Afgelopen woensdagavond at ik het laatste van de vanille sojakwark en ineens had ik er helemaal genoeg van! Het is duur (€2,59 per 400 gram) en ik vond het ineens totaal niet meer lekker. Ik vond tot dusver A-merken redelijk smakelijk. Huismerken vond ik al helemaal niet lekker en nu vind ik alle plantaardige kwark en yoghurt dus niet echt lekker. Misschien komt het door de zure smaak?
Weg met de zure smaak dan maar!
Dus heb ik besloten dat ik zelf pappen etc ga koken met sojamelk. Gewoon proberen of ik dat lekkerder vind.
Ik eet niet dagelijks een toetje, maar zo nu en dan vind ik het best lekker. Ik zit te denken aan custard en griesmeelvla.
Ooit vond ik zelfgemaakte pappen van custard en griesmeel en koemelk echt het lekkerste toetje dat ik kon bedenken, op ijs na.
Dus ga ik het proberen.
Heeft iemand ervaring en tips voor mij?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 24 februari 2023
Helemaal uitgegeten op sojakwark en -yoghurt!
Labels:
Vegan
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik maak als wij soms als toetje rijstepap met kersen maar gebruik daarvoor risottorijst i.p.v. dessertrijst. 100 gram op een halve liter melk. Voor het lekkere kook ik een kaneelstokje mee en doe er soms warme (zelfgemaakte) appelmoes of kersen uit een pot op. Afgelopen kerst maakte ik het voor meerdere personen (200 gram rijst en een liter melk) en spatelde er 150 ml. stijfgeklopte slagroom zonder suiker door. Wel opletten bij het maken van de pap want het brand snel aan. Griesmeel kook ik wekelijks voor mijn moeder. Haal vruchtengries op de markt bij de notenkraam. Standaard met een sausje van bevroren frambozen die ik verwarm en dan klein maak met de staafmixer. Doe er een heel klein beetje suiker in. Had het van de week druk en kocht havermout in een beker vond dat erg chemisch smaken en in verhouding natuurlijk peperduur.
BeantwoordenVerwijderenVan vla hou ik niet, van custard of griesmeel kun je ook heel makkelijk leuke puddinkjes maken. Recept staat meestal op het pakje. Een lepel oploskoffie door de custard en je hebt koffiepudding. Griesmeel met fruit is ook altijd lekker. Van vruchtensap met vegetarische gelatine of agaragar maak je heerlijke pudding, evt. met wat (plantaardige) room erdoor.
BeantwoordenVerwijderenIk maak vaker custard pudding voor 2 dagen, vind ik prettig omdat je zelf kunt bepalen hoeveel suiker je gebruikt. Laat deze vervolgens goed koud worden in de koelkast en warm er iets diepvriesfruit bij op. Combinatie van koud en warm vind ik lekker.
BeantwoordenVerwijderenSoms lijk ik wel de enige die "gewoon" eet. Gewone magere of halfvolle zuivel, vlees, kip en vis, verse groente al komt ze van buitenaf, fruit soms ook van buitenaf. Gewoon 3 maaltijden per dag, thee en koffie met een koekje. Ben 75+, op gewicht en met leeftijd kwaaltjes. Maar ik voel mij er prima bij. Lidy
BeantwoordenVerwijderenWat grappig, hoe je dat verwoordt. Dat is ook voor iedereen anders. Daarnaast veranderen inzichten in wat gezond is. En het is al lang niet meer 'gewoon' om iedere dag vlees en dierlijke producten te eten.
VerwijderenIk eet ook nog ‘gewoon’. Voor iemand die nooit op de vegetarische of veganistische toer is gegaan, is het ouderwetse ‘gewoon’. Gewoon is dus wat tot voor kort echt gewoon was. En vergeet niet, volgens mij zijn degenen die vegetarisch of veganistisch eten, nog steeds een heel kleine minderheid. Al krijg je op een blog als deze soms een andere indruk. Geartsje
VerwijderenIk vind het dan weer gek dat je dieren of dierlijke producten eten gewoon eten noemt. Daar is niks gewoons aan.
VerwijderenHoezo niet? Dit is wat de mensen al eeuwen lang eten! Aan al die vegan producten moeten vitamines en mineralen worden toegevoegd omdat ze er van nature niet in voor komen. Is dat dan normaal? Fabrieksvoer is het, geen natuurlijke producten.
VerwijderenVegetarische gerechten zijn wel van alle tijden. Tijdens de Middeleeuwen aten de mensen lang niet alle dagen vlees. Ook na de Tweede Wereldoorlog kwam er lang niet alle dagen vlees op tafel, het vlees was schaars en duur. Maar er werd wel degelijk vlees gegeten!
Wat ik probeer te zeggen is dat 'gewoon' ook steeds verandert. Ik ga er nu even vanuit dat 'gewoon' in jullie optiek betekent aardappelen, groente en vlees. Maar ook dit is maar relatief korte tijd 'gewoon' geweest. Pas na WO2 kon een groot deel van de bevolking zich dat veroorloven. Vlees was veelal niet betaalbaar en groente ook niet altijd. Voor veel mensen bestond het karige dieet voornamelijk uit granen (pap of brood) en aardappelen met wat spekvet.
VerwijderenTja zo zijn we opgevoed. Leerrijk : https://plantaardiger.nl/kan-je-van-dieren-houden-en-ze-eten/
Verwijderen@anoniem van 14:52, ja zo zijn we opgevoed. Maar dat wil nog niet zeggen dat we niet kunnen veranderen. Als ik kijk naar de hoeveelheid vlees die ik eet, kan ik zeggen dat ik minder vlees ben gaan eten. En ook gevarieerder. Ik heb nieuwe keukens ontdekt zonder of met weinig vlees. En ja ik weet heel erg goed waar mijn voedsel vandaan komt. Ik ben als kind zeer regelmatig op de boerderij van een klasgenootje gaan spelen. Daar hadden ze een gemengd bedrijf. Maar om dierlijke producten helemaal weg te laten is niet zo gezond als men het wil doen voorkomen, tenzij je allerlei chemische toevoegingen in de vorm van preparaten toevoegt.
VerwijderenLaatst zag ik een filmpje van Piers Morgan en een vegan. Zij beweert dat zij beter voor het milieu is dan de “normale” mens. Totdat Piers haar eens vroeg waar haar avocado’s en amandelmelk vandaan kwamen. De avocado’s worden nl.ingevlogen van over de hele wereld en voor de productie van amandelen is heel veel water nodig. De kleding is van plastic en dus ook milieu vervuilend. Ik vind het dus lood om oud ijzer. Probeer gewoon zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten en koop gewoon kwalitatief goede kleding, schoenen, meubelen enz. Reis niet zoveel en al helemaal niet naar verre stranden omdat het chic is. Dan ben je naar míjn mening beter bezig dan al die vegans die zeggen dat vlees en andere dierlijke producten slecht zijn. Alles met mate heb ik geleerd.
We maken allemaal onze eigen keuzes op basis van onze voorkeuren, gezondheid, portemonnee en normen en waarden. Daarin kunnen altijd veranderingen optreden. Ieder zijn ding of zijn nieuwe ding, of zijn oude ding weer terug.
Verwijderen@ Nienke. Gewoon betekent gewoon vlees en zuivel, niet vegetarisch of veganistisch. Zolang de mensheid bestaat, eet de mensheid vlees en zuivel. Bewust vegetarisch of zelfs veganistisch is in het licht van het bestaan van de mensheid een nieuwigheid. Het is nog een pas geboren baby. Dat bedoel ik met gewoon, ik eet ook niet alle dagen het trio aardappels, groente en vlees. Geartsje
VerwijderenEr zijn vegans die geen avocado's eten en geen amandelmelk drinken.
VerwijderenVoor vlees en zuivel is ook heel veel water nodig.
In veevoeder zit tegenwoordig B12 omdat onze grond te vervuild is.
Ik neem zelf B12 en vitamine D omdat ik plantaardig eten, maar voor de rest geen chemische toevoegingen.
Nee hoor. Ik eet ook gewoon. Wel zo veel mogelijk biologisch en met mate. Sojazuivel vind ik vies. Haverzooi ook.
BeantwoordenVerwijderenLijken van dieren vind ik ook vies
VerwijderenMijn man maakt vaak griesmeelpap. Hij vindt het heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenZocht je ervaringen met andere "melken" dan soja? Want de recepten van custardvla/pap ken je ongetwijfeld. Ik zie nu alleen die ideeen staan eigenlijk.
BeantwoordenVerwijderenGeen idee of je met amandel of havermelk ook pap kan koken, denk het wel.
Het lekkerste vind ik karamelvla maar dat is wel een suikerbom, suiker laten branden en dan melk erbij tot de caramel is opgelost en er ter verdikking custardpoeder erbij.
Toetjes zijn totaal overbodig. Eet fruit toe.
BeantwoordenVerwijderenEva
Niemand zegt ook dat het nodig is, maar je kan ook dingen eten voor de leuk/lekker. Ook in een gezond eetpatroon.
VerwijderenFruit eet ik tussendoor. Je hebt gelijk dat toetjes overbodig zijn, alleen wil ik soms een zoet verwenhapje.
VerwijderenFruit is niet voor iedereen een optie om na het eten als toetje te nemen. Ik krijg er maagpijn van, herhaaldelijk uitgeprobeerd. Nu eet ik het als eerste na opstaan en de koffie.
VerwijderenNou nou Eva, als je alleen maar eet wat noodzakelijk is, wordt het wel heel karig. Geen kruiden, alleen maar water drinken etc.
VerwijderenEva, fruit is ook overbodig, maar wel lekker. Alle vitaminen kun je uit groente halen zonder de extra suiker. Gelukkig hebben we hier ruime keuze zodat we ook gewoon lekker kunnen eten. Olga
VerwijderenAaf…..voor een zoet verwenhapje zou je een man in jouw leven moeten hebben.
VerwijderenIk begrijp, derhalve, de behoefte aan een zoet toetje.
Niets mis mee.
Ella
@Ella: ?? Het verband hiertussen ontgaat me.
VerwijderenIk heb dat met “gewone” kwark. Ik heb dat jarenlang veel gegeten en nu krijg ik het niet meer weg, zo’n vies gevoel. Soms probeer ik het weer en dan gaat het echt tegen heug en meug. Voor mijn zoontje kook ik rijstepap met Amandelmelk. Griesmeepap uit de winkel vind ik ook heel lekker, maar volgens mij is dat vooral de suiker, vettigheid en aroma.
BeantwoordenVerwijderenSojakwark heb ik eens geprobeerd om mijn goede wil te tonen. Ik vond het ook erg vies, maar kon er niet precies een vinger op leggen wat er dan aan mankeerde.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een paar keer zelf havermelk gemaakt en daar kan je zonder enige toevoeging heel makkelijk pap van koken, zonder extra havermout dus. Het bindt snel.
Als je smaak verandert (als voedsel je tegen gaat staan) kan dat een symptoom van een ernstige ziekte zijn. Ik zou even overleggen met je huisarts.
BeantwoordenVerwijderenMei 2022 smaakte koffie mij niet meer. Zelfs van de geur draaide mijn maag. Eind juli 2022 lag ik in het ziekenhuis met darmkanker.
VerwijderenThea
Ha ha ha, ik hoor de huisarts al: "En wat zijn de symptomen mevrouw, u vindt soja kwark vies? Dan ga ik u even grondig onderzoeken. En ik zal i.p.v. 10 minuten voor u 20 minuten uittrekken".
VerwijderenDe waarschuwing is serieus bedoeld en de ervaring van Thea is heel heftig, maar ik denk dat ook mijn huisarts niet direct serieus hier op in zou gaan. Dat wordt anders als er meerdere klachten zijn, zoals vermagering en verlies van eetlust gedurende langere tijd.
VerwijderenExcuses Thea.
VerwijderenIk herken het wel. Na mijn kaakcorrectie vind ik anijs en pepermunt ronduit smerig ruiken en smaken! Even tussen neus en lippen door gevraagd aan de huisarts en die gaf aan dat als het bij ruiken en smaken bleef het niets ernstigs was. Wel als ik er uitslag of buikpijn van kreeg.
VerwijderenJaaaa anijsmelk vond ik altijd heel vies, maar toen ik in verwachting was heb ik dat heel veel gedronken, heerlijk. Ik dacht toen nog dat ik het had leren drinken. Maar toen het weer winter was en ik anijsmelk wilde maken, was het dezelfde vieze smaak als voorheen
VerwijderenIk koop sojayoghurt natuur in de biowinkel van het merk sojade en betaal 1.95 voor 400g (in België), vind die veel lekkerder dan alpro of alle andere. Je kan er dan ook de smaak bijdoen die je lekker vindt
BeantwoordenVerwijderenHeel herkenbaar. Lang soja-yoghurt gegeten als ontbijt. Maar het is of niet lekker of heel duur geworden. Daarom kies ik nu voor de ‘ overnight oats’. Ik doe havermout met een schepje lijnzaad en/of chiazaad met soya-melk in een schaaltje en laat het een poosje staan. Ik kook het niet en eet het koud. Evenveel met wat fruit of nootjes. Eigenlijk ook prima zo.
BeantwoordenVerwijderenHa Aaf, wij eten 's morgens altijd havermoutpap. 's nachts weken in water, 's morgens koken met een scheut melk (of in jouw geval sojamelk) erbij. Bij zoon (die niet tegen melk kan) doe ik er vaak een scheutje kokosmelk bij. Als je er niet teveel van gebruikt, dan wordt het niet erg kokosachtig. De kokosmelk is wel een beetje zoet. Vermengd met water zou je het misschien ook voor andere pappen kunnen gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd wat het wordt!
In de weekenden probeer ik wel eens ouderwetse toetjes uit. Uit het boek van Vreni de Jong. Heerlijk! en steeds wat anders. Voor de rest eten we niet altijd dessert en- of zuivel als dessert.
BeantwoordenVerwijderenBedoel je het boek gezond en lekker eten? Dat is m’n vaste naslagwerk voor gezond Nederlands eten.
VerwijderenAaf. Waarom laat je al die rare aanvallende reactie door. Van anti vegan mensen. Nu noemde je hét woord niet eens en ze gaan gelijk los. Hoe slecht het wel niet is en zo voort. De gewoon eters worden nergens aan gevallen dus verdedigen met of zonder aanval is echt niet nodig. Ik vond dat zo stompzinnig. Laat iedereen toch lekker.
BeantwoordenVerwijderenBen het helemaal met je eens, je doet helemaal niemand kwaad met vegan eten, maar een aantal mensen hebben het er zeer moeilijk mee. Waarom?
BeantwoordenVerwijderengewoon pap of pudding met sojamelk maken,smaakt goed.
BeantwoordenVerwijderenVraag je om tips, krijg je een boel bagger over je heen. De tip van custard met een koffiesmaakje is een goede. Je kan er allerlei andere smaakjes bij doen: amarenenkersen, scheutje drank, cacao, fruit, karamel. Ik krijg er trek van!
BeantwoordenVerwijderen