maandag 23 januari 2023

Nog maar 150 euro eigen risico per medische behandeling

De regels voor het medische eigen risico gaan veranderen en het wordt beter, voor sommigen tenminste.
Klik hier voor het NOS nieuws.
Ook consumentenprogramma Radar bericht er hier over.
Als je geen medicijnen gebruikt en maar 1 keer per jaar een behandeling in het ziekenhuis ondergaat, is het eigen risico van €385 een groot bedrag om ineens neer te tellen, vindt het kabinet. Daarom wordt het maximum verlaagd naar €150 per behandeling.
Volgens het kabinet: "Patiënten worden langer geprikkeld om na te denken of gebruik van de behandeling medisch noodzakelijk is, of de behandeling wel op dat moment moet plaatsvinden en of een minder vergaande behandeling ook genoeg is"

Voor chronisch zieken met veel medische kosten maakt het helemaal niets uit. Die moeten nog steeds de volledige €385,- eigen risico ophoesten. Dat geldt ook voor mij. Die 385 (of bij mijn zorgverzekeraar 375) euro maak ik altijd vol. Ieder jaar weer. Daarom ben ik ook weer overgestapt naar gespreide betaling van dit eigen risico. Maandelijks krijg ik 43 euro zorgtoeslag. Genoeg om het gespreide eigen risico te betalen!

Wanneer deze regel van maximaal 150 euro per behandeling in gaat, heb ik nergens kunnen vinden. Al dit jaar, of volgend jaar?
Er is nog meer niet duidelijk: hoe worden deze regels toegepast bij mensen die ervoor gekozen hebben een verhoogd eigen risico te nemen.
En geldt het maximum ook voor andere zaken waarop het eigen risico op van toepassing is: medicijnen, laboratorium onderzoek etc?

Op zich vind ik het een goede zaak die 150 euro per medische behandeling. Voor sommige mensen zal het zeker voordeel opleveren.
Wat vind jij?

37 opmerkingen:

 1. De reden vind ik triest. Zo van "Voorlopig maar geen staaroperatie,ik kan nog wel een tijdje zo rondscharrelen"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn vooral de mensen in armoede die uitstellen omdat ze bang zijn voor die 385 eigen risico. Ook 150 euro is veel. Dus vooral bij mensen in armoede zal de zorgconsumptie afnemen (waarschijnlijk nu ook). De vraag is of je dat wilt, want mensen in armoede leven nu al gemiddeld aanmerkelijk korter en zijn eerder in hun leven ziek.

   Verwijderen
 2. Het gaat volgens mij pas in 2025 in en het is op zich een goed initiatief voor 'gezonde' mensen maar ik zie die Eur 385,00 nog steeds als een boete op ziek zijn of medicijnen slikken. Eerlijk gezegd vermijd ik ook zorg wanneer de huisarts mij een verwijzing geeft. Dat eigen risico is vaak net de druppel die de emmer doet overlopen en de zorg die vergoed wordt is dit jaar weer verminderd. En andere dingen moeten blijkbaar geld kosten. Mijn moeder (reuma, arthrose, neuropathie) had via Menzis al jaren (10+) een vergoeding via de aanvullende verzekering voor de medisch pedicure. Nu wordt er niets meer vergoed en moet ze eerst naar de huisarts voor een verwijzing naar de podoloog, die moet een zorgplan opstellen en aan de hand daarvan beslist hij óf en hoe vaak ze naar de pedicure mag. Dat zorgplan en onderzoek moet ieder jaar opnieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik zie het eigen risico als boete op (chronisch) ziek zijn. Ik betaal al zo lang het eigen risico bestaat (2008) ieder jaar het volle pond. Ik heb nu eenmaal een lijf met gebreken (slecht gehoor, astma, aanleg voor staar, aanleg voor diabetes om maar wat te noemen)

   Verwijderen
  2. De persoon die bedacht heeft dat een eigen risico in de zorg de zorgkosten zou verlagen moet wel erg wereldvreemd geweest zijn. De praktijk is inderdaad dat het een boete is op chronisch ziek zijn.
   Als de zieke dan per se inzicht moet krijgen in de kosten van behandeling, dan moeten de ziekenhuizen de nota's naar de patiënt sturen, zoals dat gebeurde voor de invoering van het 'nieuwe' ziektekostenstelsel. Al betwijfel ik of dat het aantal behandelingen daardoor echt zal verminderen.
   Wij, mijn vrouw en ik, reserveren ieder jaar gewoon de €770 voor het egen risico bij onze ziekteverzekering. Eega is reumatisch en kan een redelijk normaal leven leiden door wekelijks fysiotherapie te volgen, waarvoor ze aanvullend verzekerd is en ikzelf ben al sinds mijn twaalfde een regelmatige bezoeker van de oogarts die mijn oogafwijking tot nu toe effectief in toom houdt. Maar uiterlijk april van ieder jaar hebben we beiden ons eigen risico van het jaar al opgebruikt. En we komen zelden voor andere zaken bij een arts.
   Dus het eigen risico ervaren we beiden als een straf op chronisch ziek zijn.

   Verwijderen
  3. reactie op Ilona, Vraag me af of het goedkoper is nu aan kosten voor je moeder. Nu elk jaar een consult huisarts en dan een behandelplan van de podoloog,ook weer een vette rekening. Zo houden we elk geval met allerlei regeltjes de mensen aan het werk. Raar hoor dat de zorg al maar duurder wordt.

   Verwijderen
  4. Als het eigen risico van 385 euro zou verdwijnen, gaan de premies van de zorgverzekering nog verder omhoog en dat wil natuurlijk niemand. Lastig dilemma.

   Een hartelijke groet van Jo.

   Verwijderen
 3. Vorig jaar 2x 385 moeten betalen ivm 2 heupoperaties. Omdat het voortraject (afspraak arts, foto, bloedafname etc) in november 2021 begon werd de 1e operatie die eind januari 2022 plaatsvond afgerekend over 2021. De tweede operatie in juni 2022 viel over 2022 dus 2 x betalen. Dit voelde heel oneerlijk. Nu ben ik verder heel gezond maar ik vind dit extra betalen voor noodzakelijke zorg terwijl je al maandelijks voor je zorgverzekering betaald kwalijk. Alsof je voor je plezier ziek bent. Wel zou er volgens mij veel meer aan preventie gedaan moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal ieder jaar het volledige eigen risico aan medicijnen. Eigenlijk waren de nieuwe heupen in 2020 en 2021 voor mij "gratis", want het eigen risico was toen al opgebruikt.

   Verwijderen
  2. @ anoniem 9.49
   Ik ken de frustratie. Mijn (kleine) ingreep eind december werd door het ziekenhuis uitgesteld naar de 1e week van januari. Voortraject kwam voor rekening van het eigen risico 2022, en dat is nu dus ook al vol voor 2023. Bedankt, planning van het desbetreffende ziekenhuis. Probleem zelf was sowieso al uitgesteld ivm covid 2020/2021, toen liep ik ermee door omdat ik de zorg niet extra wilde belasten. Maar het is daardoor wel verergerd en kostbaarder geworden om het te verhelpen.
   -JennyL

   Verwijderen
  3. Het gevoel van oneerlijk herken ik helemaal. Mijn partner liet zijn verstandskiezen trekken in december, maar in januari bleek er hierbij een fout te zijn gemaakt en moest hij nog een keer terug. Dit kostte hem 2x zijn eigen risico want aan ‘garantie’ doen ze niet.

   Verwijderen
  4. Jenny, heb zelf jaren in een ziekenhuis gewerkt. Vaak wordt er zorg wat geen spoed is in december naar januari verplaatst. Heeft allemaal met geld te maken. Ziekenhuizen sluiten elk jaar een overeenkomst met verzekeringen.Er is dan budget voor een aantal geplande heupoperaties, knie operaties, maagonderzoeken en ga zo maar door... wat dat jaar mag worden uitgevoerd. Dus eind het jaar zitten ze vaak aan het max van geplande zorg wat afgesloten is met de verzekeringspartijen. T is net een bedrijf he,, waar het ook draait om rendement en winst..

   Verwijderen
 4. Ik vind dat er veel onnodige zorg is, op mij zelf is ook onnodige zorg verricht. Maar of het eigen risico de goede manier is om het tegen te houden weet ik niet. Ik betaal het inderdaad toch wel ieder jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n maatregel wordt nooit bedacht omdat het goed is voor de patiënt. De patiënt die weet dat ie vaak zorg afneemt, heeft allang gezorgd voor maandelijks gespreide betaling van het eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We moeten nog even geduld hebben Aaf, tot 2025. Tja zo snel gaat dat niet hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt het niet goed begrepen. Ik maak ieder jaar mijn volledige eigen risico op. Dus ik heb helemaal niets aan die regeling van max 150 euro eigen risico per behandeling. Ik word behandeld voor diverse chronische kwalen. Ik ga gewoon weer door met het gespreid eigen risico. 10 maanden 1/10 van het bedrag betalen vind ik prettig, als het dan moet, want ik zie het eigen risico echt als straf voor ziekte en gebreken/beperkingen.

   Verwijderen
 7. Als het werkelijk de bedoeling zou zijn om de gezondheidszorg kosten te drukken zouden ze er beter aan doen de chronische zogenaamde welvaartsziekten te voorkomen of te verminderen.
  Leefstijladvies, gebruik van supplementen. Is een win win situatie, de kosten dalen en de patient wordt gezonder. Van langlopende medische behandelingen wordt de patient vaak niet gezonder/beter....de farmaceutische industrie wel.
  Tel daarbij de vele onnodige behandelingen en medicatie op, allemaal gebaseerd op angst en misplaatst vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry dat mijn hormonen niet doen wat jij wilt! Ik heb al zeker 10 jaar een chronische depressie die ik middels medicatie goed leefbaar kan maken. Daarnaast is sinds een jaar mijn schildklier aan het kloo… Ik heb niet gevraagd om beide ziektes of de gevolgen ervan. Ik rook niet, drink geen alcohol, heb nooit drugs gedaan en toch heb ik 2 chronische ziektes.

   Beide ziektes zijn helaas min of meer familiar. De ene van mijn moeders kant, de andere van mijn vaders kant. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, maar ik geef echt mijn chocolade niet op alleen omdat dat niet gezond is.

   Verwijderen
  2. Ook ik ben chronisch depressief en slik al ruim 20 jaar een antidepressivum. Meeste jaren betaal ik ongeveer 1/3 deel van mijn eigen risico voor het medicijn.
   Thea

   Verwijderen
 8. Volgend jaar het verkiezingslokkertje. Trapt men nog een keer in vvd d66.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een lastige. Mensen die het echt nodig hebben moeten gewoon goede zorg kunnen krijgen. Punt. Maar ik vind ook dat er te vaak onnodig een beroep op de zorg wordt gedaan. Mensen die werkelijk om elk wissewasje ´toch maar even naar de huisarts gaan, voor de zekerheid'. Mensen die door hun leefwijze (ongezond, teveel eten, roken, weinig bewegen etc.) allerlei kwalen ontwikkelen die dan met medicatie/behandeling/fysiotherapie onder controle gehouden moeten worden. Was er maar een manier om deze laksheid ten opzichte van de eigen gezondheid in rekening te kunnen brengen. Ik wil via de verzekering best meebetalen aan aandoeningen bij anderen die pech zijn, maar ik heb er best moeite mee dat ik geacht wordt solidair te zijn met mensen die er willens en wetens een ongezonde leefstijl op nahouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wat valt dan onder "willens en wetens een ongezonde levensstijl"? Valt een verslaving daar onder? Valt te weinig bewegen door een depressie daar onder? Valt niet kunnen stoppen met roken wegens te veel stress daaronder? En op skivakantie gaan en je botten breken? Niemand kiest er voor om ongezond te zijn.
   Er zijn genoeg mensen die ongezond leven maar nauwelijks ziektekosten maken en er zijn ook zeker meer dan genoeg mensen die gezond leven en toch chronische ziekten hebben. Ja, een ongezonde leefstijl draagt bij aan extra zorgkosten. Maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die expres ongezond leven.

   Verwijderen
  2. Precies Anna. Er zijn zoveel situaties en nuances dat het niet mogelijk is om hier beleid op te voeren. En geloof me, ik ben echt niet zo hard dat ik daar geen oog voor heb.

   Jouw laatste zin 'Maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die expres ongezond leven.'
   Ik denk dat we daar een andere mening over hebben. Ik zie om me heen best veel mensen met een houding van 'ik bepaal zelf wel wat ik doe, daar hoeft niemand zich mee te bemoeien'. En daar heb ik best moeite mee.

   Verwijderen
  3. Ik ben het volledig met je eens, Nienke. Ik heb zelf een erfelijke stofwisselingsziekte waar nog geen medicijn voor is. De artsen wilden dit met statines behandelen maar die doen niks. Ben zelf op zoek gegaan en dmv leefstijlaanpassing en supplementen gaat het mij goed!

   Verwijderen
  4. Wist je dat mensen die kwetsuren hebben opgelopen in hun kindertijd gevoeliger zijn voor stress en dat mensen bij stress minder goede keuzes kunnen maken? Niet iedereen kan daardoor de goede keuzes maken.

   Om maar even aan te geven dat het zo eenvoudig niet is.

   Verwijderen
 10. Dat zou heel ingewikkeld worden. Risico’s bij sporten . Of auto-ongelukken of vuurwerk . Of alcohol gebruik. Die comazuipende kindertjes Enzo voort

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor een betrekkelijk kleine groep die heel sporadisch een eenmalige prijzige behandeling ondergaat pakt dit misschien aardig uit verder verandert het vooral helemaal niets denk ik. Al zie ik regering en verzekeraars er nog wel voor aan om behandelingen administratief dusdanig te ‘herformuleren’ dat er opeens allerlei ingrepen die nu in 1 behandeling gaan uit 2 behandelingen bestaan zodat mensen nog meer hebben om ‘even over na te denken’. Hebben ze eerder gedaan dat soort spelletjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat Aaf maandelijks zorgtoeslag krijgt , met een afbetaalde woning, dit klopt niet en is typisch Nederlands. Want er zijn nog altijd mazen in de wet.
  Aaf weet ze wel te vinden want zij is ervaringsdeskundige.

  Eefke Adema.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo mazen in de wet? Ik heb er met mijn inkomen gewoon recht op! Aaf

   Verwijderen
  2. Nou ik vind dit een nogal kwetsende reactie richting Aaf. Ze heeft er anders heel hard voor gewerkt om dat huis te kunnen betalen en er ook genoeg voor gelaten. In Nederland krijg je nu eenmaal zorgtoeslag. Als je daar iemand over aan wil vallen, doe dat dan op de plek waar het thuishoort, en dat is niet hier, maar in de politiek.

   Verwijderen
  3. Wat een zeer nare sneer naar Aaf toe!
   Als zij, ook met een afbetaalde, woning recht heeft op zorgtoeslag dan is dat zo.
   Dat is geen maas in de wet, dat is zoals de wet is.
   De wereld zou er beter voor staan aan mensen zich meer op hun eigen situatie zouden focussen ipv van dit soort dingen roepen die ook nog eens niet waar zijn!

   Verwijderen
  4. Wat een belachelijke redenatie Eefke. Aaf heeft de regels niet bedacht en volgens de regels heeft zij er recht op. Komt nog bij dat iemand het geld niet over de balk heeft gesmeten daarom maar moet bloeden en ervoor haar andere regels gelden.

   Verwijderen
 13. Ik zie die €150 als extra ballast. Wat zou het mooi zijn wanneer er meer wordt geïnvesteerd in preventie.
  Ik ben onthutst door de hoeveelheid medicijnen die gebruikte worden. Dat Nederlandse bedrijf maakte miljoenen medicijnen!! Preventie moet de basis worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn man heeft al jaren reuma en krijgt hiervoor Methotrexaat en foliumzuur en moet voor deze medicatie ook een paar keer te bloed prikken. Voorheen ging dit via de huisarts. Sinds 4 jaar mag de huisarts geen Methotrexaat meer voorschrijven alleen een specialist. Nu moet mijn man beslist elk jaar naar de reumatoloog die vraagt hoe het gaat en schrijft een recept uit voor een jaar medicatie. Binnen 5 minuten staan wij weer buiten ( ik ga altijd mee) Hiervoor betalen wij nu dus 190 euro plus nog de kosten van de medicijnen. Tijdens corona was het een telefonisch consult en moesten wij ook 190 euro betalen. Ik begrijp dat een ziekenhuis kosten heeft maar 190 euro voor 5 minuten vind ik wel heel veel geld. Verder wordt er in mijn ogen ook veel geld verspilt aan bijv incontinentiemateriaal. Mijn schoonmoeder woonde in een zorgcentrum en droeg een luier. In haar badkamer stonden enorm veel pakken met deze luiers, voorraad zeg maar. Na haar overlijden mochten wij dit niet aan andere bewoners geven het moest vernietigd worden. Denk dat het wel meer dan dertig pakken waren. Vond het echt beschamend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor een deel kun je verspilling voorkomen door niet meteen alles mee te nemen. Als ik een nieuw medicijn krijg, neem ik slechts voor 2 weken mee vanuit de apotheek. Reageer ik er verkeerd op of werkt het medicijn niet voldoende, dan wordt de rest niet meegegeven door mijn apotheek. Gaat het wel goed, dan haal ik gewoon de rest op. Dat is geen probleem. Zij zetten gewoon in hun systeem dat ik nog zoveel medicatie tegoed heb.

   Verwijderen
 15. Er zijn wel meer mogelijkheden om de zorgkosten terug te dringen. Hier ligt een doosje ritalin ongebruikt in de kast. Als ik het terugbreng naar de apotheek, dan wordt het vernietigd. Terwijl er een tekort is aan deze medicatie… ik vind dit stuitend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja idd dit, Kind van de zomer in, ziekenhuis gelegen. Moest thuis vernevelen daarna. Kreeg recept mee. Arts zei al er zit ook medicatie bij die er bij wordt gegeven standaard . Maar deze is niet nodig. En apotheek wilde het niet terug nemen/houden. Uiteindelijk met een bigshopper vol met spuiten, vernevelkapjes etc naar huis. Zoon maar kort gebruikt. Een week. Had nog dozen vol over.. Maar ja dan maar in de prullenbak? Apotheek gooit het ook weg. Maar gelukkig een organisatie gevonden die met regelaat naar een verzorgingshuis/ziekenhuis in een land gaat waar ze daar heel blij mee zijn. Onnodig worden er kosten voor zoveel medicatie gemaakt. Groetjes Louise

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.