maandag 20 februari 2023

Hoe zorg je er als oudere voor dat je niet te veel belasting betaalt?

Als je meer dan 1 inkomen hebt en je doet geen belastingaangifte, dan loop je kans dat je te veel belasting betaalt, ook als je geen aftrekposten hebt.
Ik las er over in het blad van de Anbo (Algemene Nederlandse Ouderenbond). Daar worden voorbeelden gegeven van mensen die èn AOW èn een pensioen ontvangen. Er worden 2 voorbeelden gegeven. Een gehuwde AOW'er met een klein pensioen van €5.307, bruto per jaar en iemand, ook gehuwd met een wat ruimer pensioen, namelijk €18.000,- bruto per jaar. In beide gevallen was er te veel belasting betaald.

Hoe komt dat?
Dat komt door de heffingskorting.
Die heffingskorting kan maar over één van de inkomens gerekend worden, over het andere inkomen moet je belasting en premie volksverzekeringen betalen, terwijl je die misschien helemaal niet verschuldigd bent vanwege een te laag inkomen.
Bij een laag inkomen kun je niet over de AOW èn het pensioen heffingskorting krijgen, terwijl je bij een laag inkomen eigenlijk helemaal geen belasting hoeft te betalen. Tenminste geen inkomstenbelasting. Wel belasting over diensten en goederen, energiebelasting, wegenbelasting en ga zo maar door, maar dat is een ander verhaal.

Hoe zit dat nu precies, dat te veel aan belasting?
De meeste ouderen krijgen de heffingskorting over hun AOW en niet over hun pensioen en over beide tegelijk kan dus niet.
Om hoe veel belastingteruggave gaat het in het voorbeeld?
De persoon met een klein pensioen (5.307 euro bruto per jaar) kreeg  in het voorbeeld €1.024 terug en diegene met een groter pensioen (18.000,- bruto per jaar) kreeg €771 euro terug.
Ben je bang dat je voor verrassingen komt te staan als je aangifte doet en toch nog bij moet betalen? Als je digitaal aangifte doet, dan kun je in het programma berekenen hoeveel je terug kunt krijgen.
Het lijkt me voor iedereen die een aanvullend pensioen heeft en tot nu toe geen aangifte deed, de moeite waard dit wel te doen! 
Vraag eventueel gratis hulp!

11 opmerkingen:

  1. Zowel bij ABP en SVB heb ik geen heffingskorting. Heerlijk. Liever niet bijbetalen. ANBO is de vereniging die voor marktwerking van pensioenen is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist niet dat je ook over twee inkomens kon kiezen om geen heffingskorting te nemen. Ik heb heffingskorting over het ABP pensioen.

      Verwijderen
    2. In jou geval is dat natuurlijk wel handig i.v.m. de belasting die betaald moet worden door het hebben van van inkomsten uit een Stamrecht BV

      Verwijderen
    3. Wij hebben over onze Aow de Heffingskorting en niet
      over pensioen.
      Een kennis zei tegen ons dat je beter van het hoogste bedrag
      de heffingskorting kon laten doen.

      Verwijderen
    4. @MeerDoorMinder. Stamrecht is een aparte BV en staat los van privé. Ik ben er zuinig op. Ik mag mezelf maar een keer per jaar uitbetalen. De ZVW wordt al drie keer berekend en kun je niet op de privé aangifte verrekenen. Ik betaal teveel. Geen correctie.
      Met de pensioenwet in zicht, waarbij deskundigen het afraden, maar DNB adviseert. Na de marktwerking energie en zorg, wordt dit de grootste mislukking.

      Verwijderen
  2. Als je geen oproep hebt om aangifte te doen, kun je altijd nog digitaal de aangifte invullen. Blijkt het dat je geld terugkrijgt, dan stuur je het in. En anders laat je het zitten. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je weet dat je (waarschijnlijk) elk jaar flink wat geld terug krijgt (zie genoemde voorbeelden) is het fijn maandelijks 1/12 deel van dat bedrag te kunnen toevoegen bij het inkomen om zo een betere spreiding van inkomsten t.o.v. je uitgaven te hebben. Wil je dat dan kan je elk jaar in nov/dec een vooraangifte voor het jaar daarop doen bij de belastingdienst. Je vraagt dan met deze vooraangifte om een voorlopige aanslag voor het komend jaar. De belastingdienst deelt dan (zie genoemde voorbeelden) het bedrag door 12 en keert dat alvast per maand uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aaf, je moet altijd over het hoogste pensioeninkomen de heffingskorting laten toepassen. Dus als AOW hoger is dan moet je SVB vragen die toe te passen op de uitkering en ABP vragen die stop te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet helemaal niets. Je kunt zelf kiezen. Ik heb er voor gekozen om de heffingskorting te laten toepassen over het laagste pensioeninkomen, het ABP pensioen. Dan krijg ik naar aanleiding van de aangifte altijd een leuk bedrag terug.

      Verwijderen
    2. Geld terug krijgen past beter bij mij dan geld nabetalen. Dus laat ik de heffingskorting niet toepassen op het hoogste pensioeninkomen.

      Verwijderen
  5. Dit adviseert de Belastingdienst:
    Laat daarom maar 1 uitkeringsinstantie rekening houden met de loonheffingskorting. U kunt het beste de instantie die de hoogste uitkering uitbetaalt, rekening laten houden met de loonheffingskorting. Laat de andere instanties dan wel weten dat zij geen loonheffingskorting moeten toepassen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.