donderdag 2 december 2021

Blij met stralende lichtpuntjes in een donkere tijd

Gisteren was een sombere dag, het werd hier pas om 9 uur licht en rond 3 uur 's middags werd het al weer wat schemerig.
Heel donker en somber!

Fietsen ging niet, want ik vond het te riskant met die zware windvlagen die hier overtrokken. Ik durfde het niet aan! Te bang om met de fiets te vallen en mijn heupen te beschadigen of iets te breken. Dus wandelde ik alleen een stukje.

Ik had volop de tijd om naar mijn prachtige amaryllis te kijken en foto's te nemen. Ik kocht die bol in oktober bij de bloemist hier dichtbij. Hij kostte €8,95 maar dat is de bol méér dan waard! Van die bol kan ik ongelooflijk van genieten. Hij is zo prachtig! De eerste bloem is er en er komen nog veel bloemen aan!

De schitterende eerste bloem
Er zitten nog veel knoppen in. Hier een foto van de stengel waar de eerste bloem aan zit.

Hier komen nog 3 van die bloemen aan
Ook aan de 2e stengel, die langer wordt, zitten nog 5 bloemknoppen.

Steel met knop met daarin 5 bloemknoppen van kelken
Er ligt nog veel om te genieten in het verschiet. Echt een lichtpuntje! Een leuk vooruitzicht!

14 opmerkingen:

  1. Prachtige dubbele kleur ook! Ondanks onze zuinigheid met een heel beperkt budget koop ik elke maandag hier in Venray een bosje bloemen van voor het weekend. Afgeprijsd naar 99 cent. Nu heb ik mooie zalmkleurige rozen staan, die vast het weekend over zullen halen. Het maakt me altijd zo blij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is nog eens een leuke prijs!
      Dat zou ik dan ook doen als je daar zo blij van wordt :)
      Een bolletje ijs is al duurder...

      Mag ik vragen hoe beperkt het budget is en wat u daar van moet doen? Misschien kan ik daar wat inspiratie uit halen.

      Verwijderen
    2. 50 euro boodschappen per week voor 2 personen en voor alle kleine dingetjes die er zo bij komen. vitamines, wc papier, kaartje, haar knippen, verjaardagen etc

      Verwijderen
    3. De oude blogs van aad-actief kunnen dan ook interessant zijn. Ze leefde met man en kinderen (al dan niet noodzakelijk) van 50 euro per week. Gisteren heeft Aaf nog een mooie link gedeeld van haar zelf met de mooiste bezuinigingslijst die ik ooit gezien heb! Ik wens je sterkte en inspiratie. Eline

      Verwijderen
    4. €50 voor 2 personen per week...dat vind ik echt super knap als je dat redt om dan ook echt gezond te eten, een gevulde maag hebt en ook nog geld hebt voor knippen, kaartjes, cadeautje etc.

      Zelf eet ik anders dan de gemiddelde nederlander en 500/600gr groente per dag, zo onbewerkt mogelijk, geen koemelk, geen tarwe (amper brood, maar zonder onnodige toevoegingen), weinig vlees (enkel kale kipfilet en soms wat rundergehakt zonder toevoegingen).
      Ik kijk naar aanbiedingen (vooral in de actiebakken met o.a. voorgesneden groentes die aan de datum zijn, eet ze of direct of gaan de vriezer in voor flinke pan soep bijv), bij de drogisten en de hamstersupermarkt koop ik veel 1+1 in de actie (oralB opzetborstels, elmex tandpasta, zonnatura thee, natuurlijke deo en maandverband/tampons.
      Helaas zijn de natuurlijke vitamines weinig in de aanbieding (ik wil geen synthetische versie uit het lab of een goedkope verbindig die het lichaam slecht opneemt).

      Nog wat een tips;
      *Tubes tandpasta knip ik bijv open, schuif ze in elkaar en "schep" de tandpasta er steeds uit. Zo poest ik daar dan nog 1-1.5 week mn tanden mee.
      *keukenazijn, bakingsoda, pot groene zeep en olijfolie kan je heel wat schoonmaakklussen in huis mee doen en je betaalt een fractie van de bekende producten.
      *lege fles shampoo vullen met water en schudden en je kan er je haar nog mee wassen.
      *blok olijfoliezeep voor handen wassen en lichaam, handwasje, scheren.

      Verwijderen
    5. Reactie van de bovenste anoniem. Je geeft goede tips die ik allemaal al doe. Behalve maandverband (niet meer nodig) De tandpasta de goedkoopste van de lidl , doen we zeker een maand mee. Verder gebruiken we geen douche schuim of shampoo meer. Nou ja we gebruiken soms nog de laatste flacon shampoo soms die op 7 juli vorig jaar aangebroken is. En een stuk zeep . Deo is een blok aluin. Met 50 euro is nog net te doen hoor. En gezond ook. Zelfs deels bio (karnemelk)Snoep en chips en snacks of frisdrank komen hier bijna niet in huis. Wel elke week een peperkoek van 68 cent en bij gelegenheid bak ik zelf. Altijd een goede fles olijfolie in huis en een pakje roomboter. We eten ook heel veel groente. Maar dan met de seizoenen mee en de goedkope soorten. Winterwortel, alle kolen, uien, bonen, peulvruchten,linzen. s Winters uit de vriezer. Ook fruit eten we elke dag 2 porties. Wat vitamines betreft zou ik graag alleen de natuurlijke kopen, maar die zijn te prijzig. Ik beperk alleen in de winter tot multivitamine van de kruidvat. Met 1 groot theezakje van de earl grey van de aldi doen we samen de hele dag. Altijd volkoren brood. Weinig vlees. Wel 1 x per week vette vis bijv zure haring. Verder kleine porties vlees uit afprijsbak jumbo of gehakt of veel keer ei van scharrelkippen van buren. Nooit meer van voor 50 cent gemiddeld samen per maaltijd. Soms ook helemaal niet. Haar knipt een nichtje voor 5 euro bij mijn man. Cadeautjes worden op voorhand ingekocht als het super super afgeprijsd is bij kruidvat zeeman oid. Nooit meer dan voor 1 a 2 euro. Ik zweer ook bij azijn voor schoonmaken. Heb een spuitfles met water en azijn en daar spuit ik douche mee in. En voor toilet. Nooit geen kalkaanslag. Het is ook mijn was verzachter waardoor mijn wasmachine nooit verkalkt. We hebben maar 3 draaien was in de 2 weken. Met een vingerhoedje wasmiddel. Het stuk ossegalzeep voor bij vlekken gebruik ik al sinds de kinderen klein waren. Verder zomers veel wildpluk en uit de eigen postzegeltuin. Bramen, peren bessen invriezen. Het lukt gewoon.

      Verwijderen
    6. Aan bovenstaande anoniem;
      Hier word ik echt even stil van...en springen de tranen eigenlijk in mijn ogen.
      Ik weet niet of het er aan zit, maar zonnaturathee is bijv €2 per doosje, maar zijn regelmatig in de hamsterweken 1+1. Dan heb je een keer andere smaak. Zelf mag ik enkel thee zonder theeplant (geen zwarte, groene of witte thee) dus drink ik veel kruidenthee.
      Peulvruchten koop ik dan ook weleens 1+1 zodat ik snel een makkelijke gezonde maaltijd kan maken. En de A merken zijn dan goedkoper in de actie dan de B merken.
      Voor alles wat ik heb/gebruik zoek ik een goedkopere variant maar ik kan niet zonder snelwerkende elmex tandpasta ivm veel blootliggende tandhalzen. De goedkoopste uit drogist en supermarkt voor gevoelige tanden laat de pijn in alle hevigheid terugkomen. Dan maar de dure elmex in de 1+1 :)
      Bij de olifantensupermarkt scoor ik ook regelmatig vlees voor een prikkie. Laatst bio rundergehakt 300gr voor €1 bijv. Dadels met spek er om €0,50. Dat is dan luxe en echt genieten :)
      Voor visite heb ik de goedkoopste blikjes cola en 7up. Zelf drink ik het niet. Niet kopen voelt ook slecht en niet gastvrij. Soms koop ik een blikje voor mezelf, maar meestal is het water, thee en licht bruisend mineraalwater (doe lang met een sixpack en is wederom het goedkoopste wat ik kon vinden). Snoep is enkel 85% pure chocolade en soms bij visite haal ik een zak chips 0.85-1.00
      Ik denk dat ik alleen ook een 3 soms 4 wassen in de 2 weken heb (grote trommel 8kg). En inderdaad zuinig met wasmiddel en azijn zo nu en dan. Ik heb de grote flessen van de Lidl en enkel de fles gekleurde was. Ik wil over naar natuurlijke maar die zijn vaak veel duurder. Zelf maken van zeep schijnt met de huidige machines echt niet goed te zijn. Ossengalzeep is hier standaard ook in huis :) Geweldig spul en er gaan veel vlekken uit.
      Met dit weer hang ik vaak kleding in de avond buiten en haal het de volgende ochtend binnen (heb een afdak dus wordt niet nat). Dan is het iets klammig maar weer helemaal fris. Helemaal ideaal voor vesten :)
      In vorige woning had ik een moestuin (kon hem zelf niet bijhouden helaas, minder valide) en had altijd mooie opbrengst uit de tuin. Nu geen tuin meer maar kweek bijv zelf kiemen op het aanrecht in een glazen pot. Super goedkope vitaminebom :) En die bestel ik hier bij een drogist en dan wat grotere verpakkingen ipv 30gr voor bijna de helft van de prijs voor verpakking van 140gr of zelfs 250gr. Neem enkel de bio als je zelf kiemgroente kweekt (wordt overal aangeraden). Tuinkers is ook nog wel te doen in een bakje met aarde op de vensterbank.
      Zelf koop ik nog amper cadeautjes. Enkel voor 1 kleuter en dan idd voor weinig.
      En vaak pak ik ook weer dingen in die nog nieuw zijn die ik bijv gekregen heb ergens bij waar ik niets mee doe; een geurkaars, waxinelichthouder, thee die ik niet drink, set handdoeken etc. Mooi inpakken en je hebt een leuk cadeautje.
      Sommige mensen vinden het ondankbaar, maar ik zou niet weten waarom. Liever dat ik er een ander blij mee maak dan dat het in mijn huis ligt te liggen en stof vangt :)
      En ik maar denken dat ik zuinig leef...jullie leven pas echt zuinig, petje af. Hoop dat dit vrijwillig is en geen moeten! Ik vind dit bijzonder knap hoe jullie het allemaal doen. Zo ergerde ik me aan die challenges van een week leven voor x bedrag bijv. Dat doe je een keer....wij doen het dag in dag uit, jaren lang. Dat is heel wat anders dan een week of maand.
      De rek is er een keer uit...
      Wat mij de das om doet zijn de medische kosten.
      En waar ben ik het liefst? In de natuur. Kost niets maar zo fijn om daar te zijn :)
      Dankjewel voor je reactie en het was fijn zo'n uitgebreide reactie te lezen.
      Ik wens jullie het beste en vooral een ruimer budget :)



      Verwijderen
    7. Nog een keer antwoord. Kruidenthee. Ja doe ik ook. Ik neem de gele paardenbloemen uit een onbespoten veld. Even goed wassen en drogen, alleen de bloem en dat helpt heel goed bij mijn hoge bloeddruk. Ik zet er bijna dagelijks een kopje thee van. Heerlijk ook. Zou je niet verwachten van paardenbloemen. Weet je het is momenteel noodzaak van dit bedrag te leven, maar geenszins een straf hoor. Tot ik ook AOW krijg. Ik zou ook kunnen gaan poetsen ergens, maar ik leef liever zo samen thuis met mijn oudere man. In het begin was het slikken en voelde het zwaar. Nu allang niet meer. ,

      Verwijderen
  2. Mooi een dubbele bloem, vorig jaar had ik die in wit
    Nu staat er een roze te bloeien met 4 bloemen, erg uitgeschoten de steel is 75 vm en heeft stokje gekregen
    Boven staat er ook nog een in een koude kamer die is rood en hoop die met kerst in bloei te hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is echt een mooie en zoveel bloemknoppen. De mijne heb ik in november gekocht en staat nog in knop maar zou dezelfde kleuren bloem moeten hebben dan de jouwe. Ben benieuwd als de bloem bij mij te voorschijn gaat komen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zojuist het puntje van nóg een bloemstengel ontdekt. Dus in totaal krijgt deze amaryllis 3 bloemstelen!

      Verwijderen
  4. Fijn Aaf, dat je ook geniet van de kleine dingen van het leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, dat is echt een hele mooie amaryllis! Ik heb, zoals elk jaar, een gewone. Ook mooi, maar voor volgende keer ga ik zoeken naar die op jouw foto's.

    Er staat een typefoutje in je tekst, heb je waarschijnlijk over het hoofd gezien ;-)
    "Van die bol kan ik ongelooflijk van genieten."

    Geniet maar van je mooie amaryllis!
    Cath

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige bloem.
    Ik heb ook een paar bollen gekregen, ben benieuwd wat daar voor mooie kleuren uit zullen komen. (bollen komen rechtstreeks van de kweker)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.