woensdag 9 maart 2022

Een uitstapje naar het Forum!

Forum?
Eh nee, niet die politieke partij, maar een groot nieuw gebouw in het centrum van de stad Groningen. Dit gebouw werd na jarenlange voorbereidingen in november 2019 geopend.

Wat zit er allemaal in dit gebouw?
Wikipedia: Voor de invulling van het complex is de stichting Forum Groningen (voorheen stichting Groninger Forum) opgericht. Deze stichting draagt zorg voor een samenhangend programma van culturele activiteiten als tentoonstellingen, cursussen, lezingen, films, jeugdactiviteiten en debatten en verzorgt de bibliotheekfunctie in de gemeente Groningen (ook voor de bibliotheeklocaties elders in de gemeente). Terugkerend motto is: Verken de wereld, ontmoet de toekomst. In de stichting zijn de organisaties van de Openbare Bibliotheek Groningen, de Volksuniversiteit Groningen en Filmtheater Images opgegaan.

Ik was, doordat ik rond de opening zo slecht liep en daarna de pandemie uitbrak en ik twee nieuwe heupen kreeg, nog helemaal niet wezen kijken in dit gebouw!
Het stond nog op mijn to-do-lijstje.

Mijn dochter had afgelopen zondag een kooroptreden in dit gebouw, een goed moment om eindelijk eens een keer te gaan kijken in het Forum. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen!
Het koor zong leuk, hoewel de bezetting flink aangetast was door ziekte, verschillende leden zitten thuis met corona. En de stem van dochter is nog lang niet helemaal goed hersteld door de recente coronabesmetting. Corona is bij haar over, maar ze heeft nog behoorlijk last van de naweeën.

Sfeervolle foto van het Forum

Ik had het gebouw nog nooit bekeken en kleindochter ook niet. Dus maakte ik samen met kleindochter Aaf een flitsexcursie door het gebouw.  Dat flitsen is de snelle, beweeglijke vijfjarige wel toevertrouwd. Ze is totaal niet bang van roltrappen en had gelijk door hoe je dat doet, op een roltrap stappen. We vlogen bijna de roltrappen op en ik was blij dat Aaf een kleurige jas aan had, dat maakte dat ik haar in het oog kon houden. Soms maar net, maar het ging.

Roltrappen in het atrium (foto wikipedia)
Via alle roltrappen gingen we naar het dakterras. Daar hadden we een prachtig uitzicht over de stad.
Kleindochter had totaal geen belangstelling voor het uitzicht. Ze vond alleen de Martinitoren wel leuk.
Ik zelf woon dit jaar 50 jaar in de stad Groningen, in mei heb ik mijn jubileum, ik vond het heel leuk om vanaf 45 meter hoogte de stad te bekijken!

Dakterras (foto wikipedia). Toen ik er was, was het zonnig ;-)
Wil je meer over het gebouw lezen, kijk dan hier.

10 opmerkingen:

  1. Ik vind het dakterras heel mooi. Slim gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die roltrappen zijn geweldig! Net Zweinstein! En de bieb is meer een landhuis met allemaal leeshoekjes, comfortabele fauteuils, leeslampjes, lage boekenkasten. De kinderafdeling heeft een hangmat/speelnet van 5x5m en veel kussens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben nu bijna 86, maar het eerste wat ik niet meer durfde, en waaraan ik merkte dat ik ouder werd, was dat ik niet meer op de roltrap durfde, dus heel leuk dat het bij jullie zo goed ging, en verder ook een leuk verhaal, je bent rijk Aaf, figuurlijk zeker!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb al vanaf mijn dertigste moeite met roltrappen, omlaag dan. Mijn multifocus bril heeft het niet beter gemaakt. Slecht scherpte diepte zicht vermoedelijk!
      In de Londonse metro hebben ze ook hele hoge roltrappen, je zou er hoogtevrees van krijgen.

      Verwijderen
    2. Ik ben 47 en ik vond de roltrappen eng! Ik ben er wel op gegaan, en het was de moeite waard, het is echt een fantastisch gebouw. Maar mijn dieptevrees maakte dat mijn evenwicht behoorlijk wankel was, ik wist soms niet meer hoe ik recht op stond.

      Wat is jouw mening over het gebouw Aaf? Ik heb begrepen dat niet iedere Groninger er even blij mee is, gezien de kosten?

      Verwijderen
    3. Niet alleen gezien de kosten... De keuze voor dit gebouw ging ook vreemd: er stonden een maandlang 6 maquettes in de Martinikerk en je mocht aangeven welke je het leukst vond; geen woord over 'verkiezing', 'aanbesteding', etc.

      Verwijderen
    4. @Siebrie: ik heb ook meegedaan aan de keuze voor het leukste gebouw. Mijn keuze is het uiteindelijk toevallig ook geworden. Ik had erg veel twijfels en vond ze eigenlijk geen van allen echt mooi voor in de binnenstad. Dit gebouw vond ik nog het minst lelijk ;-)

      @Anoniem van 9:26. Mijn dochter van 35 jaar vind de roltrappen ook eng, ze heeft er last van hoogtevrees.
      Het gebouw is inderdaad een erg duur geworden, het kostte uiteindelijk 140 miljoen euro, dat kwam ook doordat er aardbevingsbestendig gebouwd moest worden. De NAM heeft hiervoor 68 miljoen euro bijgedragen.

      Verwijderen
    5. En dan die liften en toiletten.... Onvindbaar, weinig, heel klein, heel donker en (alleen voor de liften:)) heel traag.

      Verwijderen
  4. Leuk met je kleindochter dat te gaan ontdekken en vaak terug te gaan want volgend jaar heeft ze andere belangstellingen.
    Ze zijn inderdaad vlug uit zicht.
    Bij de vluchtelingen zie ik ook zo vaak kinderen los rondlopen. Als i in die situatie zat met klein kind zou ik in ieder geval met een touw haar aan me vastbinden, je hebt je handen vrij en voel wat er gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik woon in het westen maar ben er het afgelopen jaar geweest omdat mijn zusje in Groningen woont. Ik heb niet zo veel met gebouwen, maar ze nam me mee. Ik was erg onder de indruk. Wat een super gebouw en een super uitzicht.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.