dinsdag 24 januari 2023

Les 3. Budgetteren van je boodschappen kun je leren

Les 3. Kijk wat je in huis hebt, maak een maaltijdplanning en maak lijstjes wat je daarvoor nodig hebt.

Bijna iedereen heeft voorraad in huis, in de vriezer, in de koelkast, in de keukenkastjes of in een speciaal daarvoor ingerichte voorraadkast. Voordat je boodschappen gaat doen, kijk je of de voorraad aangevuld moet worden.
Aan de hand van aanbiedingen maak je een planning voor de maaltijden in de komende dagen. Ik plan meestal niet heel ver vooruit, zeker niet een hele week, maar er zijn veel mensen die dat wel doen. Een vroegere leidinggevende had zelfs een jaarplanning. Die weet nu al wat ze bijvoorbeeld op woensdag 26 juli a.s. gaat eten.

Hoe maak je je voorraad overzichtelijk?
Er zijn mensen die regelmatig voedsel uit hun voorraad weggooien doordat het bedorven is of over de datum. Dit is een vorm van verspilling die veel geld kost. Dat zou je moeten voorkomen.
Om te kijken wat je aan voorraad hebt, is het van belang om deze voorraad goed overzichtelijk te maken.
Ingevroren voeding labelen en soort bij soort leggen: een broodlade, een lade met ingevroren maaltijden, een lade met vlees(vervangers)
Koelkast overzichtelijk inrichten, zodat je in één oogopslag kunt zien of je nog voldoende groenten en fruit hebt. Zet de voeding die snel op moet vooraan, wat wat nog wel even kan liggen meer naar achteren.
In de voorraadkast houd je ook rekening met de houdbaarheid. Wat nog lang houdbaar is, zet je achteraan.
Zorg dat alles niet propvol is, want dan heb je geen overzicht meer.


Je boodschappenlijstje
.

Aanbiedingen
.
Mijn maaltijdplanning is op basis van aanbiedingen en aanwezige voorraad. Zijn de bloemkool en de spruiten in de aanbieding, dan maak ik daar maaltijden van, in combinatie met peulvruchten en vleesvervangers uit de voorraad.
Maar let op!
Niet alles wat in de aanbieding is, is werkelijk een voordelige keuze! In de winter zijn sperziebonen die ingevlogen zijn uit warme landen, ook als ze in de aanbieding zijn een dure keuze. Je kunt veel beter voor diepvries kiezen. Die wordt op moment van oogsten, als er een groot aanbod is, ingevroren. Bijvoorbeeld in week 3 waren de sperziebonen bij de Plus in de aanbieding: €1,49 voor 500 gram (= 2,98 per kg). 800 gram uit de diepvries kost €1,19 (= €1,49 per kg)
Regelmatig zijn er houdbare artikelen in de aanbieding die ik gebruik bij maaltijdbereiding. Bijvoorbeeld rijst, pasta of sauzen. Aanbiedingen gaan meestal over A-merken. Kijk dan goed of het huismerk dan toch nog steeds voordeliger is dan dat A-merk in de aanbieding.
Ik kom in les 5 nog uitgebreid terug op aanbiedingen en in les 8 bespreek ik de A-merken, B-merken en huismerken.

Dure artikelen

Bij dure artikelen is het de vraag of je niet beter op zoek kunt naar goedkopere. Olie en koffie, maar ook andere producten, heb je in verschillende prijsklassen.  De vorige vriend van mijn dochter had bijvoorbeeld de gewoonte om heel dure koffie te drinken. Zeg maar de duurste keuze, terwijl er ook veel goedkopere keuzes mogelijk waren. Aan die koffie waren ze veel geld kwijt.  Eigenlijk veel te veel voor hun minimumbudget. Vriend bleef toch vasthouden aan "zijn" koffie en betaalde die voortaan van eigen (zak)geld.
Olie om in te bakken kun je ook in deze dure tijden kopen voor ongeveer 3 euro per liter (slaolie), maar ook voor 11 euro per liter (olijfolie) of meer.

Kleine verpakkingen en grote verpakkingen.

Vaak is een grote verpakking voordeliger dan een kleine verpakking. Eén enkele winterwortel is veel duurder per kilo dan een kilo-zak. En een zak met een kilo aardappelen is weer duurder dan een zak met 5 kilo aardappelen. Als je zeker weet dat het product niet snel weer gebruikt is het verstandig om een kleine zak of verpakking te kopen of één enkele ui of wortel. Gebruik je het (veel) vaker, dan is het raadzaam om grotere hoeveelheden te kopen, dat is per eenheid vaak een stuk goedkoper en bewaar je de rest in je voorraad.

Tips:
 • Koop geen voeding die je niet (zo) lekker vindt, die belandt uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en dan heb je dus je geld voor niets uitgegeven.
 • Vries je voorraad brood in en ontdooi alleen wat je voor de dag nodig hebt.
 • Kijk goed wat er nu precies in de aanbieding is. Ik heb wel eens de verkeerde vis in blik gekocht. Dan was er maar 1 soort van hetzelfde merk tonijn in de aanbieding en kocht ik blikjes die niet in de aanbieding waren. Ik ontdek het altijd snel, doordat ik de bon ter plekke nakijk en zie de de korting er niet af gegaan is. Dan lever ik het in bij de servicebalie en vraag mijn geld terug. 
 • Een tip die daar op aansluit: kijk je kassabon na. Soms kloppen de prijzen niet met wat er op het schap staat of is er een kortingsticker over het hoofd gezien. 
 • Kijk ook eens in de bak/koelvitrine met afgeprijsde artikelen. Meestal zitten er dingen in die je echt niet nodig hebt, want vaak nog steeds veel te duur, maar een enkele keer zit er wel iets bij wat wel lekker voordelig is.

Onderwerp van de volgende les:

Koop en bestel nooit met een lege maag. Want die lege maag laat je meer kopen dan nodig.

31 opmerkingen:

 1. Alles heeft zijn prijs.
  Het verschil in prijs tussen zonnebloemolie en olijfolie is groot, maar dat is het verschil tussen die 2 voor je gezondheid ook! Dus je kunt het niet echt 1 op 1 vergelijken.
  Olijfolie is bij Lidl niet duur. Glazen fles voor bakken/braden is 500ml €4.99. Goede olie zit in glas en nooit in plastic!
  En dan nog is het waarschijnlijk niet een zeer goede kwaliteit.
  Ik leef zelf van een zeer beperkt budget, maar ik zal niet als besparing overstappen op bijv zonnebloemolie of halvarine/margarine. Dat is besparen op gezondheid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is dat verschil in gezondheid dan? Ik ben ook overgestapt naar zonnebloemolie vanwege de prijs. Olijfolie vond ik bij sommige gerechten wel lekkerder, maar zonnebloemolie is ook prima voor ons, zowel in gebruik als smaak. Wat is daar ongezond aan? En wat is er mis met margarine?

   Verwijderen
  2. Volgens mij is er voor je gezondheid geen verschil tussen slaolie en dure olijfolie in glazen flessen. Hooguit in smaak.
   Wat margarine en boter betreft: de meeste voedingswetenschappers zijn tegenstander van boter en vinden margarine en halvarine de betere keuze voor je gezondheid vanwege de onverzadigde vetten.

   Verwijderen
  3. Keuringsdienst van Waarde;
   https://m.youtube.com/watch?v=knuQPU8N6KM
   Zonnebloemolie is niet voor niets zo goedkoop...

   Kort uitgelegd waarom zonnebloemolie en andere zaadoliën ongezond zijn;
   https://m.youtube.com/watch?v=vngAKioFfbY
   Online is er veel info over te vinden, maar deze man legt het kort uit.

   Ik heb geen enkele behoefte aan een discussie en het was niet mijn bedoeling die te starten. Verdiep je in zaken, of niet, en maak zelf de keuze :)

   Verwijderen
  4. Over olijfolie: veel mensen gebruiken om te bakken de extra-virgine variant, die is veel duurder dan gewone olijfolie en juist niet lekker om in te bakken. Dus, extra-virgine alleen voor koude toepassingen, zoals dressings.
   Marijke

   Verwijderen
  5. Als je niet af wilt gaan op een willekeurig youtube filmpje en ook niet wars bent van wetenschappelijke publicaties is er op pubmed het een en ander te vinden over voordelen die olijfolie (met name koudgeperst en niet teveel verhit) heeft over andere plantaardige olie qua gezondheid. Dat er een verschil is, is in ieder geval geen fabel het is alleen vrij klein als je je beperkt tot af en toe iets (roer)bakken of op smaak brengen.
   Wat betreft boter en margarine zijn de meeste dietisten het er over eens dat margarine de voorkeur behoeft, onder voedingswetenschappers is die mening complex en genuanceerd en niet zo eenduidig.
   Ik denk dat er wel een breder punt is namelijk dat bij veel basisproducten een hogere prijs toch iets over de kwaliteit zegt, of dat 'm in gezondheid zit, in smaak of duurzaamheid en eerlijke handel is heel verschillend. Nou is de focus van dit blog en met name deze serie artikeltjes vooral geld besparen, in dat licht is zaken puur op prijs vergelijken natuurlijk prima.

   Verwijderen
  6. Als ik zie dat Becel sponsor is van het voorlichtings bureau voor voeding dan snap ik waarom ze mensen laten denken dat , dat allemaal gezonder is.

   Verwijderen
  7. Als je met het voorlichtingsbureau voor voeding het Voedingscentrum bedoelt, dan is je informatie onjuist:

   Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
   Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij geven subsidie om consumenten en professionals voor te lichten over een gezond, veilig en meer duurzaam voedingspatroon.
   Je kunt hier jaarverslagen inzien en financiële verantwoording: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/over-ons/hoe-werkt-het-voedingscentrum-precies/jaarverslagen-en-financiering.aspx

   Verwijderen
  8. Het verbaast mij altijd zo dat jij hun advies zo klakkeloos aanneemt. Er is inmiddels vaak genoeg aangetoond dat ze verstrengelde belangen hebben. Alles van Bevel is rommel dat uit een laboratorium komt, slecht voor de gezondheid

   Verwijderen
  9. Het Voedingscentrum baseert zich in haar adviezen op voedingswetenschap en daar geloof ik wel in.
   En die verstrengeld belangen? Ze worden voor 100% gefinancierd door de overheid.
   Aaf

   Verwijderen
  10. Ik zag daar kort geleden nog reclame voor Becel. Reclame inkomsten ?

   Verwijderen
  11. @ anoniem 20:25 uur: waar is daar? Ik heb op de site van het Voedingscentrum nog nooit reclame voor Becel gezien. Helemaal geen reclame.
   Of bedoel je hier op dit blog? Hier zijn inderdaad reclames, de algoritmen richten zich op het internetgedrag van de individuele lezer. Daar stuur ik niet in, behalve dan, dat ik een aantal soorten reclames geblokkeerd heb op dit blog: astrologie, casinogames, alcohol, snel rijk worden en wedden

   Verwijderen
 2. Je kassabon nalopen is belangrijk.Vorige week kocht ik bij de Boni reinigingsdoekjes uit een reclamebak voor 0,99 cent voor tijdens de vakantie. Thuis gekomen keek ik de bon na en bleek ik 2,79 betaald te hebben. Ik heb er een hekel aan om terug te gaan naar de winkel, soms doet het personeel moeilijk maar deze keer kon ik kiezen, geld terug of het artikel voor de juiste prijs. Ik heb geld terug gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goede les. Dank je wel.
  Wat ik eerst deed was bijv rijst , pasta en aardappelen gewoon qua hoeveelheid op de gok koken. Toen waren we nog met meer mensen thuis. En dan kookte ik het hele pak rijst. Vaak bleef dan veel over en kieperde ik weg. Ik weeg nu deze dingen vooraf af. Even uitkienen hoeveel je per persoon nodig hebt. Tegenwoordig reken ik op 60 gram rijst/ pasta voor mijn man en 40 gram voor mezelf. Stamppot 200 gr aardappels p.p. Gewoon bij groente 100 gram . Zijn natuurlijk voorbeelden, maar ik zag dat mijn dochter ook , naar mijn voorbeeld vroeger, altijd het hele pak pasta kookte. En de helft weg kon gooien.
  Wellicht is dit voor zuinige mensen een geheel overbodige tip, maar voor mensen die starten met bezuinigen, kan het een tip zijn. Overigens rijst kook ik vaak wel per pak van 400 gram; dan kunnen 3 porties ervan in de vriezer. Scheelt weer in het koken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe warm je het dan weer op? Eerst laten ontdooien? Heb het ook wel eens gedaan maar mijn man vond het echt vies.

   Verwijderen
  2. Pasta uit de vriezer vind ik ook super-goor

   Verwijderen
  3. Als je pasta of rijst uit de vriezer niet lekker vindt, dan moet je het niet invriezen, maar kort in de koelkast bewaren en eten als kliekje of bij de lunch.
   Ook een goede oplossing: de porties goed afwegen, zodat je na de maaltijd heel weinig overhoudt of misschien helemaal niets.

   Verwijderen
  4. Als je gekookte rijst wil invriezen dan moet je zorgen dat er geen vocht meer aan zit. Dus goed laten afkoelen en uitdampen. Dan pas in de vriezer. En inderdaad eerst laten ontdooien op het aanrecht. Het is dan goed te gebruiken voor bijvoorbeeld nasi.

   Verwijderen
 4. Ik kan niet zo snel op een voorbeeld komen maar soms maak ik een foto van prijskaartje met de aanbieding.
  En omdat ik ook regelmatig ook in Belgie boodschappen doe heb ik ook foto's op mijn telefoon van artikelen die in beide landen bij bv lidl te koop zijn en dan makkelijk de prijs van de beide landen kan vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor al je nuttige blogjes en alle informatie over bezuinigen.
  Ik ga zelf vaak naar een weggeefwinkel voor kleding of borden of glazen ik heb op de site gekeken en zag een landelijke lijst van weggeef winkels, misschien een idee voor anderen. Bv. In leiden mag je 5 spullen meenemen voor 50 cent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In leiden heb je een weggeefwinkel waar je 5 artikelen mee kan nemen voor 50 cent. Er is een landelijke lijst van weggeefwinkels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nadeel van de weggeefwinkel in naburig dorp: geringe openingsuren en een lange rij wachtenden voor de winkel. Hoewel ze 3 x een paar uurtjes open zijn mag je alleen op woensdagmiddag spullen aanleveren. Hoewel ik het initiatief sympathiek vind lever ik mijn overtollige spullen toch meestal in bij de kringloop omdat zij alle dagen van de week open zijn en spullen aannemen. Ook voel ik mij als niet minima er niet zo op mijn gemak, itt de kringloopwinkel.

   Verwijderen
 7. Als je iets echt niet kunt betalen, dan zul je toch concessies moeten doen. Als dat betekent dat het bak/braad vet in kwaliteit daalt ten gunste van groente/fruit, dan zie ik daar wel winst in het algehele gezondheidsgebeuren. AH olijfolie kost overigens 5,49 per liter.
  Het is overigens redelijk bekend dat veel basiskwaliteit olijfolie in allemaal spannende flessen wordt gegoten voor hoge prijzen, terwijl het niet beter is dan de budgetflessen die we kennen. Mensen kennen duur-ogende flessen meer waarde toe, maar vaak onterecht.

  Hoewel wij ons op zich kunnen redden binnen de huidige prijzen, probeer ik een klein beetje binnen een budget te blijven. Wel probeer ik de kwaliteit hoog te houden.

  Wij bezuinigen in principe niet op luxe artikelen als koffie en thee, maar drinken niet per definitie de duurste soort. Hoewel dat wel zo lijkt als je losse thee koopt per 150 gram, valt het heel erg mee als je het terugrekent naar 2 gram per kopje. Dan is het (in mijn geval) ongeveer even duur als basic Pickwick, terwijl mijn thee heul veul lekkerder is. Dat vind ik het waard.
  Uiteraard zou dat er niet zijn als onze situatie anders was.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel Aaf. Ik koop meestal duurder brood, koffie, olijfolie en kaas.Omdat ik die lekkerder vind dan de goedkopere soorten. Maar koop zelden of nooit koek, snoep, fris, alcoholische dranken, voorgesneden groente, chips e.d. Wel diepvries groente /fruit. Goedkope schoonmaakproducten en wasmiddelen. En ben nooit veel geld kwijt aan boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk per gerecht welke olie of vet soort ik gebruik. Als ik spek uitbak, gebruik ik nooit olie of margarine. Dit laat ik gewoon langzaam uitbakken. Moet ik iets frituren, gebruik ik zonnebloemolie. En verder gebruik ik koolzaadolie met margarine om vlees of vis te bakken. Olijfolie gebruik ik met name bij de roerbak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In sommige dingen heb ik pech en ben ik aangewezen op duurdere merken; elmex groene tandpasta (blootliggende tandhalzen), katoenen maandverband/tampons (ook veel beter voor je lichaam), maar deze zijn vaak in de aanbieding en dan sla ik in.

  Omdat ik gezondheid belangrijk vind ben ik ook overgestapt naar 100% natuurlijke en meukvrije deo, shampoo (een shampoo bar), lippenbalsem en gezichtscreme. Behalve deo, lipenbalsem en gezichtscreme haal ik gewoon bij de bekende drogist met rode letters. Dat explosieve vat :)
  Vaak in de aanbieding.
  Was ff uitpluizen door alle ingrediënten op te zoeken en uit te pluizen. Helemaal gezond en voor weinig held. Ik leef van een beperkt budget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak sinds kort mijn eigen deo (kokosolie, baking soda en maïzena, recepten zijn makkelijk te vinden op internet) en dat is veel goedkoper dan de deo die ik eerst kocht. Ben echt blij ermee! Want nu deo zonder meuk, voor een fractie van de prijs. En het werkt echt heel erg goed, ook niet onbelangrijk ;-)

   Verwijderen
  2. Ik ken de recepten, maar ik kies er voor het niet zelf te maken.
   Van een natuurarts hoorde ik dat het de huid te veel afsluit.
   De natuurlijke deo's kosten mij €3 in de aanbieding en ik doe er lang mee :)

   Verwijderen
 11. allereerst lief dat je de cursus zo serieus oppakt.
  ik ben opgevoed met het gezegde even de legen flessen naar de supermarkt brengen (dan wisten wij al genoeg) met een zieke moeder en een vader die een normale baan had. was het soms lastig . we zijn echter nooit iets te kort gekomen. thee met een kaakje na school en als er verbouwd werd dan nam mijn vader een 2e baan erbij.
  mijn moeder ging naar het slachthuis en het einde van de markt dan was alles het voordeligst. nog steeds hoor ik haar zeggen een eetl waspoeder is voldoende hoor. aanbiedingen kocht ze weinig want het aa merk was altijd goedkoper dan de aanbieding.
  voor iedereen is het anders waar ze op kunnen bezuinigen , wij hebben bv nooit frisdrank of snoepjes of chips in huis.
  wel maak ik zelf friet van aardappels en eten we biologisch vlees en groenten.
  misschien een tip voor degene die een vaatwasser hebben. onze installateur gaf ons destijds de tip gebruik poeder en dan max een eetlepel dat is voldoende. en maak je vaatwasser niet schoon met duur kant en klaar maar gewoon 2 eetlepels poeder soda in de vaatwasser te strooien . dat geld ook voor de wasmachine bij de witte was strooi ik altijd soda in de trommel .
  verder mijn allergrootste bespaartruck plak een nee nee sticker op je brievenbus dan heb je geen prikkels meer :)
  xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat in-triest dat ex-vriend van dochter zelf zijn dure

  koffie moest betalen.
  Wat zal hij zich nu bevrijd voelen.

  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet niet dat ze een inkomen op bijstandsniveau hadden. Dochter drinkt helemaal geen koffie en zij had helemaal geen dure voedings- of drankwensen.
   Ik vind het wel eerlijk dat hij de koffie van zijn zakgeld betaalde en dat ze het niet betaalden van het gezamenlijke nogal beperkte budget.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.