maandag 5 december 2022

Wanneer heb je recht op een energietoeslag en hoe vraag je die dan aan?

Wanneer heb je recht op energietoeslag? Dat is wanneer je maximaal 120% van het minimuminkomen verdient. In onderstaande tabel kun je zien om welke bedragen het gaat.


Leefvorm Netto maandinkomen (inclusief vakantietoeslag)
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.310,05
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd € 1.455,67
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd € 1.971,05


Bron tabel: RijksoverheidJe krijgt automatisch je energietoeslag van je gemeente als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt.

Krijg je niet zo'n uitkering?
Dan moet je de uitkering zelf aanvragen! Dat moet bij de gemeente waar je woont.  Neem daarvoor contact op met je eigen gemeente.

LET OP! Aanvragen kan t/m 31 december.

Energietoeslag ontvangen heeft geen gevolgen voor je toeslagen of uitkering. Zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Je krijgt dus niet bijvoorbeeld minder huurtoeslag of een minder hoge (Wajong-)uitkering als je energietoeslag krijgt.

Verschillen per gemeente
Niet alle gemeenten nemen die 120% als inkomensgrens. Er zijn ook gemeenten die de grens hoger leggen en ook mensen met een inkomen tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm geld geven. In de gemeente Groningen kunnen mensen met een inkomen tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm €600,- aanvragen. Daarnaast geeft de Gemeente Groningen geen €1300,-, maar nog €200,- extra aan iedereen die recht heeft op die €1300,-.

Wat telt in ieder geval mee voor de hoogte van het maandinkomen:

 • Inkomsten uit of in verband met werk of als zelfstandige.
 • Inkomsten uit vermogen (bijvoorbeeld rente/aandelen/cryptovaluta).
 • Inkomen uit vrijwilligerswerk meer dan € 180 per maand of € 1.800 per jaar.
 • Inkomsten uit verhuur, onderverhuur of het hebben van één of meer kostgangers.
 • Socialezekerheidsuitkeringen.
 • Alimentatie.
 • Heffingskortingen van de Belastingdienst.
 • Een (buitenlandse) studiebeurs.
 • Overige inkomsten (zoals gokinkomsten, giften/financiële bijdragen van derden).
Vermogen.
Je vermogen telt niet mee, het gaat om het inkomen dat je hebt. Inkomsten uit vermogen (bijvoorbeeld rente/aandelen/cryptovaluta) tellen wel mee.

2023
De energietoeslag van ongeveer € 1.300 wordt opnieuw in 2023 uitgekeerd. Gemeenten kunnen al in 2022 € 500 van de energietoeslag voor 2023 uitkeren. Meer informatie hierover volgt hier, op de site van de overheid.


En dan nog even dit:
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor valse mails die zogenaamd door MijnOverheid verstuurd zijn:

"Er gaan weer veel valse e-mails rond die zogenaamd verstuurd zijn vanuit MijnOverheid. In de meest recente mail wordt gesteld dat u recht heeft op een extra toezegging op uw energietoeslag. Dit zou komen door de financiële gevolgen van de coronapandemie.

Er wordt u gevraagd om op een link te klikken om een formulier in te vullen. Wanneer u op deze link klikt, komt u uit op een website waarop gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen.

Dit betreft een valse e-mail. MijnOverheid zal u nooit een e-mail sturen met een link waarop u moet klikken.

Advies

Heeft u deze mail ook ontvangen, stuur deze dan door en verwijder hem vervolgens uit uw postvak. Heeft u op een link geklikt en gegevens ingevuld of betaald? Meld het ons dan voor advies."

13 opmerkingen:

 1. Je eigen vermogen telt in bepaalde gemeenten zeker wel meer. In Amsterdam bijvoorbeeld dat hebben ze pas na 7 november van dit jaar 'losgelaten'. Het is jammer dan zo'n regeling niet landelijk is. ik begrijp het wanneer je 'tonnen' hebt maar mijn moeder had Euro 5.000 Euro op een rekening voor haar uitvaart. Van een oom in Alblasserdam weet ik dat het daar ook zo is. Mijn moeder in Amsterdam heeft alleen AOW en een pensioen van Eur 57,00 per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook heel scheef dat de ene gemeente de regeling heel anders uitvoert dan de andere, waardoor ongelijkheid ontstaat. Het is mooi dat die 1300 euro er is voor lage inkomens, maar de uitvoering had beter gekund.

   Verwijderen
 2. Staat dit los van de energiebijdrage van €500 die je in het najaar kon aanvragen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk is die 500 euro een deel van de €1300,- en krijg je nog 800 euro. Lidy in onderstaande reactie kreeg 1x 800 en 1x 500 euro.

   Verwijderen
 3. In Rotterdam moest voor AOW ers het bedrag dat je in januari 2022 ontving onder de 1612 euro zijn. Totaal heb ik 1x 800 en 1x 500 euro ontvangen. Naar toeslagen en kapitaal op bank werd niet gekeken. Van Eneco kreeg ik op de jaarafrekening ook nog 400 euro terug en de 2x190 euro. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Advies: kijk op de website of bel met je eigen gemeente. Elke gemeente heeft z’n eigen regels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn sociale zekerheidsuitkeringen? Is dat ook huurtoeslag en kindgebonden budget? Want dan zit ik er ruim overheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb voor een maat van mij energietoeslag aangevraagd. Het taalgebruik op het formulier was van zo'n ingewikkeld niveau, dat zelfs ik bepaalde vragen niet kon beantwoorden.

  Idioot dat je zelf dit moet aanvragen.
  Instanties die uitkering geven (gemeente UWV etc) weten wie hoeveel uitkering ontvangt. Regel dan ook gelijk dat deze mensen deze toeslag krijgen, of minimaal informatie per post hiervan ontvangen.
  Het is weer lekker bureaucratisch geregeld in dit land!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zorgtoeslag ed tellen volgens mij NIET mee .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had al eerder in een bericht gezegd dat wij net buiten de boot vielen. Nu keek ik naar jouw rijtje
  Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd € 1.971,05
  Bij Gemeente Altena staat als grens genoemd E 1892,00 voor onze groep.

  Met de gegevens van jou, Aaf, zouden we ruimschoots voldoen om wel in aanmerking te komen voor de energietoeslag. Weet je misschien hoe dat kan?

  Ik was boos vanwege de afwijzing en heb de brief verscheurd, nadat ik nog gebeld had met de gemeente of ze vanwege die paar extra euro geen uitzondering konden maken, maar daar werd ik zalvend afgepoeierd. Ik ga er nu toch weer werk van maken.

  Mijn man heeft juist de eerste 10 jaar extra hoog pensioen genomen ; en daardoor vielen we net niet in hun range. Hadden we dat maar niet gedaan. Nu lopen we dit en volgend jaar samen 2600 mis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meer door minder5 december 2022 om 14:48

   Als jullie gemeente opgeeft dat ze uitgaan van 120% van het sociaal minimum van 1 juli 2022. dan klopt het door de gemeente opgegeven bedrag niet en zou ik een klacht indienen bij de gemeente waarbij je aangeeft dat 120% van het sociaal minimum per 1juli niet 1892,- maar maar 1971,05 verwijs hierbij naar de betreffende site van de overheid t.w. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/hoe-vraag-ik-de-energietoeslag-aan. Geef daarna aan dat uw gemeente uw aanvraag op verkeerde gronden en dus ten onrechte heeft afgewezen en vraag om een hernieuwde beoordeling van uw aanvraag.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat het verschil van de genoemde bedragen te maken heeft met inclusief of exclusief vakantiegeld

   Verwijderen
 9. Heel veel dank! Gelijk de gemeente gebeld en wat blijkt? Ook wij hebben recht op dit geld!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.