donderdag 20 januari 2022

Het is bijna voorbij!!

Nog even en de pandemie is voorbij!  UMCG-viroloog Bert Niesters denkt dat het over twee maanden voorbij is.
Grotendeels tenminste, met nog een voorbehoud wat betreft omikronvariant, of onverhoopt een
nieuwe variant, eentje die ons heel erg ziek maakt en ook nog eens flink besmettelijk is.
In de tussentijd is het nog even afzien, met super veel besmettingen, maar relatief weinig ernstig zieken. Al die besmettingen zorgen er misschien wel voor dat er heel veel mensen ziek thuis zitten waardoor de maatschappij ontwricht wordt. Er zijn dan mogelijk veel te weinig werkenden om al die uitval door ziekte op te vullen.

Volgens Niesters zullen het 2 heftige maanden zijn, een paar maanden doorbijten dus, maar afgezien daarvan, dan is het over twee maanden klaar!
Als er tenminste niet weer een nieuwe nare variant komt ..............

Ik hoop dat het zo is dat het voorbij is! Een heerlijk idee, dan gaan we terug naar het oude normaal, althans een tussenfase daar naar toe. We kunnen weer  uit eten, weer naar het café, naar musea, naar theaters.
Wat een weelde!
Dan zijn we na 2 jaar pandemie uit de ellende en kunnen we met nieuwe moed weer dingen gaan opbouwen!

Stukjes van het gedrag tijdens de pandemie zullen blijven bestaan en dat is waarschijnlijk helemaal niet zo'n slecht idee. Ik denk niet dat ik ooit nog weer vreemde mensen, zoals artsen in een ziekenhuis een hand geef, of mensen buiten mijn directe omgeving ga zoenen. Reeksen virussen, zoals corona, griep en verkoudheid gaan niet weg, ze blijven onder ons en besmetting is snel gebeurd.

Wat verwacht jij? Gaan we een betere zomer tegemoet?

44 opmerkingen:

 1. Ik hoop echt dat het zo is en we weer vrij kunnen gaan leven. Maar ik verheug me niet teveel erop er kan zo weer een nieuwe, veel gevaarlijkere variant komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat het nog veel te vroeg is om dit te zeggen. Er zullen andere varianten komen namelijk.
  Een gemiddelde pandemie duurt 5 jaar.

  Maar het is wel te hopen dat je gelijk krijgt, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom niet? De Spaanse griep duurde volgens de Engelstalige wikipedia van maar 1918 tot in april 1920: 'By 1920, the virus that caused the pandemic became much less deadly and caused only ordinary seasonal flu'

   Verwijderen
 3. Ik hoop ook,dat de onststane tweedeling verdwijnt en men elkaar(figuurlijk?) de hand reikt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verwacht dat er nog meerdere mutaties in ons leven langskomen, hopelijk vooral relatief ongevaarlijk zoals omikron, en zo nu en dan eens een ernstige.
  De lange termijn oplossingen moete mi dan ook echt op de lange termijn zijn gericht, zoals ventilatienirmen voor nieuw te bouwen huizen en kantoren en aanpassingen aan bestaande scholen en andere openbare voorzieningen. Tevens toegankelijker maken van voorzieningen die de gezondheid bevorderen, zoals groen in woonwijken en kantoorcomplexen, regelingen die sport ook voor lage inkomens toegankelijk maken, en een infrastructuur die fietsen en wandelen toestaat en aanmoedigt. Best een klus maar een die ook werkgelegenheid kan bieden. Zulke maatregelen zijn niet alleen voor covid belangrijk maar ook voor andere Zoonose zoals de varkenspest die bij zwijnen in de Ardennen is waargenomen. Denk niet of het gebeurt, maar wanneer het gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha Aaf, ik ben het met je eens, van mij mag het handen schudden en het zoenen ook achterwege blijven hoor. Dat vond ik toch al niet fris.

  Ik denk niet dat het straks allemaal ineens voorbij is. Er zullen vast weer andere varianten opduiken en dannis het weer afwachten hoe ziekmakend die zijn. Maar ik geloof wel dat we na de omikronstorm op de goede weg eruit zitten. Het zou ontzettend fijn zijn als we weer wat vrijer kunnen leven.

  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop dat hij gelijk heeft. Inderdaad, dat gezoen en het handenschudden mag van mij ook wegblijven. De anderhalve meter afstand, vooral in winkels, mag van mij wel blijvend zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een pandemie duurt 5 jaar..
  Ik beschouw dit pas voorbij als we stoppen met elke paar maanden prikken voor iedereen en de qrcode er af gaat.

  Overigens denk ik dat er niks van alle maatregelen blijft hangen..vorig deed de helft het al niet meer..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb al enkele maanden geleden afscheid genomen van C. Ik laat mij niet meer leiden door angst. Teveel zelfmoorden en psychische gemoedstoestanden van mensen gezien die te erg voor woorden zijn. Geen boosters en testen meer. Ik doe het niet voor een ander, ik doe dit voor mijzelf. Een ander kan niet voor mij uitmaken wat ik in mijn lichaam stop.

  En dan reageren mensen vaak, dan mag jij geen zorg meer in het ziekenhuis hoor. Ten 1e komt dit zo kinderachtig over en ten 2e, als ik hieraan zou overlijden, heb ik daar vrede mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je er vrede mee hebt als je aan corona zou overlijden, dat is nogal wat! Ik raad je aan om toch vaccinaties te halen en voor de rest, zoals je ook al doet, door te gaan met je leven. Die vaccinaties doe je ook voor jezelf.

   Verwijderen
  2. Zo mee eens Alice! We zijn in een agnsthypnose gestort.
   Hoog tijd ermee te stoppen en weer te gaan leven.
   Overigens hoort de dood ook bij het leven, al schijnen we dat te vergeten voor het gemak.

   Verwijderen
  3. Ik heb me nog nooit laten leiden door angst. Angst is een slechte raadgever. Ik ben voorzichtig, dat is iets anders. Ik heb tot nog toe alle prikken gehaald. Maar als ik doodga, heb ik daar ook vrede mee, dan is het mijn tijd.

   Verwijderen
  4. Grappig dat degene die voorzichtig is en zich laat vaccineren angstig is, terwijl degene die zich niet laat vaccineren dat doet uit angst voor het onbekende.

   Ik zou met liefde 'afscheid nemen van corona', maar het heeft nog geen afscheid van ons genomen. Tot die tijd hou ik me gewoon aan de maatregelen en maak ik gebruik van wat de wetenschap ons heeft geboden.

   Als je op de IC belandt, gaan ze je ook geen toestemming vragen voor alles wat ze in je spuiten en waar je ook de herkomst niet van kent, overigens.

   @Luz: ik neem dan aan dat je geen transfusies, orgaantransplantaties of medische trajecten aangaat, als dat nodig is? Want de dood hoort erbij? Of kunnen we preventief hier en daar wel wat doen?

   Verwijderen
  5. @ Suuz: Ik heb in 2017 een ernstige aandoening gehad waar ik aan geopereerd ben. Is goed gelukt en ben er bijna elke dag nog dankbaar voor.
   Het vervolgtraject, een soort van wekelijkse bloed dialyse, dure behandeling waarvoor ik in aanmerking kwam, heb ik afgewezen. Ondanks het aandringen van de nefroloog en de angst die hij mij probeerde aan te praten.
   Het ging niet om een orgaantransplantatie.
   Ik heb met mijn familie en arts afgesproken dat ik, mocht ik Corona krijgen, niet naar het ziekenhuis wil.
   Ik bepaal graag zelf waar mijn grenzen liggen en dat is iets heel anders dan (moeten) afzien van een behandeling omdat je kritisch bent.
   Wat de mensen die gevaccineerd altijd roepen tegen ongevaccineerden.
   Ik maak zo goed als geen gebruik van medische zorg maar betaal maandelijks toch een forse premie.
   Aan iemand die ongezond leeft met het metabool syndroom ga ik ook niet roepen dat hij gezonder moet leven omdat mijn premie zo hoog is.
   Wat jij roept zijn onzinnige argumenten.

   Verwijderen
  6. Zoals altijd , groot gelijk Luz.
   Wat dat vaccin betreft, ofwel werkt het ofwel niet.
   Als je nog ziek kan worden en iemand kan besmetten werkt het niet.
   Word je door iemand die niet geprikt is erger besmet dan door iemand die wel geprikt is?

   Verwijderen
  7. Wat je even 'vergeet', is dat je door vaccinaties veel minder ernstig ziek wordt en je bent wel degelijk minder besmettelijk dan zonder prikken.

   Verwijderen
  8. Dat wordt inderdaad gezegd, maar is het waar?
   Laatst iemand die geprikt was aan de beademing, iemand die geboosterd was heel erg ziek, een aantal kennissen allemaal geprikt allemaal corona.
   Ik begin toch stilaan bedenkingen te krijgen.


   Verwijderen
  9. Als mensen zich nu eens gaan bemoeien met hun eigen levens en keuzes...zou een hoop gezeik schelen.
   Niemand gaat over de medische afwegingen die je maakt. Iemand die bang is of voorzichtig wil zijn dient zelf een verantwoordelijkheid te nemen en heeft de keus uit vaccinatie, booster, mondkapje en afstand.

   Verwijderen
  10. Ik denk dat we er heel wat slechter voor zouden staan dan voor het inenten.. of dat we met een stuk minder mensen zouden zijn. Want als ik nu hoor over de IC of ziekenhuis dan gaan de eersten er niet al bewusteloos heen. En de meesten komen er weer uit. Dit in tegenstelling tot de eerste 2 golven, toen gingen ze met bosjes tegelijk tussen 6 planken.
   90% van wat er nu in mijn bekenden groep naar het ziekenhuis gaat is niet gevaccineerd.. geeft mij te denken. Een vaccinatie is in de eerste plaats voor jezelf, voor een milder verloop, dan voor de zorg, want als jij niet op de ic hoeft scheelt dat 1 bed, en dan voor de samenleving, want als je minder virus deeltjes uitstoot (omdat je afweer veel sneller kan afrekenen met) is de kans dat je iemand besmet lager. Zeker in combinatie met hygiëne en afstand houden en thuisblijven bij klachten. En die mondkapjes, bij juist gebruik helpt dat ook.

   Cornonavirussen zijn heel anders dan nog en mazelen. Veel 'veranderlijker', dat maakt dat vaccineren geen uitroeiing meer kans bewerkstelligen. Overigens.. als iedereen in 2019(in China) 4 weken binnen had gezeten hadden we er nu geen problemen mee gehad. Dan had daar geen mens in een ziekenhuis behandeld kunnen worden...
   Overigens is het een kwestie van tijd voor de volgende ziekte ontstaat.

   Verwijderen
  11. Precies Alice. Zo denk ik er ook over. Ik zie zoveel angst bij mensen. Of ze niet meer kunnen nadenken. Ook in een auto stappen kan je verongelukken etc. Vd week zitten meer dan 12000 klassen thuis. Omdat er 3 kinderen in een klas positief testen. Ze zijn niet ziek. Geen klachten. Wat een waanzin. Mensen slaan helemaal in paniek als er een kind in de klas positief test. Ook mijn kinderen hebben voor de zoveelste keer online les. Waar de kwaliteit vaak minder is als op school. Zijn we allemaal vergeten dat tijdens de griep in de winter soms halve klassen thuis waren omdat de kinderen dan echt ziek en hoge koorts hadden? Dat vonden we allemaal normaal. Ik stop er mee verder schrijven. Maar laten we ons gezonde verstand blijven gebruiken. Groetjes Louise

   Verwijderen
  12. Dat je minder ziek wordt met vacinatie is niet altijd waar. Ons gezin 7 personen. 6 niet gevacineerd. Zoon wel. Begin 20. Kern gezond fysiek top fit. Officier bij defensie. Is dood ziek geweest van corona. En kampt nu maanden later nog met enorme restverschijnselen. Post covid syndroom. Kan 2 uurtjes per dag wat doen. Rest uitgeput. Andere gezinsleden met corona paar dagen ziek. En geen klachten daarna meer. En dit heb ik al meer gehoord in mijn omgeving. Groetjes Louise

   Verwijderen
 9. Er zullen nog best wel meerdere mutaties kunnen langs komen.
  Er zijn teveel mensen dicht op elkaar gepakt, net zoals bij de kippen...en dan komen er ziektes dat kan niet anders dat is sinds de gehele mensheid al geweest.
  De mens stop ook van alles in zijn mond wat niet erg gezond voor de mens is( hier mag iedereen zelf uitmaken wat goed voedsel is!)
  Zorg voor een goede weerstand/gezondheid met eten bewegen en gewicht, en ja er zullen altijd mensen zijn die alles 'goed doen ' en toch overlijden dat blijf je altijd houden.
  Zelf heb ik astma en mijn weerstand is gelukkig goed...daar doe ik ook wat voor.
  Geen kant en klaar eten uit de super maar zelf kweken of bio en sporten wo yoga en meditatie en vooral buiten lucht.
  En natuurlijk kan ik niet alles voor zijn maar alle beetjes helpen!
  En bang zijn we niet gewoon leven er is nog zat om van te genieten.
  Maar dat is onze mening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd dat is al zo lang de wereld bestaat. Zijn er teveel mensen groepen te dicht bij elkaar. Dan komt er ziekte. Natuurlijke selectie. De zwakken worden dan ziek . Ook bij dieren is dat zo. Zijn er teveel konijnen dan breekt er ziekte uit. Ook met kippen etc..klinkt hard maar is wel zo. Helaas .

   Verwijderen
 10. Het zou wat zijn als we weer "gewoon" de draad zouden kunnen oppakken. Dat we weer mensen thuis kunnen uitnodigen want dat heb ik wel gemist. Je houd toch altijd rekening met corona vooral als jezelf of familieleden in de kwetsbare groep zitten. We houden nog maar even vol. Mensen zomaar zoenen en vastpakken zullen we zeker minder gaan doen en de drukte vermijden misschien ook wel. De tijd zal het ons leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo met Alice eens .Ik ben er ook al maanden klaar mee.
  Het zou betekenen dat ik die nooit gerookt of gedronken heeft en gezond geleefd uitgesloten word terwijl iemand die rookt ,drinkt ,overgewicht enz heeft een hartoperatie en zelfs een nieuwe lever kreeg .
  Dat is de wereld op zijn kop.
  Wij komen als gezin en kleinkinderen gewoon bij elkaar.
  Vaccineren begin ik ook niet aan.
  Daarbij geloof ik dat God mijn levenseinde heeft bepaald.
  Ik heb ernstig zieke corona patiënten gezien die glazen en veel minder zieken met veel restverschijnselen
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je overtuiging is dat God je levenseinde bepaalt, dan neem ik aan dat je geen gebruik maakt van medische zorg?

   Verwijderen
  2. Niemand weet wanneer hij/zij gaat en de medische zorg is er voor iedereen welke levensovertuiging je ook hebt.
   Niemand mag uitgesloten worden van zorg.
   Vreemde reactie hier boven! (van Suus)

   Verwijderen
  3. Suuz juist omdat je dat weet ben je zuinig op je lichaam ,ik schreef al dat ik niet rook en drink en leef gezond maar ik schiet niet in een kramp van ...o help corona terwijl ik in de auto en op de fiets ook heel veel kans heb om daarbij te overlijden.
   Het geeft rust dat je het mag overgeven maar ook ik zal niet alle mogelijkheden gebruiken.
   Een varkenshart zal ik nooit als optie nemen.
   Vriendelijke groet Lianne

   Verwijderen
  4. Je hoeft je niet te verdedigen, Lianne ;)
   Jij maakt zelf jouw keuzes en daar heeft ander helemaal niets mee te maken.
   Dat je het een weigert wil niet zeggen dat je alles dan maar moet weigeren, wat een onzin.
   Doe vooral wat goed is voor jou.
   Voor mij was het al vrij snel over met de massahysterie en angsthypnose.

   Verwijderen
 12. Pas nog gelezen over de Spaanse griep. Men dacht na 2 jaar er vanaf te zijn en ging feestvieren. De Roaring Twenties. Maar de Spaanse griep was nog niet uitgespeeld, duurde nog wel tien jaar, en er vielen nog vele doden. Maar de mensen hadden het te druk met feestvieren om daar aandacht aan te geven. Ook nu wachten velen met smart op het moment dat ze weer feest kunnen vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wachten? Nee joh ze vieren alweer feest sinds april 2020. En maar zeiken dat er niks mag. Ondertussen doen ze zo ongeveer alles, het mag alleen niet.

   Verwijderen
 13. tuurljk gaat het voorbij......

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het kost me moeite om te blijven geloven dat het einde van corona nabij is - ik wil het ZOOO graag! Ik wil EINDELIJK weer eens iemand aan kunnen raken, een arm om me heen. En ook handenschudden wil ik heel graag terug - het is even contact maken voor een medische behandeling, bij een ontmoeting.... (Ik merk dat ik geëmotioneerd raak als ik eraan denk - twee jaar nauwelijks aanraking - dat vind / vond ik heel zwaar...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie raakt mij heel erg...sta er nooit zo bij stil als je in een (prettige) relatie zit.
   Afgelopen jaar was de vriend van mijn man bij ons op bezoek met zijn vader, weduwnaar, 80+ en toen de mannen iets anders gingen doen bleef zijn vader bij mij en dronken we gezellig koffie en aten we een broodje.
   Na afloop pakte ik hem vast en gaf hem twee zoenen op zijn wangen...hij begon te huilen en zei dat hij het zo verschrikkelijk miste dat iemand hem eens vastpakte en een zoen gaf.
   Als zijn dochter zou weten dat ik dat gedaan had zou ze furieus geworden zijn, maar hij leeft, gelukkig, nog steeds.

   Verwijderen
  2. En er is niet 1 iemand die je kent waar je een uitzondering mee kunt maken?

   Ik heb 1 vriendin die alleen woont. Geen ouders of broes of zussen, mag niet op kantoor komen.. zij is hier nu 'kind aan huis' logeren, werken,mee eten, spelletjes doen. Ook gewoon weer die knuffel en het samen op de bank en in de auto. Op papier heeft ze nog een eigen plekje, in de praktijk is ze 50% hier. (Geen winkels, geen ov, niet uitgaan, geen groepsdingen). Eens per 2 weken ga ik door Aldi en Lidl en verder komen ook wij nergens.

   Verwijderen
  3. Mrs H. Te B.
   Ben je dan zo alleen, geen familie of vrienden, waar je terecht kan?
   Mijn beste en oudste vriendin staat ook helemaal alleen op de wereld. Ze eet bij ons, we knuffelen elkaar als we elkaar ontmoeten en lopen gearmd in het bos.
   Allen volledig gevaccineerd, erg voorzichtig in omgang met anderen, niet fun-shoppen.
   Dat doen we nu al ruim 2 jaar en zolang het zal duren.

   Verwijderen
  4. Nee, geen familie. En vrienden zelf ook kwetsbaar en / of werkend in de zorg. Dus het leven is wel vrij eenzaam, de laatste jaren nog meer dan daarvoor...

   Verwijderen
 15. Is dit niet wat voorbarig? Je moet niet zo willen scoren op jouw blog met non-nieuws, Aaf.
  Het maakt je goedkoop en niet interessant om te lezen.

  Nienke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf dat ik hoop dat het over twee maanden voorbij is. De viroloog in het UMCG doet deze uitspraak op basis van Deense cijfers en houdt daarbij een stevige slag om de arm wat betreft nieuwe, heftiger varianten van Covid-19.
   Waarom zou dat goedkoop zijn? Ik hoop heel erg dat het binnenkort voorbij is en hoop doet leven!
   Als jij het niet interessant vindt, dan is dat jouw zaak.

   Verwijderen
 16. En dan nog....mam man wat is er veel kapot gemaakt door het verplichte thuiswerken. Wat zijn sommige collega's onzichtbaar geworden en vinden dat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor introverte en prikkelgevoelige mensen is het een verademing om (deels) thuis te werken. Een ontsnapping aan de grote, drukke kantoortuin.

   Verwijderen
  2. Of mensen lijden onder thuiswerk hangt zeer af van temperament (intravert, extravert, ambivert), gezinssituatie en woning (ruimte met name). Onze werkgever voorziet in meubilair en apparatuur. We hadden onlangs weer een evaluatie van het thuiswerken en het blijkt dat voor velen de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen. Vooral de werk/thuisbalans, het minder reizen en meer tijd voor hobbies worden positief gewaardeerd. Maar voor wie behoefte daartoe heeft, is kantoorwerk in kleine groepen mogelijk en een klein aantal mensen maakt daar ook gebruik van. Je kunt kortom de behoeftes niet over 1 kam scheren.

   Verwijderen
 17. Ik hoop ook dat het nu eindelijk de goede kant op gaat. Maar geloven doe ik het nog niet. Het virus heeft ons al vaker negatief verrast.
  Daarbij hoeft voor mij ook het handen schudden niet terug (van een arts in het zh zou het me niet kunnen schelen, die desinfecteert zn handen tig keer ;)) en de 3 zoenen op een verjaardag ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.