zaterdag 8 januari 2022

Groningen in rep en roer!

Ja, Groningen is in rep en roer!
Waarom?
Demissionair minister Blok heeft besloten om de aardgaswinning dit jaar bijna te verdubbelen.
Weer komt de overheid beloftes niet na.

RTV-Noord: 
De Gasunie houdt er rekening mee dat er maximaal 7,6 miljard kubieke meter gas gewonnen moet worden in Groningen. Dat is bijna twee keer zoveel als gepland stond voor dit jaar.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er dit gasjaar, dat loopt van oktober 2021 tot september 2022, maximaal 3,9 miljard kubieke meter gas werd gewonnen. Nu blijkt dat op te kunnen lopen tot maximaal 7,6 miljard kubieke meter bij gemiddelde temperaturen.

 Omroep Groningen:
Bij SP-Kamelid Sandra Beckerman komt het nieuws hard aan, zo schrijft ze op Twitter: “Weer een Haagse belofte gebroken. Gaskraan zou dicht vanwege onze veiligheid. Nu gaskraan verder open terwijl huizen nog steeds onveilig zijn en ruim 30.000 schades open staan.” Beckerman noemt de beslissing extra pijnlijk voor Groningen, omdat een tekort in Duitsland één van de redenen is voor de extra winning uit het Groningenveld.
Beckerman en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt noemen de beslissing ook kwetsend voor de inwoners van Groningen, omdat demissionair minister Blok in zijn brief geen woord wijdt aan de door aardbevingen getroffen Groningers. “Niet 1 woord over wat ze gaan doen voor Groningen, niet 1 woord over schadeafhandeling, niet 1 woord over versterking en niet 1 woord over compensatie. Niets”, vervolgt Beckerman.

De Groninger Bodembeweging noemt het besluit van Blok ónbegrijpelijk’, helemaal met de grote hoeveelheid bevingen van vorig jaar: “In 2021 waren er meer zware bevingen dan er op basis van de modellen werd verwacht, met als dieptepunt de zware beving van 3.4 bij Garrelsweer afgelopen november. Zelfs inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen zegt te zijn ‘verrast’ door de seismiciteit in het Groningenveld. We kunnen concluderen dat Groningen nog altijd niet veilig is.”

Zowel in de gemeenteraad van de gemeente Groningen, als in de Provinciale Staten als in de Tweede kamer zijn debatten in voorbereiding over dit besluit.

Wat vind ik er van? Ik vind het vreselijk dat er zo met beloften over de afbouw van de aardgaswinning wordt omgesprongen!
Zoals je in bovenstaande reacties kunt lezen, waren er recent nog zware bevingen en is het echt niet veilig.
Omdat ik aan de rand van het gasveld woon, hoop en verwacht ik de gevolgen daarvan voor mij meevallen als er weer eens een aardbeving plaatsvindt.


PS: Je verwachtte misschien dat je hier mijn boodschappenlijstje zou aantreffen. Dat lijstje publiceer ik vanavond, nog even geduld!

19 opmerkingen:

  1. Ik vind het heel erg voor de Groningers. En dan wordt er nog aan Duitsland geleverd ook.
    Is dit hoe je een land leidt? Ik vind het schandalig, maar precies zoals ik deze regering ken. Bah! Die frisse wind zie ik nergens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb je nog enig vertrouwen in de politiek dan?

    Ik verbaas mij altijd als jij schrijft dat de vaccinaties wel veilig zullen zijn...anders zouden ze het niet geven. Dat neem je dus voetstoots aan terwijl deze regering nog van niets blijk gegeven heeft te vertrouwen te zijn of competent te zijn.
    De gaslevering aan Duitsland ligt contractueel vast, daar heeft niemand iets,aan gedaan, gewoon zo gelaten. Niets proberen te onderhandelen, af te kopen. Lui, slordig en incompetent. En met dedain en minachting naar de inwoners van Groningen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nog steeds wel enig vertrouwen in de politiek en het bericht over de verdubbeling van de gaswinning komt voor mij onverwacht.
      Wat betreft de vaccinaties heb ik vooral vertrouwen in de wetenschap. In het coronabeleid van de overheid heb ik minder vertrouwen.

      Verwijderen
    2. Wat is het vertrouwen in wetenschap waard als kritische tegengeluiden niet gehoord mogen worden?
      En dat lijkt het geval, kritische artsen en hoogleraren wordt de mond gesnoerd, er mag maar een waarheid naar buiten gebracht worden. Een helder en duidelijk intervieuw met de Belgische immunoloog, viroloog, bacterioloog Geert v.d Bossche omtrent de vaccinaties bij kinderen wordt overal door censuur verwijderd.
      Mijn vertrouwen in de wetenschap is niet zo groot sinds ik in 2017 op zoek ben gegaan en gevonden heb dat veel wetenschappelijk (vooral op medisch/klimaatgebied) gesponsord wordt door de farmaceutische industrie en de 'filantropische' Bill en Melinda Gates Foundation. Er wordt veel naar een gewenste uitkomst gerechercheerd. Dat is allemaal openbaar te vinden en er zijn veel wetenschappers die zich daar over uit spreken.
      Mensen als Vlierbloesem die objectief de feiten weergeven hebben we heel hard nodig.
      Jammer dat je die uit jouw leeslijst verwijderd hebt.

      Verwijderen
    3. Voor zover mij bekend zijn de opvattingen van Van den Bossche onder vakgenoten zeer controversieel.
      Blogger Vlierbloesem is volgens mij geen wetenschapper en ze verspreidde nepnieuws over onder anderen het gebruik van ivermectine, althans in mijn ogen. Ik las niet meer bij haar, daarom heb ik haar blog uit mijn leeslijst verwijderd.

      Verwijderen
    4. Fijn dat je dat blog uit je leeslijst hebt verwijderd,Aaf! Ik ben het volledig met je eens.
      Een hartelijke groet van Jo.

      Verwijderen
  3. Heel erg voor de Groningers! Als burger begin je niks tegen de beslissingen van de overheid, dat blijkt maar weer!
    Aan de andere kant denk ik dat heel veel huishoudens onnodig verspillend met de aarde dus ook energie omgaan, dat kan absoluut veel minder in heel veel gevallen. Aaf is hiervoor een goed voorbeeld hoe het ook anders kan!
    Ook denk ik dat het met schadeafhandeling wat genuanceerder ligt in veel gevallen. Mijn schoonzus woont in Oost-Groningen in een (eigen) vrij nieuwe woning waar geen aantoonbare schade aan het huis is. Toch hebben zij van de overheid een bedrag van 15000 euro voor waardevermindering ontvangen en nu kunnen zij voor 10.000 euro nog iets gaan verbeteren aan hun woning. Ik vind dat best goed geregeld en bij veel mensen in de rest van het land bestaat het beeld dat er niks uitgekeerd is of wordt. Heel veel woningen daar zijn ook in een oude, slechte staat, die kun je toch moeilijk allemaal nieuw gaan bouwen op kosten van de NAM?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de compensatie waardevermindering moest je eigenaar zijn van de woning tussen 16-08-2012 en 01-01-2019. Daarbij kreeg je een vergoeding omdat je huis staat in een bepaald gebied, en daardoor in waarde is verminderd. Het tweede is een subsidie om tot waardevermeerdering van de woning te komen, door de woning te verduurzamen (bv zonnepanelen zoals Aaf kiest).
      Enerzijds vind ik dat mooie regelingen, maar wat ik zo triest vind, is dat dit helemaal los staat van opgelopen schade. De mensen van wie de woning (zwaar) beschadigd is geraakt, moeten lange procedures doorlopen waarbij moet worden vastgesteld dat de schade aantoonbaar het gevolg is van de aardbevingen. Ik ken iemand die midden in het gebied woont, bij wie er dwars door de woning een scheur is ontstaan (als in: de woning is eigenlijk in 2 stukken gescheurd, de vloer is verzakt, de muren zijn gescheurd) en die na jaren van onderzoeken met dikke rapporten eindelijk in het gelijk gesteld werd, ze kreeg 10.000 euro als compensatie. Dat is natuurlijk een lachertje, ze heeft vorig jaar (moegestreden) haar woning te koop gezet, de nieuwe eigenaar zou de 10.000 euro mogen ontvangen, als ze maar uit de ellende weg kon. Maar ze raakt de woning aan de straatstenen niet kwijt. De 10.000 euro verduurzamen zullen bij haar niet in zonnepanelen worden gestopt, maar in het laten herstellen van de vloer (inclusief isolatie, zodat het verduurzamen is).

      Verwijderen
  4. Ook dit is een beslissing die jaren geleden werd genomen, met de kennis van nu zou dat niet meer gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij Rutte & co. moet je gewoon denken,dat als ze zeggen dat iets NIET gaat gebeuren toch gaat gebeuren.Dus bij hen is Nee Ja,en Ja Nee.
    En alles wat in Den Haag zit heeft geen actieve herinneringen behalve aan het pluche waar ze op zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo zie je maar ze zijn niet te vertrouwen, zo ook niet met de vaccinaties.
    Ik zie best het goed van de mens in maar ze hebben zoveel verprutst op diverse vlakken dat mijn vertrouwen in hun er bijna niet meer is.
    En wij zijn echt niet de enige.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De regering is in veel gevallen onbetrouwbaar gebleken maar de regering heeft niks te maken met de vaccinaties zelf alleen met de logistiek!
      Thea

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens! Wat een rare draai om bij de gaswinning ineens de vaccinaties te betrekken.
      Voor mensen in Groningen vind ik dit plan heel erg
      Gr, Anita

      Verwijderen
    3. Juist.Maar dat maakt het extra treurig.
      Marijke.

      Verwijderen
    4. Idd een rare draai!

      Verwijderen
  7. Ik vind het vreemd dat behalve de verplichte levering aan Duitsland er ook nog 1,6 miljard kubieke meter gas als reserve opgehaald gaat worden De overheid had wetgeving moeten maken waarbij zij energiemaatschappijen kan verplichten voldoende reserves aan te leggen. Deze verplichting zorgt ervoor dat de overheid de regie niet uit handen geeft zoals nu wel is gebeurd. Verder vind ik het onbehoorlijk naar de Groningers toe zowel het besluit als het moment van bekendmaking zonder overleg op de laatste werkdag van minister Blok in deze functie. Ik zie nog weinig nieuw leiderschap en meer transpatantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vraag me vooral af hoeveel er eerst werd opgepompt? Ik kan dat zo snel niet vinden. Is een verdubbeling alsnog veel minder dan eerst of is het hetzelfde als vroeger? In dat eerste geval kan ik er meer begrip voor opbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De gaswinning in Groningen was teruggebracht naar ca 4 miljard m3. Om veiligheidsredenen werd er gezegd, en ook onze oosterburen hebben hun gasproductie teruggebracht om dezelfde reden las ik onlangs. Wat mij dan zo verbaast is dat ze wel het lef hebben Nederland aan te spreken op hun leveringsverplichting, in plaats van hun eigen (veiligheids)standpunt te herzien of opnieuw te bekijken.
      Vond het ook een slappe reactie van Blok dat hij daarin geen stelling nam. Ik had op zijn minst verwacht dat hij in het openbaar geweigerd had te leveren. Dan zou de uitkomst van de onvermijdelijk erop volgende onderhandelingen, hoe die ook geweest zou zijn, aanmerkelijk beter te verteren geweest zijn, ongeacht de uitkomst.
      Nou maar hopen dat het huidige en volgende kabinet wel de ballen heeft om de opbrengst van die extra gaswinning voor de volle honderd procent ten goede te laten komen aan de Groningse bevolking. Maar met het ondertal aan noordelijke vertegenwoordigers in zowel kamer als kabinet lijkt me dat een illusie.

      Verwijderen
  9. Hier werd toch wel erg boos om, toen ik het nieuws hoorde. Ik woon niet in Groningen en heb er weinig mee, maar wat een rot streek wordt de Groningers nu weer geleverd! Een argument dat langskwam was dat de huizen verwarmd moeten worden. En de Groningers in de kou laten staan! Werd daarom die actie, waarbij Groningers geld konden claimen voor 'waardevermeerdering' van de huizen, kort geleden gestart?
    PS: de hele winter is mijn verwarming nog niet aan geweest, dus voor mij hoeft het niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.