zondag 25 september 2022

Zuinig met energie: de snelkookpan!

 Ik heb 2 snelkookpannen, een hele grote van 7 liter en een kleinere van 5 liter. Roestvrij stalen pannen van Lagostina. Geweldige pannen, ze zijn de investering nog steeds helemaal waard. De grote pan kreeg ik lang geleden van mijn ouders als verjaardagscadeau.

De kleinere heb ik gekocht van geld dat ik gekregen had bij de geboorte van mijn oudste dochter in 1986. We waren studenten en hadden de hele uitzet òf 2e (of 3e of 4e) hands gekregen òf 2e hands gekocht, ook babykleding en stoffen luiers. Natuurlijk kregen we bij de geboorte ook wel nieuwe kleding en speelgoed, maar het geld dat we kregen investeerden we niet in babyspullen, maar in andere dingen, bijvoorbeeld een grote lamp voor boven de tafel waar een spaarlamp in kon en een extra snelkookpan. Natuurlijk heeft dochter jarenlang van de lamp en de snelkookpan geprofiteerd.
Heel nuttig!

Als ik zoek op internet naar mijn soort snelkookpannen, dan vind ik enorm dure pannen. Ze waren destijds ook vrij prijzig. Er wordt nu op ebay voor een 5 liter model ongeveer 130 à 155 euro + 5 euro verzendkosten gevraagd. Geen kattenpis!
Je kunt er ook nog steeds nieuwe rubberen afdichtingsringen bij kopen. Ik heb ze in het verleden al wel vervangen, ze zijn gelukkig nog steeds te koop voor als het weer nodig is.

Wat kook ik er in? Peulvruchten, rijst, stamppotten, erwtensoep. Koken gaat een stuk sneller en dus energiezuiniger. Alleen al om de snelheid zou ik mijn snelkookpannen niet willen missen.

Mijn snelkookpan

27 opmerkingen:

 1. Al net zolang als jij Aaf, gebruik ik precies dezelfde snelkookpan. Hij begint wel wat te slijten, maar ik gebruik de pan heel veel. Ideaal. Wist niet dat ze zo duur waren tegenwoordig !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aldi en Lidl verkopen eens per jaar ook snelkookpan. Kost een stuk minder, Onder de vijftig euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een paar weken geleden eentje via de L. gekocht voor 79 euro. Een kleinere, want het gezin is ook kleiner. Ook handig voor bv aardappels met harde groentes als wortels of boontjes. Die passen gerust samen in het stoommmandje. Aan de kook brengen 4 min doorkoken en dan van het vuur rustig van de druk af laten komen. Scheelt ook weer een pan. Noot: de kleinere pan is sneller aan de kook dan de grote, maar is ook sneller weer van de druk af. Dus ik snijd de aardappelen nu even door de helft om ze goed gaar te laten worden.
   Voor de grote pan heb ik dit jaar een nieuwe ring gekocht via internet. Er is in noordnederland een gespecialiseerde webwinkel.

   Verwijderen
  2. Mijn Aldi Snelkookpan is de rubber ring versleten. Het is mij niet gelukt die te vernieuwen. Ik leg nu pannenlappen onder de uitlaten.
   IKEA verkoopt snelkookpannen maar zonder inzet. Misschien is deze gespecialiseerde webwinkel een idee? Hoe en waar?

   Verwijderen
 3. Ik gebruik hem om te wecken. We kregen 2 emmers tomaten van de buurman. Ontvelt en in bewaarde grote potten van augurken, mayo. Nu staan er 12 potten mooi rood te zijn in de kast. Voor soep of sauzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kunnen ze alleen op gas of ook op andere warmte bronnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van mijn zoon is ook geschikt op inductie. En electrisch.

   Verwijderen
 5. Ook ik had er één. Heel veel gebruikt. Maar 7 jaar geleden gingen wij over van halogeen naar inductie koken. De pan ging naar mijn zoon. Alleen die heeft nu ook inductie. Hij heeft een nieuwe gekocht bij Ikea. Die leen ik, maar alleen als ik ragout maak. Rundvlees moet lang sudderen. In de snelkookpan gaat het veel vlugger. Als ik naar huis fiets met de pan in de fietstas moet ik altijd aan die reclame denken: een dochter die vlug een pan gaat lenen bij haar moeder. Bij ons dus andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het koken met snelkookpannen gaat sneller. Maar reken er wel mee dat het meer energie kost om de pan op stoom te brengen. De pan staat langer op hoog vuur. Peulvruchten doe ik in ijn zelfgemaakte hooikist, veel zuiniger en het wordt ook gaar. Bovendien kan vit B niet tegen hoge druk. Ik gebruik rijst die maar 8 minuten hoeft te koken. Niet de moeite voor de snelkookpan, gewoon koken is dan voordeliger dan in de snelkookpan. Dan gebruik ik liever de hooikist. Stamppotten maakte ik vroeger wel in de snelkookpan, zonder hoge druk. Die pannen branden bijna niet aan. Ook rode bieten doe ik in de hooikist. Vijf minuten koken en dan in de hooikist. Vroeger had ik een snelkookpan, maar ik hoef hem niet meer. Maw, een hooikist is veel voordeliger dan een snelkookpan. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het gaat ook ten kosten van de smaak. Vandaar de slowcoocker.
   Hier gaat ook alles in de ecostoof. Scheelt veel energie en de smaken komen betee naar voren.

   Verwijderen
 7. Ik kook altijd rijst, soep en peulvruchten in grote hoeveelheden en vries het per portie in. Met de snelkookpan zal het zeker sneller gaan maar ook op inductie en met een hooikist bespaart het koken.
  Beetje vreemde zin: dochter heeft jarenlang van de lamp en de snelkookpan geprofiteerd……..
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat profiteren van de besparingen op gas en stroom van lamp met spaarlamp en de snelkoker was natuurlijk indirect ;-) Daardoor bleef er meer geld over voor leuke dingen.

   Verwijderen
  2. Rijst is een risico om op te warmen.

   Verwijderen
  3. Ik heb het ook altijd gedaan totdat ik hoorde dat het echt een risico is. Ga maar even googlen. Bacillus cereus bacterie. Moet ook zeggen dat ik nooit iets gehad heb maar doe het toch liever niet meer.

   Verwijderen
  4. Internet : Rijst is bijna altijd besmet met Bacillus cereus. Als de rijst gekookt wordt en daarna te lang op kamertemperatuur gehouden wordt, kan de bacterie zich vlug vermenigvuldigen. Na enkele uren ontstaan er dan gifstoffen. Die worden niet vernietigd door het koken. Bovendien merk je er niets van, want zoals zo dikwijls bij schadelijke kiemen verandert de smaak of de geur nauwelijks

   Verwijderen
  5. Heb geprobeerd te antwoorden maar lukt niet.

   Verwijderen
  6. @ Ans in 15:56 uur: waarschijnlijk had ik het te druk met oppassen op jongste kleindochter, waardoor ik er niet aan toe kwam om naar reacties te kijken.

   Verwijderen
  7. Hallo Aaf, ik volg je blog waarschijnlijk al 15 jaar ik begin mijn dag ermee. Had sind een week zoiets van ....laat ik eens een keertje reageren. Soms heb ik een vraag en dan is het fijn dat ik via jou blog een antwoordt krijg. Heb nog niet echt door hoe het met antwoorden zit en hoe snel het gaat. Maar nu snap ik het!

   Verwijderen
  8. Je maakte een heel nuttige opmerking, in ieder geval voor mij. Het was mij ontgaan dat gekookte rijst gevaarlijk kan zijn als je het nogmaals opwarmt. Snel afkoelen en niet te lang in de koelkast bewaren, of direct na koken invriezen, dan heeft de bacterie weinig kans om zich te ontwikkelen. Voor zo ver ik kan nagaan, ben ik er nog nooit ziek van geweest.

   Verwijderen
  9. Hallo Aaf ik heb het ook nooit geweten Maar ik las er een keertje over en toen kwam het ook in een tv programma een keertje voorbij. Ik had het er met mijn vriendin over en die is nierpatient en zij wist dit wel. Dus denk als je een kwestbare gezondheid heb er extra voorzichtig mee moet zijn. Vind het wel vreemd dat hier niet meer voor gewaarschuwd wordt. Denk dat velen waaronder ook ik dit niet wisten. Normaal denk je als je iets goed verhit dat alles dood is maar dat geld niet voor rijst.

   Verwijderen
 8. Mijn ouders gebruikten dat veel en ik vond dat een indrukwekkend ding met die stoom die er uit kwam. Ik eb er ook ooit eentje tweedehands gekocht maar ik durfde die niet goed gebruiken. Het is vast niet waar, maar het lijken me gevaarlijke dingen . Want je moet toch eerst die stoom er uit laten en hem onder de koude kraan zetten vooraleer je hem mag openen? Ik ben dan bang dat ik dat te vroeg open en heet eten in mijn gezicht krijg .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt gewoon uitzetten en dan wachten totdat de druk er vanaf is. Mijn ouders hadden er eentje en ik nu ook. Ik heb nog nooit iemand de pan onder koud water zien doen. Zijn ze ook te groot en te zwaar voor. Omdat onze keuken er uit gaat en wij een tijdje zonder moeten doorkomen heb ik nu een instant pot gekocht op elektrisch. Kan snelkoken, langzaam koken, yoghurt maken en air fryen. Lijkt me heel handig.

   Verwijderen
  2. Je kunt inderdaad het ventiel openen en wachten totdat de druk weg is, of gewoon een poosje laten staan met het ventiel nog dicht, dan gaart de inhoud nog een tijdje na. Een heel enkele keer heb ik de pan wel eens met geopend ventiel in een bak koud water gezet. Dan gaat de druk er sneller af.

   Verwijderen
 9. mijn moeder kreeg in 1953 een snelkookpan (hij werd toen pressure cooker genoemd, geen idee waarom niet de gewone naam) van haar ouders. Ideaal. toen al. Er kwam ooit onverwacht visite, aardappels werden in de snelkookpan gekookt en mn moeder wilde hem in de gootsteen zetten. Helaas braken op dat moment alletwee de handvaten van de pan, en alle stomend hete aardappels lagen op de kokosmat...en een kokosmat schoonmaken is een ramp, althans in de jaren 50

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toen ik nog alle kinderen thuis had gebruikte ik hem meer dan nu. Tegenwoordig komt hij uit de kast voor hutspot en zuurkool stam, om verse bieten te koken of peulvruchten.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.