zondag 11 december 2022

Kerstetalages kijken met kleinzoon

Ik las op het stadsnieuws dat er in het centrum van de stad Groningen, namelijk in de Oude Kijk in het Jatstraat en de Stoeldraaierstraat, 8 winkels zijn met prachtige kerstetalages.  Verlichte bewegende kermisattracties, een vliegende kerstman in een slede met een rendier ervoor, schaatsers en wat niet al.

Hartstikke leuk! Dat doet mij denken aan mijn jeugd, in het centrum van Leeuwarden waren destijds ook mooie etalages, met kerst en sinterklaas. Dan stond ik als kind met mijn neus tegen het glas ademloos te kijken. Zo mooi! Ik zou vrijdagmiddag op oudste kleinzoon van 6 jaar passen en vatte het plan op om naar de stad te gaan. Met de bus, kinderen mogen gratis mee!

Welke winkels doen mee? Roeg Tattoo, Wirwar Spellen en Puzzels, De Stadsakker, Jaxon’s Groningen, IShop, Walter’s Bookshop, van Beek Art Supplies en De Groningse Kinderboekhandel.

Ik zocht op de streetview van google earth om te kijken waar die winkels zich precies bevinden en ontdekte ter hoogte van nummer 16 in de Oude Kijk in het Jatstraat Jean-Pierre Rawie op beelden van mei 2019 op het trottoir wandelen! Wat grappig, zijn hoofd was geblurred, maar het is onmiskenbaar Jean-Pierre. Kan niet missen! Lopend met een wandelstok en in wat ouderwets aandoende, enigszins dandyachtige kleding. Dat kan ook heel goed, want ik weet dat hij daar ergens in de buurt woont.
Ooit had ik een hekel aan Jean-Pierre. We woonden in 1972 in hetzelfde studentenhuis en hij was een nachtdier en ik moest die zomer om de week om 5 uur 's ochtends met de trein. Mijn studentenkamer was naast de trap en hij woonde een paar verdiepingen hoger. Hij liep 's avonds en 's nachts met veel energie die trap op en dat maakte veel herrie. Niet goed voor mijn nachtrust! 
Later ging een aantal keren naar een lezing door hem en zag ook een documentaire op TV. Dat heeft mijn waardering voor hem aanzienlijk verhoogd!

Maar goed, dat geheel terzijde. Ik ging met kleinzoon met de bus naar de stad. We bekeken de mooie etalages en wandelden een flinke afstand! In de twee straten waar zich die kerstetalages bevinden, staan ook de 2 panden waar ik ooit gewerkt heb. Ik heb ze hem aangewezen: kijk, daar werkte ik van 1975 - 1977 en dáár jaren later, in 1999. Ook wees ik hem de etage aan waar zijn vader een aantal jaren gewoond heeft. Hij: woonde hij dan niet bij ons in huis?
Lieverd, het was daarvóór, voordat je papa zijn eerste huis kocht.

We sloten onze tocht af door ergens wat te gaan drinken en weer naar de bus te wandelen.


1 opmerking:

  1. Wat gezellig!
    Ik ga volgende week met mijn kleinkinderen naar een andere wijk in hun woonplaats, waar alle mensen prachtige (nouja, voor wie ervan houdt en dat doen mijn kleinkinderen) verlichte kerstversieringen aan hun huis en in hun tuin hebben.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.