donderdag 12 januari 2023

Voordelig en gezond recept: witte bonenschotel

Laatst vroeg een lezer wat ik kookte met gedroogde witte bonen, daarom vandaag een recept met witte bonen.

Peulvruchten zijn heel gezond, ze verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, en afhankelijk van de soort ook een bron van vitamine B1 en ijzer, ze zitten boordevol vezels  en ze zijn bovendien relatief goedkoop. Vaak zijn ze geteeld in Nederland, gewoon op de volle grond, dus ook duurzaam!  Datzelfde geldt trouwens ook voor de wortelen en spruitjes in dit recept. Doordat er in bonen veel eiwitten zitten, hoef je er geen vlees(vervanger) meer aan toe te voegen. Het kan natuurlijk wel, maar het hoeft niet.

Vorig jaar had ik een zak met 900 gram witte bonen gekocht. Ik maak daar 3x een maaltijd van, steeds 300 gram per keer. Ik eet er 3 keer van, 2x na elkaar en 1 portie vries ik in.
Belangrijk bij veel peulvruchten is, dat je ze goed voor weekt, tenminste 12 uren in water laten staan en vervolgens dat water wegdoen en in vers water koken. Ik kook peulvruchten altijd in mijn snelkookpan, waardoor ik minder gas verbruik.

Recept voor 3 personen:
300 gram witte bonen, gedroogd (gewicht na weektijd is aanzienlijk hoger)
300 gram winterwortel
1 eetlepel olie
5 flinke uien
14 spruitjes van gemiddelde grootte, geschoond en gehalveerd (bij kleine spruitjes neem je wat meer, bij heel grote wat minder, als je erg grote spruitjes hebt, kun je ze beter in plakjes snijden)
6 tenen knoflook
1 groot blikje tomatenpuree
1 trostomaat
zout, chilivlokken en peper naar smaak

Ik kookte de voorgeweekte bonen met de in blokjes gesneden wortel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bonen. Door de snelkookpan nam ik 2/3 van de normale kooktijd. Als je wilt, kun je ook een blik of een pot bonen gebruiken en de wortelen afzonderlijk koken.
De gesnipperde uien, spruitjes en knoflook bakken in de olie, de chilivlokken, tomatenpuree en de tomaat in blokjes toevoegen en nog even doorbakken.
Vervolgens de gekookte bonen met wortel toevoegen aan het uienmengsel en doorroeren.
Zout en peper naar smaak toevoegen.

Maak jij wel eens gerechten met gedroogde witte bonen? En zo ja, wat maak je dan?

23 opmerkingen:

  1. Dat klinkt lekker Aaf! Eet je het zo op of komen er nog aardappelen of rijst oid bij?

    Ik kook vaak een kilo gedroogde bonen tegelijk en vries het dan in kleine porties in. Bij kleine zwarte boontjes (aduki) gaat dat goed, bij kikkererwten uitstekend, maar mijn witte bonen vriezen kapot. Als ik die ontdooi hebben ze geen stevigheid meer en vallen uit elkaar. Heb jij dat niet? En welk ras gebruik je dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik Valle del sole bonen en eet er niets bij, geen aardappelen en ook geen rijst. Ik heb nog maar 1 keer een portie ingevroren en die liggen nog in de vriezer. Geen idee hoe die zijn als ik ze ontdooid heb ;-)

      Verwijderen
  2. Dat is dan het enige dat je eet als diner? Niks erbij van een salade of brood of ge bakken aardappelen? Dat alle voedingsmiddelen erin zitten geloof ik graag maar dan moet je er wel een behoorlijk bord vol van eten. Als bijgerecht zonder de spruiten want die lust ik niet, zou ik een beetje wel lekker vinden maar niet ald het e nige op je bord

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, niks er bij als diner.
      En als toetje vaak nog yoghurt met muesli en diepvriesvruchtjes.

      Verwijderen
    2. Ik eet nooit toetjes dus dan is het inderdaad een weinig afwisselend diner. En ik hou ook niet zo van een bord met maar een brei, liever bijna alles apart en herkenbaar.

      Verwijderen
  3. Bedankt voor het recept Aaf! Klinkt lekker.

    Weken is het beste/goedkoopste, maar als het druk is in het leven zijn blikjes ook prima. Een blik witte bonen in tomatensaus is nog steeds goedkoop (*) en iets dat je makkelijk kunt toevoegen aan veel gerechten om het allemaal wat steviger/voedzamer te maken. Soep, stoofpotten, zelfs spaghetti en wokgerechten. Ik gooi het overal doorheen. Ook in vleesgerechten zodat ik bv. het percentage gehakt er in kan verminderen. Bij 'alleen bonen' krijg ik klachten van het gezin, maar als ondersteunende vulling vinden ze het allemaal prima en nog lekker ook.

    (*) 89 ct voor 800 gr bij AH op het moment, De 400 gr blikken zijn 67 ct. en dus minder voordelig.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Witte bonen gebruik ik eigenlijk alleen om broodsmeersels te maken, bijvoorbeeld vegan (geen)tonijnsalade. Door het invriezen verliezen ze hun bite, maar dat maakt voor een smeersel niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit lijkt mij heel lekker Aaf en ik ga dat zeker eens maken .Misschien met iets minder van het bonen mengsel en wat rijst of aardappel puree erbij ,lijkt me een goede combinatie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind dit een zeer karige maaltijd. En die spruiten begrijp ik sowieso niet. Lijkt me ook echt smerig. Misschien met de staafmixer er door als soep dat het eetbaar zou kunnen worden, maar dit is echt zonde van de produkten en de tijd en energie, Vind ik dan, hé.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik houd van kleur op mijn bord en ik had toevallig nog spruiten en wortel en dus werden het spruiten en wortel en een tomaat. Misschien is méér tomaat een betere keuze.

      Verwijderen
    2. @anoniem om 11:29, als je niet van spruitjes houdt moet je ze ook niet eten. Niemand verplicht je daartoe en zelfs de minst begaafde kok weet dat een recept niet heilig is, maar een (goede) werkinstructie om iets te maken waarin er altijd plaats is voor eigen inbreng. Een maaltijd op tafel zetten is echt iets anders dan de tafel zelf maken. Voor dat laatste dien je wel de werkinstructies goed na te leven

      Verwijderen
    3. Ik vind spruitjes heerlijk. Maar dan heel kort gekookt en geroerbakt met ui, pepertje, paprika en uitgebakken spekkies. Gebakken aardappels erbij, en smullen maar.
      Marijke

      Verwijderen
  7. naam vergeten: Marijke, maar dat dacht je misschien al

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt lekker! Ik heb toevallig ook deze week iets vergelijkbaars op het menu staan - vond ooit wat potjes witte bonen in de 50%bak... Overigens, voor wie geen snelkookpan heeft: bonen zijn ook heel goed te "koken" in de hooikist (bij mij, op dit moment: 's avonds even opzetten, dan de nacht en (werk)dag in het bankdekentje wikkelen, en 's avonds verder klaarmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Grappig dat veel mensen het een karig recept vinden, ik zie een heel gevarieerd gebeuren. Helaas zijn bonen en gevoelige ingewanden niet de beste combi, dus ik eet ze niet zo vaak. Ik ken ook iemand die van witte bonen een soort nep-chocoladetaart kan bakken. Kennelijk zijn ze dus erg veelzijdig én gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nee, eigenlijk kook ik zelden met gedroogde bonen. Alleen kikkererwten gebruik ik gedroogd voor de falafel. Verder heb ik wat kleine blikjes zwarte boontjes of iets dergelijks op voorraad. Die zijn dan vooral bedoeld om snel iets toe te voegen aan een salade of ander recept als blijkt dat de maaltijd erg karig is. De grotere blikken kidneybonen enz. gebruik ik in de Mexicaanse keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Smaken verschillen Marijke! Ik zou dit recept ook niet snel maken, maar ik ben geen onbekende met een pan vol groente en peulvruchten. Vandaag nog: linzen gegeten, in een stoofpotje met wortel, prei, ui, knoflook, paprika, bleekselderij en knolselderij. Zilvervliesrijst erbij en sla. Genoeg gemaakt (door mijn man) voor twee keer, dus ook een deel in de vriezer. Smakelijk, voedzaam en gezond, het was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat eet ik ook graag. Soort van verslaafd aan selderij in elke vorm!
      Momenteel ook een hang naar Black eyed pies (de spellingcontrole raakt hiervan overspannen) maar wel uit een blikje.

      Verwijderen
  12. Annemiek van Deursen geeft op haar blog "Mijmeringen" vrij geregeld een recept waarin peulvruchten, al of niet gedroogd, een prominente plaats hebben. Ze leeft vegetarisch en ik neem aan dat er op meer 'vegetarische' blogs/sites veel recepten te vinden zijn over gebruik van peulvruchten.
    Bonen zijn, historisch gezien, in een beetje kwade reuk komen te staan, -de maritieme naam raasdonders is weliswaar niet uit de lucht komen vallen, maar heeft er toch ook wel weer mee te maken-, maar dat is geheel ten onrechte. Ze zijn ook gezond en lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2018/01/mijmering-5-maak-zelf-pizza-met-een.html

      Deze gebruik ik met regelmaat.

      Verwijderen
  13. Shakshuka (kan op veel manieren geschreven worden weet niet of dit de juiste is) met witte bonen. Middelgrote ui fruiten met 1 of 2 teentjes knoflook, halve in kleine blokjes gesneden courgette toevoegen, 150 gram gehalveerde cherrytomaten toevoegen, 250 gram in plakjes gesneden champignons. Als dit gaar is potje of blik afgespoelde witte bonen toevoegen. Kuiltjes maken en in ieder kuiltje een ei breken. Dit met de deksel op de pan laten stollen (ca. 5 minuten) en bestrooien met peper uit de molen. Klaar. Kun je eten met brood of rijst maar is niet echt nodig. Er zijn ontelbare varianten op dit gerecht en volgens mij is het 'hip en trendy' als ontbijt (niet thuis natuurlijk:-)) in Amsterdam.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind het een heel normaal en gezonde maaltijd en zeker niet saai.
    Ik maak wel eens witte bonen stampot met snijbonen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.