corona. Er is meer in het leven dan corona. Ik kan me alleen niet aan de indruk onttrekken dat het grootste deel van de westerse wereld de zaak wat eenzijdig benaderd. Overdrijven is ook een vak.

      Verwijderen
    4. Al die maatregelen die vele mensen ongelukkig maken enorm veel geld kosten en tenslotte weinig opbrengen moeten eens gaan stoppen. Als er de politici werkelijk iets om mensen geven dan zouden ze voor meer ziekenhuisbedden moeten zorgen. Kwetsbare en bange mensen een deftig mondkapje laten dragen en zich indien nodig laten afzonderen.Der rest van de samenleving en vooral de kinderen gerust laten.

      Verwijderen
    5. Ik denk wel dat de maatregelen en vaccinaties helpen om besmetting tegen te gaan. Extra ziekenhuisbedden lossen op termijn niets op.
      Er is sprake van exponentiële groei van besmettingen door het omikron virus als er geen (extra) maatregelen komen. Daar kan de groei van ziekenhuisbedden niet tegenop. Zeker omdat het niet alleen gaat op bedden, maar de mensen die in de ziekenhuiszorg werken.

      Verwijderen
    6. Anoniem van 13:13 groot groot gelijk.
      Als de maatregelen helpen ( na 17.00 heel gevaarlijk om nog in een winkel of zo te komen ) en de vaccinaties helpen waarom hebben we dan nog altijd geen vrijheid?
      Omdat die vrijheid nooit meer komt.
      Hou de mensen bang.
      Al wat de wappies tot nu toe beweren is al uitgekomen.

      Verwijderen
    7. Anoniem 13.13. Kinderen leven niet in een bubbel, zonder volwassenen. We vormen samen 1 grote gemeenschap. Ze worden misschien zelf niet ziek, maar steken wel volwassenen aan die dan in het ziekenhuis terecht kunnen komen. Geartsje

      Verwijderen
  11. Het overgaan van groep 1 naar groep 2 heeft zeker niet alleen met kennis/intelligentie te maken maar ook met sociale en emotionele intelligentie. Dus vind het nogal kort door de bocht om te stellen dat scholen, in het algemeen, te lijden heeft gehad van de lockdown.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Iedereen heeft het moeilijk op het moment. Ik heb echt met iedereen medelijden, met ouders met kinderen maar zeker ook degene die alle de regels moeten overwegen en beslissen wat het beste is.
    Ben bang dat er geen echte juiste keuze is.
    Als grootouders al oppassen zullen ze daarmee doorgaan en als kinderen dan niet naar school gaan is er ook iets minder kans op besmetting.
    Zelf hebben we er weinig last van. Het wordt alleen erg saai, nergens naartoe rond de feestdagen omdat kinderen en kleinkinderen naar onze mening teveel contacten hebben in de randstad en wij wel veilig op het platteland blijven.
    Heb dus ook een beetje medelijden met mezelf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hoe komt het dat in de randstad en vooral in Amsterdam zoveel besmettingen zijn? De toeristen die gewoon blijven komen, omdat Schiphol en de toeristen industrie moet blijven draaien.
      Economische belangen gaan voor bij dit kabinet.

      Verwijderen
  13. Dit besluit is, als je bedenkt dat ze zich tot maandag hier tegen verzetten ,niet lichtvaardig genomen.
    Wat betreft het oppassen geld dat ouders in cruciale beroeoen gebruik kunnen maken van noodopvang en een ouder is al thuis dus lijkt me niet dat dat een groot probleem hoeft te zijn in je familie. Wel verkleining van de kans dat jij besmet raakt tijdens kerst
    Ik denk dat we ons goed moeten realiseren dat het doorhakken van knopen van deze duivelse dilemma's zeer zware verantwoordelijkheden zijn.
    Doe je te weinig dan ben je verantwoordelijk voor het oplopen van de besmette mensen.
    Neem je te veel maatregelen,in de ogen van de maatschappij, dan wordt ONZE vrijheid ons ontnomen.
    Wat hoor ik toch weinig over onze eigen rol in dit geheel.
    Moeilijk om te leren dealen met een pandemie en de gevolgen zoals leerachterstand,gezondheidsverlies , realiseren dat de wereld iets minder maakbaar is als gedacht werd?JA ZEER ZEKER. Toch zal dat de grootste uitdaging zijn voor 2022.
    Misschien iets om ons allemaal op te bezinnen in deze kersttijd?
    Goede feestdagen

    Jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het. Ik wens jou ook fijne feestdagen en een gezond 2022

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens. Het is vervelend als een maatregel toevallig nadelig voor jezelf uitpakt. Aan de andere kant denk ik wel dat je bewust kiest om ouder te worden en het dus ook geen bezwaar kan vinden dat je onder aan de streep zelf verantwoordelijk bent voor de zorg van je kinderen. Dus als de scholen dicht gaan los je het zelf op. Voor kinderen uit kwetsbare gezinnen en voor hen met ouders in cruciale beroepen wordt opvang geregeld. Als we met elkaar kijken en soms de moeite doen om te zoeken naar de positieve dingen dan komen we hier makkelijker doorheen dan wanneer we alleen maar blijven opsommen wat we fout vinden gaan. Als Corona ons iets geleerd heeft is dat het leven niet maakbaar is en dat we moeten accepteren dat we onszelf soms iets moeten ontzeggen.

      Verwijderen
  14. Het kan lastig zijn , die extra week kerstvakantie.Maar waarom benadruk je het hoge opleidingsniveau van je (schoon)kinderen ? Ik word daar een beetje lacherig van. Juist voor kinderen die thuis niet gestimuleerd worden zijn dit beroerde tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak me weinig zorgen over de mogelijke achterstanden van mijn kleinkinderen, wel over de spagaat waarin alle ouders van basisschoolkinderen nu weer in geplaatst worden en over de situatie van kwetsbare kinderen.

      Verwijderen
  15. De boodschap van de regering is onlogisch en inconsequent. De basisschool en BSO moeten dicht: 'met deze maatregel moeten gezinnen de week voor kerst zoveel mogelijk samen doorbrengen en zo min mogelijk contact hebben met anderen'.
    Echter: de kinderdagverblijven, peuteropvang en voortgezet onderwijs scholen blijven open. Veel ouders kunnen niet stoppen met werken omdat zij al door hun vakantiedagen heen zijn of het bedrijf aangeeft dat vrij niet mogelijk is.
    Kinderen mogen niet door grootouders (70+) worden opgevangen.

    Noodopvang is open. Zwembaden, indoor speeltuinen etc. zijn wel open.

    Kan iemand mij uitleggen wat de logica is van deze maatregelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer de angst regeert valt de rede weg.
      Logica en gezond verstand is al lang de wereld uit.

      Verwijderen
    2. De meeste mensen denken echt nog wel logisch en gebruiken hun gezonde verstand. Alleen dat virus, met al zijn varianten is nieuw en dan worden er fouten gemaakt, niet alleen in Nederland, maar overal. Je kunt alleen achteraf bedenken dat er beter andere besluiten konden worden genomen. Dat weet je vooraf niet.

      Verwijderen
    3. Klopt, maar na 2jr mag het kwartje toch wel eens vallen....

      Verwijderen
  16. En ik ben het wel eens dat alle kinderen (en werkende ouders) de dupe worden van het beschermen van kwetsbaren. Waarom zouden de kwetsbaren die voorzichtig zijn niet kunnen aangeven dat ze geen bijeenkomst met kerst willen maar de week erna, zodat zij zeker weten dat de kinderen al een week niet naar school zijn geweest als zij dit spannend vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De meeste kwetsbaren letten al heel goed op, halen hun prikken en blijven zoveel mogelijk thuis. Als kwetsbare dertiger ga ik wel naar mijn werk (zoveel mogelijk thuis, maar soms op locatie - ja, je kunt in de kwetsbare groep zitten en tegelijkertijd fulltime werken in een essentiële dienst) maar privé kom ik verder nauwelijks ergens. Ik heb ook weinig bezoek. Ik ben het beu, maar ik ben die kwetsbare gezondheid al decennia beu, je leert je wel aanpassen.

      De personen in mijn omgeving die de laatste maanden in het ziekenhuis zijn beland of zijn overleden hoorden juist niet bij de kwetsbare groep, en gedroegen zich alsof het virus niet bestond. De ICs liggen juist vol met deze ongevaccineerde dertigers, veertigers en vijftigers. De hoogbejaarden overlijden wel maar komen niet op de IC. Deze groep mensen die zich onkwetsbaar waant moet nu juist door de maatregelen tegen zichzelf worden beschermd. Dit is de groep die zorgt voor volle ziekenhuizen.

      Verwijderen
  17. Mijn ervaring als moeder is, dat de laatste week voor de kerst vooral bestaan uit knutselen film kijken, kerstviering met en door de klassen. De. Kinderen zijn na st Maarten en Sinterklaas en met de vakantie in het vooruitzicht druk en overprikkeld. Natuurlijk wordt er gelezen en voorgelezen maar echte reken en taallessen zijn er maar weinig. Als die dagen de achterstanden moeten wegwerken, geef ik het Nederlands onderwijs weinig toekomst.
    Een vergelijkbare overprikkeling doet zich voor in de laatste weken voor de zomervakantie, wanneer er door sportdagen, schoolreisjes, proefdraaien in de nieuwe groep en zo weinig van de gebruikelijke structuur over is.
    Dat gezegd hebbende: kinderen moeten meer leren dan alleen cognitieve vaardigheden en de sociale vaardigheden kunnen ook in drukke periodes volop geoefend worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Als TSO’ er had ik in de maand december hyper kinderen in de opvang. Want Sinterklaasfeest, Kerstfeesten, rapport enz.
      En als iemand zich druk maakt over de leerachterstand bij hun kinderen, begin eens met voorlezen, een cake te bakken waarbij het kind ( vanaf groep 5) alles moet afwegen, laat helpen met het koken enz. Voordat je gaat steigeren, dit zijn allemaal dingen die goed zijn voor de ontwikkeling van een kind. Welke puber kan zelfstandig een volledige maaltijd op tafel zetten? En heb jij geen tijd om voor te lezen, laat het kind jou voorlezen tijdens het koken, afwassen, was vouwen. Zo zijn wij ook groot geworden!

      Verwijderen
    2. Anoniem van 9,51u het is per school erg verschillend. OP de school van mijn jongste kinderen wordt er nog gewoon gerekend, topo toets e.d. gedaan voor de vakantie. Ook kerstkaarten gemaakt voor eenzame ouderen maar de dagelijkse structuur wordt niet (helemaal)losgelaten.

      Verwijderen
  18. Ingewikkeld JA.
    Maar....toen de cijfers opliepen kwamJOU heupoperatie in gevaar waar JIJ recht op had.
    Nu zijn JOU kleinkinderen de dupe.

    Misschien draait een PANDEMIE wel om ons allemaal en zouden we er sneller uitkomen als de hele wereld toegang had tot dezelfde zorg en de zelfde hulp en alles wat nodig is om hier uit te komen.
    Alleen naar de gevolgen voor jezelf blijven staren en mopperen gaat je niet helpen.
    Misschien iets om de stille kersttijd is over na te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een nogal zure reactie! De operaties van iedereen kwamen in gevaar en toevallig zat Aaf op een heupoperatie te wachten. Dan schrijf je daar over, logisch toch?
      En die basisschoolkinderen? Aaf noemt persoonlijke voorbeelden, maar uiteindelijk gaat het om een groter geheel.
      Ik zie geen navelstaren van Aaf, maar zorgen om de gevolgen van de pandemie voor iedereen.

      Verwijderen
    2. Eens, logisch dat je over je eigen ervaringen schrijft. Wel jammer dat in mijn eerste post waarin ik schrijf dat we qua vaccineren aan een ander moeten denken en dat hierbij ineens niet belangrijk wordt, niet geadresseerd wordt en de achterstand of de split van ouders wel een reactie mag verwachten. Toch enigzins eenzijdig. Denk dat anoniem 10.08h dat bedoelt.
      Overigens ook Aafs recht om niet te reageren hoor, maar wel jammer

      Verwijderen
    3. Het is jouw heup, met een w, omdat het van jou is. Kun je meteen de kleinkinderen bijbrengen , 10.08 anoniempje.

      Verwijderen
    4. Ja, in de tekst van anoniem van 10:08 staan meer fouten. Het is in dit verband JOUW heupoperatie en JOUW kleinkinderen. Misschien iets om in de stille kersttijd over na te denken ;-)

      Verwijderen
    5. Deze reactie op Aaf en de reacties daarop tonen aan hoe kort het lontje van de meeste mensen is. Het gaat ons allemaal aan en ipv zeuren en terecht wijzen zouden we elkaar kunnen helpen en, fysiek of mentaal, steunen!

      Verwijderen
    6. Sorry, 't zal wel aan mij liggen. Discriminatie en zo. Maar als iemand zulke taalfouten maakt als anoniem van 10.08 doet, kan ik hem/haar niet helemaal serieus nemen. Ik trek met mijn schouders en denk, haal je schoolgeld terug...

      Verwijderen
  19. Of die extra vakantieweek qua besmettingen positief zal uitdraaien moeten we nog maar afwachten; volgens mij kan niemand daar op voorhand een zinnig woord over zeggen.
    Waar ik wel iets over kwijt wil is de opvang van kinderen. Volgens mij is dat de verantwoordelijkheid van de ouders en het stoort me dat iedereen er blijkbaar maar vanuit gaat dat die verantwoordelijkheid bij de overheid/het schoolstelsel ligt.
    Waarschijnlijk ben ik heel ouderwets maar 'in onzen tijd' bakte je pas kinderen als dat financieel op één salaris mogelijk was.
    Het klinkt te makkelijk om nu te roepen "wat moeten we met de opvang", dat wist je op voorhand toen je kinderen op de wereld zette.
    Nogmaals, ouderwets en mijn mening maar ik vergelijk het wel eens met het 'nemen' van een huisdier, er wordt veel te makkelijk over gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elke tijd is anders. In jouw tijd gingen dingen op een bepaalde manier maar in deze tijd gaan dingen anders. Mijn ouders werkten beiden in een fabriek en kochten in 1980 op hun 20e een rijtjeshuis zonder hulp van hun ouders. In deze tijd is het rijtjeshuis van mijn buren (geen Randstad, 85 m2) zojuist verkocht voor 350.000. Om dat te betalen moet je ongeveer dubbel modaal verdienen, en kun je niet zomaar minder gaan werken als er kinderen komen. Natuurlijk hoef je niet te kopen, je kunt ook huren, maar de huren zijn zo hoog dat dat financieel nog zwaarder is dan kopen.

      Als iedereen zou wachten met een gezin tot ze op één inkomen zouden kunnen rondkomen zouden de meeste koppels geen kinderen kunnen krijgen. Daarnaast willen veel ouders ook niet fulltime thuisblijven. Mijn moeder en oma wilden dat ook niet en vonden het vreselijk om huisvrouw te zijn, gelukkig hebben vrouwen in deze tijd wel de kans om zich te ontplooien. Toen mijn moeder uiteindelijk toch ging werken werd ze daar een leuker mens van en ik heb daar als kind alleen maar voordelen van gehad.

      Verwijderen
    2. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze een pandemie aan zien komen en dus zorgen dat er altijd iemand thuis is. Van school kon je gewoon uitgaan, er was geen enkel teken dat dat niet zo zou zijn.

      Verwijderen
  20. Als voormalig leerkracht van groep 7, 8, weet ik hoe gezellig de laatste week voor Kerst altijd is.
    Misschien wordt er wat minder gedaan aan leerdoelen, des temeer aan sociale doelen.
    Voor ons betekent dit 3 weken opvang, i.p.v. twee. En we komen het best wel door. Maar het haalt niet bij de gezelligheid van de Kerst schoolweek.
    Even wat anders. Wij zijn van 1943 en 1944. Geen brief gekregen van de RIVM voor de boosterprik. En de landelijke vacc. lijn, geeft alleen maar als antwoord dat alle lijnen bezet zijn. Nu kun je on line een afspraak maken, maar wij willen graag tegelijk. Moeten naar Papendal, wat toch een eind rijden is vanuit de Achterhoek. Wat te doen? Toch maar on line, of lijdzaam wachten op die brief? En ondertussen gewoon twee jongens van 8 en 11 jaar, die vanaf volgende week om ons heen dartelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gezellig, twee jongens van 8 en 11 jr. maar ik zou toch aan de ouders vragen om ze op voorhand de testen voordat ze komen logeren. Los van die boosterprik.

      Verwijderen
    2. Ze komen niet logeren, Betty, ze zijn hier elke week drie dagen na schooltijd. Nu dus drie keer de hele dag. En het is inderdaad ontzettend gezellig. Opgevangen vanaf twee maanden na de geboorte. In eerste instantie, toen er gevraagd werd of we wilden oppassen, wilde ik niet. Net klaar met werk, even geen kinderen om me heen, maar mijn echtgenoot wilde dolgraag. We zijn akkoord gegaan, onder die voorwaarde, dat wij het dan echt samen zouden doen. Wat ook gebeurt .

      Verwijderen
    3. Jullie hadden de boosterprik allang kunnen hebben. Mijn zus van 1945 en haar man van 1941 zijn op dezelfde dag geprikt. Wordt duidelijk aangegeven: is uw partner ouder dan 60 dan kan diegene op dezelfde tijd geprikt worden!
      Thea

      Verwijderen
    4. Partner is van 45 en ik 50. We hebben ook geen brief ontvangen Ik ben vorige week er echt voor gaat zitten, elke 5 min gebeld en na 10x proberen kwam ik er wel door, na 4 min een vriendelijke dame aan de lijn en voor beiden afspraak kunnen maken.
      We zijn net terug, was uit en thuis 2 uur en het was er prima georganiseerd, ging best snel.

      Blijven proberen dan kom je er wel een keer door.

      Verwijderen
    5. Opgelost. Online het landelijk vacc. nr aangeklikt. Met digi d een afspraak gemaakt voor echtgenoot. En gelijk er achteraan een afspraak voor mij. Zit een kwartier tussen. Wel op oudjaar, maar dat maakt ons niets uit. Gaan dus gevaccineerd het nieuwe jaar in. De oliebollen haal ik wel een dag ervoor. En proberen ze te laten liggen tot oudjaarsavond.

      Verwijderen
    6. Lijdzaam afwachten tot je de brief krijgt van het RIVM lijkt me niet de juiste aanpak. Echtgenote en ik zijn beiden van 1944 en hebben de brief ook nog steeds niet ontvangen. Desgevraagd kreeg ik van het RIVM te horen dat ze 'enige achterstand' hadden opgelopen bij het verzenden van de oproep voor de boosterprik, maar dat desondanks wel een telefonische of online-afspraak gemaakt kon worden. Telefonisch lukte niet, maar online met enige moeite wel en gisteravond hebben we beiden op Papendal onze boosterprik gekregen.
      Trap bij het maken van de online-afspraak niet in de val van 'ik wil een afspraak maken voor mezelf en mijn partner'. Je krijgt aan het eind zelfs een bevestiging dat je een afspraak hebt gemaakt voor twee personen, maar die tweede persoon blijkt, als puntje bij paaltje komt, hooguit een begeleider te zijn. Wij moesten beiden onze eigen afspraak maken, maar werden wel gelijktijdig geholpen. Ze deden er niet moelijk over dat er tussen de tijd van mijn vrouw en mij anderhalf uur verschil zat.
      Ik woon in de Liemers en had de keus tussen Wehl en Papendal. Als je in de Achterhoek woont lijkt me Wehl eerder voor de hand te liggen dan Papendal en logischerwijs zal er oostelijk in de Achterhoek toch ook nog wel een priklocatie zijn. Of is hier de randstaddoctrine toch van toepassing "Alles oostelijk van Utrecht kent mekaar en ligt vlakbij mekaar"
      Herman Finkers lijkt toch gelijk te hebben.

      Verwijderen
    7. Ha ha ha, ik woon ook in de Liemers, maar omdat de meesten de Liemers niet kennen zeg ik altijd maar Achterhoek. Wij konden inderdaad kiezen tussen o.a. Wehl en Papendal en hebben voor Papendal gekozen, omdat we daar ook de eerste vaccinaties hebben gehaald. En ach, we zitten vlot op de A12. Tussen onze prikmomenten zit maar een kwartier. We zullen wel gelijk geholpen worden. En misschien is de A12 op de 31e niet zo druk.

      Verwijderen
  21. Beste Aaf,
    De verantwoording van je kleinkinderen ligt bij de ouders. Zij moeten iets regelen voor opvang. En niet bij jou als oma, want door je ziekte is dat te veel. Natuurlijk maak je je zorgen hoe dat allemaal moet, maar er komt vast wel een oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt altijd een oplossing, maar mijn dochter kunnen ze binnenkort opvegen. Het wordt een keer teveel. Zo kan het echt niet verder.

      Verwijderen
    2. Inderdaad! Je dochter is niet de enige. Die gaan mij ook, en ik ken er meer die het niet lang meer trekken. Of wel, maar dan is het roofbouw. Komt nog keihard terug dit.

      Verwijderen
    3. Zomaar een idee. Kunnen de dochters niet op een zaterdagmiddag een meisje van 15 - 16 jaar vragen om op te passen. Dat is niet duur en er meestal zijn er liefhebbers genoeg. De dochters gaan naar het bos of strand uitwaaien. En komen voor even opgeladen terug. Ik snap dat het geen structuele oplossing is, maar het geeft wel even lucht.

      Verwijderen
    4. Fijn dat je meedenkt (anoniem 18:04). De dochter in dit geval is 16 (ik heb meerdere dochters). Ze wandelt zich al suf met de hond. Ze heeft vriendinnen die niet meer mogen afspreken van hun ouders. Sporten gaat niet door want teamsport na 17:00. Er blijft heel weinig over. Zelfs van school (uitval uitval uitval). Dan kun je als ouders van alles willen doen voor en met je kind, maar het wandelen, de spelletjes en filmavonden heeft ze na twee jaar ook wel gezien. En logisch dat iemand van 16 jaar ook andere behoeften heeft. En dan is het geen feestbeest. Ik heb te doen met alle kinderen/jongeren. Ze zegt zelf als ik het nou ergens voor deed, maar de logica is inmiddels wel ver te zoeken. In de familie wordt het inderdaad wel gedaan, de oudere nichtjes houden de kleintjes wel eens bezig.

      Verwijderen
  22. Volgens Rutte mag jij de opvang niet doen en komt er ook geen afstands onderwijs........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe doen de ouders het, als de kinderen 6 weken zomer vakantie hebben?

      Verwijderen
    2. Die huidige maatregel komt op het laatste moment. Die zomervakantie die kun je al een jaar van tevoren zien aankomen. En de BSO gaat in de zomervakantie gewoon door. Mijn beide kleinkinderen die onlangs 5 werden vinden de BSO in de zomervakantie geweldig!

      Verwijderen
  23. Lieve Aaf, ik ben het helemaal eens met bovenstaande opmerking. De verantwoording van de kinderen ligt bij de ouders en niet bij de opa's en oma's. Vergeet niet ook op jezelf te passen want als oma strakjes doodziek op de IC ligt moeten de ouders ook een andere oppas regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We waren niet van plan om oma als oppas te gebruiken hoor, maak je maar geen zorgen.

      Oudste dochter

      Verwijderen
  24. Alle ouders op mijn werk klagen steen en been. Van de kinderlozen die al weet ik hoelang 60 tot 70 uur per week werken om zieke ouders, ouders met zoeken kinderen en klasquarantaine en dichte scholen op te vangen weet ik dat de meesten zo onderhand geen tandvlees meer hebben. Vandaag of morgen meldt iemand zich ziek en dondert het hele kaartenhuis in elkaar. Iedereen zit er volledig doorheen...mijn collega hing net huilend de telefoon op. Midden in een gesprek. 'ik weet het ook niet meer, ik weet het gewoon echt niet meer'

    Tijd om al oma gewoon maar de hele dag in het zwembad te gaan liggen met de kleinkinderen ofzo. Want al die ouders kunnen gewoon niet weer maar 2 of 3 uur werk op een dag doen.

    Weet je wie er zo onderhand een keer thuis moeten gaan werken.. die lui die elke dag in den haag op hun komt zitten. Skype vergadering met 150 man. En dat er dan bij 97 kinderen online les volgen en gaan gymmen naast de tafel. (Want zo moet ik dus vergaderen.)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Pas goed op jezelf want
    ik las zonet dat dhr. Van Dissel zei dat 2x vaccinatie met AstraZeneca niet voldoende bescherming biedt tegen de omikron variant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik las dat ook. Het AZ vaccin komt in vergelijking met andere vaccins niet heel gunstig uit de bus!

      Verwijderen
  26. Zo heeft ieder zijn eigen kleine wereldje. Alle maatregelen zijn prima zolang het een ander raakt. Maar het grote geheel wordt zelden gezien.

    Waar gaan we naartoe met een overheid die slordig omgaat met belangen van burgers en zelf zo veel wetten overtreedt? Die burgers tegen elkaar opzet in plaats van aan ieders belang te denken. Die serieuze informatie censureert en een open meningsvorming belemmert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij is het simpel; ik krijg met de dag meer moeite om deze overheid serieus te nemen. Juist om en door de redenen die je noemt.

      Verwijderen
  27. vroeger was het bestaan van één salaris gebruikelijk en vaak ook mogelijk. In deze tijd zijn twee salarissen cruciaal. Het leven is simpelweg te duur geworden en er worden natuurlijk meer eisen gesteld materieel gezien. Kinderen grootbrengen kost nogal wat. Daarom beetje kort door de bocht om te zeggen wachten tot het financieel mogelijk is met één salaris. Niet meer van deze tijd lijkt mij..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of het wel of niet van deze tijd is, wil ik niet over discussiëren, maar als ik naar de salarissen van mijn kinderen kijk, beiden eind veertig en HBO'er en ook als zodanig werkzaam, dan zie ik ook dat hun salaris ruim lager ligt dan wat ik in mijn werkzame leven verdiende. En ik zat ook rond mijn vijftigste op mijn 'eindsalaris'. Er zit rond de €1000 netto per maand verschil in. Ik ben nu 12 jaar met pensioen en heb zelfs nog een half jaar na mijn pensionering doorgewerkt,
      Mijn conclusie is dat in de loop der jaren het salaris minder hard gegroeid is. Misschien wel om te bevorderen dat er twee inkomens nodig waren om een gezin te kunnen onderhouden Of anders gezegd, meer vrouwen aan het werk te krijgen.

      Verwijderen
  28. Dacht je dat het pakweg 35 jaar geleden niet duur was. Dat is altijd al zo geweest. Wij hebben 7 kinderen gekregen en daarbij pas later een huis gekocht op 1 salaris. Gewoon tering naar de nering zetten. Maar nu is het probleem dat alle ballen in de lucht moeten worden gehouden: gezin werken enz ja en dan komt er zo'n klein virus die alles op de kop zet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger had je een iets wel een of niet. Als je nu geen computer hebt.. kom je er gewoon niet meer.
      Waar ik woon.. zonder auto wil je hier niet wonen. Want de basisschool is 9 km verderop. De supermarkt nog wat verder. En al het andere nog verder.

      Mijn ouders gaven geen 10% van hun inkomen uit aan de zorgverzekering. Die bovendien gewoon uitkeerde ipv dat je 50% minstens zelf ophoest.
      Oh en hun hypotheek was een kwart van het maandinkomen..onze huur is ruim de helft van dat maandinkomen.
      Mijn vader zei. Eigenlijk toen wij vroeger krap zaten hadden we nog altijd zat en ook perspectief op een stijgend salaris.. Nu is je salaris niet stijgend en als je van alles het minimum neemt kom je nog steeds niet rond.

      Verwijderen
    2. Dat is misschien gedeeltelijk wel waar en ik zeg ook niet dat je niet samen mag werken of misschien moet werken maar veelal is het toch meer om de carrière. Wij hadden een hyp rente van 12 %. Was ook niet mis iedereen moet het zelf verantwoorden maar soms hangt dat geklaag erover mij de keel uit.als ouders ben je de eerste verantwoordelijke voor je kinderen en je kunt nergens beter energie in steken dan in je kinderen.

      Verwijderen
    3. Nou… wij leven van 1 inkomen (zorgintensief kind), maar door de overheidsmaatregelen lag het bedrijf 1 1/2 jaar stil en leverden we maandelijks in.

      Ik baal echt dat we het van 1 inkomen moeten doen. Niet vanwege het gebrek aan luxe, maar omdat het je als gezin zo kwetsbaar maakt.

      Verwijderen
  29. Is er ooit wel eens een enquete geweest onder oudere en kwetsbare mensen,hoe zij denken over de positie,het "gevaar"en mogelijk de vaccinatie van jonge kinderen. Om hen te beschermen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geef wat van je luxe leventje op en ga wat minder werken, geeft rust. En school is geen oppascentrale natuurlijk, als ouders moet je zelf voor je kids zorgen.

      Verwijderen
    2. Uh... alle ouders maar een uitkering dus?
      Even serieus: school is er in onze levens altijd al geweest. Er was geen enkele reden om te denken dat het ooit nodig zou zijn om altijd thuis te zijn met schoolgaande kinderen. En nu zou het ineens zo zijn dat dat is waar je voor gekozen hebt toen je kinderen nam? Ga toch weg...

      Verwijderen
    3. Ik denk het niet, Izerina. Hugo doet wat Hugo wil. Tot vandaag. Het was zijn laatste dag geloof ik. Iedereen nam afscheid van hem.

      Verwijderen
    4. Ik help het je hopen, vlierbloesem, dat Hugo niet terugkeert… maar ben bang van wel…

      Verwijderen
  30. De kinderopvang blijft gewoon open.
    Wij sluiten niet. Alleen de bso gaat dicht.
    Gelukkig kunnen de kinderen van 0 t/m 3 gewoon naar de opvang blijven gaan. Probleem is dat ouders opvang voor 4 t/m 12 moeten regelen en dat is moeilijk zonder opa en oma.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik denk dat heel veel eigenlijk gezinnen boven hun stand leven. Daardoor bouwen ze geen buffer op om een tegenslag het hoofd te beiden. Ik zie het rondom mij heen, dat er gezinnen zijn die alles willen hebben, een koop woning, 2 auto's voor de deur, vakanties, Een dagje naar de dierentuin, dure boodschappen en kleding enz.
    Ze willen alles, maar klagen steen en been als het tegen zit. Dan denk ik: een een beetje minder materialistisch is óók goed.
    Het geldt natuurlijk niet voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. goed dad de scholen even dicht zijn,veel besmettingen.regel het met je baas,voor kerst is het vaak druk met dingen afronden maar we zitten allemaal in het zelfde schuitje. volgens de berichten uit zuid-afrika is de nieuwe variant veel besmettelijker vooral voor jongere.bescherm je kinderen

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Grootouders zijn nooit vanzelfsprekend een gratis kinderopvang! Laat je niet gebruiken/misbruiken uit liefde voor je kinderen. Jouw leven en hoe jij het invult is net zo belangrijk. Punt!

    Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geboren in 1944 en opgegroeid op een boerderij in Midden-Drenthe was het toch echt nog heel gebruikelijk dat de (inwonende) grootouders op de kinderen pasten en zelfs voor een deel verantwoordelijk waren voor de opvoeding ervan. Dus zolang hoef je echt niet terug te gaan in de tijd. De grootouders hadden destijds ook nog hun taken in en rondom het huis. Pas in de jaren '60 kwam de ommekeer en vatte de gedachte post dat 'je ouders naar hun eind brengen' niet per se inhield dat je onder hetzelfde dak moest wonen.
      Ik heb het nooit echt meegemaakt omdat mijn grootmoeder heel jong overleden is en mijn grootvader nooit is hertrouwd, maar opa woonde wel bij ons in waar hij zijn eigen woonruimte had.

      Verwijderen
  34. De verantwoording ligt altijd bij de ouders.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ik ben fijn fulltime moeder. We hadden/hebben het goed, maar zeker niet overvloedig. We moeten echt goed opletten en nadenken over hoe we ons geld besteden. Maar het heerlijke is dat we straks gewoon fijn een week extra vakantie hebben. Dat onze kinderen altijd thuis terecht kunnen en dat geen stress oplevert, dat is echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn hè...wat is tevreden zijn een groot goed. En wat een rust geeft dat. Gezegende kerstdagen samen.

      Verwijderen
  36. Het is waar de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders maar wij hebben een zaak waar volgende week alle zeilen bij moeten dus springen 2 zonen extra in en dochter ,zoon en schoondochter en mijn man .
    Vertel mij dan maar waar de kinderen terechtkomen...bij deze oma en ik maak er al anderhalf jaar geen punt van.
    We knuffelen en we zien elkaar daarbij heeft het hele gezin nu corona gehad en hebben we natuurlijke antistoffen die volgens de cardioloog van mijn man 8x beter bescherming bieden dan de prikken want na die booster staat de volgende vaccinatie klaar of de volgende variant.
    Hou moeilijk ook dit gaat niet meer weg en er word inderdaad angst en paniek gezaaid.
    Ik weet dat het meer is dan een griep en ben ook niet onvoorzichtig maar weiger om me van mijn kinderen en kleinkinderen te laten scheiden.
    Het leven heeft risico's en we stappen op de fiets en in de auto en als je dan leest dat de meeste ongelukken in huis gebeuren moet je op je stoel gaan zitten en dat is nooit goed.
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.