dinsdag 6 december 2022

Energieverbruik in de maand november. Weer een record laag verbruik!

Al heel lang houd ik wekelijks mijn meterstanden bij. Al wel sinds augustus 1982, dus sinds 40 jaar.

Nog nooit gebruikte ik in november zo weinig energie als in de afgelopen maand!

Wat was mijn score deze maand november?
28,97 m3 gas.
 • In 2021 was dit 73,53 m3    toen was ik met pensioen
 • In 2020 was dit 65,28 m3    ook met pensioen
 • In 2019 was dit 69,78 m3    ook met pensioen
 • In 2018 was dit 69,72 m3    toen werkte ik nog
 • In 2017 was dit 67,62 m3    ook nog niet met pensioen

Het lage verbruik dit jaar is voornamelijk te danken aan het relatief milde weer en toch ook wel "zuinig-fuck-Poetin-verbruik", tevens goed voor een verminderde CO2 uitstoot: thermostaat laag, elders douchen, koken voor meerdere dagen etc.
Verder gebruikte ik mijn elektrische stoeldeken, een elektrische deken in bed en een warme elektrische voetenzak en een elektrische kruik. Ik liet de zon schijnen op mijn ramen, wat ook zorgde voor een klein beetje warmte, hoewel de zon maar erg weinig kracht heeft in deze tijd van het jaar.

En hoe zit het met de kosten van dit gasverbruik deze maand? Door de hoge gasprijzen kost de levering mij €71,95 . Daar komen nog de netwerkkosten en de vaste kosten van Powerpeers bij.

Ook mijn stroomverbruik is een stuk lager. Dit is volledig verklaarbaar door de aanwezigheid van zonnepanelen die stroom leveren.
Netto verbruik in de maand november
In 2022 was dit verbruik 19 kWh (ook 23 kWh stroom teruggeleverd, mijn zonnepanelen produceerden 39,2 kWh.
In november dit jaar kreeg ik 42 kWh geleverd, ik leverde 23 kWh terug en ik gebruikte 16,2 kWh direct tijdens productie van de stroom. Totaalverbruik 42 + 16,2 = 58,2 kWh)

Dus eigenlijk is het stroomverbruik niet lager dan andere jaren, integendeel het is een beetje hoger. Dat komt door het gebruik van elektrische dekens, elektrisch verwarmde voetenzak en elektrische kruik en doordat ik nu water om af te wassen verhit in de waterkoker. Dat ik minder kWh stroom hoef te betalen bij de eindafrekening (maar 19 kWh), komt door de zonnepanelen en de salderingsregeling.
 • In 2021 was dit 53,91 kWh 
 • In 2020 was dit 55,60 kWh 
 • In 2019 was dit 56,17 kWh 
 • In 2018 was dit 50,83 kWh   
 • In 2017 was dit 46,71 kWh  
Kosten stroomverbruik exclusief de vaste kosten: €17,62

Totale kosten verbruik stroom en gas deze maand, inclusief de vaste kosten: €138,92

Heb jij zicht op je verbruik?
Of door te noteren of door een speciale gratis app?

20 opmerkingen:

 1. mijn stroomverbruik was 115kwh kost 1581 terleverling 30 kwh gas 24 m3 kosten 66.05 bijelkaar 81, 86 heb wel droger en afwasmachine en zijn met 2 personen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sorry was me naam vergeten nel mak uit ridderkerk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een warmtepomp en die kun je niet lager zetten dan 17 graden dat is gewoon onmogelijk met ons systeem en het 'mag' ook niet. Maar warmte van een warmtepomp is heel anders dan gas of stadsverwarming. Je kunt van 17 naar 18 gaan maar dat duurt ruim 20 uur en er wordt ook aangeraden om de pomp zomer en winter op een bepaalde temperatuur te laten staan. Ik noteer het (stroom) verbruik in een X-cel bestand en wij wonen hier nu 1 1/2 jaar en verbruiken 3100 kwh per jaar komen dus iets boven het prijsplafond uit. 2 zonnepanelen dus dat levert weinig op. Kan in ons geval niet anders want de panelen zijn verspreid over 30 appartementen en bij de bouw is een fout gemaakt waardoor sommige appartementen veel te weinig panelen hebben. Voor mijn moeder hebben we inmiddels ook zo'n 'Stoov' gekocht en een voetenzak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Aaf, dat ziet er weer netjes uit. Je bespaart veel gas door het gebruik van de electrische beddeken, electrische stoeldeken, kussen en warmtezak. Je hebt vast uitgerekend wanneer je al die spullen weer terug hebt verdiend. Als je, zoals wij, met vier mensen in een huis woont dan gaan aanschafkosten en kosten voor het opladen natuurlijk ook keer vier. Dat, en nog een gunstig contract, weerhoud me van de aanschaf van dergelijke producten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik bijna alle tips maar hou mijn verbruik niet echt bij.
  Heb nu wel de slimme meter geïnstalleerd op de laptop maar vergeet het ook weer snel.
  Bij onze zoon was de verwarmingsketel kapot ..juist door niet te stoken .
  De installateur zei ...je moet de verwarming regelmatig toch aanzetten.
  Met de kou van afgelopen dagen hebben wij dat gedaan .
  De laagste temperatuur in ons appartement is 18 graden.
  Ben ik bezig vind ik dat prima maar als ik ga zitten gaat hij graadje hoger.
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De installateur liegt een klein beetje. Sorry voor de woordkeuze. Een ketel gaat niet kapot door niet te stoken. Sterker nog, met stoken kom je tot hooguit 25-30% van het ketelvermogen in de meeste gevallen. Douchen en warm tapwater vraagt 100% van het vermogen.
   De installateur zal doelen op het vast komen te zitten van de pomp die in de ketel zit (en dus het water de radiatoren in pompt, in plaats van naar de douche, gereguleerd via de 3-weg klep). Deze pomp zal niet draaien door te douchen. Maar een beetje ketel van pak 'm beet na 1980 heeft een besturing in de pomp zitten waardoor deze het water zal circuleren, ook als er geen warmtevraag is. Anders gaat de ketel inderdaad kapot, want de pomp slaat vast.

   Dit kan wél gebeuren als je de stekker uit de ketel trekt. Doe dat dus niet, ook niet als je op vakantie gaat. Gewoon nooit. Een moderne ketel heeft geen waakvlam maar een piëzo-ontsteking en zal dus een gasvraag hebben van absoluut 0 gedurende een vakantie (wel in eco-modus zetten).

   Verwijderen
  2. Ik heb in een ver verleden, rond 1985 wel een vast zittende pomp gehad. We hadden in de keuken een geiser en de CV was echt alleen voor verwarming. Dat de pomp vast ging zitten, kwam doordat ik in de zomer als bezuiniging de stekker uit de ketel trok en de waakvlam uitdeed. Voor tap- en douchewater was de ketel niet nodig, dat leverde de geiser.

   Verwijderen
  3. Daarom nóóit de stekker uit de CV trekken. Als er geen vraag naar verwarming is, zal deze geen gas verstoken. Maar wel de pomp af en toe laten draaien. Ik zie die tip nu nog wel eens op websites "stekker uit de ketel". Een vastgeslagen pomp is véél duurder dan de besparing door de stekker er uit te trekken. Onder de 200 EUR ben je niet klaar. Exclusief voorrijkosten :-).

   Verwijderen
  4. Ik heb het na die ene zomer ook nooit weer gedaan. We woonden in een huurhuis en de huur omvatte ook een onderhoudsabonnement voor de CV ketel. Ik kan me niet herinneren dat ik iets betaald heb voor de installatie van de nieuwe pomp. Maar het is al wel 37 jaar geleden, dus misschien laat mijn geheugen mij in de steek.

   Verwijderen
  5. @geldsnor.Ook als je de verwarming niet aan hebt, verbruikt de ketel gas, omdat er steeds een hoeveelheid water warm gehouden wordt. Dat scheelt ruim 1 kuub in de week, in de zomer. Geartsje

   Verwijderen
  6. @Geartsje: Dat hoeft niet hoor! Je kunt de ketel op de ecostand zetten en dan verwarmt de ketel alleen tapwater op het moment dat jij de kraan open zet. De ketel houdt dan geen warm water op voorraad. Ik heb in de zomer een gasverbruik van 0,0 m3 als ik een week afwezig ben. Als ik er wel ben, varieert mijn gasverbruik tussen 0,1 en 0,3 kuub. En dat is dan voor tapwater en koken.

   Verwijderen
  7. Ouderwetse "comfort" ketels met een ingebouwde boiler zet je op eco-stand. Platenwisselaars (vrijwel alle moderne ketels, ook nodig om het A-label te halen afaik) zijn veel efficiënter en verbruiken alleen gas als je warmwater vraagt.
   Als je de stekker er uit trekt, heb je ook geen warm water meer als je het nodig hebt.
   Bovendien: 1 m3 gas per week is 52 per jaar. Zelfs tegen de huidige prijzen is dat grofweg 150 EUR. Het wisselen van je pomp en voorrijkosten zijn aanzienlijk meer.
   Gewoon het klepje opendoen en "eco" selecteren en het probleem is opgelost :-)

   Verwijderen
 6. Heb wel app kan ik elke dag op kijken en krijg elke maand via mail me verbruik als klopt krijg ik 558 euro terug maar dat is pas in juni 2023,betaal wel 150 euro in de maand gr nel mak

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze thermostaat zat in de keuken en is pas begin van dit jaar verplaatst naar de woonkamer maar toen hadden we nog geen deur tussen kamer en achterdeel huis. Nu is dus alleen de huiskamer warm en de keukenradiator doen we alleen aan als we langere tijd daar zijn, nu is het er 15 gr. Vorig jaar 700 gas gebruikt, dat zou dus dit jaar lager moeten worden want de cv is het enige dat op gas draait.
  En verder letten we goed op, maar houden het niet bij

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Uiteraard heb ik inzicht in mijn verbruik :-). Deze is sinds we hier wonen in november ook nog niet zo laag geweest maar heel veel hoger dan bij jou.
  Ongeveer 1000kWh en 25m3 gas.

  Qua zonkracht in november (en december, en januari): deze is uiteraard veel minder dan in de zomer. Dat klopt. Maar vergis je niet in de bijdrage van de zon! Op een zonnige winterdag levert deze "gewoon" 300W vermogen per m2. In de zomer is dit in onze contreien ongeveer 800-900W. Maar dan staat de zon op 64 graden boven de horizon. Voor iedere vierkante meter glas heb je dan minder dan 1m2 instraling (sterker nog, bijna geen). In de winterperiode zoals nu staat deze op ongeveer 15 graden boven de horizon. De warmte komt daarmee relatief met dezelfde of grotere hoeveelheid de woning binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb wel een beetje moeite met je redenering voor een verminderde CO2 uitstoot. Of je nu thuis doucht of elders CO2 uitstoot blijft hetzelfde maar bovendien zadel je sportscholen en zwembaden op met extra kosten terwijl ze het toch al zo moeilijk hebben met de energiekosten. En wat betreft al je electrische dingen als voetenzakken, dekens etc. Ook de electriciteit moet opgewekt worden en 's avonds en in de winter leveren je panelen niets op, dus moet het elders gemaakt worden en meestal niet erg milieuvriendelijk (kolen etc= CO2 uitstoot) L.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met die extra CO2 uitstoot door meer elektrische opwarmers valt het bij mij nogal mee. Een vergelijkbaar huishouden (zelfde type huis, alleenstaand) verbruikte in november 287 kWh en ik verbruikte inclusief saldering 19 kWh en exclusief zonnepanelen 58,2 kWh.
   Over het gasverbruik elders: ik douche niet vaker en ook niet langer dan ik altijd al deed. Ik heb een gevoelige huid en ik moet dat gloor toch zo veel mogelijk afspoelen.
   In de sportschool waar ik regelmatig kom, doucht nooit iemand en ik zelf ook niet. Het is in de kleedkamer vrij fris en je moet om te douchen douchemunten bij de balie halen. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat daar mensen douchen. Misschien bij de heren wel, daar heb ik geen zicht op, maar de damesdouches staan altijd leeg.

   Verwijderen
 10. Geldsom je hebt gelijk ,aangezien ik me met zulke apparaten nooit bemoei heb ik er weinig verstand van .
  Mijn reactie was als waarschuwing bedoeld.
  De ketel hangt ook in een loods waar maar 1 dag echt gewerkt word maar de ketel is nog geen 10 jaar.
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even een kleine correctie: de blogger noemt zich Geldsnor ;-) en geen Geldsom.
   Je hebt in de VS een blogger die zich Mr Money Mustache noemt, daar is de naam Geldsnor op geïnspireerd.

   Verwijderen
 11. Wat goed Aaf! Ook interessant om te lezen hoe je ervoor zorgt dat je het toch warm hebt. Wij hebben ook zonnepanelen, en zijn daar enorm blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.