vrijdag 29 april 2022

Energie van je zonnepanelen thuis opslaan in een accu?

Adine van Lekker leven met minder heeft uitgezocht hoe een thuisbatterij met zonnepanelen werkt. Met voorbeelden en rekensommetjes (klik op de link voor het artikel).
Ik vond haar artikel heel verhelderend.

Ook voor mij is het de vraag in hoeverre het lonend is om stroom op te slaan in een accu. Nu geldt er een salderingsregeling. Als jij in een gebruiksjaar 1800 kWh opwekt en je verbruikt 2000 kWh, dan hoef je alleen de 200 kWh extra te betalen. De salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd en na 2030 of 2031 houdt die regeling helemaal op, dan kun je de stroom die je opwekt niet meer salderen.  Dan wordt het zo dat alleen de direct opgewekte stroom gratis is. Als je op een bepaald moment minder produceert dan je verbruikt, dan moet je bijkopen. Bijvoorbeeld als je 's nachts je vaatwasser of wasmachine gebruikt of je elektrische fiets of auto oplaadt. Je produceert dan geen stroom en verbruikt wel stroom. Die koop je dan. De te veel geproduceerde stroom die je overdag produceert, kun je terugleveren. Je krijgt er waarschijnlijk een vrij lage terugleververgoeding voor en de stroom die je aankoopt is een stuk duurder.
Je kunt er voor kiezen zelf stroom op te slaan, zodat je ook je eigen stroom kunt gebruiken als het donker is.

Wat kost dat en wat krijg je er voor?
Lekker leven met minder:
"Voor een batterij van 8 kWh moet je rekening houden met 5.000 tot 8.000 euro en voor een batterij van 14 kWh is de richtlijn ongeveer 10.000 euro."
Einde citaat.

Op dit moment produceren mijn 8 zonnepanelen op zonnige dagen 12 kWh en op slechte dagen tussen 0,7 en 2,4 kWh. In de afgelopen winter verbruikte ik regelmatig tussen 10 en 14 kWh per dag. Als dat in de winter sneeuwrijke bewolkte dagen zijn, dan is zo'n accu in een mum van tijd leeg! Het gemiddelde verbruik in januari in mijn situatie is 10 kWh per dag. 
Mijn conclusie is dat je verschillende accu's nodig hebt als je stroom wilt opslaan. 14 kWh is weinig en 8 kWh is helemaal erg weinig. Dus op zijn minst 2 grote accu's, is mijn inschatting.
En die accu's zijn heel prijzig, zeker als je dat vergelijkt met het bedrag dat mijn 8 zonnepanelen ex BTW kosten: €3.220,- .

Mijn conclusie: voorlopig nog maar even geen thuisaccu. Ik verwacht dat ze wel wat goedkoper gaan worden en misschien ook een grotere capaciteit gaan krijgen.

11 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf,
    Ik lees je blog vaak en reageer eigenlijk nooit, maar nu dus wel een keer. Ik vroeg me af of het wel klopt, met jouw zuinige leefstijl, dat je 10 kWh verbruikt per dag?
    Wij hadden in een gezin van drie in één gasverwarmde hoekwoning iets van 5 of 6 gemiddeld.
    Nu elektrische verwarmd in de winter 20 kWh. Of kook je misschien op inductie, dat weet ik eigenlijk niet... Misschien iets om nader uit te zoeken. Ik lees je blog graag en dank voor het schrijven iig
    Groet,
    Anna H

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb afgelopen winter mijn woonkamer bij milde kou verwarmd met een elektrische keramische kachel. Dat geeft een spectaculaire verhoging van het stroomverbruik. Niet erg zo lang de salderingsregeling bestaat, maar als die helemaal afgebouwd is, is verwarming met een elektrische kachel niet heel efficiënt.

      Verwijderen
    2. Dat verklaart een hoop! Maar je hebt straks zo'n lekker warm elektrisch kussen ;-)

      Verwijderen
    3. Juist als de salderingsregeling is afgeschaft, moet je overdag de stroom die je opwekt, gebruiken. Anders verdwijnt de stroom ongebruikt in het niets. ‘s Avonds is het een ander verhaal. Overdag kun je de stroom van je panelen gebruiken, ‘s avonds wekken de panelen bij donker niets op. En dan is het nog de vraag of het voordeliger is om met stroom te verwermen of met gas.

      Verwijderen
  2. Als ik jonger was,dan zou ik accu's overwegen. Maar nu is het de investering niet waard

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man en ik sluiten zo'n thuisbatterij op den duur ook zeker niet uit. Onze zonnepanelen brachten gisteren 45 kWh op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het afbouwen van de salderingsregeling is nog niet zeker. De overheid had gezegd dit vanaf 1 januari 2023 te willen starten, maar volgens de Consumentenbond is dat al uitgesteld tot 1 januari 2024. De benodigde wetswijziging is nog niet definitief. https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/salderen-en-terugleververgoeding-zonnepanelen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik weet dat het afbouwen van de salderingsregeling in ieder geval later begint dan gepland.

      Verwijderen
  5. Misschien wachten met accu's voor de overtollige stroom van je zonnepanelen totdat het accupakket van elektrische auto's een ook voor particulieren betaalbare prijs heeft.
    Met mijn zonnepanelen wek ik jaarlijk rond 4500 kWh op en gebruik zelf rond 2500. Op dit moment is de salderingsregeling voor mij nog best interessant, maar als die regeling over een jaar of tien ophoudt te bestaan ben ik achter in de tachtig en is er bovendien een redelijke kans dat me de kiezen niet meer jeuken. Ja , ik heb mijn eigen gebit nog.
    En misschien is de ontwikkeling dan ook al zover gevorderd dat er een geheel nieuwe vorm van energieopslag ontstaan is, waarbij we wat meeewarig zullen doen over 'die primitieve jaren '20'. Als de overheid en multinationals zich echt gaan inzetten in de ontwikkeling ervan kan zoiets heel snel gaan, maar zolang ervan uitgegaan wordt dat alles snel geld op moet leveren om de aandeelhouders tevreden te houden of het overheidstekort prioriteit nummer een blijft, ben ik weinig optimistisch wat dat aangaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind dit allemaal maar flinke bedragen. Dat moet je toch maar op de plank hebben liggen... Naar mijn idee is dat het probleem met al die duurzaamheidsinvesteringen. Zonnepanelen, evt accu, warmtepomp, electrische auto. Niet te betalen als je ook nog een gezin hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een gezin hebben lijkt me niet de definitie van (te) lage inkomens of reserves.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.