Heerlijk dat we in Nederland journalisten hebben die in alle vrijheid van alles onderzoeken!
Journalisten van de Leeuwarder krant (LC - het lijfblad van wijlen mijn moeder) en het Dagblad van het Noorden (DvhN) doken in de beleggingen van zorgverzekeraars en pensioenfondsen en zagen tot hun verbazing dat die investeren in fastfood!
DvhN: Zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis beleggen gezamenlijk voor 8,5
miljoen in McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Burger
King. Bijna 10 miljoen Nederlanders zijn bij een van deze vier
zorgverzekeringsconcerns verzekerd. Zilveren Kruis (onderdeel van
Achmea) is met 5,1 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van
Nederland. Onder meer De Friesland en Interpolis zijn onderdeel van dit
bedrijf.
De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen gezamenlijk 1,3
miljard euro in McDonald’s. Ze steken nog eens 307 miljoen euro in YUM!
Brands en YUM! China (van onder meer Kentucky Fried Chicken, Taco Bell
en Pizza Hut). In Restaurant Brands International (moederbedrijf van
Burger King) investeren de pensioenfondsen tezamen 49 miljoen euro.
Het is vast en zeker beter dan beleggen in de wapenindustrie. Maar toch, die fastfood is ongezond! Ergens snap ik die pensioenfondsen wel, als je het cynisch bekijkt. Als mensen jonger sterven doordat ze te veel fastfood hebben gegeten, dan hoeft een pensioenfonds minder geld te steken in het uitkeren van pensioenen. Maar dat is wel heel cynisch!
En de zorgverzekeraars investeren enerzijds "gezonde leefstijl"-programma's die mensen moeten inspireren gezonder te leven en anderzijds steken ze dus geld in de fastfood. Ze zeggen dat ze dit doen om een vinger in de pap te krijgen bij de fastfoodindustrie, zodat ze invloed krijgen op de beleidskeuzes en daarmee op het aanbod van gezondere fastfood.
Ik hoop het, maar ik heb mijn twijfels.
Ook mijn pensioenfonds, het ABP, belegt in fastfood en niet een klein beetje! Volgens de journalisten van LC en DvhN gaat het om 673 miljoen euro. Hun bron: de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen. Dit is ook mijn geld van mijn pensioen, ze stoppen geld in de vette hap! Ik ben het met deze beleggingspolitiek niet eens!
Wat vind jij er van?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
dinsdag 26 april 2022
Beleggen in vette (fastfood) hap?
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
De huidige politieke situatie (Rusland) laat toch wel zien dat we niet zonder wapens kunnen. Jammer genoeg.Er zullen altijd agressors zijn die andere landen overlopen en hun wil opleggen. Als je besluit je niet te bewapenen als afschrikking ben je een prooi voor agressors. Dus beleggen in de wapenindustrie is te verkiezen boven die in de fastfoodindustrie.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt wel gelijk. Toch heb ik moeite met de wapenindustrie, vooral ook omdat wapens niet alleen verkocht worden aan "de goeden", maar ook aan "de slechten".
VerwijderenNou Aaf! Als je naar de afgelopen 1500 jaar kijkt, of zelfs 500, mag jij me zeggen wie er allemaal de goeden zijn en wie de slechten.
VerwijderenWas het maar eenvoudig. De Tweede wereldoorlog werd bv vooral in ons voordeel beslecht door de vasthoudendheid van de USSR bij Stalingrad. Bepaalt de geschiedenis niet wie en wat er goed of slecht is?
Voor mezelf: nee niet beleggen in wapens. Maar ik heb gemakkelijk praten, ben in mijn laatste kwartaal en heb geen nageslacht.
In Mohaçs (Hongarije) werden 2 grote veldslagen gestreden tegen het Ottomaanse rijk. In de 17e eeuw werd het Ottomaanse leger verslagen. Daardoor bleef Europa Christelijk.
VerwijderenEn wie is goed of slecht? Wij, Nederland, zijn ook bij diverse oorlogen betrokken geweest. Vaak onder de vlag van de VN. Maakt ons dat goed of slecht?
En beleggen vind ik een moeilijk onderwerp! Want waarin kun je zonder veel gezeik nog beleggen? Overal gaat het om geld verdienen. Of je nu belegt in de wapenindustrie, de landbouwsector of de technische sector… alles draait om geld verdienen zodat jij een redelijk pensioen uitbetaald kunt krijgen.
Het is inmiddels wel duidelijk...de overheid bekommert zich totaal niet om de gezondheid van de burgers. Wie daar nog vertrouwen in heeft is erg naief, net als de (zogenaamde) gezondheidszorg, ziek leveren we veel meer op dan gezond.
BeantwoordenVerwijderenIn het Pillenprobleem beschrijft Dick Bijl hoeveel er aan onnodige, en vaak ook schadelijke, medicatie door artsen voorgeschreven wordt.
Lees net een boek van Peter C. Gotsche, Deens hoogleraar, Dodelijke Medicijnen en georganiseerde misdaad. De haren rijzen mij ten berge.
En beleggen in fastfood is walgelijk, onethisch.
Jammer genoeg kunnen veel mensen niet zelf voor hun pensioen zorgen, en dat is ook heel erg ontmoedigd de afgelopen jaren door de overheid. Mondigheid en onafhankelijkheid is niet wat de overheid graag ziet.
Hoogste tijd om wakker te worden!
Ik ken het boek van Gotsche ook. Dik boek met kleine letters. Zo is er ook het boek "de cholesterolleugen". Heel boeiend. En zelf kom er nu ook achter bij een gespecialiceerde vasculaire internist dat HDL, LDL en trygliceriden niet zoveel zeggen over je cholesterol. Volgende de huisarts is mijn HDL gevaarlijk laag. Internist is er totaal niet van onder de indruk! Wat wel van belang is, is de ApoB waarde en welke variant je hebt. Had er nog nooit van gehoord.
VerwijderenEr is mij zoveel angst aangepraat, dat je daar bijna een infarct van krijgt. Aan vaderskant is bijna iedereen hartpatiënt, maar internist legde uit dat dat voor mij totaal niet relevant is. Te ver weg. Enkel eigen gezin is van belang.
En de rode rijstgist pillen zijn weldegelijk van invloed op cholesterol. Wel de juiste en niet goedkope drogesterijrommel, want dat is niet de juiste dosering.
Wij hebben gezondheidszorg maar een ziektestysteem!!
Ik twijfel niet aan de intentie van veel artsen, maar men is op een bepaalde manier opgeleid etc.
Mensen worden niet wakker. De waarheid wil men vaak niet zien. Wat wij allemaal zouden moeten weten en horen komt echt niet op het nieuws.
Wat een bemoedigende reactie! Meestal krijg ik bozige reacties haha.
VerwijderenEn wat fijn dat jij je niet meer bang laat maken door cholesterol.
Daan de Wit heeft recentelijk ook een boek over cholesterol geschreven, de Cholesterol Mythe. Ik vind het zorgwekkend dat artsen nog steeds, bewust of onbewust, zo slecht geinformeerd zijn en mensen angst aanjagen en aan de statines zetten.
Rode gistrijst werkt goed, ik heb altijd die van het merk Puro, zitten nog meer goede toevoegingen in. Maar het is per 1 juli verboden...het werkt namelijk als een medicijn (het werkt dus echt!) en dan mag het geen supplement meer zijn.
Echt waar Luz?
VerwijderenDat zou wel erg zijn als dat per 1 juli verboden wordt!! Is er dan echt niet meer aan te komen?!?
Alles voor de me medicijnzwendel...zucht...
Ik weiger aan de statines te gaan. Die zooi mogen ze houden. Na de eerste avond kreeg ik in de nacht hevige pijn in bovenbuik en in de ochtend kon ik niet opstaan van de pijn. Dacht laat ik niet flauw zijn en toch de 2e avond er 1 innemen...dat heb ik geweten! Dag erna nog meer helse pijn en krachtverlies in beide benen.
Dus uiteindelijk maar gestopt.
En dat was dan een statine die het minst op je spieren zou werken....jaja...
De werkzame stof in rode gistrijst is gewoon een statine. De sterkte komt overeen met simvastatine 10mg. Wonderlijk dat je hier geen last van hebt en van alle andere statines in alle sterktes wel...
VerwijderenBlijkbaar is het nogal een verschil of het een natuurlijke variant is of een chemische.
VerwijderenIk heb jaren geleden een maand de orginele crestor gehad in 5 of 10mg, niets aan de hand.
Nu kreeg ik 10mg rosuvastatine (wat de stofnaam is van crestor) en het was foute boel.
Inmiddels ben ik er wel achter dat de statines zelf niet eens voor de helse pijn zorgen maar de hulpstoffen.
Heb zelf bij de i ternist aangegeven dat ik niet begrijp dat ik van de rode rijstgist geen klachten heb en van de rosuvastatine wel.
VerwijderenDat is logisch mw; de een is een natuurlijke statine en de andere niet.
Het maakt mij niet uit hoe of wat; mijn lichaam geeft duidelijk aan er niet tegen te kunnen.
Ik zou me drukker maken om de nieuwe pensioenwet. Een van de voordelen… is dat er meer FIRE mensen belastingvoordelen krijgen. Die hoeven niet tot hun 68e te werken.
BeantwoordenVerwijderenHet tweede voordeel is, dat met de verwachte recessie de koersen verder onderuit gaan, maar de rente stijgt, er kan geïndexeerd worden. Helaas geldt dat niet bij invaren pensioenwet. Rutte steunt de bedrijven en dat betekent dat er minder geld door werkgevers ingelegd hoeft te worden.
De valse beschuldiging dat jongeren de klos worden is ook onjuist. Het is verder polariseren tussen jongeren en ouderen.
Dankzij de gestegen economie is de totale bijdrage aan de eerste pijler nog 5,2%. In het begin was dit 5,4%. Dat komt door de grotere economie.
Al jouw premies moeten worden berekend. Dat kan niet, want die gegevens zijn niet op orde.
Het ABP presteert het slechtst, mede dankzij de politieke deskundigen zonder financiële kennis.
Rabobank en Philips kunnen wel indexeren. Geen slecht bestuur en financieel deskundig.
Er diende een hoger beroep tegen de staat, uitspraak 21 juni, dat pensioenfondsen wel en verzekeraars niet mogen korten.
Lees het boek eens van Rob de Brouwer over 21 mythes en onwaarheden over ons pensioen.
Black Rock enz staan al klaar om ABP over te nemen. Verdienen dat wel. Je leest het, ik ben woest over de DNB en ons kabinet.
Simpel: je belegt daar waar je geld kunt verdienen. Kennelijk kan dat hier.
BeantwoordenVerwijderenMensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eetgedrag. Als mensen hun verantwoordelijkheid nemen en minder troep eten, wordt het vanzelf minder interessant om erin te beleggen.
Niet iedereen heeft de kennis om verstandige keuzes te maken met betrekking tot voeding. Ik denk ook dat iedereen dat inmiddels wel weet, maar zo is het nu eenmaal niet. En dus blijven mensen troep eten.
VerwijderenWat mij aangaat krijgt u 5 sterren voor dit antwoord. Mijn wenkbrauwen gingen ook ver richting haargrens bij het lezen van de (anonieme) reactie.
VerwijderenLijkt me iemand die alleen maar in aan/uit, zwart/wit/, plus/mon kan denken en blind is voor de nuances ertussen
geen beleggingen,geen pensioen.
BeantwoordenVerwijderenNog een reden om blij te zijn dat we ons nooit bij een pensioenfonds hebben aangesloten en blij dat DSW niet genoemd wordt.
BeantwoordenVerwijderenThea
Ik had niet de mogelijkheid me niet bij een pensioenfonds aan te sluiten. Je kunt er niet niet aan deelnemen als je in het onderwijs werkt.
VerwijderenHoi Aaf, ik moest ook deelnemen aan het ABP pensioenfonds, er is geen keuze. Ik betwijfel ook of de zorgverzekeraars investeren om vinger in de pap te krijgen. En ja, het is ingewikkelde materie waar het om wapens gaat.
VerwijderenDe pensioenfondsen moeten nu eenmaal winstmaken want als het pensioen minder waard wordt staat ook iedereen op de barricade. Ik denk dus niet dat ze veel keus hebben. De aandelen koersen zijn nu eenmaal niet moreel en ethisch ze gaan louter uit van prestaties. Dus vastgoed, fast food, grootbanken fossiele energie en wapens zullen er voorlopig wel onderdeel van blijven uitmaken. Helaas.
BeantwoordenVerwijderenDus massal gezond eten geeft problemen met je pensioen. Vreemde wereld.
BeantwoordenVerwijderenIk ben tegen beleggen, omdat het uiteindelijk alleen maar om geld draait.
BeantwoordenVerwijderenEn met die blik strak op het geld tellen menselijkheid, natuur en andere waarden opeens een stuk minder (of niet meer) mee.
Tja en waar kun je dan wel in beleggen? We zijn allemaal zeer kritisch, maar uiteindelijk willen we wel allemaal een goed pensioen , zeker omdat we daar jaren voor betaald hebben. We kunnen dan wel kritiek leveren, maar als ons pensioenfonds alleen maar in etisch verantwoorde bedrijven zou investeren en we daardoor straks op een houtje moeten bijten, knijpen we toch een oogje dicht. Dat is een kritiek,maar een feit.
BeantwoordenVerwijderen