vrijdag 3 december 2021

Vroeger had ik nooit pijn, nu wel!

In mijn bijna 69 jaar heb ik veel blaasontstekingen gehad. Heel veel, de blaasontstekingen spannen echt de kroon, maar daarnaast had ik ook veel oorontstekingen.
Als kind en als jongvolwassene had ik nooit oorpijn en ook geen pijn als ik blaasontsteking had. Ik was sneller moe en ik plaste vaker en bij mijn oren leek het alsof ik minder hoorde.

Maar pijn, nee dat destijds niet!

Dat is nu heel anders. Ik heb op dit moment een blaasontsteking en daar heb ik veel pijn aan. Ook met een pas geleegde blaas heb ik pijn. Rond mijn 20e en ook daarvoor had ik helemaal geen pijn, alleen als ik veel te lang niet naar de toilet ging, omdat ik bijvoorbeeld in een bus zat, de Afsluitdijk over. Dan merkte ik het wel, dat was gewoon te ver en dat deed wel pijn. Nu leeg ik mijn blaas en die pijn gaat niet over en al helemaal niet op de fiets, als ik over de klinkers of over andere hobbels fiets. Au, au, wat een pijn geeft dat! Hoe meer vocht er in die blaas komt, hoe erger het wordt.

Dat ik als kind en als jongvolwassene geen pijn had, was ook wel weer verraderlijk, want ik bleef er gemakkelijk mee rondlopen.  Leven en actief zijn met een infectie was niet goed voor mijn gezondheid. Ik bleef min of meer actief., hoewel ik wel sneller moe was.

Het was in 2009 dat ik voor het laatst een blaasontsteking had, toen had ik ook al veel pijn! Daarvóór nooit. Ik ben gisteren begonnen met een kuurtje. Hopelijk is dat pijn nu snel weg!

Wat mij wel verbaasde: ik moet voor de capsules een eigen bijdrage betalen. Naast het gewone eigen risico (dat is door de heupoperatie in september al lang op). Maar naast het gewone eigen risico is er ook nog zo iets als een eigen bijdrage van max. €250,00. Het is in mijn geval peanuts hoor, die eigen bijdrage: €0,0542857142857143 per capsule. Nog nooit meegemaakt dat ik een eigen bijdrage moest betalen!

Blaasontsteking schijnt bij vrouwen veel voor te komen.
Heb jij wel eens last van blaasontstekingen?

32 opmerkingen:

  1. Ik heb 2 x een blaasontsteking gehad in mijn leven. De eerste keer met veel pijn en de tweede keer met bloedverlies maar zonder enige pijn. Zo raar dat ik zelfs een echo (?) bij de specialist kreeg met spoed. Bleek ook gewoon een blaasontsteking te zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, gelukkig niet maar mijn zusje wel en ik weet van haar dat het enorm akelig en pijnlijk kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goh,ik heb dat ook nooit geweten,ik dacht dat alles "extra" vanuit je eigen risico kwam...
    Dus we hebben blijkbaar een eigen risico van 385 én een eigen bijdrage van 250..
    Weer wat geleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De laatste keer dat ik blaasontsteking had is ongeveer 30 jaar geleden, voor die tijd had ik regelmatig ‘n blaasontsteking.
    Na de laatste blaasontsteking ben ik meer gaan drinken (water) en cranberry-capsules gaan gebruiken.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor medicatie betaal je apothekers kosten en eigen bijdrage. Is dat op of rekenen ze dat niet dan valt het in je eigen risico. En pas dan vergoeden ze het. Mits het op de lijst staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het klopt inderdaad dat er een eigen risico is en een een max eigen bijdrage van €250.
    Ik heb het ook eens gehad met een kuur voor blaasontsteking. Blaasontsteking heb ik aantal keer weten te behandelen met een tinctuur (wel onder begeleiding van natuurgeneeskundige en nooit op eigen houtje).
    Een blaasontsteking kan zeer heftig zijn qua pijn, koorts etc. Maar ik ken ook de verhalen van een lichte buikpijn en hevig bloedverlies bij het plassen.
    Hopelijk slaat de kuur goed aan en ben je na 48u al redelijk van de pijn verlost.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Helaas is eigen bijdrage voor medicatie zeer gangbaar... er is weinig transparantie in ons "vrije markt" zorgsysteem.

    Hopelijk ben je snel van de pijn af!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toen ik rond de acht jaar was, had ik erge oorpijn. Ik lag naast mijn zuster in de bedstee en kon niet slapen van de pijn. Toen heeft mijn moeder iets in mijn oren gedruppeld, ik denk iets van olie en toen ging het over. Maar nog steeds heb ik gevoelige oren. Ik zet snel een muts op als het kouder wordt. Met 13 jaar had ik mijn eerste blaasontsteking. Als ik plassen moest, gaf het een branderig gevoel. Naar ik me herinner, is het vanzelf over gegaan. Na die keer heb ik als volwassene nog een paar keer blaasontsteking gehad: pijn bij het plassen. Nu al jaren niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de ouderenzorg word cranberrysap of cranberrycapsules voorgeschreven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cranberrysap zonder extra suiker en capsules helpen vooral preventief.
      Beslist niet inzetten als enige behandeling

      Verwijderen
  10. Ik ben helaas een grootverbruiker van allerlei medicijnen -niet voor mijn lol, voor alle duidelijkheid- en moet regelmatig een eigen bijdrage betalen. Het komt door de marktwerking in de zorg. Fabrikanten vragen soms meer dan zorgverzekeraars willen vergoeden en als dan alleen dat merk beschikbaar is moet je het verschil zelf bijbetalen. Dat kan een paar euro zijn maar ook een paar tientjes. Het loont soms de moeite om te zoeken naar een goedkoper alternatief maar soms is er ook maar één merk van een bepaald middel voor de Nederlands markt beschikbaar en dan kan die fabrikant zelf zijn prijs bepalen. Het verschilt ook per zorgverzekeraar. Dit is de uitleg van mijn apotheker dus ik ga er vanuit dat het klopt. Het is een enorm bureaucratisch, ingewikkeld en ondoorgrondelijk systeem met allemaal bedrijven, tussenhandelaars en verzekeraars die allemaal op hun beurt zo veel mogelijk willen verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb nooit geweten dat er boven op je eigen bijdrage nog een eigen bijdrage wordt berekend. Dat moet toch niet kunnen. Wij hebben het nog nooit aan de hand gehad terwijl mijn man ook altijd boven zijn eigen risico uitkomt.
    Blaasontstekingen ken ik ook wel. Vroeger had ik er nooit last van totdat ik in de overgang kwam. De ene na de andere volgden zich op en pijn deed het ook. Een collegaatje van me raadde me aan om cranberries te gaan slikken. Mocht gewoon van het Kruidvat zijn en warempel, het hielp. Ik heb nooit meer een blaasontsteking gehad. Dat slik ik dus al jaren.
    Afgelopen zomer toen we op vakantie waren vergat ik wel eens een tabletje en binnen 1 week begon ik de verschijnselen weer te voelen. Meteen ben ik toen 3 tabletten per dag gaan slikken (normaal maar 1 per dag). Nadat ik dat een paar dagen had gedaan gingen de verschijnselen weer weg en stapte ik weer op mijn ene per dag. Gaat prima zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder had, toen ze rolstoelgebonden werd, in de laatste 5 jaar van haar leven ook vaak blaasontstekingen. Bij haar hielpen de cranberrypillen niet. Ze had ondanks de pillen toch de ene blaasontsteking na de andere. Ik ben nu vitamine C gaan slikken, 500 mg per dag, in de hoop dat dit werkt.

      Verwijderen
    2. Ellen, de eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. Er zijn gelukkig maar weinig medicijnen waarop nog een eigen bijdrage zit.

      Aaf, sterkte, ik hoop dat de pijn snel zakt!

      Verwijderen
    3. Ik heb ook na de overgang last van blaasontstekingen gehad. Toen las ik bij de fysiotherapeut dat cranberry capsules helpen omdat de bacterien niet tegen het zuur van het sap kunnen. Ik ben ze gaan gebruiken, elke dag 1 en heb geen blaasontstekingen meer. In de vakantie wil het wel eens opspelen . Dan neem ik er 3 per dag gedurende 2 à 3 dagen en het probleem is opgelost. Ik gebruik die van Lucovitaal extra forte. Het is de moeite waard om het ook eens te proberen.

      Verwijderen
  12. Gelukkig nooit!
    Wij gebruiken cranberry sap ongezoet, misschien een aanrader voor jou!
    Lees maar op het internet wat het voor jou kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen koffie (cafeïne) en thee met theïne drinken helpt ook

      Verwijderen
    2. Ik heb de afgelopen 12 jaar geen blaasontstekingen gehad, ondanks veel koffie. Koffie lijkt me niet zo slecht. Ik zal de koffie niet laten staan.
      In het verleden, rond mijn 23e, toen ik meerdere keren per jaar blaasontsteking had, heb ik alcohol helemaal laten staan. Dat hielp prima, daarna jarenlang helemaal geen blaasontstekingen meer! Dat stoppen met alcohol is nu geen optie, want ik drink misschien 4 glazen per jaar. Er valt weinig te stoppen .......

      Verwijderen
  13. Cranberrysap is in verreweg de meeste gevallen niet sterk genoeg om dit voor elkaar te krijgen. Bovendien drinken veel mensen Ocean Spray of iets soortgelijks, waar nog een hele klap suiker inzit ook - niet erg bevorderlijk voor je weerstand. Effectieve doses van Cranberrysap zijn (door die looistoffen dus) zó sterk dat ze je maagkrampen zouden geven.

    Daarom wordt Cranberry bijna altijd ingezet in de vorm van capsules, waarin een hoog geconcentreerd poeder zit. De echt goede producten hebben daarnaast een maagsap-resistente capsule of time-released capsule, zodat het product pas na de maag losgelaten wordt. Cranberry is met name geschikt om blaasontstekingen te voorkomen in perioden dat je daar gevoelig voor bent. Voor het wegkrijgen van een bestaande infectie is het niet sterk genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn moeder had vaak blaasontsteking en deed dan haar plas in een superschoon potje en keek een halve dag later. Troebel? Blaasontsteking, melden bij de huisarts en dan een kuur met hele grote pillen vol met een of ander zuur. Antibiotica kreeg ze nooit. In de zwangerschap heb ik eenmaal blaasontsteking gehad en toen kreeg ik mierenzuur tabletten.
    Een oude vriendin is heel gevoelig voor blaasontsteking en neemt al jarenlang cranberry capsules en daarnaast profylaxe van de huisarts. Een vervangende huisarts wilde met de profylaxe stoppen en bingo, meteen een ontsteking en dat is ook naar de nieren gegaan, heel pijnlijk allemaal. Nu weer terug op de onderhoudsdosis.
    Ik hoop dat jouw pijn snel over gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vlak na de overgang heb ik er een tijdje last van gehad met vooral veel pijn bij plassen. Na diverse gewone kuren is er wat op kweek gezet paar ziekenhuisonderzoeken en kreeg ik eindelijk wat wel werkte en bekkenbodemtherapie en die oefeningen die ik nog regelmatig. NDaarna nooit meer last gehad

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking omdat er makkelijker dan bij mannen, darmbacteriën in de blaas kunnen komen. Hygiene erg belangrijk (vegen van voor naar achteren!) en oppassen met ruige sex.
    Verder wil Cranberry D-mannose goed preventief helpen, maar bij klachten altijd nar de huisarts gaan.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral voor Aaf: oppassen met ruige sex! 🙀😱🙈😂

      Verwijderen
  17. Hoi Aaf, ik heb één keer in mijn leven een blaasontsteking gehad, zo'n 15 jaar geleden, en wist niet wat me overkwam! Hele hoge koorts, enorme pijn in mijn rug en het plassen voelde alsof ieder druppeltje een scheermesje was! Ik wist niet waar ik het zoeken moest, een kuur van de dokter hielp gelukkig snel en na een paar dagen was het over. Geen idee meer wat ik kreeg en of ik moest betalen, maar als dat het geval was had ik er graag grof geld voor betaald vermoed ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Behalve die €385 eigen risico zorgkosten zijn er heel veel eigen bijdragen en kosten die buiten vergoeding zijn geplaatst. Wie ziek is moet veel extra betalen. Een groot probleem voor mensen met een minimum inkomen, want niets van al die kosten is inkomensafhankelijk.
    Echt solidair, die zorgverzekering.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Toen ik 4 jaar was kreeg ik buikpijn, huisarts constateerde blaasontsteking, en ik kreeg verschrikkelijk smerige, gele pilletjes voorgeschreven. Tot mijn 11e had ik heel vaak buikpijn, hop, weer die pilletjes slikken. Een maand na mijn 11e verjaardag kon ik letterlijk niet lopen door de buikpijn, het was woensdag en mijn moeder besloot dat ik die ochtend niet naar school zou gaan (voor mij een straf, ik vond school heerlijk). In de middag belde mijn moeder toch maar eens de huisarts, later in de middag kwam hij langs, en opeens allemaal alarmbellen! Afgevoerd in de ambulance, met zwaailicht en sirene aan, en direct naar de OK, want mijn buikvlies stond op springen, ik had een acute blindedarmontsteking. De buikpijn die ik 7 jaar steeds weer had, werd helemaal niet veroorzaakt door mijn blaas, maar omdat de ontsteken blindedarm mijn blaas raakte, raakte de blaas ontstoken. Mijn blaas is nooit helemaal hersteld, en ik heb chronische blaasontsteking. Lastig, pijnlijk, maar ach, er zijn ergere ziektes hoor. Ik weet precies waar (openbare) toiletten zijn, dagelijks preventief slikken of cranberrysap drinken werkt bij mij niet, maar zodra ik mijn blaas voel opspelen, helpen 2 tabletten Cranberry extra forte om het in toom te houden. Die moet ik volledig zelf betalen, maar voor mij zijn het wonderpilletjes, dus het geld absoluut waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb dat ooit wel eens gehad, maar niet vaak en lang geleden. Mijn moeder had dat wél vaak herinner ik me. Maar ik heb geen kinderen. Zou het kunnen dat dat daar iets mee te maken heeft?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had vooral veel last van blaasontstekingen voordat ik kinderen kreeg, dus ik denk dat het niets te maken heeft met het krijgen van kinderen. Overigens kreeg ik wel blaasontstekingen door de 2 bevallingen waarbij ik een katheter had, maar dat kwam niet door de bevalling, maar door de katheter. Dan kunnen bacteriën nog gemakkelijker de blaas binnenwandelen.

      Verwijderen
  21. Nadat ik in 1 jaar tijd 5x een blaasontsteking heb gehad heb ik de wc, ik was net verhuisd, veranderd van een diepspoeler naar een vlakspoeler. Hierdoor heb ik nooit meer een in huis een blaasontsteking gehad. Op vakanties helaas wel want daar bestaan alleen maar diepspoel toiletten. M.v.g. Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Soms kan het voorkomen dat de blaas een beetje gekanteld is waardoor het lastiger is om de blaas helemaal leeg te plassen. Dan kunnen er bacteriën in blijven staan, wat dan weer ontstekingen geeft. Belangrijk is dus dat de blaas leeg is na plassen. Probeer maar eens als je denkt klaar te zijn met plassen even naar voren te leunen, en daarna weer even naar achteren. Mogelijk dat dit gaat helpen om een volgende blaasontsteking te voorkomen. Succes. groet Geke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een heel goede tip, alleen doe ik dat al jaren, dus daar ligt het bij mij niet aan. Toen ik net de diagnose baarmoeder- en blaasverzakking had gekregen, leunde ik een keer voorover en toen bleek er nog flink wat urine in mijn blaas te zitten. Sindsdien leun ik flink voorover als ik denk dat ik klaar ben met plassen. Dat helpt inderdaad om helemaal uit te plassen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.