donderdag 30 juni 2022

Gratis bio-groente, een rondleiding en een pittige fietstocht.

Een vriendin heeft sinds kort een groenteabonnement bij een biologische boerderij hier een flink eind vandaan.
Op de Groninger klei.
Soms is ze een aantal dagen van huis en kan ze niet gebruik maken van het abonnement en dan mag ze iemand anders in haar plaats sturen om groenten te halen. Want het zou jammer zijn als de voor haar geteelde groenten op de composthoop komen doordat het niet uitkwam om ze op te halen.
Ook jammer voor het geld overigens dat ze wekelijks betaalt.
En ik mag bij aanwezigheid in haar plaats komen en deed dat gistermiddag voor het eerst!

Het was een pittige fietstocht van 40 minuten heen en 40 minuten weer terug. Terug met een matig tegenwindje. Fietsen in de warmte, want het was 27 graden in de schaduw.
De tuinders gaven een rondleiding over de hele tuin en de koude kas. Leuk om te zien hoe alle groenten geteeld worden!
De geoogste groenten lagen in de verbazend koele schuur.
Je mag kiezen uit een flink aantal groenten:
Er was (ik kopieer dit even uit de mail):

- Slamix, de heerlijke slamix van 5 soorten sla.
- Rucola
- Goudsbloem blad als kruidige toevoeging aan salade.
- Spitskolen
- Paarse Koolrabi, erg lekker in plakjes rauw op brood of om mee te
koken.  
- Lente ui
- Verse ui rood en geel
- Snijbiet

- Rode biet

- Meiraap

- Knol-Venke
l
- Palmkool, een Italiaanse boerenkool met meer smaak.

KRUIDEN:
Thijm, Bieslook, Salie, Munt, Oregano, Dille, Venkel, Maggieplant

EETBARE BLOEMEN:

Goudsbloem, Kool, Meiraap, Ethiopische Mosterd, Oost-Indische Kers en
Salie

Dit koos ik uit om mee te nemen om te eten in de komende week:

gemengde sla 160 gr
andijvie 540 gr
tuinbonen 590 gr
spitskool 530 gr
mini venkelknol met groen 120 gr
snijbiet 280 gr
palmkool 120 gr
bosje eetbare bloemen

totaal groente
2340  gr

Het lijkt veel, de spitskool en andijvie waren met wortel en aanhangende aarde en nogal nat. De tuinbonen eet ik niet in zijn geheel,  maar gedopt en daarbij valt er veel af.

Ik heb ook palmkool uitgekozen. Dat heb ik nog nooit gegeten.
Ik ben hier heel benieuwd naar!
Ken jij de smaak van palmkool?

bosje eetbare bloemen en kruiden

Ik zou zelf niet een abonnement willen zoals vriendin die heeft.
Waarom niet?
- Je moet het iedere week ophalen, ook als het slecht weer is. Je kunt niet met de bus, je moet met eigen vervoer, want het is in de middle of nowhere.
- Je bent echt gebonden aan het aanbod van het moment en ik denk niet dat het me dat iedere week zou lukken daar eten van te maken, zoals ik dat zou willen. Ik ga het deze week proberen om er mee te koken. Ik ben benieuwd in hoeverre mij dat gaat lukken.
- Ik vind de prijs van 16 euro per week voor een klein pakket voor 1 persoon best hoog! Het is dan wel allemaal biologisch en als je het haalt supervers, maar dan nog! Aan het einde van de week zijn de groenten al een stuk minder vers.

22 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit dat pakket ben benieuwd naar de smaak van palmkool of je het lekker vind

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Palmkool is heerlijk om gevulde rolletjes mee te maken, met blauwe kaas waar jij zo van houdt.
    Maggie plant is ook zo lekker, in een soepje, en scheelt veel zout!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, nog nooit van palmkool gehoord. Laat je ons weten hoe het smaakte en of het lekker was? Groet Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Palmkool hadden wij nog in een moestuintje van albert heijn van vorig jaar, en die deed het dit haar verbazingwekkend goed! met pasta gegeten, maar helaas was het niet onze smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. palmkool komt steeds meer in Nederland ,het is een Italiaanse groenten.in d vorm van zoals het al zegt een palm,het is een soort (boeren) kool die je overal in kan gebruiken,soep,salade's.roerbakschotels enz,en heel lekker,heb ze jaarlijks in de tuin net als de bekende boerenkool en sorry voor het woord Russische boerenkool,in de herfst en winter maar ook in de zomer,dus ook nu,in landen zoals America en Engeland zijn deze koolsoorten er vrijwel heel het jaar door als vaak) salade.alleen hier is het winter eten.maar je kan het jaar rond kweken.zou zeggen heb je een stukje grond(op pot) zaai het en geniet ervan jaar rond.lekker en gezond

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als het inderdaad in the middle of nowhere is is het vervelend vooral in de winter.
    Maar koken met de groenten van de seizoenen is beter voor de mens en het milieu. En een kwestie van wennen dat er geen bv aardbeien in de winter zijn.
    Wij hebben een moestuin en eten van het seizoen en je kunt er heerlijke recepten voor vinden en maken en zeer gevarieerd!
    En 16 euro valt wel mee toch voor het werk wat ze er aan hebben en er gaan grotere bedragen ergens van je vaste lasten naar toe.
    Gezond eten mag best wat kosten je hebt maar 1 lichaam.
    palmkool kun je ook in een quiche doen of stamppot in de wintermaanden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Amsterdam is er een aanbieidng voor stadpashouders om 1xper twee weken een voedselpakket op te halen op 5 verschillende punten in de stad. Je kan kiezen uit een groentepakket van 10 kilo voor 10 euro of een groente/fruitpakket van 5 kilo voor 5 euro. Je zit er niet aan vast. Je moet je iedere keer aanmelden online en gelijk betalen en later ophalen tussen 9 en 12 uur op een zaterdagochtend.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb ook een abonnement maar dan op een biologische Pluktuin, het kost 10 euro per week per volwassene. Deze week had ik brocolinie, sla, komkommer, Biet, aardbeien, meiraap. Bloemen. Het is een kwartier fietsen hier vandaan en ik mag komen wanneer ik wil

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk om zo een keer uit te proberen. Zelf ga ik eens per week naar de biologische markt, waar een boer uit de streek zijn groente verkoopt. Dan heb je net iets meer keuze dan een pakket. Ik geef dan ongeveer 40 euro uit voor twee personen. Duurder dan in de supermarkt, maar ik vind het prettig dat ik een eerlijke prijs betaal voor eerlijk eten. De boer houdt er een minimum loon aan over. Bijkomend voordeel is ook geen plastic afval.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lekker hoor en de prijs vind ik wel meevallen. Palmboom is erg lekker, wij verbouwden het ook in onze moestuin. ‘n Venkelknol kun je goed bewaren evenals de spitskool. Van de sla en de eetbare bloemen een lekkere lunchsalade maken, heerlijk!
    De verse groenten in de winkel zijn meestal ook al een aantal dagen ‘oud’
    Toen mijn jongste dochter nog in Groningen woonde werd er iedere week een bio-groentenpakket bij haar thuisbezorgd.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat mensen palmbomen eten. Dit is nieuw voor mij.

      Verwijderen
    2. Er gaat iets mis šŸ¤£šŸ¤£. Je leest niet goed, ik schrijf over palmKOOL, niet over palmboom.

      Verwijderen
    3. Mijn fout, ik schreef palmboom ipv palmkool…..

      Verwijderen
  11. Ik.vind het best wel duur. Snijbiet, eetbare bloemen en sla kweek ik zelf in bakken. Van 1 zakje zaad per soort, eet ik van ieder maanden lang. Steeds opnieuw zaaien. Palmkool heb ik.ook in pot. Maar ja, bij hun moet je ook de overhead kosten meetellen, zij moeten kunnen leven vd opbrengst.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Minder vers aan het eind van de week vind ik relatief. Je legt het vers van het land in je koelkast of koele ruimte en eet het dan. De groente in de supermarkt is vaak al langer dan een week onderweg. Zo’n verschil tussen bijvoorbeeld verse (biologische) sperziebonen uit Nederland of de slappe Egyptische bonen uit de supermarkt. Herminez

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd. Meestal bonen uit eigen moestuin. Pas een keer een lidl tgtg box. Daar zaten snijbonen uit marokko in. Wat een verschil in smaak. Het idee alleen al. Liever uit eigen land of moestuin.

      Verwijderen
  13. Palmkool wil ik ook in de tuin, maar ik weet niet of het lekker is... Ik had ooit een Odin-abonnement, het lastige daarvan vond ik dat het op bijv. dinsdag moest worden opgehaald, maar dat de winkeleigenaar eiste dat ik dan ook op dezelfde dag andere groeten kocht - en dat deed ik meestal eind van de week.... Mrs H te B

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Palmkool is smaakvoller dan boerenkool. Biologisch geteeld blijft vaker klein dan met kunstmest geteeld.
    Een koude kas, betekent dat er alleen in de zomer geteeld wordt. In Groningen zullen de tomaten iets later rijp zijn dan in Limburg.
    Het is een grote misvatting dat eenvoudig geteeld voordelig is. Ik, zonder inkomen ben jaarlijks al €500 kwijt aan goede voeding enz. Voor 50 soorten groenten ben ik aan zaden al 100 euro kwijt.
    De smaak en de nutriƫnten op deze manier geteeld zijn vele malen beter dan die uit de winkel.
    Onvergelijkbare grootheden dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. palmkool is italiaanse boerenkool(cavolo nero)Ik vind het heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. https://www.smulweb.nl/recepten/kool/palmkool lijkt me heerlijk om een keer te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat lief van je vriendin dat jij dat mag hebben! Het bosje ziet er ook gezellig uit.

    Ik teel zelf O.I.kers en Borage (komkommerkruid, die mooie blauwe bloempjes die jij ook hebt). Smaakt allebei lekker (radijs en komkommer achtig) en zorgt ervoor dat salades er supermooi uitzien. Het groeit goed/makkelijk en in de winkel kosten eetbare bloemen veel geld. Dus je hebt er echt plezier van als je wat zaadjes plant.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieƫn) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.