maandag 22 augustus 2022

Niet meer met de auto, maar boodschappen halen op de fiets!

Ik haal altijd mijn boodschappen op de fiets. In beide fietstassen een boodschappentas en soms nog iets onder de snelbinder, bijvoorbeeld een groot pak WC-papier, want dat past niet in de fietstas.
Zomer en winter, altijd op de fiets. Mijn hele leven al, ook toen ik een gezin had en ook toen ik een kind was. Vanaf ongeveer mijn 10e boodschappen halen op de fiets voor pa, moe en broertje.

Altijd op de fiets, behalve bij gladheid, dan stel ik het halen van boodschappen uit totdat de fietspaden en wegen weer begaanbaar zijn. Ik kan best een paar dagen zonder het halen van boodschappen, voorraad genoeg!
Ik riskeer geen valpartijen door gladheid. Liever geen gebroken botten, kneuzingen of hersenschudding.
Ik houd er rekening mee dat ik met slecht weer niet op de fiets hoef.
Als er sneeuw of ijzel voorspeld worden, zorg ik dat ik voldoende in huis haal.
Ook als het stormt waag ik mij niet op een fiets, of ik fiets om, zodat ik minder last heb van de wind en niet in een naastliggende sloot beland.

Mijn buurvrouw daarentegen ging altijd met haar auto boodschappen doen.
Iedere dag, zegt ze. Dat ze iedere dag boodschappen ging doen, daar had ik geen idee van. Ze woont alleen, net als ik.
Tot een week geleden ging ze dus met de auto.
De afgelopen week heb ik haar voor het allereerst gespot met een fiets. Voor het eerst in de ruim 15 jaar dat ik naast haar woon! De benzine wordt haar te duur, daarom is ze overgestapt op de fiets. Ik reageerde heel enthousiast: goed van jou dat je gaat fietsen! Zij reageerde nogal zuur. Ze vond het nogal wat, dat ze niet eens meer in haar geliefde autootje haar boodschappen kon doen!
Ik vond het voor haar als 60+-er met een zittend beroep een heel goed idee om meer te bewegen, ook al is het maar 2x 5 minuten fietsen naar de supermarkt.
En bovendien ook heel goed voor het milieu. Minder uitstoot van uitlaatgassen.

Als ik overigens naar de parkeerplaatsen van de supermarkten in de wijk kijk, dan moet ik concluderen dat er heel veel mensen met de auto boodschappen doen. Blijkbaar is dat normaal en is het misschien alleen in mijn wereld niet normaal om met de auto te gaan.

Ik snap het zure ook wel hoor, het is ook zuur dat alles veel duurder wordt en dat de energieprijzen de pan uit rijzen. Dat is voor bijna iedereen een probleem. Buurvrouw klaagt regelmatig dat haar werk weinig oplevert. Ik kan niet in haar portemonnee kijken, maar volgens haar bijna niet eens genoeg om van te leven. Als je gewend bent om met je autootje op stap te gaan en je nu door weer en wind op de fiets moet, is dat wel even iets anders.
Het is de laatste tijd steeds mooi weer, ik ben benieuwd of mijn buuf bij slecht weer toch weer de auto gaat pakken!
Ik zou het me kunnen voorstellen.
Misschien voortaan als uitzondering?

32 opmerkingen:

  1. Als alleenstaande moeder met drie kinderen doe ik de boodschappen ook met de auto. Met de fiets krijg ik echt niet alles mee! Veel respect dat jij dat wel deed met kinderen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als alleenstaande moeder met 8 kinderen in huis deed ik het met de fiets 😀. Ik moest dan wel elke dag naar de winkel, maar daar reed ik toch langs als ik de kinderen ophaalde van school. Uiteraard was een auto toen makkelijker geweest voor de grote boodschappen, maar goed, met de fiets lukte ook.

      Verwijderen
    2. @anoniem: heel goed dat je alles op de fiets doet!
      @Jasmijn: ik had toen mijn kinderen in huis woonden, meestentijds geen auto. Pas toen ze pubers waren deelde ik een auto met mijn broer.

      Verwijderen
  2. Wat flink van je buurvrouw dat ze op de fiets stapt. Door omstandigheden heb ik lang niet gefietst, heb nu gemerkt dat ik me beter niet meer per fiets in het drukke verkeer moet wagen. Lopend met boodschappenkar gaat ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ..en als je buur dit nou leest…? 🫢

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou dat een probleem zijn? Ik ben enthousiast over het feit dat ze nu boodschappen haalt op de fiets.
      En ik kom tot de conclusie dat ze niet de enige is die met de auto boodschappen doet.
      Is daar iets mis mee?

      Verwijderen
  4. Ik haal ook alles op de fiets. Gaat prima. Wel even wennen. Frisdrank haal ik helemaal niet meer dat scheelt veel gesjouw en geld. Zak aardappelen doe ik onder de snelbinders. Verder heb ik 2 fietstassen en ook nog een rugzak voor de lichte dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op mijn driewielerfiets heb ik een grote bak achterop, doe dus vrijwel alles met de fiets ook andere dingen in het dorp, woon er 1 km buiten maar dorp is maar 2 km in rond.
    Mijn accu's zijn gisteren vervangen en nu is mijn actieradius weer groter zodat ik naar de Jumbo in volgend dorp kan. In een ander dorp ga ik wel met de auto omdat die heel veel hobbelige steentjes heeft en dat vinden mij gewrichten niet fijn.
    Als ik met de auto ga combineer ik meer dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een luxe vind ik het om boodschappen te doen met de auto! Als puber moest ik de weekboodschappen voor ons gezin op de fiets doen, bij twee supermarkten. Balancerend met een fiets vol boodschappen. Bij de tweede supermarkt weer alles eraf halen. Ik ben blij dat dat nu niet meer hoeft, alhoewel ik meestal nog steeds gewoon lopend ga. Maar dan eerder dagelijks dan wekelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik deed dat ook als puber. Naar de markt voor fruit en kaas, naar de slager voor het vlees en naar wel drie supermarkten om de aanbiedingen te halen. Een aantal keren per week op de fiets en met een volgeladen fiets weer naar huis. Mijn vader deed met de auto de weekendboodschappen voor ons vieren, maar ik denk dat ik de meeste boodschappen op de fiets haalde.

      Verwijderen
    2. Ik doe eens in de week boodschappen. Met de auto. Dan haal ik voor 4 gezinnen plus onszelf weekboodschappen.
      Ik kom dan langs de supermarkt nadat ik heb gewerkt en in 30 minuten heb ik dan de boodschappen in de auto.
      Er rijden dus 5 mensen niet speciaal 20 km om boodschappen te doen.

      Verwijderen
    3. Heel efficiënt! Zeker als je ver van een supermarkt woont is dat een ideale oplossing.

      Verwijderen
  7. Mijn man en ik halen 2x per week lopend met een boodschappen karretje onze boodschappen en soms op de fiets met beiden 2 fietstassen op onze fietsen. De reden is inderdaad de hoge benzineprijzen. Wij proberen die negativiteit van de hoge benzineprijs om te buigen naar dat lopen en fietsen gezond is voor ons allebei. We zijn tevreden dat het zo lukt. Mensen om ons heen vinden het maar gek dat we met een auto voor de deur 10 minuten heen en 10 minuten terug lopen voor de boodschappen. En dat wij als jonge mensen (rond de 40 jaar) met een 'bejaarden' karretje met boodschappen lopen. Ik vind het prima hoe wij het saampjes doen en wat anderen ervan vinden is niet belangrijk. Als chronisch zieken met beiden een uitkering is het puzzelen en soms niet gemakkelijk met de stijgende prijzen maar met creatief en ruim denken komen we een heel eind saampjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies! Dat doen jullie prima zo. Niets aantrekken van andermans oordeel, er zullen ook veel mensen zijn die vinden dat jullie goed bezig zijn, groet, G

      Verwijderen
  8. Tot 3 jaar gelden hadden wij 2 auto’s en nu 0. Hoe dat kan: aanpassen en alles went. Die fiets en wandelen zijn zo veel beter voor je. De trein pakken we nu ook vaak. En als het niet anders kan nemen we een leen auto. De eerste periode is de aanpassing niet makkelijk maar uiteindelijk went alles. We kunnen een auto betalen maar willen het niet. Misschien als we ouder worden. Geen auto hebben geeft ook veel vrijheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beter voor alles! Het milieu, gezondheid door beweging én voor de portemonnee!
    het roer moet om en daar kunnen we zuur door gaan kijken, maar dat helpt niet. Dan komen er in de toekomst vast nog heel wat zure appels bij...
    Zelf doe ik (de meeste) boodschappen altijd al op de (nu elektrische) fiets.
    Ook in de winter 9 km heen en 9 km terug. Prima te doen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voor ons 6-persoons huishouden haal ik alles met de (bak)fiets. 1x per week naar de supermarkt, en dan nog eens naar de markt en de bakker. Ik vind het goed te doen. Met de fiets ben ik sneller dan met de auto...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn boodschappen worden eens per week bezorgd. Daarnaast haal ik de verse producten bij goed weer met de fiets en bij slecht weer (of een te volle agenda) met de auto.

    Toen ik zelf de weekboodschappen nog haalde, deed ik dat ook met de auto, dat past helemaal niet op een fiets. In ieder geval niet op een veilige manier.

    Ik vind elke dag boodschappen doen sowieso vreselijk zonde van de tijd, maar da's ieder z'n ding. Mijn schoonmoeder doet dat wel, maar volgens mij vooral om even uit huis weg te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik snap dat je het goed vindt dat de buurvrouw nu op de fiets haar boodschappen doet maar m.i. had je er wel een oordeel over dat ze dit daarvoor altijd met de auto deed. Ik doe ook bijna alles met de auto omdat ik vele bedreigingen heb gehad, ook op klaar lichte dag. Oordeel dus niet.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat naar dat je bedreigd werd! Heftig hoor!

      Verwijderen
    2. Ik denk niet dat Aaf het negatief bedoeld heeft. Misschien onbedoeld te snel met een oordeel?
      Dat zijn we allemaal wel eens.
      Als ik sommige mensen boodschappen op de fiets zie meenemen...levensgevaarlijk!
      Een fiets is niet gemaakt om volle boodschappentassen aan te hangen...
      En dan heb ik het nog niet over het slingeren...

      Verwijderen
    3. Je kunt je tassen inderdaad beter niet aan het stuur hangen. Dat gaat ten koste van de bestuurbaarheid van de fiets. Met boodschappen in de fietstassen en grotere dingen stevig vast op de bagagedrager kan dat prima!

      Verwijderen
    4. De toon van het stukje over de buurvrouw was echt niet 'neutraal' . Niet iedereen is fietsfanaat . Mij wordt regelmatig gevraagd waarom ik niet fiets, krijg dan het gevoel me te moeten verdedigen ! Heb trouwens geen auto.

      Verwijderen
  13. De normale boodschappen haal ik met de fiets. Eens op de zoveel tijd ga ik naar Duitsland voor speciale boodschappen én vrij verkrijgbare lactase pillen ivm lactose intolerantie. Ook als ik bijvoorbeeld een zak potgrond nodig heb of iets van de bouwmarkt neem ik de auto.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kan door mijn gezondheid en woonsituatie alleen boodschappen doen met de auto. Ik moet er financieel veel voor laten om auto te kunnen blijven rijden. Mensen denken vaak dat je het zo slecht nog niet hebt als je auto kunt rijden; maar in mijn geval is het noodzaak. Als ik écht geen auto meer kan betalen dan zou ik boodschappen moeten laten bezorgen en wordt mijn sociale kring heel klein. Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat mij verbaasd is dat ze elke dag ging, met de auto. Weinig efficiënt, zeker als je nog werkt en dus niet de hele dag de tijd hebt. Ook is het algemeen bekend dat elke dag boodschappen doen duurder is, of je moet wel extreem veel discipline hebben 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat verbaasde mij dus ook. Pas tijdens ons gesprek over boodschappen op de fiets, werd mij duidelijk dat ze iedere dag ging. Onze keukens liggen aan de voorkant, daardoor heb ik weinig zicht op komende en gaande buren. Alleen als ik toevallig in de keuken ben of als we gelijktijdig aankomen of vertrekken.

      Verwijderen
  16. Wij halen 1x per 3 weken boodschappen in Duitsland... Dan gaan we wel met de auto, en halen alle houdbare producten .. vers haalt mijn vriend vanuit z'n werk (we wonen zo'n 60 km van z'n werk) of ik ga even met mijn scootmobiel ...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik haal twee keer per week op de fiets de boodschappen, want ik heb geen rijbewijs. Het kattengrit laten we bezorgen door de dierenwinkel. Soms haalt mijn man voor een week boodschappen met de auto (van de zaak), dan koopt hij ook gelijk kaas bij de kaasboer.
    Ik vind het wel apart dat jouw alleenwonende buurvrouw elke dag met de auto naar de winkel ging. Als je alleen woont en een auto onder je kont hebt, kun je het toch ook met één keer in de week af??? Maar goed, ieder z'n ding. Het zal haar wel tegenvallen om nu alles op de fiets te moeten doen. Een stap terug is altijd vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. 1x in de week als alleenstaande red ik ook niet. Zo lang kan verse groentes niet goed houden. En als ze er al 6dgn liggen zijn ze ook niets vers meer.
    Misschien ist voor sommige mensen die alleen wonen een uitje?
    Ik ken gezonde mensen die fulltime werken en gaan elke dag en soms om de dag naar de supermarkt omdat ze alles vers willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik ga voor ons gezin van vier 1 keer per week naar de budgetsupermarkt met de electrische bakfiets. Daarnaast ga ik nog 1 a 2 keer per week naar de duurdere supermarkt voor aanvullingen op de verse producten, brood en speciale dieetvoeding (glutenvrij en lactosevrij). Meestal ga ik nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, dan is er nog veel afgeprijsd brood van gisteren en vlees e.d. met een afprijzingssticker. Altijd op de fiets tenzij het glad is of echt hard regent.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik hoor nogal eens autobezitters (of fans van thuisbezorgen) melden dat je bepaalde dingen niet op de fiets kunt halen, en dan vraag ik me af waarom niet.... Ik ben zó gewend aan fietsen, dat ik van alles op de fiets vervoer, desnoods loop ik met een complete kast op mijn fiets, balancerend, en krijg een kast zó thuis. Lukt bést!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.