vrijdag 7 oktober 2022

Verwarmen met een elektrische kachel

Half december vorig jaar besloot ik tot de aankoop van zonnepanelen. Die panelen zorgden voor extra stroom, waar ik mooi mijn huis mee zou kunnen (bij)verwarmen.
Dacht ik.
Ik schafte een keramische ventilatorkachel aan. Kosten destijds waren € 79,99. In eind september 2022,  inmiddels verhoogd naar 230 euro. De kachel werd geleverd op 24 december.
Het geld voor de zonnepanelen kwam uit de 10.000 euro subsidie in verband met waardedaling van de woning voor mensen die in het aardbevingsgebied wonen. Voor huiseigenaren moet ik eigenlijk zeggen, want huurders kregen ook wat geld, maar bij lange na niet zo veel als huiseigenaren, maar ja, die hadden natuurlijk ook niet persoonlijk te maken met een waardedaling van hun woning, dat was een zorg voor de woningcorporatie of een particuliere eigenaar.
Over de weg naar het aanvragen van die subsidie kun je hier en hier meer lezen. Haha, het ging niet echt soepel, zullen we maar zeggen.

Hoe ging het met mijn stroomverbruik vanaf 24 december?
Dat ging heel hard stijgen. Enorm hard. Normaal was mijn stroomverbruik tussen 11 en hooguit 16 kWh per week, maar dat werd met het gedeeltelijk verwarmen met de keramische kachel heel anders.
Er waren weken dat ik 120 kWh verbruikte. Als je dat omrekent naar kosten nu en rekent met 70 cent per kWh, dan zouden de kosten voor stroom ineens €372 per maand bedragen!
Ik verstookte wel wat minder gas, maar niet spectaculair minder.
En die 120 kWh per week in de winter, wek ik niet op met zonnepanelen. Ik zit nu vanaf half maart t/m september op een opbrengst van 1754,3 kWh en ik verbruikte voordat ik zonnepanelen en die elektrische kachel had, ongeveer 650  kWh per jaar. Erg weinig dus. Ik heb wel wat overcapaciteit door de zonnepanelen, maar ik merk dat die overcapaciteit snel op is als ik een paar weken tamelijk vaak de elektrische kachel aan heb.
Mijn conclusie is dat je echt goedkoper uit bent als je geen elektrische kacheltjes gebruikt.

Collega blogger Geldsnor heeft het al eens een keer uitgerekend (klik) hoe duur het is als je je huis verwarmt met elektrische kacheltjes. Hij kan dat veel beter dan ik. Hij vindt dat je dan een dief bent van je eigen portemonnee, en ik denk dat hij helemaal gelijk heeft!

Een elektrische kachel


41 opmerkingen:

  1. Dus beter een petroleumkacheltje? 🙂 Of toch maar op gas stoken? Ook petroleum wordt duurder. Maar een petroleumkachel geeft sneller een behaaglijke warmte af. Elektrische kacheltjes hebben mijn inziens het meeste rendement in kleine ruimtes. Dan stook je nergens in je huis, behalve op je kleine studeerkamertje, om een voorbeeld te noemen. Het is kiezen of delen hoor. Voor niets gaat de 🌞op! 😀

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mogelijk is een combinatie van die twee soorten kachels voordeliger.

      Verwijderen
    2. Alleen als een temperatuurknop hebt of optyd je elek kachel uit zet net als je cv.

      Verwijderen
  2. Ik heb een infraroodpaneel, een losstaande, op pootjes. Die staat onder mijn bureau/eettafel. Ik gebruik hem als bijverwarming. Dat scheelt enorm en het kost ook niet heel veel. Ik heb nu de cv nog steeds niet aangehad, wel af en toe dat infraroodpaneeltje. Mijn verbruik afgelopen week was 18 kWh, met normaal gebruik van inductieplaat, oven,wasmachine en dat infraroodpaneel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook een infrarood kacheltje die ik aan zet waar ik ben .Ik kan em dus meenememen.Sinds april de cv niet meer aangehad.Wel elke dag warm douchen,wasmachine,afwasmachine,koelkast,koken tv enz.En had een gemiddelde rekening van 28 euro ,gas en electra. De maand september zelfs maar 24 euro.Ik heb ook 4 zonnepanelen en de kacheltjes werken overdag op de panelen . Mijn kwh kost ong 0,17 cent.Heb nog een contract. Reken zelf maar uit wat voordeliger is.Duidelijker kan ik niet zijn....

      Verwijderen
  3. Doordat wij juist wel met elektra (infrarood panelen) bij verwamen in voor en na jaar plus op erg koude avonden dat ene graadje extra met de panelen komt ons gas verbruik onder de 500kub en vallen wij in een lagere kosten schaal. Ja we verbruiken nu wel 500 kwh uur meer dan de zonnepanelen opleveren maar in verhouding met het gas verbruik wat we anders zouden hebben, de hogere tarieven voor het gas zijn we nu zeker voordeliger uit. Dus ik denk dat het erg per situatie verschilt of het verstandig is of niet. Een vast contract hebben we helaas al een jaar niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier wordt een elektrisch kacheltje alleen gebruikt om even op te warmen in de keuken.en straks met kou de slaapkamer op 10 gr te houden(met vorst gaat daar de gaskachel aan). Dat is goed te doen met overschot van de zonnepanelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik geloof dat ik dat al had voorspeld destijds.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij verwarmen elektrisch met de airco. Die is 4 x zo zuinig dan een elektrisch kacheltje. Echt in hartje winter gebruiken we dan nog geen 3 kwh extra per dag voor een lekkere bescheiden warme kamer. Zolang de saldering van de opbrengst zonnepanelen nog geldt, komen wij er goed mee uit. Blijven zelfs heel ruim onder het plafond van 2900 kwh.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben ook redelijk wat overcapaciteit, 1800 of zo dat ga ik nu zoveel mogelijk verbruiken met een elektrisch kacheltje, half november loopt ons contract af en ik denk niet dat wij dat op gaan krijgen, volgens de berekening van Ketel Klets denk ik dat ik een dag op 70 de elektrische kachel 8 uur per dag aan kan hebben, met een infrarood paneel had dat nog langer gekunt. Welke tip hij gaf en dat willen wij gaan doen als ons nieuwe contract ingaat op bijvoorbeeld de cv op 17.5 zetten en de rest bij te verwarmen met het elektrische kacheltje, bij ons is een uur met het het kachetje 1 tot 1,5c.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar móet dat op dan? Je krijgt wat je niet verbruikt toch terug?

      Verwijderen
  8. https://www.youtube.com/watch?v=GkS1uAfJMN8&t=36s
    Voor degene die het interesant vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar gaat dit over Ans? Anders weten we niet of we het interessant vinden :-)

      Verwijderen
    2. Het is een heel verhaal, ik kwam toevallig omdat ik aan het zoeken was over informatie over zonnepanelen op een youtube site genaamd Ketel Klets. Hij is heel erg bezig met enerie/verbruik/zonnepanelen instelingen van cv en nog veel meer. Sommige filmpjes vind ik te ingewikkelt maar velen ook niet. Hij laat in dit filmpje zien wat je kan doen met overschot van zonnepanelen. Het leuke soms is dat als je soms een vraag heb over iets ( je kan natuurlijk reageren) dat je nagenoeg altijd een reactie van hem of anderen krijgt. eigenlijk net als hier. Maar het een zal je wat aan hebben en het andere niet.

      Verwijderen
    3. Dankjewel voor het uitleggen. Of mensen iets hebben aan tips, hangt altijd af van hun situatie. Ik ga eens kijken, je kan er altijd van leren.

      Verwijderen
  9. Inderdaad, onze elektrische verwarming is vier keer zo duur geworden. En Vandebron is één van de duurste elektra. Waren wij even goed bezig.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet neit hoe het voor nieuwe klanten is, maar ik ging ooit naar Pure Energie - de goedkoopste en groenste, voor mij toen...

      Verwijderen
  10. Ik heb me er heel lang in verdiept, en nog geen elektrisch kacheltje gekocht. Maar wat ik wel weet is dat infrarood het zuinigst is. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ga niks kopen als alternatieve verwarming. Wij hebben de afgelopen jaren veel geisoleerd en zitten voor een tussenwoning uit 1935 op ca 700 kuub gas. Onze installateur was verbaasd. We blijven ruim onder het plagond en kijken hoe we ons verbruik op een milieubewuste manier kunnen verlagen. Ik begrijp al die keuzes wel met overcapaciteit zonnepanelen, maar de stroom die je in de winter gebruikt komt niet van je zonnepaneel, maar wordt elders (en gek genoeg soms met gas of zelfs steenkool) opgewekt. Daar heb ik moeite mee. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed put G, de elektriciteit in de winter wordt vaak niet schoon opgewekt.

      Verwijderen
    2. Ja dat stoort mij ook zeer, al die groene mensen die in de winter op steenkolen energie overstappen, omdat ze zonnepanelen hebben. Bah. Zonnepanelen voor het milieu, voor de centen bedoelen ze.
      Marijke

      Verwijderen
    3. Echt? O dat wist ik echt niet. Ook als je een groene stroom leverancier hebt?

      Verwijderen
    4. Marijke hoe wil jij je zonnepanelen dan gebruiken zonder zon? Jou maatschappij maakt ook stroom door kolen meid. Dus we zijn allemaal fout bezig we moeten in het donker lezen zonder licht, ja dat is de oplossing.

      Verwijderen
    5. Ik heb geen zonnepanelen. De groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt.
      Marijke

      Verwijderen
    6. Ik vind Marijkes redenering een beetje raar.
      Immers; mensen verbruiken sowieso wel elektriciteit. Alles wat je daarvan groen(er) kunt opwekken is mooi meegenomen.
      Wat in de donkere maanden (winter) dan met kolen opgewekt moet worden, voor zover dat überhaupt waar is, is in de lichtere maanden opgewekt door emmissieloze alternatieven.

      Kan het zijn dat je misschien wat jaloers bent op mensen die wel zonnepanelen hebben? Niet nodig toch? Alle kleine beetjes zijn meegenomen om een betere wereld voor onze (klein)kinderen achter te laten.

      Verwijderen
    7. Marijke, "al die groene mensen die in de winter op steenkolen energie overstappen, omdat ze zonnepanelen hebben. Bah."

      En de niet-groene mensen stappen in de winter toch ook over op steenkolen energie? Is dat niet oook bah?

      Verwijderen
  12. Wij waren vorig jaar 1290 kuub gas kwijt en hadden we hem vaak op 20
    Graden aanstaan
    Ik denk met de lange nazomer dat we het wel gaan redden met 1200 kuub
    Dus we letten goed op de temperatuur
    We hebben hem overdag nu op 17.5 graden en na 3 uur op 18 graden
    Nu heb ik het vanmorgen aangepast want ik stel 18 graden nu uit tot 7 uur savonds

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Electrische kachels zijn notoir duur. Hoe het dan gaat met de "nieuwe prijzen" en zonnepanelen weet ik dan weer niet.....

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zo fijn dat je precies voordat alles duurder werd de kachel hebt aangeschaft en zonnepanelen hebt laten installeren. Ik bofte ook. Het scheelt in de zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Normaliter gebruik je 650 KWh per jaar dus bij 1750 KWh van de zonnepanelen zou je ongeveer 1100 KWh over hebben.
    Stel dat je een split airco aanschaft voor de woonkamer en een infrarood paneel voor de keuken dan heb je voldoende stroom over om daarmee te verwarmen daar de split airco (= een warmtepomp) heel zuinig is. Het ir paneel gebruik je alleen als je wat langer in de keuken bent bijv. met eten maken. Je stroom verbruik is 650+1100 gelijk aan je opwek dus qua kosten rond de 0 euro. De crux zit hem in het verminderd gasverbruik (door split airco en ir paneel) wat door deze methode zo goed als zeker daalt tot +/- 100 m3 op jaarbasis. Daar de energieheffingskorting de levering en netwerkkosten afdekt + de verbruikte 100m3 krijg je een termijnbedrag van rond de 0 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het is nu nog vrij warm, dus redden we het nog wel even met een elektrisch kussentje (heerlijk zo’n warm dekje achter je rug!) of een elektrische bovendeken.

    Het plan is om daar voor de winter een airco bij te nemen. Die dan niet eens zo hoog hoeft als we dat die elektrische (boven) deken daarnaast gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. voor een airco ben je dit jaar wel te laat , levertijden van 8 tot 10 maanden !!!!

      Verwijderen
    2. Nee hoor. Hier 1,5 week

      Verwijderen
  17. Een elektrische kachel kopen met een COP van Max. 1 , dat geeft dan wel een pittig verbruik ja :’)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ikzelf gebruik een elektrische ventilator kachel in combinatie met de cv, in de huiskamer waar de thermostaat hangt.
    Het is dan sneller warm, is het op temperatuur dan gaat de elektrische uit.
    In juni kan ik pas zeggen wat het resultaat zal zijn op de afrekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Vorige winter een elektrisch dekentje gekocht voor op de bank voor de tv. Kon savonet de verwarming laag

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoe kan dit? Wie heeft nu al de verwarming aangehad? Ik woon in een oud, enkelsteens huis, maar nog geen verwarming nodig gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet waar jij woont in je oude huis met enkelsteens muren, misschien wel op een erg warme plek in Nederland of zuidelijker, maar hier in Groningen was het deze herfst al wel een paar keer rond het vriespunt 's nachts. Ik kijk er niet van op dat mensen de (bij)verwarming gaan gebruiken.

      Verwijderen
    2. Ik ben blij met me antieke aladin

      Verwijderen
  21. Wij hadden 10 panelen, totaal vorig jaar 3900kWh opbrengst waarvan we 1000kWh aan overproductie hebben gebruikt voor o.a. een elektrisch kacheltje. Die stroom verstook ik liever dan dat ik het teruglever voor 0,05 cent per kWh. Resultaat: 25% minder gasverbruik doordat ik via slimme stekkers de elektrische kachel meeschakel met de CV.
    Nu heb ik 10 extra panelen bijgeplaatst (2e hands, 2350Wp) en gaan we ook via de airco verwarmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb de cv ook nog niet aangehad. Wil het ook proberen uit te stellen tot 1 november.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.