vrijdag 28 januari 2022

+ 50 kilo afvallen: en dan begint het pas!

Tussen maart 2015 en juli 2021 ben ik ruim 50 kilo lichter geworden. In maart '15 was ik bij de huisarts met kleding en zonder schoenen 129,8 en half juli vorig jaar was ik met alleen een slipje aan 75,7 kilo. Ik neem aan dat ik in die tussentijd ongeveer 52 kg ben afgevallen. Het is lastig om te schatten hoe zwaar mijn kleding destijds in maart '15 was, maar het gewicht op de gram nauwkeurig doet er ook eigenlijk niet zo toe.

Ze zeggen altijd, na het afvallen begint het pas. Dat is ook mijn ervaring met vorige keren dat ik afviel. Zeker in de herfst van 1990. Toen was ik 40 kg lichter geworden en dat gewicht zat er in no time weer aan en 'een paar' kilo méér dan dat! Het was alsof ik mijn gewicht helemaal niet meer in de hand had. Ik had en heb al sinds mijn 18e jaar last van een eetbuistoornis en die eetbuien vlamden heel heftig op.

En nu, in 2021, gebeurde hetzelfde. Niet zo snel en niet zo heftig als in het verleden, toen ik zo'n 4 kg per maand aankwam, maar het ging toch héél snel! Angstwekkend snel, zeker vanaf het moment dat ik voor mijn blaasontsteking een antibioticakuur kreeg. Bij mij werken antibiotica als groeibevorderaar, dat is mij wel duidelijk. En mijn smaak veranderde erdoor. Ineens at ik dingen die ik normaal gesproken niet eens zie staan, zoals brinta, havermout en chocolade. En nog steeds kan ik enorm veel tegelijkertijd eten en kon ik de rem op dat overeten niet meer vinden. Te veel pinda's, knäckebröd met dik pindakaas, nootjes, volvette kaas. Altijd aan het einde van de middag en vooral 's avonds!
Ik had het er met niemand over, ik wilde het zelf oplossen en de eetbuien zelf bestrijden, maar zoals altijd, is het kenmerk van eetbuien juist dat je ongecontroleerd en veel gaat eten. Die controle was er niet. Ik was bang het hele afvaltraject teniet te doen en weer een kleine 130 kilo te worden. Ik durfde ook niet op de weegschaal te staan en mijzelf met de "schade" te confronteren. Ik was ook bang dat de diabetes weer veel erger zou worden. En zo hielp ik mezelf flink in de put.

Tot half januari. Na een doorwaakte nacht overwon ik mijzelf en stond op de weegschaal. En ik ging er over praten met mijn dochters. Op de een of andere manier hielp dat praten goed. De spanning en angst van weer heel dik worden was er af en het lukte mij heel goed om de knop om te zetten.

Ik zoek naar positieve houvast: ik ben 43 kg lichter dan dat ik in 2015 was. Dat betekent dat de gezondheidswinst nog steeds enorm is.
Ik heb sinds 2 weken geen eetbuien meer. Ik leg mezelf wel allerlei beperkingen op: ik mag géén volvette kaas eten, ik mag in de supermarkt niet eens in de búúrt komen van de snoep-, koek- en chipsstraat, ook niet voor één keertje. Ik mag na 18:30 uur helemaal niets meer eten en alleen iets drinken met 0 calorieën.
Mijn doel is nu gelijk te blijven en niet méér aan te komen.
En dat gaat goed.

Waarom het nu wel wil? Ik denk doordat ik de angst voor de weegschaal losgelaten heb en er met mijn dochters over praat. Oudste zei van de week nog: het is ook niet zo erg om zo nu en dan een eetbui te hebben, zo veel schade doet dat nu ook weer niet. Dat relativeert wel wat.
Maar uiteraard is dat niet het hele verhaal, maar waarom het nu goed gaat, daar heb ik verder geen verklaring voor. Het is wel zo dat de angst dat het weer misgaat en ik weer eetbuien krijg, levensgroot aanwezig is. Je kunt namelijk bij eetbuien niet 'gewoon' stoppen met dat gedrag. Daarvoor is de dwangmatigheid veel te sterk.
Ik troost mijzelf met de gedachte dat het eerder in mijn leven heel goed ging en ik lange tijd (vrijwel) geen eetbuien had, dus waarom zou dat nu niet zo zijn?

Naast de entree
Wel lastig nu: hier bij de entree van de AH staan aan de linkerkant enorm veel paaseitjes en andere paas-zoetigheden, ik heb er foto's van gemaakt! Dus kijk ik nu noodgedwongen standaard naar rechts, (behalve als ik er foto's van maak).
Maar ook aanbiedingen in 'vreterij' staan niet in de desbetreffende gangen in de supermarkten, maar prominent en niet te missen op plekken waar je wel langs móét gaan en natuurlijk bij de kassa!

En om de hoek van het schap nog véél meer!

25 opmerkingen:

 1. Als die 50 kg je gelukt is(mijn complimenten),dan heb je waarschijnlijk zoveel inzicht,dat het nu ook zal gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Aaf, wat vind ik je moedig om hierover te vertellen!
  Ik weet heel zeker dat je verhaal inspiratie is voor Een groot deel van je leespubliek.
  Ook al ben ik mijn hele leven mager en fijn geweest, de laatste paar jaar merkte ik dat er toch wat extra gewicht ongemerkt was blijven plakken (tja, net 40 geworden dus deleeftijd speelt ook mee).
  Ik heb in Mn hele leven nog nooit een dieet moeten volgen dus voor mij was proberen afvallen doodeng!
  Vooral ook omdat Ik een tante met eetstoornis had, en zelf heb ik autisme en ik wéét gewoon dat ik heel erg moet oppassen dat ik ook niet in zoiets verzand.
  Ik heb twee tienerdochters en hen wil ik vooral een gezonde relatie met eten bijbrengen!
  Dus ik ging heel rustig aan de slag met een eetdagboek, en dat hielp me enorm.
  Wel heb ik ook af en toe van die eetbuien. Chocolade en koekjes zijn mijn zwakke punten.
  Ik heb de eetbuien soort van gewoon aanvaardt: ze horen bij mij. Af en toe kan idd niet zo heel veel kwaad als je voor de rest gezond en met mate eet.
  Belangrijk is om vooral wél de weegschaal in het oog te blijven houden, zodat je op tijd kan ingrijpen.
  Super goed bezig dus, Aaf!
  Xxx
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Aaf, nu ik dit lees verbaast mij dit niet. Ik lees je boodschappenlijst en zie veel levensmiddelen die heel lekker zijn maar ook vet en zoet. Loop er met een grote boog omheen en dan gaat het je zeker lukken weer wat gewicht te verliezen. Succes Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaf is 50 kg afgevallen dus ik denk dat ze heel goed weet hoe het moet. Bovendien beschrijft ze in dit blog precies het advies wat jij geeft. Eetbuien zijn een klasse apart hoor.

   Verwijderen
  2. Wat ik me afvraag is wanneer noem je eetbuien een eetstoornis. Ik lees vaak dat die eetstoornissen mede veroorzaakt zijn door in jongere jaren meegemaakte zaken. Eetbuien ken ik zeker en ook weet ik hoe moeilijk het is om op gewicht te blijven. Nog moeilijker bijna dan afvallen.
   Wat mij helpt is om geen volvette kaas, koekjes, nootjes etc. te kopen. Als je alleen bent hoef je dit soort dingen ook niet voor een ander te kopen. Sterkte ermee Aaf!

   Verwijderen
  3. Ik heb heel lang een eetbuistoornis gehad. Ik schrijf er hier: https://zuinigaan.blogspot.com/2021/06/een-eetbuistoornis.html meer over.
   Waar ik nu last van heb, kun je geen eetbuistoornis meer noemen, daarvoor zijn de eetbuien te weinig frequent en is de hoeveelheid voedsel ook niet zo enorm.
   Ik koop nu geen vette kazen, chocolade, chips en koekjes meer. Nog wel gezonde noten, maar geen borrelnoten of andere ongezondere varianten (zoals pinda's of amandelen in een suikerjasje).

   Verwijderen
 4. Wauw, ik vind het superknap dat je 50 kilo afviel, en dat ook vast weet te houden. Dat het even wat minder ging, kan ik me ook best voorstellen. Maar wat fijn dat je de drempel over kon komen en dat het praten erover heeft geholpen! Je bent goed bezig! Ik ben zelf ook erg overtuigd van het nut van dagelijks 30 minuten wandelen. Voor zowel gewichtsbeheersing als mentale gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat de eetbuien weer de overhand hebben gekregen. Dan zit er maar één ding op: uithuilen en op nieuw beginnen. Maar dat makkelijke gezegd dan gedaan... Het is een veeg teken als je niet meer op de weegschaal gaat staan. Dan moet je eigenlijk gelijk aan de bel trekken. Maar ik weet uit ervaring dat schaamte gevoelens dat tegen houden. op je boodschappenlijstjes had ik al gezien dat er wat ongezonde dingetjes opstonden.
  Sterkte, en ik hoop dat je je eetgedrag weer onder controle krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Aaf, je verhaal is zeer herkenbaar. Het is heel sterk dat je dat met ons wil delen. Een welgemeende proficiat met je reeds geboekte resultaat. Je bent al zo ver gekomen en met iemand er over praten is al een stap in de goede richting . Je kan het. Grts Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat je zegt over weer snel aankomen na afvallen. Dat kan ik be amen. Je vervalt zo gauw in oude sporen. En wat daarna Mijn fout was om dan zo snel mogelijk en zo min mogelijk te gaan eten om die kilo's weer kwijt te raken. Dat mislukte eigenlijk altijd. Nu heb ik, net als jij, bepaalde regels van dingen die ik überhaupt niet meer koop en mij helpt het erg om mijn boodschappen online te bestellen en op te halen bij een pickup punt. Dan mis ik wel mijn dagelijks inloop adresje voor koopjes in de afprijsbak. Maar dat zij dan zo. Ook eet ik vanaf de lunch tot een uur of half 8.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig dat je het nu weer in de hand hebt. Goed dat je het met je dochters gedeeld heb. Over problemen praten met mensen die je vertrouwt is de eerste stap op weg naar ‘n oplossing.
  Zo weinig mogelijk naar de supermarkt gaan, is ook verstandig. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow superknap zoveel kilo’s eraf. Zelf ben ik moed aan t verzamelen voor een operatie. Hoe meer ik over afvallen des te moeilijker lijkt t om minder te eten. En die eetbuien heb ik voortdurend. Gevecht in mijn hoofd waar ik echt zo moe van wordt....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jee! Wat goed van je dat je al zoveel bent afgevallen, en dat je het gedrag nu ook herkent en de moed hebt om er weer iets aan te doen.

  Weet je wat? Ik kan ook wel weer een schop onder mijn te dikke kont gebruiken, ik doe met je mee. Ik heb ook wel periodes dat ik echt niet kan stoppen met de chocolade en dat is inderdaad juist vaak met kerst en de aanloop naar de paasdagen. Net in deze periode dus. Daarbij zorgt dikker worden bij mij ook voor minder energie, waardoor ik NOG minder motivatie heb. Dus wees niet bang om erover te praten/schrijven. Door jezelf op die manier te motiveren, zal het anderen zoals mij ook helpen. :)
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien ter overweging.. ik heb vanaf 4 uur in de middag een onstilbare honger (vet en zoet) als ik te zuinig ontbijt en lunch.
  Ik eet nu elke dag een ruim ontbijt en een goede lunch. Dan fruit en kwark tussendoor en gezond avondeten.

  Misschien heel misschien eet je voorafgaand aan het teveel ongezond eten een tijdje te weinig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moest ik ook aan denken. Of voortaan tussen de middag warm eten, of minstens een stevige soep. Zo voorkom je de "late middag-vreetbui".

   Verwijderen
 12. Petje af voor jou Aaf! En geweldig dat je dit met ons wilt delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje wat goed van jou. Zoveel afvallen vind ik echt ontzettend knap. Zelf ben ik 2 keer in mijn leven 25 kg afgevallen en ook weer bijgekomen. Nu zit ik weer in een afval stadium. Ons hele leven zullen we hiermee geplaagd blijven. Als die knop maar eenmaal om is maar soms is het verdomd lastig om die knop weer te vinden.
  Ik heb hem gelukkig weer gevonden. Ik ga niet meer dieëten maar gewoon eten met mate en geen vette dingen en ook geen snoep. Chips haal ik helemaal niet in huis want ik zo een hele zak leeg. Koop ik chips en snoep voor de kleinkinderen dan geef ik hen wat over is mee naar huis. Ben ik het kwijt hahaha. We komen er wel hoor!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Aaf, zoals je weet heb ik ook eetbuien, niet een echte eetbuistoornis want ik compenseer meteen en dat is niet gebruikelijk bij BED. Ook ik ben ooit 35 tot 40 kilo zwaarder geweest dan nu en als de dood dat ik weer zo word. Ik heb mijn eetbuien omdat ik restrictief eet en dus mezelf te kort doe. En dan eens in de zoveel tijd is de drang zo groot dan moet ik gaan eten. Mensen die dit ook hebben kennen het, het is niet een kwestie van gewoon negeren. Goed van je dochter om het zo te zeggen. Wees mild voor je jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank je voor het delen dat zal geen makkelijke beslissing zijn geweest. Hoop dat het delen je ok help om over deze periode te komen.

  Een echte eetstoornis en eetbuien is echt anders dan de meeste denken heb kk gemerkt in diverse blogs.
  Iedereen kent wel de val van een zak drop of pak koekjes dat opgaat in een keer maar dat is geen eetstoornis natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dit te lezen betekent zoveel voor velen. Bedankt! Fijn dat je de moed had om te delen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Knap dat je er eerlijk over bent.Ook zo knap dat je zoveel kg kwijt ben geraakt.Ik probeer ook af te vallen maar kan op dit moment de knop niet vinden.Het eten ligt allemaal in huis omdat man en kinderen niet te dik zijn.Sterkte en hou vol

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat ook bijgedragen kan hebben is dat antibiotica naast de slechte bacteriën ook goede bacteriën dood. Hierdoor krijgen de schimmels in je darmen vrij spel. Die schimmels willen gevoed worden en zeker met zoetigheid want daar groeien ze lekker van. Daardoor blijf je zin in zoetigheid houden en ook blaas klachten en/of schimmel infectie houden en voor je het weet begint het antibiotica feest opnieuw :( Ik heb dit gehad na 2x antibiotica afgelopen jaar en daardoor liggen mijn kerstkransjes nog steeds in de kast. Zo min mogelijk toegevoegde suikers en zoet fruit. Wel licht bruin geworden geschilde appel met kaneel (werkt tegen schimmels, iedere dag een beetje niet teveel) of sinaasappel of granaatappel pitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt! fijn dat je lichaam deze neigingen zo duidelijk koppelt aan de kuur. nog 1: (heet) water met citroensap en jezelf voeden met goede voedingsstoffen.

   Verwijderen
 19. Als ik ga schilderen of tekenen vergeet ik alles, Het is opeens een uur later. Ik vergeet ook te eten en te drinken. Misschien een idee? Gooi de spullen op tafel en aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh Aaf zo herkenbaar… zo ongelooflijk knap dat je dit is gelukt!
  Helpt het jou om je boodschappenlijstjes met ons te delen? Want dan moet je met de billen bloot..
  En nu heb je altijd lijstjes zonder chips en koek en zo! Kan me voorstellen dat dit stimuleert.
  Weinig suiker helpt mij enorm, dan heb ik weer een hele tijd geen eetbuien, maar zodra ik aan suiker begin kan m’n lichaam niet “zonder” en moet het hele pak koek in een keer op:(
  Ik hoop van harte dat het je blijft lukken! Ik vind het echt heel knap!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.