Toen ik in december mijn 8 zonnepanelen bestelde, wist ik eigenlijk van toeten noch blazen. Inmiddels heb ik er al weer veel bijgeleerd over zonnepanelen.
Ik ging afgelopen december niet helemaal over 1 nacht ijs, ik koos voor het bedrijf dat bij mijn jongste dochter en schoonzoon ook zonnepanelen had gelegd. Zowel op hun vorige huis, als 3 jaar geleden op hun huidige woning. Ze hadden het goed uitgezocht en ze waren tevreden over het geleverde werk en de geleverde producten. Waarom zou je dan het uitzoekwerk nog eens over doen?
Wat wist ik niet?
- Ik wist niet dat mijn zonnepanelen overdag de hele dag door stroom produceren. Mijn zadeldak is oost-west gericht. Op het moment dat de zon in de ochtend vanuit het oosten op de panelen schijnt, wordt de meeste stroom opgewekt. Ze heten niet voor niets zonnepanelen. Maar ......... ook als de zon aan de andere kant van het huis staat, wordt er toch nog wel enige stroom geproduceerd. De piek is rond 11:00 uur, maar tot wel 21:00 produceren de zonnepanelen rond deze tijd van het jaar nog een beetje stroom.
curve zonnepanelen van 20 april |
- Ook wist ik niet dat je BTW kon terugvragen. De aanvraag loopt inmiddels. Het is best een mooie regeling. Het lijkt er overigens op dat er binnenkort over zonnepanelen helemaal geen BTW meer betaald hoeft te worden.
- Ik had nog helemaal niet bedacht dat een laag sneeuw de zonnepanelen volkomen afdekt! Op 31 maart lag hier bijna de hele dag sneeuw. Die dag produceerden de zonnepanelen 0,7 kWh en de afgelopen dagen was dat boven de 11 kWh. Ik had het kunnen weten natuurlijk. Het is heel logisch dat de sneeuw een laagje geeft dat de panelen afdekt.
Wat ik al wel wist: de stroom die je in een jaar verbruikt mag je wegstrepen tegen wat je produceert. Dat heet de salderingsregeling.
Produceer je bijvoorbeeld 2000 kWh en verbruik je 2500 kWh, dan hoef je alleen voor die 500 kWh te betalen. Als je meer produceert dan dat je verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding voor de kWh die je "over" hebt. In mijn geval is dat 11 cent per kWh.
Deze salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd. Zoals het nu lijkt vanaf 2024.
Als de salderingsregeling na verloop van tijd helemaal is afgebouwd, dan wordt er niets meer weggestreept. Dan verbruik je gratis de stroom die je op dat moment produceert. Als je geen stroom of te weinig stroom produceert, bijvoorbeeld 's avonds als het bijna donker is, dan betaal je voor de afname van stroom. Voor de stroom die je op enig moment produceert en niet verbruikt, bijvoorbeeld tijdens je werk of als je op vakantie bent, krijg je een terugleververgoeding.
Als het salderen stopt, zullen batterijen wel meer verkrijgbaar zijn(en goedkoper worden). Zodat je thuis een buffertje kan opslaan. Bijvoorbeeld overdag opladen en dan savonds gebruiken om te koken en huis te verwarmen.
BeantwoordenVerwijderenJa zonnepanelen werken het best in een koele omgeving. Gek he? Ik weet ook niet hoe dat zit, ik hoop dat iemand hier het kan uitleggen...
BeantwoordenVerwijderenDat heeft te maken met het natuurkundige/chemische proces waarmee de zonnestralen in het (silicium) paneel elektronen vrijmaken, en zo stroom maken. Dat proces werkt beter als het koeler is. Hete materialen trillen meer (op atoom niveau) waardoor de vrijgemaakte elektronen makkelijker terugvallen in het silicium.https://intellisol.be/zonnepanelen-brengen-minder-op-tijdens-warme-zomerdagen/
VerwijderenInteressant! Wij zijn ook aan het oriënteren. We hebben het plan om een elektrische auto als 'opslag' van stroom te gebruiken, maar dat wordt eerst allemaal uitgezocht.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat jij ze op je dak hebt liggen, en leuk dat je er over deelt!
Ik ben geen specialist op het gebied maar misschien helpt dit: een zonnecel wekt stroom op doordat de fotonen (zonlicht) botsen met de electronen in de zonnecel, het verschil in energiewaarde tussen die twee deeltjes zorgt voor de spanning en hoe groter dat verschil (meer zonkracht) hoe meer spanning/opbrengst. Hoge temperaturen zorgen er voor dat dat verschil aanzienlijk kleiner wordt dus minder opbrengst. Koud en felle zon is het beste. Er is vast iemand die het beter kan uitleggen :).
BeantwoordenVerwijderenWij hebben 21 panelen en krijgen er in de komende weken nog zo'n 12 bij geloof ik.
BeantwoordenVerwijderenZodra het salderen verdwijnt zullen we beter moeten opletten met overdag wassen/drogen, eventueel een deel van het eten alvast koken (als dat kan) en de auto's opladen. Vooral bij mij kan dat makkelijk, ik werk parttime en rij niet superveel km's.
Ik vind het ook allemaal heel interessant hoe het werkt. Op onze boot licht een daglichtpaneel. Die werkt dus altijd. Ook bijzonder en heel handig, omdat de koelkast bijv altijd aan kan blijven staan.
Ik was op zonnige dagen. Dan zet ik de timer zo, dat de wasmachine draait op het moment dat de zonnepanelen de meeste stroom leveren, dus op de piek.
VerwijderenToevoeging: volgens mij zit op de meeste vaatwassers ook een timer. Die timer kun je gebruiken om optimaal gebruik te maken van de zelf opgewekte stroom.
VerwijderenOok stof en Sahara zand beperken je stroom. Wij hebben er eentje op onze camper liggen en zien dat verschil heel goed. Geregeld schoonmaken is zeker geen overbodige luxe tenminste op de camper. Ik denk dat dat ook voor een huis geldt.
BeantwoordenVerwijderenHopelijk gaan de zonnepanelen heel lang maar ik vrees het moment dat iedereen van zijn afgedankte zonnepanelen af moet, want dat gaan een enorme berg heel ingewikkeld afval opleveren. Dan hebben we mooi ons eigen stroom opgewekt, maar zitten we vervolgens met een gigantisch afvalprobleem.
BeantwoordenVerwijderenHopelijk kunnen die zonnepanelen dan gerecycled worden.
VerwijderenDat is precies wat ik tegen heb op bv electrische auto's. Hoe duurzaam zijn die eigenlijk, als het nog niet bekend is wat er met de accu moet gebeuren als de auto afgedankt wordt? Precies zo met zonnepanelen...
VerwijderenEn is het productieproces wel zo duurzaam?
Geen paniek Gerdien. Voor een genuanceerd stukje hierover raad ik aan dit te lezen: https://www.wattisduurzaam.nl/36569/energie-opwekken/zonne-energie/zijn-miljoenen-zonnepanelen-echt-zo-moeilijk-te-recyclen/
VerwijderenPlus men is volop bezig met ontwikkelen van volledig te recyclen zonnepanelen. Duurzame energie is de toekomst, niet fossiele energie die voor slechts eenmalig gebruik geschikt is dmv verbranding.
Wij hebben zonnepanelen op het garagedak omdat ze dan het meest gunstige liggen voor de zon. Toen we daar eerst het dak lieten vernieuwen hoorden we van de dakdekker dat de panelen in het voorjaar het meeste opleveren.
BeantwoordenVerwijderen