zondag 23 januari 2022

Post van de belastingdienst

Van de week ontving ik een mailtje dat er een bericht van de belastingdienst in Mijn Berichtenbox zat. Dat heb ik eerst even genegeerd, maar mijn ervaring is dat ze na verloop van tijd gaan "zeuren": Je hebt je bericht nog niet gelezen! Komt er nog wat van?
Niet in die woorden natuurlijk, maar het komt er wel op neer. Dus keek ik maar eens even wat de inhoud van het bericht was. Het was eigenlijk absoluut geen verrassing, het was de aangiftebrief inkomstenbelasting 2021. Met de data waarop het een en ander geregeld moet zijn. De brief is gedateerd op 28 februari en is door mij ontvangen op 21 januari. Toch wonderlijk zo'n datering, ruim 5 weken na de daadwerkelijke digitale ontvangst. Waar is die datering dan nog goed voor?
Maar ach, die datering maakt niet zo veel uit, wat me echt verbaasde, was het moment van verzending. Waarom in januari al? Vroeger, toen ik nog op papier aangifte deed, kwam de brief veel later.
Ik keek nog even terug in Mijn Berichtenbox en ontdekte dat de aangiftebrief inkomstenbelasting 2020 ook op 21 januari verzonden was en die over 2019 en 2018 op 23 januari. Blijkbaar is het normaal om belastingplichtigen zo vroeg al er op te attenderen dat er weer aangifte gedaan moet worden.
Alsof ik dat sowieso niet wist!
Nou ja, ik ga er begin maart wel eens even weer voor zitten en dan zie ik in het aangifteprogramma vanzelf of ik nog iets terugkrijg of dat ik nog wat moet betalen.


14 opmerkingen:

 1. Dom van ze, want tegen dat het maart is ben ik het alweer vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het wel logisch. Nu komen er allerlei jaaroverzichten van inkomens en eventuele hypotheken en van je bank. Heb je rustig de tijd om dat georganiseerd te bewaren en eventueel om op zoek te gaan naar bonnen als je iets af zou willen en kunnen trekken. Niet iedereen is even georganiseerd of doet zijn aangifte zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik snap dat het handig is om wat voorbereidingstijd te hebben, maar waarom dateren ze de digitale brief op eind februari?
   Misschien kan iemand die bij de belastingdienst werkt dat uitleggen?

   Verwijderen
 3. Doe ik ook altijd even wachten tot maart. Je hoeft hem dan nog maar te controleren en eventueel aan te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt een bepaalde periode om te reageren, bijvoorbeeld 6 weken. Die 6 weken gaan in vanaf de datum die op de brief staat. De datum wordt bewust vooruit gezet, zodat je de brief ontvangt, ruim voordat de reactie-periode ingaat. Dit is dus een onderdeel van hun "leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het, je hebt gewoon méér tijd om uitstel aan te vragen als je denkt dat je de aangifte niet tijdig kunt doen.

   Verwijderen
 5. Dat ‘zeuren’ is bedoeld om je te attenderen op berichten die voor jou belangrijk kunnen zijn. Het zou trouwens zomaar kunnen dat je deze service kunt uitzetten in de berichtenbox.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, soms vind ik dat "gezeur" inderdaad heel handig! Dus ik ga niet uitvinden of ik dat uit kan zetten.

   Verwijderen
 6. Niet de moeite waard om hier een blog over te schrijven. Beter te vroeg dan te laat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf iedere dag wat, maar ik kan je niet garanderen dat mijn blogje iedere dag op top-niveau ligt.

   Verwijderen
  2. Kan je ook zien of dit dezelfde Anonniem is die altijd zo "gezellig" reageert Aaf?

   Je blog is gewoon het dagelijkse leven en daar komt dit ook in voor. Niks mis mee en inderdaad geen top maar wel informatief en de reacties zijn bijna ook allemaal leuk om te zezen.

   Verwijderen
  3. Om daar over te vallen komt me echt voor als zeuren om wat te zeuren te hebben. Tja, het is nou eenmaal niet iedere dag hoogtij. Soms is het gewoon water en een andere keer is het (een sprankelende) wijn. Het lijkt het dagelijkse leven zelf wel.

   Verwijderen
  4. OMG, volgens mij heeft deze anoniem ‘n saai en eenzaam leven.
   Ik raad je aan iets nuttigs te ondernemen. Cursus algemene en sociale ontwikkeling bijvoorbeeld.

   Verwijderen
  5. Ik vind het huist heel leuk dat je over zoveel verschillende onderwerpen schrijft. Bovendien maak je zelf wel uit of iets de moeite waard is van het schrijven, het is jouw blog. Als je als lezer iets niet zo interessant vindt, sla je toch gewoon over. Wat mauwen mensen toch. En waarom moet dat allemaal anoniem?

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.