Kort geleden maakte ik een maaltijdsoep met gele spliterwten.
Erwten zijn heel eiwitrijk, onbereid zit er 22 gram eiwit per 100 gram product in. Dat is dus bijna een kwart!
Daarnaast zijn ze goedkoop, ik kocht de erwten van het merk Valle del Sole voor €1,69 per 900 gram. Ze zijn daarmee net iets goedkoper dan de groene spliterwten van hetzelfde merk. Daarvoor betaal je €1,75 per 900 gram. Spliterwten zijn zo ongeveer de goedkoopste soort peulvruchten die je kunt kopen.
Bijkomend voordeel, de kooktijd is in verhouding tot andere peulvruchten vrij kort.
Ik gebruikte voor 3 porties:
300 gram erwten (gewassen)
6 winterwortels in kleine stukjes
bouillonblokjes naar keuze (ik gebruikte groentebouillon met minder zout)
5 uien gesnipperd
een courgette in stukjes
een flinke trostomaat in stukjes
3 knoflooktenen geperst
Kook de erwten tesamen met de winterwortels in ruim water in 25 minuten gaar en laat lekker nog een tijdje nagaren. Je kunt hierbij ook een hooikist gebruiken.
Bak de uien en de courgette 10 minuten en doe er dan de tomaat bij, bak nog 5 minuten en doe er dan de knoflook bij en bak nog even door. Voeg de gebakken groenten toe aan het gekookte erwten mengsel en roer goed door.
Maak op smaak met chilivlokken en eventueel peper.
Voeg wat heet water toe als de soep te dik is.
Ik vond het een heerlijk soepje!
Er is overigens wel één maar ................ ik vind het koken van de gele spliterwten ongelooflijk stinken! Dat vind ik overigens ook van het koken van kikkererwten.
Ik heb mijn ramen flink tegen elkaar open gezet en de keuken urenlang gelucht zodat de stank weer verdween!
Tegen het stinken werkt het als je tegelijkertijd een pannetje met azijn op het fornuis zet.
BeantwoordenVerwijderenDat neemt de geurtjes weg. De azijnlucht zelf verdwijnt snel in huis.
Ik doe het zelf o.a. als ik vlees bak.
Ik begrijp je werkwijze niet helemaal. Je kookt de erwten en wortels gaar, uien en courgette bakken, tomaat knoflook erbij.. en dan?
BeantwoordenVerwijderenBlijkbaar ben ik vergeten te noemen dat je de gebakken uien en knoflook nog mengt met de gekookte onderdelen van de soep. Ik pas het even aan.
VerwijderenHaha!! Herkenbaar. Als ik erwtensoep maak... zo'n vieze lucht. Voordeel van corona, ik ruik helemaal niks meer. ;)
BeantwoordenVerwijderenDie stank, herkenbaar maar erwtensoep is zo lekker in een koude winter.
BeantwoordenVerwijderenGrappig, ik vind groene spliterwten altijd heerlijk ruiken. Kikkererwten inderdaad niet zo, en gele heb ik nooit geprobeerd. Leesgraag.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt de erwten in dit geval eenvoudig vervangen door aardperen (of jeruzalem artisjokken). Die zijn overigens heel eenvoudig zelf te telen in een speciekuip. Het enige is dat ze 3 meter hoog worden. Ik heb ze zelf net afgeknipt en ben gestart met het oogsten. En het zijn er zo veel dat ik nog vele maanden vooruit kan. En wat overhouden voor volgend voorjaar om opnieuw te starten. Veel succes.
BeantwoordenVerwijderenAls je de erwten vervangt door aardperen, heb je een soep die veel minder eiwit bevat. Dan is het in mijn ogen geen volwaardige maaltijdsoep.
VerwijderenAls je inderdaad alleen naar het eiwit kijkt heb je precies twee keer zoveel aardpeer nodig t.o.v. erwt.
VerwijderenIn aardpeer zit per 100 gram maar 2 gram eiwit. Dat is geen eiwitvervanger die je kunt gebruiken in de plaats van erwten. Daar zit 22 gram eiwit per 100 gram in.
VerwijderenAardpeer is vergelijkbaar met aardappelen, daar zit per 100 gram 1,9 gram eiwit in.
VerwijderenIk ken eigenlijk alleen de groene spliterwten, ik ga die gele ook eens proberen.
BeantwoordenVerwijderen