maandag 7 maart 2022

Samen in Actie voor Oekraïne

Gisteren vond Marijke, een lezeres, dat ik veel te veel bezig was met mijn eigen portemonnee en veel te weinig met de slachtoffers van de oorlog. Fout, fout en nog eens fout!
Nu wist zij niet dat ik onderstaande blog toen al geschreven had.

Er zijn volgens een schatting van de UNHCR al een miljoen mensen op de vlucht door de oorlog in Oekraïne. Ik denk dat er nog veel meer bijkomen. Oekraïne is een groot land, met 44 miljoen inwoners.

Vandaag staat de hele dag in het kader van de actie: Samen in Actie voor Oekraïne.
Er is in de afgelopen tijd al veel geld ingezameld. De teller stond op 5 maart al op 16,2 miljoen euro en daar komt vandaag hopelijk nog een aanzienlijk bedrag bij!
Je kunt geld storten op gironummer 555, in Giro555 zijn elf hulporganisaties verenigd, zoals Cordaid, het Rode Kruis en Stichting Vluchteling. Die hulporganisaties organiseren de hulp.

Je kunt op de TV de actie bekijken. De zenders NPO1, RTL 4 en SBS6. De presentatie wordt gedaan door Chantal Janzen en Rob Kemps. Jeroen Pauw en Eva Jinek ontvangen in de studio gasten.
Natuurlijk is het de bedoeling dat er zo veel mogelijk geld gegeven wordt om de mensen in Oekraïne en de vluchtelingen uit dat land te helpen. Dus mensen, geef gul!

Het TV programma is waarschijnlijk een soort amusementshow die mij meestal niet heel erg boeit.
Ik ga wel even kijken, maar ik denk dat ik al snel wat anders ga doen.
Alleen de allereerste geldinzamelingsactie die ik in mijn leven zag, hield mij een hele avond geboeid. Dat was de actie Open Het Dorp, in november 1962, gepresenteerd door Mies Bouman. Ik was toen bijna 10 jaar en we hadden net een half jaar een TV!

Ik ben vandaag wel benieuwd naar het bedrag dat ingezameld wordt.
Ik heb al gegeven. Mijn gift zit in die 16,2 miljoen.

En ik ga er voor duimen dat Poetin binnenkort tot inkeer komt, of dood neervalt, dat mag van mij ook. Hij is al aardig op leeftijd, hij is ouder dan ik!
Maar een paar weken, maar toch ouder 😏

Update eindstand actie: er is ruim 106 miljoen euro ingezameld!

16 opmerkingen:

  1. Gelukkig en ik hoop dat de oorlogsgekte op houdt en dat we allemaal in vrede kunnen helpen aan de wederopbouw van Oekraïne en dat de slachtoffers, zowel Oekraieners als Russen troost zullen vinden.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd fijn dat lezers als Marijke ons er weer even op moeten wijzen waar we wel en niet mee bezig mogen zijn. Waarschijnlijk is iedereen er in z'n hoofd al voortdurend mee bezig, maar van Marijke mogen we dan kennelijk niet óók nog aan onszelf denken.

    We worden iedere dag en de hele dag ondergedompeld in nieuws rondom Oekraïne. Het is - zoals altijd - verschrikkelijk om mensen te zien vluchten voor oorlog en geweld en we kunnen inderdaad alleen maar hopen op inkeer of een vlaag van verstandsverbijstering van Poetin. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen hun huis openstellen, geld geven, spullen doneren. En eens met jou: dood neervallen mag ook. Soms is een mens niet meer te redden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Indrukwekkend hoeveel acties dat er zijn. Vorige week ook voedsel gegeven voor noodtransport. Dat de liefde tussen mensen en het zorgen en omkijken naar elkaar altijd zo mag blijven. E

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt wel vinden dat we ons niet meer bezig mogen houden met ons kleine leed, maar het gewone leven gaat ook door. En deze oorlog gaat een grote aanslag plegen op onze portemonnee. Die veel mensen er niet bij kunnen hebben. Voedsel en energie worden schreiende duur. Je kunt niet de hele dag aan de oorlog denken en alle andere zorgen wegredeneren als niet belangrijk. Laten we dan ook ophouden met bv feesten, verjaardagsfeesten. We gaan allemaal bijelkaar zitten in rouwstemming. Daar schieten de Oekraïeners niets mee op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klimaatverandering gaat vele malen meer slachtoffers maken dan deze oorlog. Ik spendeer mijn goede doelen geld aan de promotie van verduurzaming.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind deze oorlog ook verschrikkelijk. Hoe geweldig is de saamhorigheid om de mensen uit Oekraïne te helpen. In onze straat hangt zelfs de vlag van Oekraïne.
    Maar toch.. het stoort me ook.. omdat ik nog nooit eerder een vlag van een land in oorlog heb zien hangen. De bereidheid om vluchtelingen uit een oorlogsgebied op te nemen is nooit eerder zo groot geweest. Waarom? Omdat het ons nu ook raakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat het mensen zijn die op ons lijken.Blauwe ogen, blond etc.Omdat het redelijk dichtbij is en omdat er de hele dag verslaggeving over is.
      Natuurlijk hebben deze mensen steun en opvang nodig maar dat geldt voor vluchtelingen uit andere landen ook. Helaas is de hulpbereidheid dan meestal ver te zoeken.

      Verwijderen
    2. Het is dichtbij en hun maatschappij lijkt op dat van ons denk ik. En dan een aanval vanuit het niks.

      Verwijderen
  7. Soms is het fascinerend om te ontdekken dat ons totaal onbekende mensen onze gedachtes en ons leven willen bepalen. Deze blog van jou, Aaf is maar een kleine (leuke) inkijk in jou leven. Het laat lang niet alles zien waar jij mee bezig bent en toch denkt Marijke te weten (en te bepalen) hoe jij je leven indeelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als Poetin dood neervalt, zijn om hem heen nog een hele troep vazallen en andere machtswellustelingen. Dus of we daar nou mee opschieten... Hoewel ik het ook zou willen hoor! Maar stel dat ook die vazallen omvallen. Krijg je dan geen machtsvacuum?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je hoeft je niet te verdedigen, Aaf. Iedereen leest zaken toch met zijn/of haar gekleurde bril op. En triggert sommigen om heel stellig zaken te beweren. Zo is het en anders niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben gaan opzoeken hoe oud Poetin is want ik kon niet geloven dat hij al 69 is maar warempel Aaf je hebt helemaal gelijk. 7 Oktober 1952. Ik denk dat hij nog 1 keer in zijn leven zijn droom wil waarmaken en dat is oorlogje spelen. Wat wordt die man gehaat door velen. Voor mij mag hij ook dood neervallen al zou dat voor hem een te mild einde zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is mooi dat mensen in NL zich gezamenlijk inzetten en meeleven.
    Maar als covid mij een ding heeft geleerd, is het wel dat de mensheid niet in staat is tot langdurige solidariteit en verdraagzaamheid. Nu zijn we door de stress en zorg alert en actiebereid, maar als deze situatie twee maanden of langer aan houdt (en hoeveel oorlogen in de geschiedenis zijn er binnen een jaar weer opgehouden?) ontstaan er weer facties en belangengroepen die elkaar over en weer de les lezen en erger.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kijk ook nooit naar dergelijke programma's, maar zorg wel dat ik vooraf al gestort heb.
    Ik dacht dat Poetin nog geen 60 zou zijn, maar dat zal ook wel komen omdat hij zo'n strak gelaat heeft. (zal vast wel wat ingespoten zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Weet je Aaf ,je hoeft je toch niet te verdedigen tegen zulke negatieve reacties .We hebben een kleine donatie gedaan want alle beetjes helpen zeg ik altijd .De uitzending heb ik weg gezapt ,ik kan al dat verdriet en ellende niet aanzien want het doet me echt zo'n verdriet .Ik duim alleen dat dit snel zal stoppen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook precies waarom ik er niet naar gekeken heb. Ik kan niet tegen al die beelden. Ik lees de krant en lees op de site van de NOS en laat het daar bij. Ik heb in mijn leven al genoeg oorlogsbeelden met ellende gezien. Ik kan er steeds slechter tegen!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.