maandag 26 september 2022

Behaaglijk warm!

Wat is het een genoegen om heerlijk warm wakker te worden! Ik slaap nu onder een zomerdekbed + een wollen deken. Dat is op dit moment nog warm genoeg, ondanks dat de temperatuur in mijn slaapkamer al weer tot 14 graden gezakt is. Dat komt ook doordat ik dag en nacht mijn slaapkamerraam vrij wijd open heb, gewoon voor de broodnodige frisse lucht. Ik heb er al wel een nachthemd en wollen bedsokken bij aan. Want mijn voeten zijn altijd vrij koud, zeker als ik 's avonds in bed stap. 

Maar ontwaken in een behaaglijk warm bed, is heel fijn! Gelukkig niet meer te heet, zoals een tijdje terug, tijdens hittegolven en ook nog niet te koud. Binnenkort wordt het weer tijd voor de elektrische onderdeken, zodat mijn bed alvast een beetje opwarmt als ik in de badkamer sta te tandenpoetsen en mij gereed maak voor de nacht. Vaak laat ik de deken nog 10 minuten aan staan nadat ik in bed ben gaan liggen. Daarna gaat hij uit tot de volgende avond. Veel stroom neemt de deken niet. Die elektrische deken van mij gebruikt op de hoogste stand 50 watt per uur. Ik gebruik de deken 30 minuten per dag, dat is dus een verbruik van 25 watt per dag. Eén kWh (=1000 watt) kost mij nu 27 eurocent. Ik gebruik in een week 175 watt, dus voor het heerlijk warm maken van mijn bed ben ik per week 4,7 cent aan stroom kwijt, dat is 0,67 cent per dag. Doordat ik met de zonnepanelen nu meer stroom produceer dan dat ik gebruik, is de stroom op dit moment door de salderingsregeling nog helemaal gratis.

Wat verder behaaglijk warm is, is mijn elektrische stoeldeken. Die heeft een accu, waardoor hij het zitvlak en rug van stoel of bank heerlijk warm maakt. De deken werkt met infraroodtechnologie. Als ik hem veel gebruik, zou dat volgens de fabrikant 14,4  kWh per jaar kosten. Ik probeer hem vooral overdag op te laden, wanneer mijn zonnepanelen stroom leveren. De stoeldeken, in combinatie met een deken over mijn bovenbenen, houdt mij heerlijk warm in een woonkamer waar het 17, 5 graden is!


8 opmerkingen:

 1. Lekker Aaf!
  Ik had als kind een elektrische deken. Die ging ook alleen aan om het bed voor te verwarmen, zodra ik lag moest 'ie uit. Een enkele vergat ik dat en werd ik midden in de nacht oververhit, bezweet en met hoofdpijn wakker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Buiten is het 14 graden, binnen is het 20,4 graden. ‘S avonds gaan de overgordijnen dicht tot de ochtend. Lekker toch. Ik maak me drukker over alle belastingen die wij betalen over energie. Het is absurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Aaf, ik lees al tijden met veel plezier je blog. Mij lijkt zo’n stoeldeken ook zo fijn. Maar ik schrik erg van de prijs. Is dat wel de moeite waard? Of zijn er ook goedkopere klonen?
  Boekwrm

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn inderdaad best prijzig! Ik vind de deken heerlijk. Maar doordat de kosten van aanschaf hoog zijn, duurt het een tijd voordat je geld bespaart.
   Ik weet niet of er goedkopere alternatieven zijn.

   Verwijderen
  2. Voor boekenwurm, ik weet niet wanneer je jarig bent, maar vraag anders geld zodat je het niet helemaal zelf hoeft te betalen. Geef aan wat je wilt kopen en je bezoek wil je vast graag helpen. Niet zo"n goede tip als je pas in de zomer jarig bent...
   Of bestem er een meevaller voor.
   Groet, G

   Verwijderen
  3. @boekenwrm
   Misschien een kruik even in de stoel leggen?

   Verwijderen
  4. Je hebt zeker goedkopere varianten. Ik heb een elektrisch (rug)kussentje gekocht via Amazon. Die zit alleen altijd aan zijn stekker vast en is smaller (30 x60). Maar kost veel minder en is ook fijn.

   Verwijderen
  5. Naar aanleiding van Aaf's blog in april heb ik bij Stoov de Homey gekocht, de kruik uitvoering. Ik ben er dol op! Ik kan mijn koude voeten weer warm krijgen. Infrarood blijkt de bloedsomloop te stimuleren en dat werkt bij mij prima. Ik gebruik ze onder een dekentje op de bank, niet in bed.

   We wilden een infrarood kachel erbij bestellen maar die zijn niet te krijgen op het moment. Ik heb vandaag een tweede Homey besteld . Ze zijn duur maar tot nu toe het geld meer dan waard! ( Nu nog even kijken hoe duurzaam ze zijn, hopelijk ben ik net zo positief over 2 jaar.) . Misty

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.