woensdag 19 januari 2022

Hoe zit het nu met die 10.000 euro subsidie?

Vorige week maandag zat ik, met plaspauzes en eet-pauzes, 14 uren te wachten achter mijn beeldscherm om subsidie aan te vragen. Ik heb er recht op, maar er was maar voor ongeveer de helft van de rechthebbenden geld, dus ook voor mij was het onzeker. Daarom was iedereen massaal ingelogd en stonden mensen massaal in de kou te wachten. Er stonden en zaten gedurende een groot deel van de dag mensen te wachten.

Hoewel ik twijfels had of er geld op toegelegd zou worden, hakte het kabinet afgelopen vrijdag de knoop door: er is geld voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet! Heel fijn voor iedereen die vorige week achter het net viste!

Is het nu eerlijk? Nee, dat niet, want het gaat op postcode. Dat betekent dat je buurtgenoot 50 meter verderop misschien een andere postcode heeft, en die postcode staat niet in het lijstje. Nogal arbitrair, deze grenzen. Mocht je willen weten om welke postcodes het gaat, hier is een lijstje:


postcodes waardevermindering aardgasgebied

Nu is er dus geld voor mij en ik heb op 10 januari op de valreep mijn aanvraag in kunnen dienen.
Deze aanvraag bestaat uit 2 delen:
 • zonnepanelen
 • opknappen badkamer: douche en toilet

Mijn buurvrouw heeft 1,5 jaar geleden voor 15.000 euro haar badkamer volledig laten vernieuwen. Zo veel geld is er niet, zeker niet omdat het bedrag voor de zonnepanelen ook nog van die 10.000 euro af moet.
Bij mij in de straat zijn in de afgelopen 3 jaar een flink aantal woningen van eigenaar verwisseld en elke keer weer werd de badkamer er volledig uit gesloopt en kwam er een nieuwe voor in de plaats, ook al zag het er op Funda uitstekend uit. Ook een nieuwe keuken trouwens en in een aantal gevallen ook een volledig nieuwe voor- en achtergevel, maar dat terzijde. Kennelijk willen nieuwe eigenaren alles nieuw, lijkt het wel.

Mijn conclusie is, dat ik niet een nieuwe badkamer hoef te nemen als waardevermeerdering van mijn woning, die woning wordt toch wel verkocht en waarschijnlijk komt er dan weer wat nieuws in.
Ik ga voor meer comfort. De instap in de douchebak is vrij hoog en niet zo gemakkelijk te maken als je minder goed ter been bent. De stortbak van mijn toilet is al jaren lek. Daarom is de kraan dicht en spoel ik 's ochtends door met emmertjes water.
Daarom wil ik een inloopdouche en een nieuwe toilet, dat geeft méér comfort.

Dat het er niet eerder van is gekomen om een nieuwe toilet te laten maken, had vooral te maken met het feit dat ik 's nachts zeker 2x naar de toilet moet en die toilet dan tijdens de klus ontbrak. Dan moest ik dus òf naar beneden, òf op een emmer plassen. Vanwege mijn slechte heupen zag ik dat niet zo zitten en daarom stelde ik het installeren van een nieuwe toilet uit tot het moment dat ik weer wat soepeler kon bewegen en spoelde ik door met emmertjes water. Dat kon ook prima, mijn moeder en mijn beide grootmoeders hebben nooit een wc boven gehad, die moesten het doen met de wc beneden, een tonnetje in de bijkeuken, een chemisch toilet boven (waar mijn oma met inhoud en al ooit de trap mee afrolde) of een po.

24 opmerkingen:

 1. Zelf woon ik gelijkvloers, maar als ik boven geen toilet zou hebben dan zou ik inderdaad een postoel bij mn bed zetten zodat ik niet continue de trap af zou moeten wanneer je slecht ter been bent.
  Badkamer beneden vind ik persoonlijk prettiger, al zit ie meestal boven.
  Mocht je dan slechter ter been worden dan is er sneller een bed beneden gezet dan een badkamer :)


  Wat fijn dat de regelingbis aangepast en dat het wel voor elk huishouden dat er recht op heeft er gebruik van kan maken.
  Hoop vooral dat iedereen dieber echt recht op heeft er ook gebruik van mag maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het bedrag zal je zeker een eind op weg helpen.. Kies voor de douche wel stroeve tegels uit en laat meteen een of twee muurgrepen installeren. Een thermostaatkraan is ook geen overbodige luxe.
  Ik zou door een deskundige precies uit laten rekenen hoeveel zonnepanelen je ongeveer moet nemen. Terugleveren aan het energiebedrijf kan nu of in de toek9nst problemen opleveren.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die stroeve tegels komen er zeker, daar is in de offerte al rekening mee gehouden en de muurgrepen zijn een goed idee!
   De zonnepanelen leveren meer dan ik nu verbruik, maar ik wil wat ruimer gaan verbruiken door vaker de oven etc te gebruiken en elektrisch bij te verwarmen.

   Verwijderen
  2. Ik heb na mijn heupoperatie's (aan een heup) ook een inloopdouche genomen met handgrepen en een verhoogd toilet Het is zo'n stuk makkelijker. Cisca Servie

   Verwijderen
  3. Die verhoogde toilet komt er zeker. Er zit nu ook een verhoogde toilet en er komt een nieuwe voor in de plaats.

   Verwijderen
 3. Ik gun je absoluut een nieuwe badkamer en zonnecellen, Aaf, maar is dit geld niet bedoeld om je huis aardbevingsbestendig te maken? Misschien heb ik iets gemist? Ikzelf ben van mening dat er geen geld uitgedeeld moet worden en zeker niet zoals men nu gedaan heeft. Men moet gewoon zelf de huizen in het gebied aardbevingbestendig maken. De oude dus, die nu eenmaal sneller schade oplopen. Dat doet men in landen waar aardbevingsevaar is ook. Bijvoorbeeld Amerika en Japan.
  Zo'n actie zal ongetwijfeld duurder zijn dus strooit men met geld om te sussen. Maar je geld zal waarschijnlijk aan een betere fundering moeten worden besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geld is bedoeld voor dingen als een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer, zonnepanelen, HR++ glas, extra isolatie, een schilderbeurt van je huis. Kortom, verbetering en/of verduurzaming.
   Dat is wat er in de voorwaarden staat en daar voldoen mijn plannen prima aan.

   Verwijderen
  2. Ik heb begrepen, dat het geld inderdaad bedoeld was voor verbetering en verduurzaming, precies zoals Aaf zegt, met als reden, dat de huizen in het aardbevingsgebied minder waard zijn geworden dan ze zouden zijn geweest zonder die aardbevingen.

   Verwijderen
 4. Ik snap die plas- en eetpauzes niet zo? Hoe werkte het wachten? Moest je elke minuut weer klikken om aan te geven dat je er nog was? Kon je niet gewoon je computer aan zetten en je leven gaan doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, in een online wachtrij als deze is het meestal zo dat ALS je dan aan de beurt bent, je binnen een korte periode (max. 10 minuten vaak) moet reageren als de echte inlogpagina tevoorschijn komt. Anders wordt je er weer uit geknikkerd. Dus als je even gaat douchen of boodschappen doen oid dan ben je je plek kwijt als je pech hebt.
   -JennyL

   Verwijderen
  2. Ik deed ook wel andere dingen hoor: bloggen, tv kijken. Alleen gingen de wachttijden in de eerste uren nogal heen en weer. Een uur na de start was de wachttijd 71 minuten, even later ruim 300 minuten en later weer wat minder en toen weer wat meer. Uiteindelijk was de wachttijd in totaal 841 minuten, dus iets totaal anders dan het systeem in de eerste uren aangaf. Dat maakte mij onzeker. Ik had, als ik dan eindelijk kon inloggen, een kwartier om de aanvraag in orde te maken en het was zodanig dringen, dat naar mijn gevoel iedere minuut telde. Ik was ook één van de laatsten die nog een aanvraag kon indienen. De rest,25.000 mensen, viste achter het net. Nu wordt dat laatste wel opgelost, maar dat wist ik toen nog niet.

   Verwijderen
 5. Verstandig besluit om je badkamer toekomstproof te maken! En verbouwen doe je vooral voor jezelf, alleen het maken van extra ruimte (aan- of opbouwen) is waardevermeerderend.
  En als je douche klaar is, ben je vast heel blij.Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit jaar hoop ik ook een toilet boven te krijgen en een nieuwe badkamer. De huidige is uit de 70-er jaren gezien de kleuren. Is wel een mooi gelegde tegelvloer.
  De wastafel was met een idioot buisje afgevoerd onder de rand om de douche door in het putje en was vaak verstopt. Die heeft H weggehaald en nu staat er een emmer onder de wastafel en spoelen we daar ook grotendeels het toilet mee door.
  Meer confort is zeker belangrijk op onze leeftijd

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat alles toch nog een beetje goed komt voor jou en alle anderen die in de rij stonden.

  Qua verbouwen: Vind ik bij die 'zoek een huis' programma's ook altijd zo raar. Ze vinden een prachtige woning, net op budget, maar het KAN echt niet want de slaapkamer is 3 cm te klein en de badkamer heeft maar 1 wastafel. Dus dan gaan ze maar 100.000 over hun budget heen voor een woning die dat wel heeft en verbouwen er dan nog 3 maanden aan. Bizar.
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat installeren van een nieuwe badkamer en keuken heeft bij die programma's ook te maken met de sponsoren van het programma. Het is gewoon reclame voor die bedrijven. Maar ik denk dat kopers zeker door die programma's beïnvloed worden en dat er dus daarom inderdaad een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer komt. Anders is je mooie nieuwe huis niet 'af'.

   Verwijderen
 8. Als je aan een nieuwe badkamer denkt zou ik een smpel stoeltje laten installeren aan de muur.
  Die van de wmo zijn afschuwelijk, vergelen en krijg je nooit meer schoon. En een nieuwe krijg je niet.
  In mijn huidige huis zat er ook 1 en heb ik uit laten halen. Heb zelf een losse douchekruk en een wandbeugel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik schrik wel een beetje, nu je schrijft dat de stortbak al jaren niet meer werkt.
  Natuurlijk is het te doen om met emmertjes water het toilet te spoelen.
  Zelf vind ik dit "verkeerde" zuinigheid om een toilet niet te laten repareren. Zeker als er geld voor handen is, om dit eenvoudig op te kunnen knappen. Dit is toch echt niet nodig en vind het eigenlijk armoedig.
  Maar wat zal je straks genieten als je nieuwe badkamer en toilet klaar is!


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die stortbak is 2x zonder succes gerepareerd, de laatste keer dat hij stuk ging, was in het begin coronatijd. Mijn conclusie was dat reparatie niet ging helpen en dat er een heel nieuwe toilet moest komen en dat heb ik een tijd voor mij uitgeschoven, ook door de 2 heupoperaties die in deze periode plaatsvonden. Het was zeker mijn bedoeling om deze toilet dit jaar te vervangen, ook zonder de subsidie.

   Verwijderen
 10. Maar al 2 jaar! Ik snap dat niet zo goed. Je hoefde toch alleen maar opdracht te geven om een nieuw toilet te laten plaatsen. Juist toen je zoveel pijn had, moest je met emmertje water aan de gang. En je hebt dochters, die je vast wel wilden helpen met de rommel op te ruimen. Bij mij had er al lang een ander toilet gestaan.
  Maar goed, ik ben dan ook wel eens te impulsief en dat is gaat ook niet altijd goed.
  Ieder neemt beslissingen op zijn eigen manier, hoor. En dat is prima.
  En als straks je nieuwe toilet er staat geniet je er dubbel van! Helena  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken iemand die 5 maanden heeft gewacht tot het af was.. het toilet dat geleverd was was stuk en het nieuwe.. dat duurde dus maanden voor het eindelijk in Nederland was.

   Wij hebben een Beun de Haas moet vooral geen badkamers plaatsen badkamer. Maar 8 jaar sparen en kapotte dingen vervangen.. is het zover.. nieuwe badkamer. Alles is in huis. De glazen wand voor de douche.. 4 maanden later dan voorzegt. Over 3 maanden komt er een badkamer in aanhanger met gasfles voor warm water op de oprit. Dan slopen we alles er uit en komt iemand die niks anders dan badkamers plaatsen doet de boel plaatsen (heeft ook geholpen met uitzoeken).

   Ik snap best dat ze voor oud en vertrouwd en nog aanwezig koos. Vooral omdat ze echt niet wist wanneer ze aan de beurt was en hoelang ze dan vaan huis zou zijn.

   Petra

   Verwijderen
  2. @Helena: je hebt zeker in een tent nooit gekampeerd? Plassen in de badkamer in de directe nabijheid en een emmertje water om door te spoelen is nog heel luxueus daarmee vergeleken. Ik heb genoeg kracht in mijn armen om een emmertje met 5 liter te vullen. Geen enkele moeite!

   Ooit, in de jaren '80, woonde ik als student in een bovenhuis waar de wc buiten was, je moest over een platje in de buitenlucht om bij deze toilet te komen en in de winter bevroor regelmatig de afvoer en de waterleiding. Meestal bevroor de waterleiding in de keuken niet. Dan tapten we warm water uit de keukengeiser om door te spoelen, anders raakte de toilet verstopt. Destijds plaste ik in de winter ook vaak op een emmer in de studentenkamer. Die stond dan in een hoek van de kamer ;-)

   @Petra: het speelde inderdaad ook mee dat ik op de wachtlijst stond voor de heupoperaties. Door de uitgestelde planbare zorg, duurde het lang voordat ik aan de beurt was.

   Verwijderen
  3. Ja, hoor. Ik heb zeker gekampeerd. Maar nooit geen 2 jaar.
   En op alle campings waren toiletten, waar je maar op een knop hoefde te drukken. En weg was je je plasje of hoopje.
   het zijn de goedkoopste campings waar we verbleven. Zonder luxe, maar wel met doortrek plee.


   Verwijderen
  4. Ik heb zojuist nog eens uit gerekend wanneer onze eerste kampeer vakantie was. In 1976 hebben we op een camping in Weert gestaan.
   Die camping was niet meer dan een grasveld, en een klein, maar brandschoon, toilet gebouwtje. Er was één douche en daarvoor stond je lang in de rij.
   Maar wat was gezellig! Geen keiharde muziek of drank misbruik. Dat zijn we later wel eens tegen gekomen.
   De eerste jaren gingen we er met de fiets op uit. In mijn herinneringen was altijd mooi weer. Maar of dat klopt...
   Dit zijn zomaar gedachten die nu spontaan naar boven komen, en hebben niets met het onderwerp te maken.
   Door omstandigheden kunnen we de laatste jaren helaas niet meer kamperen. Maar we kijken er met plezier op terug. Helena   Verwijderen
 11. Misschien een tip, om eens een blog over je goedkope kampeer avonturen te schrijven. Het past wel een beetje bij zuinig leven. Al hoewel de prijzen de laatste jaren
  flink stijgen.
  Maar misschien heb je in het verleden hierover weleens geblogd, en heb ik dat niet gelezen. Zou zo maar kunnen. Groeten, Helena

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.