donderdag 23 februari 2023

Les 12. Budget ontbijt en lunchproducten

Valt er te besparen op je ontbijt en lunch?
Dat hangt er helemaal van af wat je nu eet en drinkt bij het ontbijt en lunch en ook wat voor jou gezond is en wat niet.
Voor bijna iedereen zijn volkoren producten de goede keus, aangevuld met wat vetten en eiwitten en groenten en fruit.
De meeste ontbijtproducten zijn nogal zoet en duur! Cruesli, granola, chocopops, honingringen en ga zo maar door! Wat mij betreft geen goede keus!

Moet je persé bezuinigen op ontbijt en lunch? Nee, dat is geheel je eigen keuze! Je kunt nog steeds luxe ontbijten en lunchen als je wilt budgetteren op je uitgaven, maar dan moet je wel zorgen dat je voor andere maaltijden en hapjes en drankjes weinig geld uitgeeft, anders komt er van budgetteren weinig terecht.

Ik heb altijd vrij sober ontbeten en geluncht en daarmee heb ik veel geld bespaard. Een enkele keer koop ik een luxe broodje, maar meestal eet ik goedkoop volkoren brood uit de supermarkt of volkoren knäckebröd uit de aanbieding, belegd met een beetje makreel, cottage cheese, een enkele keer een gekookt eitje, eigen gekweekte kiemen, pindakaas of hoemoes en niet te vergeten: voordelige halvarine.

Wat is een goedkoop ontbijt?

Havermoutpap met water en melk (6,5 cent per portie havermout bij gebruik van goedkope havermout)
Een volkoren boterham met halvarine en beleg (5 cent per kale boterham)
Wat neem je er dan bij?
Een sinaasappel, een appel, of een peer. Je kunt het fruit ook in stukjes door je pap doen.
Neem liever geen kant en klaar sinaasappelsap. Met het sap krijg je vooral suikers binnen en veel minder vezels als wanneer je de vrucht eet. Voedingskundig is sap een slecht keuze.
Neem koffie, thee, soja(melk) of water.

Wat is het verschil tussen sojamelk en koemelk? De verschillen qua voedingswaarde zijn miniem, zo zit er in halfvolle koemelk gram 3,5 eiwit en 120 mg calcium per 100 ml en in sojamelk ook 3,5 gram eiwit en 120 mg calcium per 100 ml. Dat is anders als je andere soorten plantaardige melk neemt, zoals havermelk (0,6 gram eiwit), amandelmelk (0,5 gram eiwit) of rijstmelk (0,2 gram eiwit).
Dan de prijsverschillen. Ik koop altijd houdbare sojamelk. Die is momenteel €1,05 per liter. Houdbare halfvolle melk kost €1,19 per liter. Andere plantaardige melkproducten, die overigens allemaal - drinks heten, zijn veel duurder, met name de A-merk amandel-, rijst- en haverdrink.

Wil je bezuinigen, kies dan voor een eenvoudig ontbijt en lunch met gewoon brood of havermoutpap. En trakteer jezelf zo nu en dan op een luxere variant van brood!

Het jij tips voor budget ontbijt en lunch?

Volgende week dinsdag les 13.
Koop wasmiddelen, verzorgingsartikelen etc altijd in een aanbieding.

PS: binnenkort schrijf ik over zegeltjes sparen. Gratis zegels èn koopzegels.
Daarover nu al het volgende:
Ik heb voor het Plus gratis boodschappenpakket* 20 van de benodigde 65 zegels gespaard en een volle spaarkaart voor 26 februari bij elkaar sparen, dat gaat niet lukken!
Daarom geef ik ze weg! Mail me op zuinigaan@gmail.com als je belangstelling hebt. Bij meerdere belangstellenden ga ik loten. Ik stuur de winnaar de 20 papieren zegels toe.
Reageer vóór 25 februari. Op die datum ga ik de zegels verloten en de winnaar mailen voor het adres waar de zegels naar toe moeten.
*Je kunt met een volle spaarkaart in de winkel een boodschappenpakket ter waarde van meer dan €55,- afhalen. Volle spaarkaarten zijn tot 4 maart geldig.

31 opmerkingen:

  1. In Engeland tijdens de tweede wereldoorlog, kregen kinderen op school het "Oslo dinner".
    Dat was gebaseerd op een proef die in Oslo is gedaan met schoolkinderen die ipv een warme maaltijd een koude lunch kregen.
    Deze kinderen bleken net zo goed of beter te functioneren dan de kinderen die een traditionele warme maaltijd met vlees en jus kregen.
    Het doel was: ook in oorlogstijd goed eten, als er geen of weinig vlees, eieren en vet, en brandstof voorhanden is.
    Waaruit bestond deze maaltijd?
    Volkoren brood, een klein stukje kaas, een glas melk, boter of margarine, een appel en veel rauwe groenten uit eigen land: wortelen, waterkers, koolsalade,
    tomaten en zo ( het zuiden van Engeland is subtropisch) en wat je in de natuur kunt plukken aan kruidjes en bessen.
    Ik heb het zelf een weekje geprobeerd, met op zondag dan wel een warme maaltijd. Het is lekker, goedkoop ! maar wel eentonig.
    Je bespaart geld op brandstof en luxe producten en je eet echt gezond.
    Alleen moet je wel veel rauw eten om aan je portie groenten te komen.
    Dit alles is gebaseerd op het boekje "Wise eating in wartime" door de Ministry of Information in 1943, maar je kunt ook veel op internet vinden bij Oslo dinner.
    Recepten uit oorlogstijd vind ik sowieso leuk en leerzaam, toen moest je wel besparen. Misschien zijn er meer mensen in geïnteresseerd hier?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat interessant, nog nooit van dat dieet gehoord. Elke dag zo eten lijkt mij inderdaad eentonig, maar om de dag scheelt ook al.

      Verwijderen
    2. Wat leuk dat je hier ovet schrijft, ik had er nog nooit van gehoord.

      Verwijderen
    3. De BBC heeft ook eens een serie gemaakt over het totale leven in de tweede wereldoorlog, dat bermen ook als bv aardappelveldjes werden gebruikt en waarvan kleding werd gemaakt. Veel recycle toen.

      Verwijderen
  2. Ik eet als lunch graag rode linzensoep, met wortel en rode ui, of een blikje tomatenstukjes erdoor. Ik maak een pan voor 5 porties, waarvan ik er vier invries. Het vult enorm en je krijgt eiwitten en vezels binnen. Zo nodig een geroosterde bruine boterham erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben nooit een grage ontbijtster geweest en lunch is voor mij een belangrijk eetmoment. Ik een koolhydraatbeperkt. Begin met 2x fruit en koffie, tussen 10 en 11 een beschuitje met kaas.
    Lunch is vaak gebakken ei met restjes uit de koelkast of restje van het vorige avondeten. Kan natuurlijk makkelijk als je niet meer werkt. Of een salade met wat er beschikbaar is, vaak met basis gesneden lof.
    Toen ik nog werkte had ik zelden brood mee, vond het niet lekker uit een plastiic zakje. Vaak soep in thermosfles mee ook.
    Vanmiddag ga ik uit lunchen met mijn dochter zoals elke maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor ons gezin is pannenkoeken ook een voordelige feestelijke lunch. Wij halen brood van gisteren bij de bakker. Dat brood is voedzamer dan van de supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet in de winter havermoutpap met rozijnen, een halve banaan en wat gemixte ongebrande nootjes en zomers een roggebroodje met kaas. De lunch bestaat uit 2 broodjes met kaas, vis of zoet en wat yoghurt met blauwe bessen, mango of frambozen uit de diepvries. De nootjes en het fruit maken dat het niet goedkoop is maar wel lekker en gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Melk of sojamelk drinken bij je brood is eigenlijk helemaal niet zo goed. In (volkoren) brood zit veel ijzer. Melk remt de opname van ijzer. Vitamine C bevordert juist de opname.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk, maar melk werd toen gezien als het allerbeste voedingsmiddel voor kinderen. Het was op de bon, en meestal in de vorm van melkpoeder. Je had ook eipoeder, bah!

      Verwijderen
  7. https://the1940sexperiment.com/2009/08/27/the-oslo-meal/
    was vergeten de link toe te voegen, sorry!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor het ontbijt maak ik zelf granola en wij eten dat met Fage kwark, hier zit veel eiwit in en houdt je lang gevuld. Qua lunch wisselt het. Soms volkoren brood met zoet danwel hartig beleg, soms crackers, soms eieren, soms aangevuld met fruit. In het weekend vind ik het wel lekker om een tosti te maken of brood te roosteren. Ook komen dan de oven-croissants wel voorbij.

    Ruim voor het ontbijt neem ik tegenwoordig wat extra ijzer in drankvorm, maar dan moet ik dus wel 30min wachten tot m'n 'zuivel' ontbijt ivm de opname. Ook koffie en thee moet je even mijden als je extra ijzer neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ontbijt met geweekte biologische havermout met een geprakte banaan, eetlepel henneppoeder en 4 eetlepels magere kwark.
    Bij de lunch eet ik vaak restjes van de warme maaltijd ( groente, restje haloumi, falafel), een zacht gekookt ei en een boterham.
    Brood koop altijd bij de bakker. Een heel brood is kost ongeveer 4 euro maar smaakt 10 keer beter dan het brood van de supermarkt en ik kan het gelukkig betalen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij eten hier de havermoutpap. Havermout een nacht voorweken in water, de volgende dag koken met een scheut melk erbij. Op het bord komen er doordeweeks een klein handje rozijnen en een theelepel pindakaas bij (dat laatste alleen voor de kinderen - niet mijn smaak).

    In het weekeinde als we laat ontbijten, eten we het tussendoortje (banaan en geraspte appel) op de (warme) havermoutpap en kleden we het nog wat aan met een klein beetje chocolade hagelslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik pers toch wel eens sinaasappels uit.zeker 2 keer per week. Ik schraap wat er over is aan vruchtvlees etc uit de sinaasappelpers en dat gaat door een mengsel van vla/yoghurt om in de avond als toetje te eten. De sinaasappelschil bewaar ik in de koelkast in een plastic zak en maak daar 1 keer per week een soort jam/ confijtsel van. Schillen goed spoelen , fijn snijden, 3 keer opkoken met water.water weggooien De vierde keer wegen en met 40 procent suiker of meer en niet al te veel water, ook iets van 40 procent water. 5 minuten laten doorkoken, evt nog met de staafmixer er door. En dan weer opkoken. In schone pot(ten) doen . De hoeveelheid suiker is niet zoveel dat ze helemaal geconserveerd is. Evt meer gebruiken. Maar in de koelkast blijft het wel 2 weken goed. Evt na een tijdje nog eens opkoken. Ik gebruik het ook om oranjekoek mee te maken. Recept van de oranjekoek volgt nog
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Konfijten van sinaasappelschil https://www.24kitchen.nl/populair/gekonfijte-sinaasappelschillen
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oranjekoek recept

    Ingrediënten: 350 gram bloem 1 theelepel bakpoeder, 250 gram suiker, 25 gram boter of margarine of olie, 1 ei, mespunt zout, 1 theelepel nootmuskaat, 2 theelepels gemalen anijszaad, 50 gram gekonfijte onjanjesnippers of 3 eetlepels zelf gemaakte jam van sinaasappelschil ( doe ik) of pas geraspte sinaasappelschil

    Voor de bovenkant: officieel glazuur gemaakt van 2 eetlepels bessensap en 100 gram suiker. Maar ik smeer er na het bakken een laagje zelfgemaakte sinaasappeljam op

    Werkwijze : Alle ingrediënten voor de koek tot een soepel deeg kneden. Uitrollen op bakpapier tot een dikte van ongeveer 1 cm. Deze op een bakplaat leggen. Met bakpapier of zonder, maar dan de bakplaat invetten. In ongeveer 30 minuten in een oven met temp van 160 graden gaar en goudbruin bakken. De koek iets laten afkoelen en dan de sinaasappeljam er op smeren. De koek in repen of stukken van de gewenste grootte snijden. Op een rooster laten afkoelen. En dan in een trommel bewaren. Ze blijven een week lekker

    Als je geen anijs hebt is gemberpoeder een alternatief.
    Kruiden bestel ik bij de kruidenbaron https://www.dekruidenbaron.nl/?gclid=EAIaIQobChMI-qaEh9Or_QIVQ_F3Ch27dQEwEAAYASAAEgLvGPD_BwE

    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zelf ontbijt ik vaak met een soep. We maken vaak 2 pannen soep van 6 liter voor de komende week in het weekend. Maar mijn man en kinderen maak ik daar niet blij mee. als ontbijt/lunch. Zij onbijten elke dag met een boterham en nemen brood mee naar het werk en school. Brood gaat hier best veel doorheen. 1 puber neemt 12 boterhammen mee en de andere 8. Koop dan regelmatig een TGTG box van de bakker. Dus ook een budgettip. Verder kan je ook een lunch salade maken van ijsbergsla. witlof etc.. En daar wat appel, noten, uitjes. komkommer etc in doen. Afh van het seizoen en de aanbiedingen. Een gekookt eitje er doorheen en wat honing mosterd dressing maakt het af. Zoveel mogelijk dus maken van basis ingredieenten. ( wat in een eerder les al aanbod kwam bij Aaf) groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik eet mijn hele leven al een bruine boterham en sinds jaren zelf gebakken met jam,plakje koek met roomboter en kopje thee.
    Mijn moeder haar hele leven 2 bruine boterhammen 1 met oude kaas en 1 met suiker.
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Chocolade pap: 50 g. havervlokken, 1 el cacaopoeder, 100 ml (plantaardige)
    melk mengen, een nachtje laten staan 's morgens een rijpe halve banaan onder prakken.
    Appelontbijt: 50 g havervlokken, handje rozijnen, 100 ml (plantaardige) melk
    ook een nachtje laten staan, halve rijpe banaan onder prakken (kan ook zonder)
    een halve geraspte appel erop, wat kaneel en eventueel nog wat walnoten.
    Smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat ik geleerd heb in de loop der jaren is dat als je goed eet met ontbijt, lunch en diner dat je veel minder geneigd bent om te snacken tussen de maaltijden door en dat komt ten goede van niet alleen je gezondheid ,maar ook je budget. Zo kwam ik erachter dat als ik kies voor brood van de bakker , ik daar veel minder van eet omdat het sneller verzadigd en minder boterhammen betekend ook minder beleg en zo ben je dus ook al eet je duurder brood toch relatief goedkoper uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik bak ook zelf mijn brood en gooi er dan veel pitten en zaden doorheen. Een lekkere dikke snede van dit brood met belegen kaas of gerookte ham, heerlijk. Melkproducten eet ik minimaal ivm lactose intolerantie en de nepperds vind ik niet lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. De Pluszegels kunnen bij mij in de Plus worden ingeleverd via een emmertje dat van de kerk is. Zij weten precies wie ze een pakket kunnen geven. Kijk eens rond, misschien is er wel zo’n initiatief bij jou in de buurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Als ontbijt eet ik meestal warme havermoutpap van 6 eetlepels havermout en een kop lactosevrije melk. In de winter met kaneel, appel en wat diepvriesfruit, in de zomer met vers zomerfruit. Soms gooi ik 14 poffertjes (uit een zak) in de airfryer, lekker klassiek met poedersuiker en boter of met appelmoes en kaneelsuiker. Ik heb ook wel eens 3 zelfgebakken pannenkoeken over, dan eet ik er 2 als ontbijt, met kaas en stroop. De 3e gaat met stroop erop bij de koffie. Lunch is meestal 3 bruine boterhammen, 2 met kaas, 1 met zoet. Soms maak ik er een bakje rauwkost bij, komkommer, tomaatjes, worteltjes en knoflookolijven is een lekkere combinatie. In het weekend vaak luxe broodjes uit de weekendaanbieding van de Plus. Ik koop sowieso of het goedkoopste of ik koop in de aanbieding. In vriezer en voorraadkast blijft het allemaal lang goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Als ontbijt eet ik al jaren en jaren 1 sneetje brood met kaas en een kopje koffie.
    Om 11.00 een kopje koffie met een koekje.
    Om 13.00 uur 1 sneetje brood met kaas, 1 met worst of iets zoets. Met een mini beetje halvarine. Soms een gebakken eitje. En een kopje thee of koffie. Toe een banaan. Altijd hetzelfde. Saai, he maar het bevalt me prima. En de kosten ook niet veel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik ben ook een saaie eter hoor. Ontbijt is standaard twee sneden volkorendesembrood met halvarine en vlokken. En een grote bak koffie.
      Lunch varieer ik meer, maar in de ochtend ben ik heel tevreden met mijn ontbijtje zo...
      Groet G

      Verwijderen
  22. Ik moet lachen om jou reactie Ingrid ....ik eet ook zo saai maar ik bak zoals ik eerder vermeldde ook zelf mijn brood met veel pitten en zaden en mix van meel ,bloem en waltkorn en neem dan nog 1x kopje koffie om 10.00 uur en verder tot de lunch niks meer en weet ik dat ik ergens koffie drinkt met iets lekkers sla ik mijn ontbijtkoek over
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik kan toch zo tevreden zijn met een kommetje joghurt, muesli en wat honing.☺️

    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook, wat blauwe bessen erdoor en dat 3x in de week op ma, wo en vrijdag. De overige dagen 2 stukjes knäckebröd met engelse jam, pindakaas of smeerkaas, kop thee en uitgeperste sinaasappel. Lunch 2 volkoren boterhammen met wat er in de koelkast staat, kaas, worst, rolmops. Beker melk en stuk fruit. Kom de dag prima door zo. Ben er oud mee geworden en op gewicht. Lidy

      Verwijderen
  24. Heel goedkoop is niet ontbijten. Ook wel intermittent fasting genoemd. Sinds een aantal doe ik dat in combinatie met koolhydraatarm eten. Ik ben nooit fan geweest van ontbijt, heb simpelweg geen honger en al die koolhydraten zorgen er voor dat ik moe en sloom aan de dag moet beginnen. Nu neem ik water, koffie en thee tot 13 uur en dan lunch met groenten en omelet of zaden cracker. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik maak mijn eigen cruesli/granola:
    2 lepels (goedkope) honing, evenveel olie (alle soorten kunnen, maar geen olijfolie), goed mengen
    havervlokken erdoor mengen
    eventueel toevoegen: sesamzaad, maanzaad, gehakte noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, gepofte quinoa, gepofte amaranth, gepofte rijst
    op bakblik leggen
    160C 10 minuten, roeren, nog 10 minuten
    eventueel kokos laatste 5 minuten toevoegen
    laten afkoelen
    eventueel rozijnen en/of krenten erdoor mengen
    blijft ongeveer 2 weken knapperig
    pas bij het eten er eventueel ander gedroogd fruit doormengen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.