dinsdag 8 maart 2022

De Nationale week zonder vlees & zuivel

Van 7-15 maart is de Nationale week zonder vlees en zuivel
Je kunt je aanmelden op deze site (klik) maar ook zonder aanmelding kun je natuurlijk meedoen.
Wat heel leuk is van deze Nationale week zonder vlees en zuivel, is dat veel supermarkten voordelige aanbiedingen hebben: vleesvervangers en zuivelvervangers zijn nu voor sterk gereduceerde prijzen te koop!
Voor vleeseters hét moment om het eens zonder vlees te proberen.

Zelf vind ik de aanbieding van vleesvervangers bij Coop heel aantrekkelijk: 99 cent per verpakking! Sommige vleesvervangers zijn normaal wel 3x zo duur!

Bij de AH zijn alle A-merk vlees- en visvervangers 2e gratis en dat geldt ook voor alle gekoelde plantaardige alternatieven voor zuivel en kaas.

Ik zou zeggen: profiteer er van! Vega(n) producten zijn goed voor vermindering van de CO-2 uitstoot en voor dierenwelzijn. (Denk aan afgrijselijke slachthuizen waarin dieren levend gekookt worden)

Waarschijnlijk zijn er in deze week meer supermarkten die goede vega(n) aanbiedingen hebben. Ik heb daar niet gekeken, omdat er bij mij geen andere gewone supermarkt in de buurt is, dan Coop en AH. Er is wel een Lidl en een Aldi, maar dat zijn andere soorten supermarkten.

Heb jij nog tips voor andere supermarkten?

22 opmerkingen:

  1. wij eten maar 3 keer in de week vlees. verder peulvruchten,kaassnitsel,ei.de vleesvervanger vind ik een bewerkt produckt.al je naar de ingredientenlijst kijkt vraag ik me af of ze wel gezond zijn.wel sojatoetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sommige wel, sommige niet, net als met vleesproducten. De Albert Heijn heeft bij de huismerk vleesvervangers de nutriscore staan,die kun je checken.

      Verwijderen
    2. Ik heb me verschillende keren verdiept in de vraag hoe gezond vleesvervangers zijn. De conclusie is telkens weer dat in vleesvervangers teveel zout en vet zit. Al geldt dat ook voor bewerkt vlees. Alleen is het vet in vleesvervangers gezonder, onverzadigd, en in bewerkt vlees gezonder, verzadigd vet. Maar het principe is: hoe bewerkter, hoe ongezonder.

      Verwijderen
    3. Ik eet geen vlees, geen vis en ook geen kant en klare vleesvervangers! De laatste zijn te zout en tellen sowieso teveel ingrediënten. Zelf maken is goedkoper en veel gezonder.

      Verwijderen
    4. Ik ben het met bovenstaande reacties eens. Wij eten al nauwelijks vlees en dan zeker geen bewerkt vlees. Ik heb wel eens naar vervangers gekeken maar als ik dan zie wat er allemaal in zit. Zout, smaakversterkers, vaak kokos- of palmolie (verzadigd en milieu onvriendelijk vet dus), kortom met een hoop kunst en vliegwerk in elkaar geflanst,dan denk ik meteen nou nee laat maar. Dan liever af en toe een stukje biologische kip of vis en verder regelmatig peulvruchten, tempeh oid. Leon

      Verwijderen
    5. Er lagen eens vega worstjes in de afgeprijsde bak en die vond ik wel lekker smaken, net als vleesworsten maar de struktuur wss zo sponsig en vochtig. Niet lekker zo
      Kaassnitzels maak ik liver zlf

      Verwijderen
  2. Vooral dat producten in de aanbieding zijn werkt voor mij heel drempelverlagend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De a.di heeft hetzelfde merk vleesvervangers als de c.oop. schoonzoon werkte daar en de kaasschnitzels zijn heerlijk. Ook bij de a.di in de aanbieding. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij Dirk vanaf morgen in de reclame vega kipstukjes en nog meer vervangend vlees.
    De reclame van de Dirk gaat voortaan op Woensdag in ipv Maandag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vleesconsumptie en zuivelconsumptie zijn de laatste jaren bij ons zeer afgenomen. Heel opvallend dat het ouder worden zo'n invloed had op ons eetpatroon.
    Kant en klaar vleesvervangers zijn vaak smakelijk maar voor gezinnen te duur om regulier te eten. Wij pre-senioren (krap 60) kunnen het ons wel veroorloven met zijn tweetjes, maar vanwege hekel aan kant en klaarvoedsel begin ik er niet aan. Als ik het niet zelf kan namaken, komt het niet op ons bord.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb gisteren flink ingeslagen. Genoeg voor de komende 4 maanden. Wat ik erg jammer vind is dat de supermarkten geen superacties hebben met peulvruchten en groente. Wel begrijpelijk, daar zit voor hun veel minder marge op. Misty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zit heel veel marge op groenten en fruit. Een boer krijgt nu (in de winter en met eigen koeling) ms 35 cent voor een kg elstar en deze kg kost bij de super toch minimaal 2 euro.

      Verwijderen
  7. Ik eet vijf keer per week vegan en heb veel vleesvervangers geprobeerd, maar vind ze gewoon niet lekker. Ook in de aanbieding vind ik ze het geld niet waard. Als je ze koopt voor de hartige smaak kun je beter een pot miso kopen en wat sojasaus, daar kun je maanden je eten lekker hartig meer maken. Koop ook wat gembersiroop en mirin voor de afwisseling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik nog vlees at, at ik vaak vleesproducten zoals braadworst, rundervinken, salami, boomstammetjes, cordon bleu etc. Misschien vind ik daarom de vleesvervangers wel lekker, daar zijn ook allerlei smaakjes en kruiden etc aan toegevoegd. Precies mijn smaak ;-)
      Ja, en ik wéét dat producten die vaak te vet en te zout zijn, maar dat neemt niet weg dat ik het heerlijk vind.

      Verwijderen
    2. Dat verklaart een hoop inderdaad, dat zijn precies de vleesproducten die ik ook niet lekker vind. Als ik vlees eet is het geen separatievlees, met uitzondering van twee keer per jaar een frikandel, die vind ik heerlijk! Nou fijn dat je er van geniet en dat er nu een goede aanbieding is🙂

      Verwijderen
  8. Die vleesvervangers, dat is toch bijna allemaal fabrieksvoer. Met heel veel ingredienten is er iets eetbaars gefabriceerd. Een kaasschnitzel vind ik wel lekker.Maar verder eet ik peulvruchten, ei of tofu.Kun je veel van maken, falafel bv. Eieren komen van mijn eigen kippen. En ongeveer twee keer per week vlees. Matig zuivel.
    Misschien dat echte vlees- en zuiveleters door deze actie gaan minderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waarom moet vegetarisch eten altijd op vlees lijken? Is er iets mis met peulvruchten? Imitatievlees zit vol ongezonde toevoegingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je een vleeseter wilt overhalen om minder vlees te eten, kan het heel goed werken om een alternatief te bieden dat zoveel mogelijk op vlees lijkt. Anders is het een keuze tussen al dat lekkere vlees dat je gewend bent en... bonen. En het is makkelijker om de overstap te maken als je (eerst) dezelfde gerechten kunt blijven maken die je gewend bent, maar dan met een vervanger. (Ik ben overigens een groot fan van peulvruchten en heb na mijn overstap naar plantaardig eten ook heel veel nieuwe gerechten leren koken, maar dat gaat niet in één keer als je niet heel gemotiveerd bent.)

      Verwijderen
  10. Hier eten we geen vlees, wel regelmatig bonen en ook vleesvervangers. Met name vers vegagehakt vinden we heerlijk, bijvoorbeeld in een ovenschotel, pastasaus of voor soepballetjes. Je hebt ook bij vleesvervangers de keuze uit gezondere of minder gezondere producten, net als bij echt vlees. Net als veel andere lezers vind ik ook kaasschnitzels erg lekker. Helaas zijn ze niet zo gezond. En ook zuivel heeft een grote negatieve impact op ons milieu en klimaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vleesvervangers vind ik niet aantrekkelijk. Wat een toevoeingen wat er allemaal inzit. We eten liever puur en onbewerkt. Groenten uit eigen moestuim Fruit ook . En vlees halen we bij de boer om de hoek. Zeer goede kwaliteit. We eten wel minder vlees zo 3 keer in de week. Liever wat minder en duurder vlees lopen. En daar zit ook kip en vis bij die 3 keer. Vis en kip halen we ook alleen van goede kwaliteit. En verder eten we regelmatig een groentesalade met bijv eitjes van eigen kippen er door. En peulvruchten ook regelmatig. Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heb best wel wat problemen met het fanatisme, of zo je wilt, de eenzijdige kijk, van veganisten. Als iedereen zou besluiten om geen dierlijke producten te kopen/eten, dan zou binnen de kortste keren er een voedseltekort ontstaan waar de honden geen brood van lusten.OOk het areaal landbouwgrond op deze aardbodem is ook maar beperkt en zuivelproducten vervangen door op soja of andere granen gebaseerde producten kent daarom ook zijn beperkingen.
    Ben het er wel mee eens dat we in onze westelijke wereld bezig zijn onze aarde naar de filistijnen te helpen en het is daarom ook goed om versobering te betrachten, maar dat zal alleen succesvol kunnen als we ook evenwichtiger om zullen gaan met mens, dier en planten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarnaast kan niet ieder mens alle eitwitten uit plantaatdige voeding goed opnemen.
      Ook komt het nogal eens voor dat mensen die langdurig plantaardig eten na een aantal jaar ernstige tekorten oplopen. En dan heb ik het niet eens over vitamine B12 en D3.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.