vrijdag 13 januari 2023

243 m³ gasverbruik in een heel kalenderjaar. Hoe deed ik dat?

Ik schreef laatst over mijn jaarverbruik dit:

"GAS: de getallen over heel 2022
Het geleverde gas: 243 m³ 
Dat is een absoluut record!
Oorzaak: thermostaat lager en deels verwarmen met mijn elektrische kachel, maar vooral de thermostaat niet meer op 20 graden, maar tenminste 2 graden lager. Als je je goed aankleedt, dan is 18 graden of iets lager ook voldoende.
"

En een reactie was: hoe deed je dat?
Nou, in feite gaf ik ook al een verklaring bij dat bericht, maat ik zal er hierbij nader op ingaan.
In de maanden januari en februari gebruikte ik mijn elektrisch kacheltje vrij vaak, waardoor ik in januari 48,5 m³ gas verstookte en in februari 50 m³ gas verbruikte.
Dat lijkt heel fijn, maar LET OP, in feite is het verwarmen met een elektrisch kacheltje niet kostenbesparend als je geen overproductie van zonnepanelen hebt. Ik ontving in die periode 11 cent per kWh voor de overproductie van de panelen en daardoor kon het uit, maar je moet er zonder zonnepanelen zeker niet aan beginnen. Hier kun je lezen waarom niet. Op dit moment ontvang ik 21 cent voor te veel geproduceerde stroom en is het waarschijnlijk sowieso niet handig om met het kacheltje te verwarmen omdat stoken met gas goedkoper is.

Meer oorzaken voor een laag gasverbruik:

  • een goed geïsoleerd huis. Zeker niet onbelangrijk
  • een tussenhuis in een rijtje
  • geen verwarming aan in slaapkamers en badkamer, in het halletje bij de voordeur of op zolder, alleen in woonkamer en open keuken.
  • koken voor 3x (1x om in te vriezen en 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten)
  • niet vaak thuis douchen en dan heel kort douchen
  • niet het huis verwarmen als ik na het opstaan maar kort thuis ben. Op zulke dagen gaat pas, als ik weer thuis ben, de verwarming aan
  • overdag verwarmen tot hooguit 18 graden en dat combineren met een elektrische stoeldeken, die mijn billen en mijn rug verwarmt, en een plaid over mijn bovenbenen
  • ruim op tijd voor het slapen gaan de verwarming uit
  • de thermostaat 's nachts op 14 à 15 graden

    Is het afzien?
    Nee, dat valt reuze mee!

15 opmerkingen:

  1. Virig jaar schreef ik bij je blog nog dat wij in de avond de cv altijd op 20,5 hadden. Dit jaar zitten we op 19 graden. Tip voor ieder die dit ook moeilijk vindt: begin er in het najaar mee, dan wen je er beter aan dan wanneer je opeens een lagere temperatuur in huis aanhoudt.
    Ik ben er nu aan gewend, al gaat bij visite de termostaat echt naar 20 graden, of 21 als het mijn (kouwelijke) moeder is.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je titel mist een r, in kalender. Verder helemaal top natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal over het hoofd gezien bij de controle. Ik heb de r alsnog toegevoegd!

      Verwijderen
  3. Goed bezig. Het is net iets minder dan wij met een gezin van 5 personen in een grote vrijstaande woning ;-).
    Maar: bij ons is het vooral te danken aan de airco, wat een equivalent van 800-900m3 gas zou zijn (nu 4.000kwh elektriciteit).
    Aankomend jaar (dwz., dit jaar) gaan we uitkomen op <250m3.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goede tips! En als je het dan toch koud krijgt, kom in beweging. Een wandeling helpt enorm, of een halfuurtje schoonmaken. Bij koude handen: schenk een kop thee in, en warm daar je handen aan, en drink het daarna lekker op. Zo hoef je niet direct de verwarming ophoog te gooien!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat fijn dat je zoveel hebt kunnen besparen op gas Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je schrijf dat je in januari en februari al kacheltjes ging gebruiken maar toen had je nog niet de zonnepanelen, had je zoiets van dat lever ik wel op als ik ze later krijg? Ik doe veel dingen ook zoals je beschrijf maar nu vind ik wel dat de warmte van de kacheltjes heel snel weg zijn. Wij hebben de cv erg laag aanstaan in het begin kleden we ons extra dik maar dat is nu niet meer het is iets waar je toch aan kan wennen. ( niet iedereen natuurlijk)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die zonnepanelen werden inderdaad na de winter geplaatst, maar ik had nog tot november om voldoende stroom te produceren. Voor mijn normale verbruik zonder kacheltje of ander extra stroomverbruik, waren 4 zonnepanelen voldoende geweest en ik nam er 8. Ik gebruik nu ook veel vaker mijn oven.
      Aaf

      Verwijderen
  7. Bijzonder hoe dat werkt hè, dat je jezelf best kunt wennen aan een lagere temperatuur. Voor visite zet ik de thermostaat wel hoger. Het is alleen lastig als visite onverwacht komt, want het duurt even voordat het opwarmt in de kamer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet voor visite of oppas de verwarming ook een stukje hoger. Als we zelf ergens op visite gaan, dan word ik vaak helemaal duf van de warmte. Blijkbaar ben ik enorm gewend geraakt aan 'kou' (minder warm).

      Verwijderen
    2. Toen ik laatst bij iemand was die voor zichzelf op 18 graden verwarmd, maar voor ons de verwarming op 20 had gezet kreeg ik er ook hoofdpijn van. Ik heb zelf dekentjes en sokken klaarliggen voor bezoek dat het koud heeft. I.v.m. vloerverwarming duurt het veel langer om op te warmen, dus daar beginnen we niet aan.

      Verwijderen
  8. Douchen verbruikt veel minder dan je denkt hoor, wij douchen niet heel lang maar als wij beiden gedocht hebben hebben we nog geen euro aan gas verbruikt.
    Dat is mij het zeker waard.
    Ik hoorde van iemand die (met de auto) naar de sportschool ging en daar dan douchte om te besparen. Dat vond ik niet slim.
    Verwarming lager bespaard zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met meerdere personen al snel 10 tot 25m3 per maand. Er speciaal voor naar toe gaan kan vast niet uit. Als je er toch al bent is het wel slim.

      Verwijderen
    2. Bij een aantal sportscholen hier zijn de douches inmiddels afgesloten vanwege het douche tourisme. Ook de sportvereniging vraagt of we thuis willen douchen.

      Verwijderen
    3. @Willemien
      Ik douchte sowieso nooit in de sportschool en in het zwembad spoelde ik me alleen snel af. Terecht dat de kosten van het douchen verrekend worden met de gebruiker of afgesloten.
      Voor verenigingen, sportscholen en zwembaden is energie een grote kostenpost!
      Thea

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.