maandag 20 maart 2023

Opnieuw begonnen met het kweken van kiemen

In de afgelopen jaren kweekte ik in het voorjaar en in de zomer vaak kiemen.
Ook nu ben ik weer begonnen, voorlopig nog alleen tuinkers en mosterdkers.
Het zaad is een beetje over datum, maar het gaat nog prima!
Ik heb nog een nieuw zakje met 135 gram tuinkerszaad. Dat is nog lang niet over datum, maar eerst moeten de zaden die een beetje over datum zijn op!
Ik kweek de plantjes op watten en ik gebruik bakjes waar ik vleesvervangers in kocht. Prima kweekbakjes! Als de zaadjes ontkiemen, leg ik er in de eerste dagen een zelfde bakje overheen, zodat een kasje ontstaat. De tuinkers ontkiemt altijd sneller dan de mosterdkers, die heeft iets meer tijd nodig!

Vanaf nu eet ik weer iedere ochtend mosterdkers of tuinkers op brood (+ een dun laagje 100% pindakaas). Goed voor wat extra vitaminen en mineralen! Tuinkers is rijk aan voedingsvezels, vitamine A, E, C en foliumzuur. Daarnaast is het een goede bron van ijzer, vitamine B1 en B6.
Nu moet je je bij die vitaminen en mineralen ook weer niet al te veel voorstellen, want je eet er maar een klein beetje per keer van.

tuinkers

mosterdkers

14 opmerkingen:

  1. Hier "graast" onze kleine kater altijd de bakjes leeg terwijl zijn eigen kattengras ernaast staat. En hij lust het niet eens, hij spuugt het weer uit op de houten vloer.
    Ik neem altijd gemengd zaad want anders vind ik het te scherp.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb glazen kiempotten voor kiemgroente, maar dat werkt niet voor tuinkers, mosterdkers, rucolakers etc.
    Op watten heb ik ook meerdere keten gedaan; mislukte telkens weer.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat gek, hier gaat het altijd goed. Juist de kiempotten zijn bij mij niet altijd succesvol! Daar ben ik mee gestopt.

      Verwijderen
    2. Tuinkers, mosterdkwrs, rucolakers, chiazaad kunnen niet niet in kiempotten, omdat dat geleizaden zijn. Ik begreep niet waarom mijn tuinkers het maar niet deed. En op watten werkte het ook niet.
      Afalfa, bricollozaad, mungbonen (tauge) bijv wel.

      Aaf, zou je willen omschrijven hoe het het precies doet?
      Welke watten gebruik je en hoe vaak spuit je het nat?

      Verwijderen
    3. Ik neem gewone zigzagwatten van de drogist of supermarkt https://www.plus.nl/product/derlon-zigzag-watten-zak-105-gram-780327
      Die watten leg ik in een schoon bakje (waar je bijvoorbeeld vlees of vis of vleesvervanger in gekocht hebt) en die watten maak ik flink vochtig. Dan de zaden er op strooien en zachtjes aandrukken, zodat de zaden goed in contact komen met de vochtige watten en zich vol kunnen zuigen met vocht. Daarna afdekken met nog zo'n bakje. Je plaatst de bakjes in het licht, bijvoorbeeld in de vensterbank. Bij voorkeur niet in de zon, want die droogt de zaden te veel uit. Als de zaden goed gekiemd zijn, kan het bovenste bakje er af en laat je de tuinkers verder groeien. Ik druppel om de paar dagen een beetje water op de watten, zodat de watten niet uitdrogen. Als de tuinkers hoog genoeg is, zet ik het bakje in de koelkast.

      Verwijderen
  3. Ik ben net begonnen met het zaaien van allemaal kruiden in kweekbakken maar nog niets te zien.....heb er ook niet veel ervaring mee denk dat het misschien nog te koud is. Weet dat ik het in de zomers eens gedaan had en toen ging het heel snel. Nog even afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De tuinkers en mosterdkers staat altijd bij mij op het aanrecht, bij het raam. Dus niet te koud en met voldoende licht. Tijdens het ontkiemen altijd met een beschermend bakje er overheen. Dat gaat uitdroging van het zaad tegen.

      Verwijderen
  4. Soms lacht mijn bezoek om al die bakjes in de vensterbank. Maar kiemgroenten zijn lekker en gezond

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Probeer in een potje op grond wat kruiden te laten doorschieten. Zaad oogsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gebruik een glazen schaaltje met bijpassend rvs roostertje voor bv mosterdzaadjes . Je strooit de zaadjes op het rooster en vul het aan met water
    Zo heb ik geen watten nodig
    Ik heb 4 bakjes naast elkaar staan . Mosterdzaad heeft als voordeel dat het snel kiemt en in verhouding met andere zaden relatief goedkoop is

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem 18.27 Gaat het dan bij jou niet vastzitten in dat roostertje? Gebeurde bij mij steends en ik vond het een heel gepruts om het roosterje dan weer schoon te krijgen.

      Verwijderen
    2. Exact. Daarom ga ik de Watten methode proberen.

      Verwijderen
  7. Ik gebruik zelf een kiembakje met een roostertje en dan water eronder, of gewoon aarde of bladaarde. Ik vraag me af of het wel helemaal gezond is om te kweken op watten? Komen er dan geen gekke stoffen vanuit die watten in je eten..? Ik weet het niet hoor, maar ik gebruik zelf liever water of (bio) aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tuinkers kiemt heel goed in gewone aarde, kokospotgrond en vermiculiet. Een schoteltje is voldoende, bijvoorbeeld van een terracotta bloempot of een schotel van een ouderwets theekopje, die zijn meestal diep genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.