zondag 29 januari 2023

Aangiftebrief belastingdienst

Vorige week week ontving ik een mailtje dat er een bericht van de belastingdienst in Mijn Berichtenbox van Mijn Overheid zat en toen wéér 1 en toen nog 1 bericht. Dat heb ik eerst even genegeerd, maar mijn ervaring is dat ze na verloop van tijd gaan "zeuren": Je hebt je berichten nog niet gelezen!
Komt er nog wat van?
Niet in die woorden natuurlijk, maar het komt er wel op neer. Dus keek ik maar eens even wat de inhoud van het berichten was.
Het was eigenlijk absoluut geen verrassing, het was de aangiftebrief inkomstenbelasting 2022 en een brief met het nieuwe voorschot zorgtoeslag (ik had zelf in december mijn geschatte inkomsten over 2023 gewijzigd) en ook nog een jaaropgave van de AOW, niet van de belastingdienst, maar wel in Mijn Berichtenbox. Ik ben een beetje allergisch voor al die Mijn ...... (vul maar in: ziekenhuis zus, ziekenhuis zo, Mijn Voedingscentrum, Mijn OV chip, en zo kan ik nog wel even doorgaan. )
De brief van de belastingdienst dus. Met de data waarop het een en ander geregeld moet zijn. De brief is gedateerd op 28 februari en is door mij ontvangen op 20 januari. Toch wonderlijk zo'n datering, ruim 5 weken na de daadwerkelijke digitale ontvangst. Waar is die datering dan nog goed voor?
Maar ach, die datering maakt niet zo veel uit, wat me echt verbaasde, was het moment van verzending. Waarom in januari al? Vroeger, toen ik nog op papier aangifte deed, kwam de brief veel later.
Ik keek nog even terug in Mijn Berichtenbox en ontdekte dat de aangiftebrief inkomstenbelasting 2021 op 21 januari verzonden was, net als die van 2020 en die over 2019 en 2018 op 23 januari. Blijkbaar is het normaal om belastingplichtigen zo vroeg al er op te attenderen dat er weer aangifte gedaan moet worden.
Alsof ik dat sowieso niet al wist!
Nou ja, ik ga er begin maart wel eens even weer voor zitten en dan zie ik in het aangifteprogramma vanzelf of ik nog iets terugkrijg of dat ik nog wat moet betalen.
Ik vermoed dat ik rond maart er op allerlei plekken aan herinnerd word dat ik aangifte moet doen, en zeker als de einddatum 1 mei nadert.
Heb jij al een aangiftebrief ontvangen?

18 opmerkingen:

 1. Ja al een dag of 10 geleden en wij vragen al jaren uitstel tot 1 september dat kon altijd digitaal direct nadat de brief in de 'mijnbelastingdienst' zat. Nu zag ik niets en gebeld naar de Belastingtelefoon en nu moet het ineens per brief?? Eerst downloaden dan invullen en opsturen naar Heerlen. Kon het bijna niet geloven maar toen ik de volgende dag voor de 2e keer belde kreeg ik hetzelfde antwoord. Waarschijnlijk willen ze uitstel zo ontmoedigen. Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, echt?! Wij vroegen ook altijd uitstel en eerlijk gezegd? Het was ook echt te makkelijk. Haha, misschien nu maar eens wel op tijd aangifte doen!

   Verwijderen
 2. O ja, die kreeg ik net zo vroeg als jij. Maar... Ik ben ook net zo allergisch voor Mijn dit en Mijn dat, dus ik heb het zo geregeld dat ik alle belasting-toestanden nog gewoon op papier krijg. Die blauwe enveloppe, weet je nog? En aangezien ik totaal, maar dan ook totaal geen gevoel voor cijfers heb, laat ik het door een accountant regelen. Dat is officieel, dus die krijgt alle gegevens wel digitaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik krijg èn digitaal èn op papier. Die blauwe enveloppe kwam een paar dagen later, met dezelfde datering.

   Verwijderen
  2. Ook wij krijgen de blauwe envelop en een digitaal bericht .Zo'n onzin .en die datums daar klopt idd niets van .

   Verwijderen
 3. Voor het eerst ontving ik voorlopige aanslag al! Ben er niet blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die ontving ik ook al en de betaling staat al klaar in de ASN omgeving. In 1 keer betalen levert korting op. Weliswaar bedroevend weinig korting, maar wel korting.

   Verwijderen
 4. Mijn man ging even kijken. Hier dezelfde datering. Slordig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet iedereen is verplicht om aangifte te doen, dus dat jij het wel weet geldt niet voor iedereen. Daarom sturen ze die brief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alle brieven van de fiscus hebben een datum die verder in de toekomst zit. Dit heeft vooral te maken met dat je dan genoeg tijd hebt om bezwaar aan te tekenen en genoeg tijd om te betalen. Want je moet binnen zoveel dagen na dagtekening betalen. En de post werkt natuurlijk ook niet altijd mee, want de meesten krijgen de brieven nog per post. Kijk maar eens op de voorlopige aanslagen, deze krijg je rond half december maar is gedateerd op eind januari. Het verbaasd mij dus dat je dit nog nooit eerder hebt gezien. Dus niet slordig gewoon netjes dat je alle tijd krijgt:-)

  groet Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn echtgenoot en ik krijgen geen brief om aangifte te doen en toch doe wij elk jaar aangifte. Laatste jaar kregen wij samen bijna 2000 euro terug. Dus slim van de belastingdienst om mensen die terug zouden krijgen geen brief te sturen,, houden ze die bedragen in eigen zak. Ik ben eigenlijk eens benieuwd om welk totaal bedrag dat zou gaan.. Welke journalist gaat daar eens achteraan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zeuren zoals je noemt, herinnering bij niet lezen, is iets wat je zelf kan instellen of kan uitschakelen. Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh echt? Dan ga ik proberen uit te zoeken hoe je dat kunt veranderen!

   Verwijderen
  2. Als je inlogt bij mijn overheid, kun je in de linkerbalk onderaan naar ‘instellingen’ gaan en daarna naar ‘meldingen’. Daar kun je dingen aan of uit zetten, succes Yolanda

   Verwijderen
  3. Ik had de knop instellingen al gevonden en de herinneringen uitgezet.

   Verwijderen
 9. Ik krijg altijd in de loop van januari zo'n brief per post. Vaak voordat ik überhaupt mijn jaaropgave(n) binnen heb... Ik heb nu nog niets gezien, overigens!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kreeg een herinnering en dacht dus maar eens gelijk aan de slag te gaan (man met eigen bedrijf, dus best wat werk), was het jaaroverzicht van de bank nog niet eens beschikbaar… wordt vervolgd dus. Wel met het goede voornemen om nu eens geen uitstel aan te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ook bijzonder is, ik kreeg een brief van het CAK, datum 13 januari, op 6 januari. Vervolgens bel ik op 8 januari met het CAK over die brief, reageert men heel verwonderd: heeft u die brief al ontvangen??

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.